Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Αφιέρωμα στον Manuel Neuer

Όπως κάνουμε πάντα, θα παραθέσουμε αφιέρωμα στον πρωταγωνιστή, αυτή τη φορά του τελικού, του Τσάμπιονς Λιγκ, που κατά τη γνώμη μου ήταν ο Μάνουελ Νόιερ, ο τερματοφύλακας της Μπάγερν που την κράτησε όρθια ουκ ολίγες φορές στο πρώτο μισάωρο του αγώνα.

Τα τελευταία χρόνια θεωρείται και αναμφισβήτητα είναι αν όχι ο κορυφαίος, ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες όχι μόνο της Γερμανίας και της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
 


Τα πρώτα χρόνια





Ο Μάνουελ Νόιερ γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1986 στο Γκελζενκίρχεν της Γερμανίας. Εντάχθηκε στην τοπική ομάδα, Σάλκε, μόλις στα 5 του χρόνια! Συνεχώς τότε έλεγε στους δικούς του ότι είδωλό του είναι ο Γενς Λέμαν, τότε τερματοφύλακας της Άρσεναλ και εθνικής Γερμανίας.





Ανάδειξη στη Σάλκε





Από το 2004 έως το 2006 έπαιξε στη δεύτερη ομάδα της Σάλκε, με 26 συμμετοχές. Γρήγορα οι άνθρωποι της ομάδας κατάλαβαν ότι πρόκειται περί μεγάλου ταλέντου και το 2006, στα 19 του, τον προώθησαν στην πρώτη ομάδα και μάλιστα προορίζονταν για βασικός!







Στην πρώτη ομάδα της Σάλκε ο Μάνουελ έπαιξε για 5 σεζόν, οι οποίες ήταν γεμάτες, αφού εκτόπισε με συνοπτικές διαδικασίες τον έμπειρο Φρανκ Ροστ. Η εμφάνισή του με την Πόρτο για τους 16 του Τσου Λου το 2008 τον έκανε ευρέως γνωστό στο Ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα.







Με τη Σάλκε ο Νόιερ ήταν αναντικατάστατος στην ανέλπιστα φανταστική πορεία της στο Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2010-2011, που έφτασε ως τα ημιτελικά. Η εμφάνισή του απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα ημιτελικά, όπου σχεδόν μόνος του κράτησε τη Σάλκε, προκάλεσε το θαυμασμό και το σεβασμό όλης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης στο νεαρό φύλακα-άγγελο της Σάλκε. Με τη φανέλα της Σάλκε αγωνίστηκε σε ακριβώς 200 ματς σε όλες τις διοργανώσεις.





Παγκόσμια αναγνώριση με τη Μπάγερν




Οι εξαιρετικές σεζόν του Νόιερ με τη Σάλκε προκάλεσαν το ενδιαφέρον μερικών κολοσσών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η Μπάγερν βγηκε νικήτρια στην κούρσα διεκδίκησής του, προσφέροντας 22 εκατ. ευρώ στη Σάλκε, κάνοντας έτσι τη δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, μετά από αυτή του Μπουφόν στη Γιούβε.






Το ξεκίνημα του Νόιερ με τη Μπάγερν ήταν κάτι παραπάνω από τέλειο. Κατάφερε να σπάσει πολλά ρεκόρ, μάλιστα κατόρθωσε να μη δεχτεί γκολ στα πρώτα... 1.000 λεπτά του πρωταθλήματος.

Μπορεί σε ατομικό επίπεδο να ήταν εξαιρετική η χρονιά για το Νόιερ, ωστόσο ήρθε σε όλα δεύτερος, αφού ήρθε 2ος στο πρωτάθλημα, έχασε στον τελικό κυπέλλου από τη Ντόρτμουντ και σε αυτόν του Τσάμπιονς Λιγκ από την Τσέλσι στα πέναλτι. Μάλιστα, νωρίτερα η Μπάγερν είχε αποκλείσει τη Ρεάλ στα ημιτελικά με το Νόιερ να αποκρούει 3 από τα 4 πέναλτι των παικτών της Ρεάλ!



Η δεύτερη σεζόν ήταν σχεδόν παρόμοια σε ατομικό επίπεδο, αφού και πάλι ο Νόιερ με την πολύτιμη συνδρομή της άμυνάς του έχει σπάσει κάθε αμυντικό ρεκόρ, πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις και για πολλούς (είμαι μέσα σε αυτούς) είναι ο κορυφαίος τερματοφύλακας στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Αυτή η σεζόν, ήταν συνάμα εξαιρετική και σε ομαδικό επίπεδο, αφού ένα ματς χωρίζει τη Μπάγερν από το ιστορικό και παράλληλα εύκολο κατά τη γνώμη μου τρεμπλ. Με τους Βαυαρούς έχει αγωνιστεί σε... ακριβώς 100 ματς!




Στην εθνική




Ο Νόιερ αποτέλεσε βασικότατο μέλος των μικρών εθνικών Γερμανίας. Την πρώτη του συμμετοχή με την nationalmannschaft την πραγματοποίησε στις 2 Ιουνίου του 2009 απέναντι στα... Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Λόγω τραυματισμού του Άντλερ και... αυτοκτονίας του Ένκε, ο Νόιερ βρέθηκε ξαφνικά για βασικός στο Μουντιάλ του 2010 (3η θέση για Γερμανία), όπου πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και έγινε πολύ γνωστός στο διεθνές κοινό. Ήταν βασικότατος και στο Euro 2012, όπου έφτασε ως τα ημιτελικά. Συνολικά με το εθνόσημο μετράει 38 συμμετοχές.


Επιτεύγματα




Σάλκε: 1 κύπελλο, 1 λιγκ καπ Γερμανίας
Μπάγερν: 1 πρωτάθλημα, 1 σούπερ καπ Γερμανίας, 1 Τσάμπιονς Λιγκ
Εθν. Γερμανίας: Euro U21 2009
Ατομικά: Καλύτερος τερματοφύλακας της Bundesliga το 2007, Καλύτερος τερματοφύλακας του Euro U21 του 2009, Καλύτερος ποδοσφαιριστής της Γερμανίας το 2011, Καλύτερη 23άδα του Euro 2012




Βίντεο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου