Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Juventus F.C.: Επανέρχεται δυναμικά

Εδώ και εβδομάδες, η Γιουβέντους έχει εξασφαλίσει και μαθηματικά την κατάκτηση του 31ου (τα περί 29ου είναι κατά τη γνώμη μου αστειότητες) Scudetto, σε μία πολύ καλή σεζόν για τους μπιανκονέρι.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την πορεία τους από το ναδίρ στο ζενίθ (από τη Serie B στην κορυφή της Serie A), τους πρωτεργάτες τις επιτυχίας της και τις κινήσεις που πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνει για ακόμα καλύτερο μέλλον.

Τα τελευταία 2 χρόνια


Μετά το σκάνδαλο Calciopoli, το 2006 η Γιουβέντους έπεσε (την έριξαν) στη Serie B. Πολλοί μεγάλοι παίκτες έμειναν, κι έτσι ξανανέβηκε ως πρώτοι. Τις επόμενες 2 σεζόν, ήταν καλή με 3η και 2η θέση, ωστόσο τις σεζόν 2009-2010 και 2010-2011 κινήθηκε στην απόλυτη μετριότητα, αφού βγήκε δύο συνεχόμενες φορές... 7η.



Το καλοκαίρι του 2011 ο Αντρέα Ανιέλι αποφασίζει ότι δεν πάει άλλο και αλλάζει πολλά. Φέρνει στη Γιούβε τον Αντρέα Πίρλο από τη Μίλαν, που αποδείχθηκε τεράστια κίνηση, προσλαμβάνει τον Αντόνιο Κόντε, πρώην αρχηγό της ομάδας στη θέση του προπονητή και ολοκληρώνει την κατασκευή του ιδιόκτητου γηπέδου της Γιουβέντους. Αποτέλεσμα; Η Γιούβε κατακτάει το πρωτάθλημα αήττητη, με εξαιρετικές εμφανίσεις!!!


Η φετινή σεζόν άρχισε διαφορετικά από την περσινή. Η Γιούβε ξεκίνησε ως το ξεκάθαρο φαβορί, ειδικά και μετά την αποδυνάμωση Μίλαν και Ίντερ, και οι παίκτες της είχαν σαφώς μεγαλύτερη πίεση. Όμως έδειξαν ότι δεν... νιώθουν και κατέκτησαν πανηγυρικά και πάλι το πρωτάθλημα, ενώ έφτασαν και στος 8 του Τσου Λου, όπου αποκλείστηκαν από τη διαστημική Μπάγερν. Με κάποιες καλές κινήσεις (βλ. παρακάτω) έχουν τα φόντα του χρόνου για ένα νταμπλ ή και το τρεμπλ.



Οι πρωτεργάτες

Αντόνιο Κόντε: Ο πρώην αρχηγός της Γιούβε που ως ποδοσφαιριστής ήταν από τα βασικά στελέχη της εξαιρετικής Γιουβέντους του Λίπι τη δεκαετία του '90, κέρδισε την εμπιστοσύνη του Αντρέα Ανιέλι για να κάτσει στον πάγκο της Γιούβε το 2011. Εξαιρετικός ψυχολόγος, κατάφερε να μεταδώσει στους παίκτες του τη νοοτροπία νικητή, και σε αυτόν οφείλεται μεγάλο μέρος της επιτυχίας της ομάδας.


Αντρέα Πίρλο: Πολλοί κατέκριναν τη μεταγραφή του στη Γιουβέντους,  θεωρώντας πως έχει μεγαλώσει πια και δεν θα είναι καλύτερος. Τι λέτε ρε; Ο Πίρλο είναι ο MVP της Γιούβε και του Ιταλικού πρωταθλήματος, σταθερή απόδοση σε κάθε ματς. Ηγέτης στο κέντρο, μοιράζει υπέροχα το παιχνίδι και σκοράρει κρίσιμα γκολ. Τολμώ να πω ότι έχει καλύτερη απόδοση από ότι στη Μίλαν!


Τζίτζι Μπουφόν: Ο εμβληματικός τερματοφύλακας της Γιούβε, παρέμεινε και μετά τον υποβιβασμό και έπαιξε και στη Serie B, δείχνοντας την αγάπη που τρέφει για την ομάδα. Δεν... βγαίνει κάτω από την εστία, κατευθύνει άψογα την άμυνά του και όποτε χρειαστεί... τραβάει και κάνα αυτάκι από τους νεαρούς. Δίκαια έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων.


Οπαδοί: Και αυτοί έχουν μεγάλο μερίδιο. Φαίνεται πως η ιδέα (και η υλοποίησή της) του Αντρέα Ανιέλι να χτίσει νέο γήπεδο, που θα είναι αποκλειστικά της Γιουβέντους, "πώρωσε" και συσπείρωσε τους οπαδούς που σχεδόν σε κάθε ματς κάνουν sold out. Δημιουργούν μία εξαιρετική ατμόσφαιρα, είτε εντός, αλλά και εκτός έδρας και αυτή μεταδίδεται στους παίκτες που βγάζουν πάθος. Οι οπαδοί δεν άφησαν την ομάδα στα δύσκολα και τώρα δικαιώνονται.




Οι κινήσεις για το μέλλον

Κατά τη γνώμη μου, η Γιουβέντους για να επιστρέψει και στα υψηλά στάνταρ του Τσου Λου, αλλά και να παίρνει σταθερά το πρωτάθλημα Ιταλίας πρέπει να κάνει τις εξης κινήσεις:

Να κρατήσει τον Κόντε: Σε μία ομάδα δεν κάνει καθόλου καλό η αλλαγή ενός επιτυχημένου προπονητή με διαρκή επιτυχία μόλις έρθουν 2-3 άσχημα αποτελέσματα. Ο Κόντε ξέρει την ομάδα, έχει περάσει τη φιλοσοφία του, ενώ έχει και τη νοοτροπία της Γιουβέντους στο αίμα του, όντας φόλα Γιουβεντίνος.

Να αγοράσει έναν αντι-Πίρλο: Ο Πίρλο μπαίνει στο 34ο έτος της ηλικίας του, κι έτσι είναι λογικό σιγά σιγά να μην μπορεί να αποδίδει σταθερά σε υψηλό επίπεδο για 50 συνεχόμενα ματς. Έτσι, σιγά σιγά η Γιούβε πρέπει να αρχίσει να ψάχνει για τον μελλοντικό αντικαταστάτη του. Κατά προτίμηση ο Βεράτι της Παρί του μοιάζει πολύ και είναι νεαρός και Ιταλός, φαντάζει η ιδανική λύση.

Να πάρει ένα μπακ απ της αμυντικής 3άδας: Μπονούτσι-Μπαρτζάλι-Κιελίνι αποτελούν την καλύτερη και πιο δεμένη αμυντική 3άδα του πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι αναντικατάστατοι και στην εθνική. Όμως δεν γίνεται να βγάζουν μόνοι τους 50 ματς τη σεζόν. Πρέπει να έχουν και ένα άξιο μπακ απ για να παίρνουν ανάσες. Ο Κάσερες είχε σοβαρότατο ατύχημα, ο Λούσιο απέτυχε. Υπάρχουν πολλές λύσεις, εγώ αν μου ζητούσατε πάντως θα πρότεινα τον Μπενάτια της Ουντινέζε.

Να πάρει έναν φορ κλάσης: Θα μου πείτε πήρε το Γιορέντε. Ε, δίπλα του ποιος θα παίζει; Ο Τζιοβίνκο δεν μπορεί αν ανταπεξέλθει ως δεύτερος φορ, ο Βούτσινιτς δεν είναι για βασικός. Οπότε πρέπει να πάρει έναν για να πλαισιώνει τον Ισπανό στην επίθεση. Ο Σουάρεζ φαντάζει ιδανική λύση, αλλά συνάμα πολύ δύσκολη, ενώ υπάρχει και ο παικταράς  Γιόβετιτς της Φιορεντίνα.

Να μην πουλήσει σημαντικούς παίκτες: Μία ομάδα πρέπει οπωσδήποτε να κρατάει το βασικό κορμό της. Έτσι και η Γιούβε πρέπει να πράξει. ΌΣΑ λεφτά κι αν της δώσουν, δεν πρέπει να πουλήσει τους παρακάτω: Μπουφόν, Κιελίνι, Μπονούτσι, Λιχστάινερ, Πίρλο, Βιντάλ, Μαρκίζιο. Όλοι οι άλλοι έχουν κάποια τιμή και θα αντικατασταθούν. Οι συγκεκριμένοι όμως είναι αναντικατάστατοι.

Να διώξει τα ''σαπάκια'': Η Γιούβε φέτος έχει και περιττούς παίκτες στο ρόστερ της. Πρέπει οπωσδήποτε να φύγουν οι Μπέντνερ, Ανελκά, Ντε Τσέλιε, Παντόιν πρέπει να φύγουν γιατί πιάνουν χώρο. Πολλοί θα πείτε και Πελούζο, αλλά πιστεύω πως αυτός έχει περιθωρια βελτίωσης.

Να πάρει έναν Λιχστάινερ και στα αριστερά: Ο Λιχστάινερ είναι εξαιρετικός δεξιός μπακ-χαφ, που παίζει άριστα το ρόλο του. Ωστόσο, η Γιούβε πρέπει να βρει και τον αντίστοιχο στα αριστερά. Ο Ασαμόα δεν είναι μπακ-χαφ, ο Ντε Τσέλιε είναι λίγος και ο Πελούζο ακόμα δεν μπορεί να είναι βασικός. Αν μου λέγατε να προτείνω, θα έλεγα δαγκωτό τον Μπέινς της Έβερτον.

Να αλλάζει το σύστημα ανάλογα με τις περιστάσεις: Είδαμε τον Κόντε πολλές φορές φέτος, ακόμα κι όταν η Γιούβε φαίνοταν να μην αποδίδει καλά ή να βρίσκεται πίσω στο σκορ, επέμενε μόνο στο 3-5-2. Πολλές φορές ανάλογα με τη ροή του αγώνα ή ακόμα και στο βασικό σχήμα, ανάλογα με τον αντίπαλο, πρέπει να το αλλάζει πού και πού.

*Όσοι αναγνώστες μας είναι οπαδοί της Γιούβε, μπορούν να γίνουν τακτικοί αναγνώστες του εκπληκτικού σάιτ gruppogreco.blogspot.gr .

3 σχόλια:

  1. πολυ σωστος συμφωνω σ οσα λες, συμφωνω για μεταγραφες γιατι πολλοι θα θελησουν να αγορασουν παικτες απο τη γιουβε....
    ο βερατι δεν εχει το στυλ του πιρλο, ειναι πιο αμυντικογενης...

    απο επιθετικους χρειαζεται ξεσκαρταρισμα
    θα εχει του χρονου τους : Ματρι, Κουαλιαρελα, Γιορεντε, Βουτσινιτς , Τζιοβινκο!
    ποιος απο αυτους θα παιζει δηλαδη???
    1 η 2 πρεπει να αποχωρησουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οντως στην επιθεση εχει ενα θεμα. Πιστευω πως μπορουν να τα βγαλουν περα παντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οσοι επιθετικοι αποχωρησουν , μαλλον για ιντερ τους βλεπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή