Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Branislav Ivanovic

Κάθε εβδομάδα μετά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κάνουμε αφιέρωμα στον παίκτη που ξεχώρισε από τους αγώνες (στην συγκεκριμένη περίπτωση τον αγώνα) που διεξήχθησαν (διεξήχθη).

Έτσι λοιπόν για σήμερα η σειρά αφιερωμάτων μας αφορά τον Σέρβο αμυντικό της Τσέλσι, τον Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, που με το γκολ του στις καθυστερήσεις του τελικού έκρινε την αναμέτρηση και έδωσε το Γιουρόπα Λιγκ στην Τσέλσι. Πάμε να δούμε την ιστορία του.

Το ξεκίνημα στη Σερβία

Ο Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1984 στη Σρέμσκα Μιτρόβικα της Σερβίας. Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στην Ρέμοντ, με την οποία έγινε επαγγελματίας το 2001, μόλις στα 17 του, και στην πρώτη του κιόλας σεζόν είχε 13 συμμετοχές, και εξασφάλισε τη μεταγραφή του στη Σρεμ.

Στη Σρεμ έκατσε επίσης για μία σεζόν, έχοντας 19 συμμετοχές και 2 γκολ. Οι εμφανίσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες κι έτσι το 2003 πήρε μεταγραφή στην OFK Βελιγραδίου, μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Σερβίας. Στην OFK έκατσε 3 χρόνια (2003-2006), έχοντας 55 συμμετοχές και 5 γκολ, όντας αναντικατάστατος στην αμυντική γραμμή.



Τα 2 χρόνια καθιέρωσης στη Μόσχα

Το 2006 ήρθε η ώρα να αφήσει την αγαπημένη του πατρίδα και να μετακομίσει στη Ρωσία και την πρωτεύουσά της Μόσχα, για λογαριασμό της τοπικής Λοκομοτίβ. Στη Λοκομοτίβ έκατσε 2 χρόνια, τα οποία τον έκαναν γνωστό στο ευρύ ποδοσφαιρικό κενό της Ευρώπης. Το χειμώνα του 2008 έχοντας συμπληρώσει 71 συμμετοχές και 7 γκολ με την ομάδα, πολλοί μεγάλοι  Ευρωπαϊκοί σύλλογοι εξέφρασαν δικαιολογημένο ενδιαφέρον.




Αναντικατάστατος στην Τσέλσι

Στις 15 Ιανουαρίου του 2008 ο Ιβάνοβιτς έκανε το τεράστιο βήμα στην καριέρα του, μετακομίζοντας στο Λονδίνο και την Τσέλσι, έναντι 13 εκατ. ευρώ. Το πρώτο του εξάμηνο στην Τσέλσι δεν έπαιξε κάποιο ματς λόγω ανετοιμότητας, ωστόσο ήταν έτοιμος να κάνει τη διαφορά τα επόμενα.



Από τη σεζόν 2008-09 και έπειτα, ο Ιβάνοβιτς είναι βασικός και αναντικατάστατος είτε στο κέντρο της άμυνας, είτε στα δεξιά αυτής των μπλε. Έχει 5 γεμάτες σεζόν και διακρίνεται για τη σταθερότητα στην απόδοσή του. Το πρώτο του γκολ το έβαλε απέναντι στη Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.



Ο Μπράνισλαβ έχει... εξειδίκευση στα πολύ σημαντικά γκολ. Πέραν του πρώτου του απέναντι στη Λίβερπουλ που έδωσε στην Τσέλσι την πρόκριση στα ημιτελικά, έχει πετύχει άλλα δύο καθοριστικής σημασίας γκολ.



Το πρώτο ήρθε απέναντι στη Νάπολι. Στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, οι μπλε έχουν χάσει 3-1 στο Σαν Πάολο, όμως στο Στάμφορντ Μπριτζ καταφέρνουν να το κάνουν και πάλι 3-1 υπέρ τους, στέλντοντας την πρόκριση στην παράταση. Εκεί, στο 105ο λεπτο, ο Ιβάνοβιτς με ωραίο γκολ στέλνει την Τσέλσι στους 8. 



Το γκολ δεν θα είχε τόσο μεγάλη σημασία, αν η Τσέλσι δεν... κατάφερνε να πάρει το Τσου Λου στο τέλος, με το γκολ του Ιβάνοβιτς να κρίνεται το καθοριστικότερο της σεζόν! Το 2ο γκολ ήταν αυτό του τελικού της Τετάρτης, στο 93', που έδωσε στην Τσέλσι το Γιουρόπα Λιγκ. Για την ιστορία, ο Ιβάνοβιτς έχει καταγράψει 212 συμμετοχές και 22 γκολ με τη φανέλα των Λονδρέζων σε όλες τις διοργανώσεις.




Στην εθνική

Ο Ιβάνοβιτς υπήρξε βασικότατο μέλος της εθνικής Σερβίας U21 επί μία 4ετία. Στις 8 Ιουνίου του 2005 έκανε το ντεμπούτο του με την αντρική ομάδα σε φιλικό απέναντι στην Ιταλία. Το πρώτο του γκολ το πέτυχε απέναντι στην Πορτογαλία το Σεπτέμβρη του 2007. Ήταν βασικός στο Μουντιάλ του 2010. Με την εθνική έχει συνολικά 60 συμμετοχές και 7 γκολ.




Επιτεύγματα

Λοκομοτίβ Μ.: 1 κύπελλο Ρωσίας
Τσέλσι: 1 πρωτάθλημα, 3 κύπελλα, 1 Κομιούνιτι Σιλντ, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Γιουρόπα Λιγκ
Ατομικά: Καλύτερη 11άδα Πρέμιερ Λιγκ το 2010, καλύτερος Σέρβος παίκτης το 2012



Βίντεο

Βίντεο-αφιέρωμα:



Το γκολ απέναντι στη Νάπολι:

2 σχόλια:

  1. ο ιβανοβιτς ειναι απο τις καλυτερες μεταγραφες της τσελσι!
    το ποσο που δωθηκε ειναι μικρο αν δει κανεις την παρουσια του αυτα τα χρονια στην ομαδα! πολυ καλος στα δεξια της αμυνας, καλες προωθησεις και αριστος αμυντικα.
    οπως εχει δηλωσει ο ιδιος βεβαια προτιμα να αγωνιζεται στο κεντρο της αμυνας οπου ειναι επισης πολυ καλος.

    πραγματικη ευκαιρια ο παικτης, ποσο μαλλον αν αναλογισουμε ποσα χρηματα δαπανηθηκαν για μποσινγκουα και φερειρα οι οποιοι εκαναν απο 2 καλες σαιζον πριν χασουν την θεση τους στην βασικη 11αδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η φυσικη του θεση ειναι στοπερ. Σταδιακα ομως στην Τσελσι καθιερωθηκε ως δεξι μπακ, τρωγοντας μαλιστα τους Φερειρα και Μποζινγκουα.

    Γενικα η Τσελσι επι Αμπραμοβιτς πηρε πολλα λαχεια που της βγηκαν φουλ. 3 χαρακτηριστικοτερα παραδειγματα ειναι των 3 στυλοβατων της ομαδας φετος, 3 θρυλοι:

    Λαμπαρντ: 10 εκατ.
    Τερι: απο τις ακαδημιες
    Τσεχ: 7 εκατ.

    Αρα, ο Αμπραμοβιτς και η διοικηση δεν κανουν μονο μεταγραφες αεροδρομιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή