Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Match Review Benfica - Chelsea 1-2 Tο επικό φινάλε του Europa League

Επικό φινάλε στον τελικό του Γιουρόπα Λίγκ , με την Τσέλσι να κατακτά το τρόπαιο , ύστερα από αγώνα-θρίλερ.

Ο αγώνας τα είχε όλα,3 γκολ, δυνατές μονομαχίες , πολλά τρεξίματα και...ηλεκτροσόκ στο 93!



Τα συστήματα

Η Μπενφίκα παρατάχθηκε με 4-3-3

                                                   Άρτουρ

Αλμέιδα                   Γκαράι                          Λουισάο           Μελγκαρέχο

                                                  Μάτιτς

                                Γκαιτάν                         Πέρες

Σάλβιο                                                                                   Ροδρίγκο

                                                 Καρντόσο
                                            


Ο Μπενίτεθ παρέταξε την Τσέλσι με 4-2-3-1

                                                 Τσέχ

Αθπιλικουέτα            Κέιχιλ               Ιβάνοβιτς                Κόουλ

                                 Λουίζ                 Λάμπαρντ

Ραμίρες                                  Μάτα                                  Όσκαρ

                                               Τόρες

Τα γεγονότα

Το πρώτο ημίχρονο άνηκε ολοκληρωτικά στην Μπενφίκα, η οποία από την αρχή του αγώνα πατούσε καλύτερα στο γήπεδο και έκλεισε την Τσέλσι στην περιοχή της. Οι παίκτες της Μπενφίκα, έδειξαν ότι ήθελαν πολύ  το τρόπαιο κερδίζοντας όλες σχεδόν τις προσωπικές τους μονομαχίες και φέρνοντας συνέχεια την μπάλα στην περιοχή της Τσέλσι.

Δημιούργησαν αρκετές επικίνδυνες καταστάσεις, αλλά δεν μπόρεσαν να σκοράρουν , αφού η αστοχία τους και οι σωτήριες προβολές των αμυντικών της Τσέλσι δεν το επέτρεψαν.Ο Λάμπαρντ με ένα καλό σουτ στο 38 απείλησε για την Τσέλσι με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται λίγο αργότερα.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως το πρώτο , με την Τσέλσι όμως να ανεβάζει σταδιακά την απόδοσή της. Στο 60 η Μπενφίκα δέχθηκε ένα φθηνό γκολ, όταν από τη μπαλιά του Τσέχ η μπάλα πέρασε το κέντρο, ο Μάτα με ένα άγγιγμα την έστειλε μπροστά και ο Τόρες πέρασε και τον τερματοφύλακα για να κάνει το 0-1 για την Τσέλσι.

Η αντίδραση του Ζορζέ Ζεσούς ήταν άμεση κάνοντας πιο επιθετικό το σχήμα της Μπενφίκα με την είσοδο του Λίμα και του Τζόν. Η δικαίωση για αυτό το ρίσκο ήρθε λίγο αργότερα. Ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι για χέρι του Αθπιλικουέτα μέσα στην περιοχή και ο Καρντόσο εκτέλεσε εύστοχα για το 1-1 στο 68.

Από εκεί και μετά το παιχνίδι απέκτησε άλλο χαρακτήρα, με τις 2 ομάδες να έχουν από μία καλή στιγμή. Στο 82 ο Καρντόσο με μακρινό σουτ ανάγκασε τον Τσέχ να τιναχθεί ψηλά και να κάνει εντυπωσιακή απόκρουση. Στο 88 ο Λάμπαρντ με απίστευτο σουτ από πολύ μακριά έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι.

Όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι όδευε προς παράταση όταν στο 93 η Τσέλσι κέρδισε το κόρνερ. Ο Ιβάνοβιτς ξέφυγε από τους αμυντικούς της Μπενφίκα και με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στην απέναντι πλευρά της εστίας του Άρτουρ.Οι οπαδοί της Μπενφίκα δεν μπορούσαν να το πιστέψουν, καθώς είχαν δεχθεί και γκολ στο 91 από την Πόρτο στο τελευταίο τους παιχνίδι που κατά πάσα πιθανότητα θα τους στερήσει και το πρωτάθλημα.

Το αμέσως επόμενο λεπτό η Μπενφίκα βρέθηκε μια ανάσα από την ισοφάριση, αλλά ο Κέιχιλ έκοψε σωτήρια τον Καρντόσο στο 1 μέτρο μακριά από την εστία.

**
Ο διαιτητής ελέγχεται για 2 αμφισβιτούμενες φάσεις.
1) Το πρώτο γκολ της Μπενφίκα είναι οριακή απόφαση για οφσαιντ.
2) Δεν δόθηκε πέναλτι στην Τσέλσι όταν ο Λουισάο ''αγκάλιασε'' τον Τόρες στην περιοχή ρίχνοντάς τον κάτω και ενώ το σκορ ήταν 1-1.

Πέρα από αυτές τις 2 φάσεις που μάλλον πέρασαν απαρατήρητες, η διαιτησία ήταν πολύ καλή.


Τακτικές σκέψεις

Η Μπενφίκα μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με σαφές πλάνο και οδηγίες του Ζορζέ Ζεσούς

- Διπλά μαρκαρίσματα στους Όσκαρ και Μάτα.

- Πίεση σε όλο το γήπεδο, για να μην επιτραπεί εύκολη κατοχή της μπάλας στην Τσέλσι και να απομονωθούν οι επιθετικοί της.

-Κοντινές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών, passing game και διατήρηση της κατοχής.

- Ανέβασμα της αμυντικής τετράδας μέχρι το κέντρο σε καταστάσεις επίθεσης.

- Πολλές κάθετες μπαλιές αλλά και σέντρες με στόχο τον target man Καρντόσο.

Πολύ σωστή η αντίδραση του Ζεσούς μετά το 0-1 , αφού έκανε την ομάδα πιο επιθετικογενή και έφτασε σε μια γρήγορη ισοφάριση.

Από την άλλη ο Μπενίτεθ είχε πιο συντηριτικό πλάνο και εφάρμοσε σύστημα ... Ντι Ματέο.

- Αμυντικογενής ενδεκάδα.

- Μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των γραμμών. Συγκεκριμένα όταν η Τσέλσι έκανε επίθεση, οι αμυντικοί έμεναν σε μικρή απόσταση από την περιοχή ενώ οι υπόλοιποι ανέβαιναν πάνω από το κέντρο. Αυτό δημιούργησε πολλά πολλά προβλήματα τόσο στην άμυνα όσο και στην ανάπτυξη της ομάδας.

- Περιορισμένη χρήση του overlap από τους πλάγιους μπακ.

-Μονόπλευρη ανάπτυξη από την δεξιά πτέρυγα/ ο Όσκαρ που αγωνίζονταν αριστερά βρέθηκε σε κακή μέρα.

Αντίδραση από τον πάγκο δεν υπήρξε. Καμία αλλαγή ακόμα και όταν ήταν φανερό ότι ο Ραμίρες κουράστηκε και ο Όσκαρ ήταν εκτός κλίματος αγώνα. Άφησε στο πάγκο παίκτες όπως ο Μάριν και  ο Μόουσες, δίχως να εκμεταλλευτεί το μεγάλο βάθος πάγκου της Τσέλσι και μη φρεσκάροντας την ομάδα.


Συμπεράσματα


 Η Μπενφίκα έπαιξε με πάθος και ενθουσιασμό, πέτυχε να εξαφανίσει τα επιθετικά ατού της Τσέλσι (Όσκαρ-Μάτα) αλλά στάθηκε άστοχη και άτυχη στην τελική προσπάθεια. Όλα φανέρωναν πως ήθελε πιο πολύ το τρόπαιο, οι αντιδράσεις του κόσμου, των παικτών και του προπονητή αυτό έδειχναν. Μια ομάδα άριστα στημένη στον αγωνιστικό χώρο, φοβερό σύνολο, δίκαια βρίσκονταν στον τελικό. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως έπαιζε το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο στην διοργάνωση.

Ποδόσφαιρο σκοπιμότητας από τον Μπενίτεθ, προτίμησε να παίξει αμυντικά παρά να εκμεταλλευτεί την ομολογουμένως ανώτερη ποιότητα των παικτών του και να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής. Στην τελική πάντως δεν πλήρωσε την απόφαση του αυτή. Η Τσέλσι (ξανά)απέδειξε πως είναι μεγάλη ομάδα και πως έχει τον τρόπο να παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει, ακόμα και όταν δεν αποδίδει καλά στον αγωνιστικό χώρο. 

Αυτό είναι κάτι που λείπει από την Μπενφίκα η οποία είδε μέσα σε 4 μέρες, με  2 γκολ στις καθυστερήσεις, να εξανεμίζονται οι ελπίδες της για πρωτάθλημα και το ευρωπαϊκό τρόπαιο  να καταλήγει στους μπλε του Λονδίνου.

Η Τσέλσι κατάφερε σε 4 μέρες να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λίγκ της επόμενης χρονιάς και να κατακτήσει το Γιουρόπα Λίγκ γράφοντας ιστορία.

**
Και η κατάρα του Γκούτμαν καλά κρατεί.... 51 χρόνια!

2 σχόλια:

  1. Πολυ καλο ματς. Και οι δυο ομαδες ειχαν απο καποια καλα διαστηματα. Πιστευω πως η Μπενφικα πληρωσε το οτι φοβοταν οι παικτες της να σουταρουν σε παρα πολλες φασεις. Ενταξει τερμα ατυχοι, εχασαν 2 τιτλους σε 4-5 μερες, στο 90 φευγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρώτο μέρος ανήκε στην Μπενφίκα. Προς το τέλος λίγο η Τσέλσι βγήκε. Στο δεύτερο ήταν περισσότερο ισορροπημένο το παιχνίδι.

    Προσέξτε κάτι όμως. Ο Ζέσους, αναγκάστηκε να κάνει την τρίτη του αλλαγή για να αντικαταστήσει τον τραυματία Γκαράϊ... Στο 77 έγινε αυτή η αλλαγή. Ακόμα και παράταση να πήγαινε το ματς, θα αναγκαζόταν να παίξει για άλλα 43 λεπτά με τους ίδιους παίκτες. Και οι 8 από τους 11 θα έπαιζαν από την αρχή.. Σε αντίθεση με τον Ράφα που είχε δύο αλλαγές να κάνει την παράταση νομίζω...

    Σε καμία περίπτωση φυσικά δεν φταίει ο Ζέσους. Αν είναι δυνατόν. Πολύ καλά διαχειρίστηκε και τις αλλαγές του και την ομάδα.

    Άλλωστε, όταν μία ομάδα χάνει δύο τίτλους (γιατί ουσιαστικά με την ήττα στην Πόρτο έχασε και το πρωτάθλημα) τον έναν στο 92ο λεπτό και τον άλλον στο 93ο λεπτό, ε τότε ο μόνος που δεν φταίει είναι ο προπονητής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή