Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Benfica - Chelsea Τελικός Europa League Match Preview

Έφτασε η ώρα λοιπόν για τον μεγάλο τελικό του φετινού Europa League, απόψε στις 21:45. Η πορτογαλική Μπενφίκα και η αγγλική Τσέλσι είναι οι φιναλίστ.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα πάντα γύρω από τον σημερινό τελικό. Την ταυτότητά του, τις πιθανές συνθέσεις, τις δύο ομάδες αναλυτικά και το δρόμο τους στον τελικό, τους προπονητές, τα αστέρια, τα ρόστερ και την προϊστορία μεταξύ τους. Στο τέλος κάνουμε τις προβλέψεις μας. Ξεκινάμε.

Ομάδες: Μπενφίκα Λισαβόνας - Τσέλσι Λονδίνου
Γήπεδο: Amsterdam Arena (Άμστερνταμ)
Ημερομηνία: 15 Μαϊου 2013
Ώρα: 21:45
Διατητής: Bjorn Kuipers (Ολλ*)
Βοηθοί: Sander van Roekel (Ολλ), Erwin Zeinstra (Ολλ)
TV: ΑΝΤ1

*Ολλανδία



Πιθανές 11άδες

Μπενφίκα: Arthur - Pereira, Luisao, Garay, Melgarejo - Matic, Perez - Salvio, Lima, Gaitan, Cardozo

Τσέλσι: Cech - Azpilicueta, Ivanovic, Cahill, Cole - Luiz, Ramires - Hazard, Mata, Moses - Torres



Λίγα λόγια

Μπενφίκα: Η ομάδα του Ζόρζε Ζέσους παρουσιάζει ένα εξαιρετικό σύνολο στο Γιουρόπα Λιγκ (ήρθε 3η στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ) και εγώ προσωπικά από τη φάση των 16 λέω ότι κατά τη γνώμη μου είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση. Στο πρωτάθλημα έίχε εξαιρετική πορεία μέχρι το Σάββατο, όντας αήττητη σε 27 ματς, ωστόσο το Σάββατο έχασε 2-1 από την Πόρτο στις καθυστερήσεις και έμεινε πίσω.

Τσέλσι: Μία περίπλοκη σεζόν για την Τσέλσι, που ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες, όμως η ομάδα ήρθε 3η στον όμιλο του Τσου Λου και έμεινε νωρίς εκτός διεκδήκησης τίτλου στο πρωτάθλημα, ενώ αποκλείστηκε και σε κύπελλο-Λιγκ Καπ. Πλέον μπορεί να σώσει τη χρονιά, τερματίζοντας στην πρώτη 4άδα της βαθμολογίας και κατακτώντας το Γιουρόπα Λιγκ, που αν το κάνει θα γίνει η πρώτη ομάδα που κατακτάει 2 διαφορετικά ευρωπαϊκά τρόπαια συνεχόμενα. Θα τα καταφέρει;



Ο δρόμος προς τον τελικό

Οι ομάδες ήρθαν αμφότερες 3ες στο όμιλό τους στο Τσάμπιονς Λιγκ, οπότε παρακάτω παραθέτω τους αγώνες από τους 32 του Γιουρόπα και έπειτα:

Μπενφίκα

Λεβερκούζεν 3-1 (1-0, 2-1)
Μπορντό 4-2 (1-0, 3-2)
Νιούκαστλ 4-2 (3-1, 1-1)
Φενέρμπαχτσέ 3-2 (0-1, 3-1)

Τσέλσι

Σπάρτα Πράγας 2-1 (1-0, 1-1)
Στεάουα 3-2 (0-1, 3-1)
Ρουμπίν Καζάν 5-4 (3-1, 2-3)
Βασιλεία 5-2 (2-1, 3-1)



Ρόστερ

Μπενφίκα

Τερμ.: Artur, Paulo Lopes
Αμυν.: Luisao, Garay, Miguel Vitor, Roderick, Maxi Pereira, Jardel, Melgarejo, Luisinho
Μέσ.: Matic, Andre Almeida, Enzo Perez, Andre Gomes, Carlos Martins, Gaitan, Aimar, Salvio, Urreta, Ola John
Επιθ.: Cardozo, Lima, Kardec, Rodrigo

Τσέλσι

Τερμ.: Cech, Turnbull, Hilario
Αμυν.: Terry, David Luiz, Cahill, Ivanovic, Cole, Azpilicueta, Paulo Ferreira, Bertrand
Μέσ.: Mikel, Oriol Romeu, Lampard, Ramires, Hazard, Mata, Oscar, Moses, Marin
Επιθ.: Torres, Ba



Προπονητές

Ζόρζε Ζέσους: Ο Ζόρζε Ζέσους, με τη γραφική του φιγούρα που θυμίζει σκηνοθέτη δεκαετίας του '70, βρίσκεται στον πάγκο της Μπενφίκα από το 2009, και έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο. Έχει καταφέρει να αγοράσει πολλά λαχεία, να αναπτύξει νεαρούς παίκτες από την ακαδημία και με τους κατάλληλους έμπειρους να φτιάξει μία πολύ δεμένη ομάδα. Πλέον βρίσκεται στην μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του.


Ράφα Μπενίτεθ: Ο Ισπανός τεχνικός ήρθε στα μέσα της σεζόν για να αντικαταστήσει τον Ντι Ματέο. Από την πρώτη στιγμή οι φίλαθλοι τον αποδοκίμαζαν και ζητούσαν να φύγει. Αυτός κάθισε δούλεψε, πέρασε δύσκολες στιγμές, και πλέον έχει την ευκαιρία να σώσει τη σεζόν και να φύγει σχετικά επιτυχημένος (το καλοκαίρι φεύγει έτσι κι αλλιώς).





Αστέρια

Όσκαρ Καρντόσο: Ο Παραγουανός φορ είναι κλασικός γκολτζής. Σκοράρει με όλους τους τρόπους (κεφάλι, σουτ, τετ-α-τετ, κ.ά.) και αποτελεί κίνδυνο θάνατο για οποιαδήποτε άμυνα. Αναρωτιέμαι πως δεν έχει κάνει ακόμα το πολύ μεγάλο βήμα.



Εντέν Αζάρ: Ο Βέλγος εξτρέμ μεταγράφηκε στην Τσέλσι το περασμένο καλοκαίρι από τη Λιλ, εμ τη στάμπα του μεγαλύτερου ταλέντου της Ευρώπης. Και δικαίωσε απόλυτα τον χαρακτηρισμό, αφού κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις, παίρνοντας πολλές φορές την Τσέλσι από το χέρι. Ταχύτατος, μαγικές ντρίμπλες, άψογη τεχνική συνθέτουν το πακέτο του.




Προϊστορία

Αγώνες: 2
Νίκες Μπενφίκα: 0
Νίκες Τσέλσι: 2
Ισοπαλίες: 0



Πρόβλεψη: Κατάκτηση: Μπενφίκα
                 Σκορ: 1-1 (2-1 παρ.)
                 Σκόρερ: Καρντόσο (2) - Λάμπαρντ

Μακάρι να δούμε έναν μεγάλο τελικό. Ας κερδίσει ο καλύτερος!

4 σχόλια:

  1. Νικ νομιζω εχεις κανει ενα λαθος..η Μπενφικα εχασε το Σαββατο..Μαράουντερ-3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστος το αρθρο ηταν ετοιμο πριν το Σαββατο. Το διορθωνω τωρα. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγάλο παιχνίδι. Δεν χωρά αμφισβήτηση.

    Η Μπενφίκα, βρίσκεται σε έναν τελικό μετά από 23 χρόνια. Τεράστια πρόκληση.
    Η ήττα και κατά συνέπεια η απώλεια του πρωταθλήματος στο ματς του περασμένου Σαββάτου από την Πόρτο, ειδικά με τον τρόπο που ήρθε αποτέλεσε ψυχολογικό πλήγμα αλλά πρέπει να ανασυνταχθούν άμεσα για την σημερινή νίκη. Αν καταφέρουν και στεφθούν ας πω "Κυπελλούχοι Ευρώπης" θα είναι μια χαρά... Κατά κάποιο τρόπο εξιλεώνονται...

    Από την άλλη η Τσέλσι, με ευκολία έφτασε στον τελικό. Φυσικά ήταν ξενερωμένοι εκεί γιατί ως μεγάλη διοργάνωση αναγνωρίζουν μόνο το τσουλού. Παρόλα αυτά, εδώ που τα λέμε πολλές Αγγλικές ομάδες την θέση της θα ήθελαν ένα τίτλο Ευρωπαϊκό (πχ Άρσεναλ, Τότεναμ, Έβερτον, Λίβερπουλ)...

    Ο Ράφα, θα διεκδεικήσει τον τρίτο ευρωπαϊκό του τίτλο στον τέταρτο τελικό του. Θα χει ενδιαφέρον...

    Δύσκολο ματς. Η Τσέλσι, δεν εμπνέει σιγουριά όσων αφορά την άμυνα της. Από την άλλη η Μπενφίκα έχει παίκτες μαχητές και θα βγάλει πάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα ειναι σιγουρα μεγαλος τελικος....
    ωστοσο η τσελσι εχει πολυ περισσοτερες λυσεις και οι παικτες της εχουν εμπειρια απο μεγαλα παιχνιδια...

    θα εχει ενδιαφερον να δουμε και την αντιδραση της μπενφικα μετα την ηττα απο πορτο, που συνεπαγεται και απωλεια του πρωταθληματος. ισως καταφερει να ρεφαρει κερδιζοντας σημερα...

    προσωπικα ψηφιζω τσελσι παντως ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή