Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Το τέλος του Μουρίνιο στην Ρεάλ

Ο Ζοσέ Μουρίνιο θα αποτελέσει παρελθόν από την Ρεάλ. Το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε στην ομάδα σε συνδυασμό με την απώλεια των τίτλων, δημιούργησαν έντονη γκρίνια. Αποκορύφωμα ήταν η παρουσία οπαδών της Ρεάλ στο προπονητικό κέντρο της ομάδας και οι αποδοκιμασίες προς τον Μουρίνιο, όταν αυτός εμφανίστηκε με το αυτοκίνητό του.

Μία τριετία γεμάτη αστάθεια για τους ανθρώπους της Ρεάλ, προς το πρόσωπο του Μουρίνιο . . .

Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στην Ισπανική εφημερίσα As, που σε ένα άρθρο της μετά τον τελικό του Κυπέλλου αποκάλεσε τον Μουρίνιο, ως τον πιο αποτυχημένο προπονητή της Ρεάλ (από αυτούς που έμειναν τουλάχιστον τρία χρόνια) από τότε που συστάθηκε το Κύπελλο πρωταθλητριών. Ενώ, πριν δύο χρόνια (το 2011) ο Κχεντίρα δήλωσε πως ο Μουρίνιο είναι τέλειος προπονητής.

Τώρα πως γίνεται παίκτης να λέει ότι είναι τέλειος προπονητής και δημοσιογράφοι να τον βγάζουν (να τον βαφτίζουν μάλλον) αποτυχημένο, αυτό πιθανότατα είναι προνόμιο των μεσογειακών χωρών. Όπως καταλαβαίνουμε η κατάσταση, ήταν μπερδεμένη γύρω από το πρόσωπο του Μουρίνιο.

Το κλίμα χάλασε αρκετά στην αρχή της φετινής σεζόν όταν ξεκίνησαν οι αντιπαραθέσεις με ορισμένους Ισπανούς ποδοσφαιριστές. Όπως για παράδειγμα με τον Ράμος και τον Κασίγιας. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Ράμος μέσω των δηλώσεων του, έδειξε την νευρικότητά του για τον Μουρίνιο. Από την άλλη η φάση με τον Κασίγιας ήταν από τις πιο δυνατές. "Μου αρέσει περισσότερο Ο Ντιέγο Λόπεζ, όπως στον Κασίγιας ο Πελεγκρίνι", είπε ο Πορτογάλος.

Οι αντιπαραθέσεις δεν σταμάτησαν εκεί... Ο Πέπε, όντας δυσαρεστημένος που τον τελευταίο καιρό έχασε την θέση του από τον νεαρό Βαράν, πήρε θέση υπέρ του Κασίγιας. Με τον Μουρίνο να δηλώνει "ότι ο Πέπε είναι απογοητευμένος επειδή είναι 31 χρονών και ότι ήταν συνηθισμένος να είναι βασικός και έχασε την θέση του από έναν 20χρονο"... Από τους λίγους Ισπανόφωνους (Βάσκος είναι ο ο άνθρωπος) που τα πήγαινε καλά με τον Μου, ήταν ο Τσάμπι Αλόνσο.

Δεν χρειάζονται κάτι παραπάνω για να καταλάβουμε το άσχημο κλίμα. Και φυσικά, ο τύπος τάχθηκε υπέρ των παικτών της ομάδας και κατά συνέπεια υπέρ της διοίκησης της ομάδας. Και αυτό είναι συνήθεια των ανθρώπων των ομάδων και των μέσων ενημέρωσης των μεσογειακών χωρών. Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό των ανθρώπων των διοικητικών συμβουλίων δεν είναι πως θα προστατέψουν τον πολύτιμο θεσμό του προπονητή, αλλά ότι είναι ευκολότερο να τα βάλουν με τον άνθρωπο που είναι προπονητής παρά με ένα σύνολο παικτών.

Χωρίς να μπαίνουν στην διαδικασία να σκεφτούν (ούτε ο τύπος, ούτε τα διοικητικά συμβούλια) ότι πριν 10 μήνες περίπου δεν υπέγραψε επέκταση συμβολαίου για 4 χρόνια από μόνος του, ο Μουρίνιο.Χωρίς να μπαίνουν στην διαδικασία να σκεφτούν ότι αρκετοί παίκτες πριν έναν χρόνο (όπως ο Κχεντίρα) μιλούσαν γι' αυτόν με τα καλύτερα λόγια. Και στην τελική, χωρίς να σκεφτούν ότι πριν έναν χρόνο τους έβγαζε πρωταθλητές Ισπανίας.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο, τα γνώριζε όλα αυτά. Εξού και οι δηλώσεις του τύπου "για τις επιτυχίες ευθύνονται όλοι, ενώ για τις αποτυχίες οι προπονητές".

Εν κατακλείδι . . . Ο Μουρίνιο, είναι ο καλύτερος προπονητής στο να πάρει μία ταλαντούχα ομάδα της οποίας της λείπει η συνοχή και με 2-3 προσθήκες και σκληρή δουλειά να την κάνει πρωταθλήτρια. Πχ Πόρτο το 2002-2004. Πχ Ίντερ το 2008-2010. Πχ Τσέλσι 2004-2007... Δεν είναι από αυτούς που θα δουλέψουν με νεαρούς (αν και έδωσε ευκαιρίες στον Βαράν)...

Σε καμία περίπτωση η τριετία του στην Ρεάλ δεν ήταν αποτυχημένη. Πήρε ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο (το 2011 σε μια εποχή που η Μπάρτσα ήταν στην κορυφή της κορυφής). Η φετινή σεζόν ήταν κακή για όλους. Όχι μόνο για τον Μουρίνιο
.

Η Ρεάλ, έκανε μία ανανέωση στον Μουρίνιο που θα ήταν θαύμα αν τηρούσε. Δεν ξέρω καν, πότε ήταν η τελευταία φορά που κράτησε προπονητή για 6 χρόνια. Μουρίνιο, Πελεγκρίνι, Χουάντε Ράμος, Λουξεμβούργο, Καπέλο, Σούστερ, Ντελ Μπόσκε κλπ κλπ κλπ . . . Ποιος έμεινε 6 χρόνια ; ; ; Κανείς... Ποιος μπορεί να μείνει 6 χρόνια ; ; ; Κανείς . . . Έτσι πως αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις πολύ δύσκολα να μείνει προπονητής πάνω από τρία χρόνια... Κάνει δηλαδή, το αντίθετο από αυτό που κάνουν οι Βρετανικές ομάδες (Μαν Γιουν, Άρσεναλ, Έβερτον).

Ο Μουρίνιο το κατάλαβε αυτό... Με τα θετικά του, με τα αρνητικά του ως προπονητής και ως άνθρωπος το κατάλαβε... Και πήρε την απόφασή του. Και πηγαίνει εκεί που τον αγαπούν όπως ο ίδιος λέει . . .

2 σχόλια:

  1. Ο Μουρινιο ειναι πολυ καλος προπονητης. Απο τους κορυφαιους του πλανητη, και τωρα που σταματησε ο σερ Αλεξ ο κορυφαιος. Κατα τη γνωμη μου στη Ρεαλ απετυχε. Οχι παταγωδως, αλλα απετυχε. Το στοιχημα δεν ηταν 3-4 νικες επι της Μπαρτσα, ενα πρωταθλημα κι ενα κυπελλο. Το μεγαλο στοιχημα ηταν το 10ο. Και εφοσον δεν το πετυχε, κρινεται εν μερει αποτυχημενη η θητεια του.

    Εγω γιατι εχω ενα προαισθημα οτι στην Τσελσι θα κατσει για παρα πολλα χρονια;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο μουρινο δεν ηταν αποτυχημενος!
    οταν ανελαβε η μπαρτσελονα επαιρνε το πρωταθλημα για πλακα με 20 βαθμους διαφορα και εβαζε και 5 γκολακια μεσα εξω στην ρεαλ!

    ο μουρινιο καταφερε να βαλει την ομαδα σε ταξη, καταφερε να κερδισει ενα κυπελλο και ενα πρωταθλημα τις χρονιες που η μπαρτσα βρισκοταν στο απωγειο της.

    καταφερε να κερδιζει να την μπαρτσελονα μεχρι και με τα...δευτερα, και μαλιστα μεσα-εξω.

    η φετινη χρονια ηταν αποτυχημενη λογω των παικτων! ο κασιγιας που το στομα του χρυσαφι πεταγε (τ ελεγε ολα στο τσακαλακι την δημοσιογραφο) και οι υπολοιποι που βρηκαν ομω για να κλαψουν σ αυτον (πεπε - ραμος κ.α)

    με λιγα λογια οι ποδοσφαιριστες φερθηκαν εντελως αντιεπαγγελματικα και καταφεραν να καταστρεψουν οτι καλο εχτισε ο μουρινιο τα προηγουμενα χρονια.

    σε καμια περιπτωση λοιπον αποτυχημενος

    τωρα τον περιμενουμε στην τσελσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή