Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Τα συν και τα πλην των φιναλίστ του Champions League

Ο μεγάλος τελικός, ολοένα και πλησιάζει και η αδρεναλίνη ανεβαίνει. Στις 21:45 του Σαββάτου θα λάβει χώρα ο πρώτος Γερμανικός εμφύλιος τελικός, στην ιστορία του Champions League και του πάλαι ποτέ Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Διεκδικήτριες του τίτλου δύο ομάδες που εντυπωσίασαν με την φετινή τους πορεία στον θεσμό αλλά και τη ποιότητά τους, επίσης. Μπορούσια Ντόρτμουντ και Μπάγερν Μονάχου θα γνωρίζουν λίγο πριν ή λίγο μετά τις 00:00 το βράδυ του Σαββάτου ποια θα είναι Πρωταθλήτρια ομάδα στην Ευρώπη και ποια απλή φιναλίστ.

Καταρχήν, στα μεταξύ τους παιχνίδια τα τελευταία τρία χρόνια η παράδοση λέει Ντόρτμουντ. Για επτά σερί αγώνες η Ντόρτμουντ δεν χάνει από την Μπάγερν ή αν θέλετε η Μπάγερν δεν κερδίζει την Ντόρτμουντ. Τελευταία φορά που η Μπάγερν κέρδισε την Ντόρτμουντ σε επίσημο παιχνίδι ήταν στις 13-2-2010 με 3-1 στο Μόναχο.

Από τότε και μέχρι σήμερα η Ντόρτμουντ μετράει πέντε νίκες και δύο ισοπαλίες με αντίπαλο την Μπάγερν. Οπότε, καταλήγουμε στο συμπέρασμα βάση των τελευταίων μεταξύ τους αγώνων ότι η Μπορούσια έχει πάρει τον "αέρα" των Βαυαρών. Φυσικά, πολλοί θα σκεφτούν ότι η παράδοση δεν παίζει μπάλα και δεν θα έχουν άδικο. Παρόλα αυτά είναι ένα δεδομένο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και ένα άλλο δεδομένο το οποίο είναι προς όφελος της Μπάγερν. Και αυτό δεν είναι άλλο από την εμπειρία των παικτών της Μπάγερν σε τελικούς Champions League. Οι περισσότεροι παίκτες της Μπάγερν έχουν παίξει στους δύο προηγούμενους τελικούς που η ομάδα τος ηττήθηκε (με Ίντερ το 2010 και με Τσέλσι το 2012). Σε αντίθεση με τους παίκτες της Μπορούσια που δεν έχουν παίξει σε τελικό.

Οι παίκτες της Μπάγερν, ξέρουν πολύ καλά πως είναι να πλησιάζει η ώρα του τελικού, ξέρουν πως είναι όταν μπαίνουν στο στάδιο του τελικού, πως είναι όταν ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη του αγώνα. Εν ολίγοις, γνωρίζουν πως να διαχειριστούν τις καταστάσεις και τα συναισθήματα τους. Σε αντίθεση με τους παίκτες της Μπορούσια που δεν γνωρίζουν και όλο αυτό πιθανόν να τους γεμίσει άγχος.

Αυτά είναι τα δύο κυριότερα στοιχεία στα οποία οι δύο ομάδες έχουν από ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα αντίστοιχα.

Κατά τ' άλλα και οι δύο ομάδες έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο. Τόσο στο Champions League, όσο και στην Bundesliga. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την μαγική ανατροπή της Μπορούσια (που θύμισε Καμπ Νου 1999) επί της Μάλαγα και την τεσσάρα στην Ρεάλ . . . ; ; ; Ή αντίστοιχα ποιος μπορεί να ξεχάσει τα επτά γκολ της Μπάγερν επί της Μπαρτσελόνα σε δύο αγώνες (τέσσερα εντός και τρία εκτός) . . . ; ; ;

Βάση της αγωνιστικής εικόνας των δύο ομάδων, δίκαια βρίσκονται στον τελικό. Είχαν την μεγαλύτερη σταθερότητα και διάρκεια από τον Σεπτέμβριο και μετά. Η Ντόρτμουντ, θα επιδιώξει να κλείσει την τριετία με μαγικό τρόπο (δυο πρωταθλήματα Γερμανίας και το Champions League αν έρθει, δηλαδή) και η Μπάγερν να ξορκίσει το κακό (δύο σερί χαμένους τελικούς) και να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης μετά από 12 χρόνια...

Ότι κι αν γίνει οι δύο ομάδες θα βρίσκονται στους ομίλους του επόμενου Champions League. Η Μπάγερν, τερμάτισε στην πρώτη θέση της Bundesliga και η Μπορουσια στην δεύτερη.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα συνεχιστεί αυτή η τριετή παράδοση που "έχτισε" η Μπορούσια απέναντι στους Βαυαρούς ή αν τελικά θα "μιλήσει" η εμπειρία των Βαυαρών στους τελικούς του Champions League.

Προσωπικά, από διαίσθηση και μόνο πιστεύω ότι  η Μπάγερν θα στεφθεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Μπορούσια, θα αντισταθεί με πάθος, με δύναμη, πιθανόν να είναι και καλύτερη αλλά θα κερδίσει η Μπάγερν... Έτσι, μου λέει η διαίσθησή μου...

Πιθανόν και στα πέναλτι να πάει ο τελικός. Με σκορ 1-1 για παράδειγμα στην κανονική διάρκεια του αγώνα και να βγει νικήτρια η Μπάγερν στα πέναλτι. Μία επανάληψη του τελικού του 2001 δηλαδή. Δεν είναι προγνωστικό αυτό. Απλή διαίσθηση είναι που πιθανότατα μπορεί να είναι λάθος.

Όπως και αν έχει, αναμένουμε έναν μεγάλο τελικό . . .

4 σχόλια:

  1. Εγω εχω μια διαισθηση οτι η Μπαγερν θα κυριαρχησει της Ντορτμουντ και πιθανο σκορ δινω το 3-1. Δεν ξερω γιατι, αλλα ετσι προβλεπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί τέτοια σιγουριά Νικ ; ; ;

    Στα τελευταία 7 μεταξύ τους παινχίνια, η Μπάγερν δεν σκόραρε πάνω από ένα γκο σε παιχνίδι με εξαίρεση τον τελικο του περυσινου κυπελλου που σκοραρε δύο, αλλα εφαγε 5.

    Δεν λέω.. Πιθανόν να παίξει τον ρόλο της, η εμπιερία των παικτων της Μπάγερν από τελικούς Τσαμπιονς Λιγκ και να κερδίσει..

    Όμως, οι ίδιοι παίκτες παίζουν σε τόσα μεταξύ τους παιχνίδια... Και σ' αυτα η Ντόρτμουντ της έχει πάρει τον αέρα της Μπάγερν...

    Για να δούμε τι θα συμβεί τελικά... Θα χει μεγάλο ενδιαφέρον αυτός ο τελικός...

    Εγώ πάντως έχω το προαίσθημα ότι θα λήξει ισοπαλο το σκορ (1-1) και θα το σηκώσει η Μπάγερν στα πέναλτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 3η και φαρμακερη λενε...
    δεν εχω καποια ιδιαιτερη προτιμηση για τις 2 ομαδες, και οι 2 μου αρεσουν τ ιδιο...
    πιστευω ομως οτι στο τελος θα κερδισει η μπαγερν, δεν μπορει να χασουν και 3ο τελικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν το χασουν θα γινουν η πρώτη ομάδα σε χαμένους τελικούς στο Champions League... Και πάλι πρώτοι είναι αλλά μαζί με την Μπενφικα...Έχουν απο 5 χαμενους τελικους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή