Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Borussia Dortmund - Bayern Munchen 1-2 Match Review - Αγώνας διαφήμιση του ποδοσφαίρου

Το τέλος του...Γερμανικού εμφυλίου βρήκε την Μπάγερν να πανηγυρίζει την κατάκτηση του τροπαίου στο κατάμεστο Γουέμπλει του Λονδίνου.

Παρακολουθήσαμε ένα τελικό με πολλές ευκαιρίες για γκολ (παρά την κρισιμότητα του αγώνα) όπου και οι δύο ομάδες απέδωσαν καλό ποδόσφαιρο και απέδειξαν ότι δίκαια εξασφάλισαν μια θέση στον τελικό.

Η τεράστια διαφορά του μπάτζετ των 2 ομάδων δεν φάνηκε στο γήπεδο, με την Ντόρτμουντ να κοιτάζει στα μάτια την μεγάλη της αντίπαλο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. 


Τα συστήματα 

Και οι 2 ομάδες έχουν την ίδια αγωνιστική φιλοσοφία και παρατάχθηκαν με 4-2-3-1

Ο Γιούπ Χάινκες, επέλεξε τους:

                                                  Νόιερ

Λάμ                      Μπόατενγκ               Ντάντε                Άλαμπα

                             Μαρτίνεθ                  Σβάινσταιγκερ

Ρόμπεν                                      Μίλερ                               Ριμπερί

                                             Μάντζουκιτς


Ο Κλόπ επέλεξε μια πιο αμυντική προσέγγιση,έχοντας και την μεγάλη απουσία του Γκέτσε :

                                             Βάιντενφελερ

Πίζτσεκ                Χούμελς                    Σούμποτιτς           Σμέλτσερ

                            Μπέντνερ                   Γκούντογκαν

Μπλατσικόφσκι                        Ρόις                                    Γκρόσκροιτς

                                            Λεβαντόφσκι


Τα γεγονότα

Στην αρχή του αγώνα, η πρωτάρα σε τελικούς Ντόρτμουντ ξεκίνησε  καλύτερα το παιχνίδι , κυριαρχώντας για περίπου 30 λεπτά και απειλώντας την εστία του Νόιερ στο διάστημα  13'-22' με τους Λεβαντόφσκι - Ρόις - Μπλατσικόφσκι. Ο Νόιερ έδειξε όμως από την αρχή ότι βρίσκεται σε φόρμα , πραγματοποιώντας δύσκολες αποκρούσεις.

Από εκείνο το σημείο  ανέλαβε ο Βάιντενφέλερ. Η Μπάγερν πήρε τα ηνία του αγώνα , αλλά ο κίπερ της Ντόρτμουντ απέκρουσε την εξ επαφής κεφαλιά του Μάντσουκιτς στέλνοντας την δοκάρι και έξω. Μετά από αυτό σταμάτησε 2 φορές τον Ρόμπεν σε κοντινά σουτ.

Στο 2ο ημίχρονο, όπως και στο 1ο, η Ντόρτμουντ μπήκε πιο δυνατά, αλλά αυτή τη φορά η Μπάγερν επανέκτησε γρήγορα τον έλεγχο του αγώνα. Στο 60΄ μάλιστα προηγήθηκε, όταν ο Ριμπερί πέρασε την μπάλα ανάμεσα από τρείς αμυντικούς, ο Ρόμπεν πρόλαβε να πασάρει παράλληλα στην εστία και ο Μάντσουκιτς δεν είχε πρόβλημα να σκοράρει, κάνοντας το 0-1.

Ωστόσο 7 λεπτά αργότερα ο Ντάντε ανέτρεψε τον Ρόις (που έκανε εκπληκτικό παιχνίδι) μέσα στην περιοχή, ο Γκούντογκαν εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι και το σκορ έγινε 1-1.

Η Μπάγερν αντέδρασε με μια σειρά καλών ευκαιριών, αλλά πρώτα ο Σούμποτις (διώχνοντας με προβολή πάνω στην γραμμή) και έπειτα ο Βάιντενφελερ (με 2 φοβερές αποκρούσεις) απέτρεψαν το γκολ.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο αγώνας θα πάει στην παράταση, στο 89' η άμυνα της Ντόρτμουντ  βρέθηκε ψηλά στον αγωνιστικό χώρο και ο Ρόμπεν το εκμεταλλεύτηκε. Μπαίνοντας μέσα στην περιοχή αποφεύγει (και με λίγη δόση τύχης) τους Πίζτσεκ και Σούμποτιτς και με ψύχραιμο πλασέ χάρισε το τρόπαιο στην Μπάγερν. 

Ταυτόχρονα έβγαλε από πάνω του την ταμπέλα του loser, μετά από 2 χαμένους τελικούς.


Τακτικές σκέψεις

Ευτυχώς παρακολουθήσαμε αγώνα χωρίς τακτικές σκοπιμότητες. Καμία ομάδα δεν επέλεξε συντηρητική προσέγγιση του αγώνα. Το αντίθετο μάλιστα, και οι 2 προσπάθησαν να παίξουν επιθετικό ποδόσφαιρο, στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, προσφέροντας γκολ και θέαμα.

Πιο συγκεκριμένα ο Χάινκες (στο τελευταίο του ευρωπαϊκό παιχνίδι στον πάγκο της Μπάγερν) :

- Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα των εξτρέμ του και το πέτυχε αφού είχαν και οι δύο συμμετοχή στα γκολ.

- Κράτησε επί μονίμου βάσεως τον Μαρτίνεθ κοντά στους κεντρικούς αμυντικούς για να βοηθήσει την άμυνα.Σε κακή μέρα βρέθηκε ωστόσο ο Σβαίνσταιγκερ , κυρίως αμυντικά.

- Έδωσε εντολή για προωθήσεις τον μπακ (Λάμ - Άλαμπα), ωστόσο αυτοί δεν πρόσφεραν στο επιθετικό κομμάτι, αφού οι Πίζτσεκ και Σμέλτσερ τους αντιμετώπισαν με επιτυχία. Στην συνέχεια επέλεξε να τους κρατήσει πίσω, βλέποντας ότι ήταν δεν μπορούσαν να προσφέρουν.

-Ευτύχησε να έχει σε καλή μέρα τον Νόιερ, που απέτρεψε την Ντόρτμουντ να σκοράρει νωρίς στον αγώνα.

Ο Κλόπ επέλεξε να αμυντικογενή ενδεκάδα,  ωστόσο στην διάρκεια του αγώνα η ομάδα του δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες για να σκοράρει. Συγκεκριμένα :

- Η επιλογή του Γκρόσροιτς στα αριστερά (και στην συνέχεια ως δεκάρι) έδωσε αμυντικές λύσεις στην ομάδα για κάποιο διάστημα. Από το 60΄και μετά όμως φάνηκε κουρασμένος και έπρεπε να αντικατασταθεί.

- Έδωσε στον Ρόις τον ρόλο του Γκέτσε (που δεν έπαιξε λόγω τραυματισμού). Ο Ρόις λοιπόν πραγματοποίησε εκπληκτικό παιχνίδι. Κέρδισε πολλά φάουλ και αποτελούσε διαρκή κίνδυνο για την άμυνα της Μπάγερν. Κέρδισε μάλιστα πολύ έξυπνα και το πέναλτι από τον Ντάντε. Υστέρησε μόνο στα αμυντικά του καθήκοντα.

- Γκούντογκαν και Σμέλτσερ απέδωσαν πολύ καλά, βοηθώντας επιθετικά και αμυντικά.

- Άφαντος ο Λεβαντόφσκι, αφού μετά από δύο καλές ευκαιρίες που δημιούργησε, εξαφανίστηκε από το παιχνίδι.

* Ο Βάιντενφέλερ είναι ο MVP της Ντόρτμουντ. Έκανε ότι μπορούσε για να την κρατήσει στο παιχνίδι αλλά προδόθηκε από τους αμυντικούς του.


Συμπεράσματα

Παθιασμένη η Ντόρτμουντ, ωστόσο η έλλειψη εμπειρίας και το νεαρό της ηλικίας των ποδοσφαιριστών της  δεν της επέτρεψαν να κατακτήσει το τρόπαιο. Αυτό φάνηκε καθαρά σε μερικές φάσεις του αγώνα με αποκορύφωμα στις φάσεις του γκολ. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν οι 3 από τους 4 αμυντικούς πάνω στον Ριμπερί αφήνοντας 2 αμαρκάριστους παίκτες στην καρδία της περιοχής.
Επίσης στην φάση του 89΄, η αμυντική γραμμή πιάστηκε...αδιάβαστη με αποτέλεσμα να τρυπώσει ο Ρόμπεν και να σκοράρει.

Ο τελικός αυτός αποτελεί σίγουρα εμπειρία ζωής για του παίκτες της Ντόρτμουντ και οδηγός για το μέλλον. Μαθαίνοντας από τα λάθη τους θα γίνουν καλύτεροι...

Η Μπάγερν κέρδισε το τρόπαιο  το οποίο , με βάση τις εμφανίσεις της φέτος, το άξιζε και με το παραπάνω. Καλή διαχείριση του αγώνα από παίκτες και προπονητή. Η εμπειρία των παικτών της φάνηκε σε όλη σχεδόν την διάρκεια του παιχνιδιού, ειδικά όταν δέχθηκαν την γρήγορη ισοφάριση, αφού αντέδρασαν άμεσα επανακτώντας τον έλεγχο του αγώνα και κυνηγώντας το γκολ μέχρι το τέλος.

Το σίγουρο είναι πως ο Γκουαρδιόλα θα έχει πολλά να αποδείξει το χρόνου, δεδομένου της τεράστιας επιτυχίας του Χάινκες φέτος....

2 σχόλια:

  1. Πολυ ωραια αναλυση Γιωργο, εξαιρετικο ματς πολυ μεγαλος τελικος. Το σκορ θα μπορουσε ανετα να ειναι 4-2 εκει περα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ ευκολα... αλλα οπως ειπα οι 2 τερματοφυλακες ηταν εκπληκτικοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή