Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Αφιέρωμα στον Ντέϊβιντ Μόγιες

Ανακοινώθηκε λοιπόν την περασμένη Πέμπτη ο διάδοχος του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο της Μαν Γιουν από το φετινό καλοκαίρι, και είναι αυτός που είχαμε προτείνει από εδώ.

Επιλέχθηκε ο Ντέιβιντ Μόγιες, μέχρι πρότινος προπονητής της Έβερτον επί 11 χρόνια, ώστε να αναλάβει την -πολύ δύσκολη- διάδοχη κατάσταση από το καλοκαίρι. Πάμε να δούμε αναλυτικά τη ζωή και την καριέρα του.


Προσωπική ζωή

Ο Μόγιες γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1963 στη Γλασκόβη της Σκωτίας. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά, τον David (ίδιο όνομα μ'αυτόν!) και την Lauren. Ο πατέρας του, επίσης David (!) είναι σκάουτερ στην Έβερτον.






Ποδοσφαιρική καριέρα

Ο Μόγιες έπαιξε μπάλα για 19 χρόνια. Ξεκίνησε από τη μεγαλύτερη ομάδα της πατρίδας του, τη Σέλτικ, και στη συνέχεια έκανε καριέρα στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας και της Σκωτίας, με πολλές συμμετοχές. Η θέση του ήταν κεντρικός αμυντικός





Οι αριθμοί της ποδοσφαιρικής καριέρας του:


 Περίοδος   Ομάδα             Συμμ. Γκολ

1980-1983   Σέλτικ                24      0
1983-1985   Κέμπριτζ Γιον     79      1
1985-1987   Μπρίστολ Σίτι     83      6
1987-1990   Σριούσμπερι       96     11
1990-1993   Νταφέρμλιν        105    13
1993           Χάμιλτον Ακ.        5       0
1993-1999   Πρέστον             143    15



Προπονητική καριέρα

Στην Πρέστον

Ανέλαβε την ομάδα στην οποία είχε παίξει τα τελευταία 6 χρόνια, το 1998. Το 1996 είχε κατακτήσει τον πρωτάθλημα στην Third Division (πρώην 4η κατηγορία Αγγλίας) ως ποδοσφαιριστής. Έτσι, είπε αυτή τη φορά να κατακτήσει ως προπονητής το πρωτάθλημα στην Second Division (πρώην 3η κατηγορία Αγγλίας).

Τη αμέσως επόμενη σεζόν, λίγο έλειψε να την ανεβάσει στην Πρέμιερ, αφού τερμάτισε 4η αλλά έχασε την άνοδο στα πλέι οφ. Έκατσε για άλλη μια σεζόν στην ιστορική Πρέστον και άφησε σημαντική κληρονομιά. Το 2002 ήρθε η ώρα της αποχώρησης μέσα σε συγκινησιακό κλίμα, αφού η ομάδα είχε κερδίσει μεγάλο μέρος της καρδιάς του.


Στην Έβερτον

Η εξαιρετική δουλειά του Μόγιες στην Πρέστον τον οδήγησε στο να αναλάβει μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Αγγλίας, που περνούσε περίοδο κρίσης, την Έβερτον, στις 14 Μαρτίου του 2002, έχοντας να διαχειριστεί μία δύσκολη κατάσταση με τραγικό κλίμα σε κερκίδα και αποδυτήρια.



Ο Μόγιες κατάφερε να μείνει 11 ολόκληρα χρόνια στον πάγκο της Έβερτον. Κάθε καλοκαίρι είχε σχεδόν μηδαμινό μπάτζετ, ωστόσο έκανε εξαιρετική δουλειά και κατάφερε πλην της πρώτης χρονιάς να μην κάνει την Έβερτον να παλεύει για παραμονή, ενώ παράλληλα με τη σωστή δουλειά με νεαρούς παίκτες κατάφερε να δημιουργεί κάθε χρόνο εξαιρετικά ρόστερ και πολλοί παίκτες γίνονταν μήλα της Έριδος για τις μεγάλες Αγγλικές ομάδες.

Κατάφερε μάλιστα να τη βγάλει 4 φορές Ευρώπη !! Η καλύτερη πορεία στην Ευρώπη ήταν το 2010 όταν έφτασε στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ και αποκλείστηκε από την δυνατή τότε Σπόρτινγκ Λισαβόνας. 

Μπορεί να μην κατέκτησε τίτλο με την Έβερτον (αν το είχε πετύχει θα μιλούσαμε για τον ικανότερο προπονητή της Ευρώπης!), έχασε όμως και έναν τελικό κυπέλλου Αγγλίας το 2009, χάνοντας 2-1 από την Τσέλσι αφού είχε προηγηθεί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι φεύγει από την Έβερτον ως απόλυτα επιτυχημένος, έχοντας εισπράξει την παντοτινή αγάπη κα εκτίμηση των οπαδών και των διοικούντων προς το πρόσωπό του.



Φιλοσοφία

Ο Μόγιες είναι εκτός από καλός προπονητής, καλός manager. Διαχειρίζεται πολύ καλά το μπάτζετ της ομάδας και κάνει σωστές και προσεγμένες μεταγραφές. Προωθεί και εξελίσσει παίκτες από τις ακαδημίες και θεωρείται καλός ψυχολόγος. Στα αγωνιστικά, το αγαπημένο του σύστημα είναι το 4-4-1-1 με επιθετική φιλοσοφία, συχνές πρωοθήσεις των μπακ και έναν δημιουργικό και έναν σκληρό αμυντικό χαφ.



Τρομερό ποδοσφαιρικό μάτι

Ο Μόγιες είναι γνωστός για το εξαιρετικό του ποδοσφαιρικό μάτι, αφού είναι από τους μάστερ στην εξέλιξη νεαρών παικτών σε παίκτες κλειδιά. Μάλιστα, πολλές φορές αυτό έχει αποφέρει τεράστιο κέρδος στην ομάδα του. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις οι Ρούνεϊ, Αρτέτα, Λέσκοτ, Ρόντγουελ, Γιακούμπου, Γιόμπο, φετινά παραδείγματα οι Φελαϊνί, Μπέινς, Τζαγκέλκα. Όλοι οι παραπάνω είναι προϊόντα Μόγιες.




Οι καλύτερες δηλώσεις του

''Πριν κάποια χρόνια είχα ζήτησα να γίνω βοηθός του Φέργκιουσον στη Μαν Γιουν, αλλά θεωρήθηκα... νέος''.

''Οι φετινές εξελίξεις στα θέματα προπονητών είναι ντόμινο, αλλά όταν μιλάει το χρήμα ο Ντέιβιντ Μόγιες έχει πάρει τη μεγαλύτερη δουλειά του πλανήτη''.

''Εσείς οι δημοσιογράφοι βιάζεστε να πείτε ότι δεν έχω κερδίσει στο Άνφιλντ. Αλλά όταν δεν παίρνεις αποφάσεις στο Άνφιλντ, είναι δύσκολο να νικήσεις. Είναι συχνό φαινόμενο εδώ''.

''Δε θέλω να γίνω γραφικός και γελοίος, αλλά σήμερα σκοράραμε κανονικό γκολ και έπρεπε να μετρήσει''.

''Το μόνο που θέλουμε είναι Ευρωπαϊκή έξοδος και δε με νοιάζει τίποτα άλλο''.

''Ο Σουάρεζ είναι κορυφαίος κορυφαίος παίκτης και θα ήταν αναντικατάστατος για οποιαδήποτε ομάδα. Αλλά οι σημαντικοί παίκτες πάντα είτε τραυματίζονται είτε τιμωρούνται''.

''Τίποτα προσωπικό. Για την Έβερτον -την ομάδα και τους οπαδούς- θα ακουστεί απαίσιο, αλλά προσωπικά δε το θεωρώ σημαντικό. Δε βλέπω την ώρα να πάρουμε ένα αποτέλεσμα και για τους οπαδούς!''.

''Θέλεις να τερματίσεις ψηλότερα από οποιαδήποτε ομάδα. Εγώ φέτος ήθελα να τερματίσω πάνω από Γιουνάιτεντ και Σίτι. Γίνεται όμως;;''.

''Ο Φελαϊνί είναι εξαιρετικά σημαίνων (με επιρροή). Είναι εξαιρετικός αρχηγός και εξαιρετικός παίκτης από τότε που ήρθε σε μας και θα μας λείψει αν φύγει. Είναι κάποιος που μπορείς να εμπιστευτείς εντός και εκτός γηπέδου''.

''Κάθε απόφαση κριτικάρεται από το κοινό. Δεν είναι πράγμα αυτό''.



Βίντεο





Πηγές




2 σχόλια:

  1. προπονητης με μελλον, θα εχει δυσκολη δουλεια καθως θα βρισκεται στην σκια του σερ για αρκετο καιρο...

    πιστευω πως μπορει να εξελιχθει σε πολυ καλο προπονητη, αλλα σιγουρα θα χρειαστει καποια περιοδο προσαρμογης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη Μαν Γιουν πρεπει να αποφυγουν τις συγκρισεις απο την πρωτη στιγμη. Ετσι θα φαγωθει με τη μια. Αν συγκρινεις τον Σερ Αλεξ με τον νεο Μογιες, παει χαθηκε η μπαλα. Εκει ειναι το μυστικο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή