Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Αφιέρωμα στον Άριεν Ρόμπεν

Καλησπέρα σε όλους και Χριστός Ανέστη. Όπως ξέρετε, κάθε εβδομάδα μετά από τη δράση στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις κάνουμε αφιέρωμα στον παίκτη που ξεχώρισε.

Για αυτή την εβδομάδα ο... κλήρος πέφτει στον Άριεν Ρόμπεν, τον εξτρέμ της Μπάγερν Μονάχου που άνοιξε το σκορ απέναντι στη Μπαρτσελόνα και γενικά είχε μία εξαιρετική εμφάνιση. Απολαύστε παρακάτω την πλούσια καριέρα του που δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Άριεν Ρόμπεν γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 1984 στο Μπέντουμ της Ολλανδίας, μία κωμόπολη 10.500 κατοίκων, στην επαρχία του Γκρόνγινγκεν. Στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας έπαιξε από τα 5 του ως τα 12 του (1989-1996), όταν και εντάχθηκε στις ακαδημίες της Γκρόνινγκεν, στις οποίες ήταν ο μόνιμος ηγέτης.





Το ξεκίνημα στην Γκρόνινγκεν

Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο ο Ρόμπεν το υπέγραψε το φθινόπωρο του 2000. Το ντεμπούτο του το έκανε το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, απέναντι στη Βααλβάικ. Η γεμάτη του σεζόν που τον ξεπέταξε ήταν η 2000-2001, στην οποία μέτρησε 28 συμμετοχές και 10 γκολ, όντας ο ηγέτης της ομάδας μόλις στα... 17 του χρόνια!






Η καθιέρωση με την Αϊντχόφεν

Ο Ρόμπεν δεν πήγε στην Αϊντχόφεν έναντι 3,9 εκατ. ευρώ ως ένα πολλά υποσχόμενο ταλέντο, αλλά ως μία βασική μονάδα στη μεσοεπιθετική γραμμή. Στα 2 χρόνια που κάθισε στην Αϊντχόφεν, είχε ούτε λίγο ούτε πολύ... 70 συμμετοχές και 22 γκολ. Στα 19 του ήταν ήδη από τα πιο hot ονόματα της Ευρώπης!




Η καταξίωση με την Τσέλσι

Ο Ρόμπεν έκανε το μεγάλο βήμα στην Τσέλσι του Αμπράμοβιτς, που τότε έβαζε ουσιαστικά τις βάσεις της ώστε να μπει στην ελίτ των Ευρωπαϊκών μεγαθηρίων, έναντι 12 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά ήταν από τους πρωτεργάτες που εκτόξευσαν την Τσέλσι.




Αναντικατάστατος στα άκρα, όπου μαζί με τον Νταμιέν Νταφ αποτελούσαν το κορυφαίο δίδυμο εξτρέμ εκίνες τις χρονιές. Σε 3 σεζόν με τους μπλε είχε 105 συμμετοχές και 19 γκολ. Οι αριθμοί του θα ήταν μεγαλύτεροι αν δεν είχε υποστεί δύο πολύ σοβατούς τραυματισμούς, έναν του καλοκαίρι του 2004 που του στέρησε συμμετοχές στην αρχή της θητείας του στην Αγγλία, και έναν προς το τέλος της σεζόν 2005-06.



Η διετία στη Ρεάλ

Ίσως να τον βλέπαμε ακόμα στη Ρεάλ αν δεν ήταν και πάλι οι τραυματισμοί, που έχουν στιγματίσει όπως καταλαβαίνετε την καριέρα του. Η διετής (2007-2009) θητεία του στη Ρεάλ μόνο αποτυχημένη δεν χαρακτηρίζεται. Είχε 65 συμμετοχές και 13 γκολ με τους Μερένχες και γενικά είχε κερδίσει τη συμπάθεια του κοινού. Του έχει μείνει απωθημένο το ότι δεν πέτυχε όσα θα ήθελε με τη βασίλισσα.




Η παγκόσμια αναγνώριση με τη Μπάγερν

Ο Ρόμπεν ήταν μία μεταγραφή της τελευταίας στιγμής για τη Μπάγερν, αφού υπέγραψε στις 28 Αυγούστιου του 2009 στους Βαυαρούς έναντι 25 εκατ. ευρώ, φιλοδοξώντας σε μία νέα αρχή. Την αμέσως επόμενη μέρα έκανε το ντεμπούτο του απέναντι στη Βόλφσμπουργκ, βάζοντας μάλιστα και 2 γκολ!!

Από την πρώτη στιγμή ήταν αναντικατάστατος στο δεξί άκρο της επίθεσης της Μπάγερν, έχοντας απέναντί του τον Φρανκ Ριμπερί, με τον οποίο ακόμα και σήμερα αποτελούν το κορυφαίο δίδυμο εξτρέμ του πλανήτη. 



Την πρώτη του σεζόν είχε καταλυτική παρουσία στην πρόκριση της Μπάγερν στον τελικό, αφού πέτυχε τον καθοριστικό γκολ (γκολάρα) απέναντι στη Μαν Γιουν στα ημιτελικά, ενώ νωρίτερα μόνος του με 2 γκολ είχε καθαρίσει τη Φιορεντίνα. Πάντως, στον τελικό η Μπάγερν έχασε 2-0 από την Ίντερ, με τον ίδιο να χάνει πολλές ευκαιρίες. Με 37 συμμετοχές και 23 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις είχε ήδη γίνει ένα από τα αγαπημένα παιδιά της Μπάγερν.



Η σεζόν 2010-2011 είναι μία που ο Ρόμπεν δεν θέλει να θυμάται, καθώς οι συνεχόμενοι τραυματισμοί τού στέρησαν τον ενεργό ρόλο στην ομάδα του. Μόλις 17 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, όμως σε αυτές φρόντισε να πετύχει 13 γκολ, δείνχοντας ότι είναι παικταράς. Η ομάδα του, πάντως, έχασε το πρωτάθλημα από τη Ντόρτμουντ, αποκλείστηκε στο Τσου Λου μόλις στους 16 από την Ίντερ και στα ημιτελικά του κυπέλλου Γερμανίας από τη Σάλκε.



Ο Ρόμπεν επέστρεψε δυναμικά τη σεζόν 2011-2012, έτοιμος να προσφέρει για άλλη μια φορά τα μέγιστα στη Μπάγερν. Ο ίδιος είχε μία άκρως πετυχημένη σεζόν ατομικά (36 συμμ., 19 γκολ), όμως η ομάδα του ήρθε δεύτερη σε όλα: 2η στο πρωτάθλημα, ηττημένη σε δύο τελικούς: του κυπέλλου (5-2 από τη Ντόρτμουντ, ο ίδιος έχασε πέναλτι) και του Τσάμπιονς Λιγκ (στα πέναλτι από την Τσέλσι).




Τη φετινή σεζόν, ο Ρόμπεν και η Μπάγερν επιτέλους είναι... βίοι παράλληλοι, καθώς αμφότεροι διανύουν εξαιρετική σεζόν: έχουν ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα από καιρό, είναι στον τελικό του κυπέλλου εύκολα, όπως και του Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείοντας με χαρακτηριστική ευκολία μεγάλα ονόματα όπως Άρσεναλ, Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα, παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο.



Ο ίδιος δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί στη βασική 11άδα, όμως αυτό είναι καθαρά λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, καθώς οι Κροος, Μίλερ και Σακίρι μόνο αμελητέες ποσότητες δεν είναι κι έτσι ο Ρόμπεν είναι απίθανο να ξεκινάει κάθε ματς. Έχει 26 συμμετοχές και 9 γκολ, με καταλυτική συμβολή κυρίως σε κύπελλο και Τσου Λου. Πλέον, αναμένει το τρεμπλ που τόσο πολύ θέλει στην καριέρα του.



Για την ιστορία, ο Ρόμπεν με τη φανέλα της Μπάγερν, έχει αγωνιστεί σε 118 ματς και έχει πετύχει 66 γκολ, σε όλες τις διοργανώσεις.



Στην εθνική

Ο Άριεν υπήρξε αναντικατάστατο μέλος όλων των μικρών εθνικών Ολλανδίας. Το ντεμπούτο του το έκανε κατευθείαν στο Euro 2004, αφού ο Άντβοκαατ επιστεύθηκε πολλούς νεαρούς. Έχει συμμετάσχει σε 5 μεγάλες διοργανώσεις με την εθνική Ολλανδίας (Euro 2004, Μουντιάλ 2006, Euro 2008, Μουντιάλ 2010, Euro 2012)! Έχει πολύ καλή πορεία με τους οράνιε, με εξαίρεση τον τελικό του Μουντιάλ 2010, όπου έχασε δύο τετ α τετ απέναντι στην Ισπανία και κρίθηκε ο μοιραίος του τελικού. Συνολικά μετράει 63 συμμετοχές και 17 γκολ με το εθνόσημο.




Τρόπος παιχνιδιού

Ο Ρόμπεν είναι κλασικό εξτρέμ, που του αρέσει να παίζει δεξιά και να συγκλίνει προς τον άξονα για να σουτάρει, όντας κλασικός αριστεροπόδαρος. Επιτομή της αγαπημένης του κίνησης είναι φυσικά το γκολ εναντίον της Μπαρτσελόνα πριν λίγες ημέρες που αποτέλεσε την αφορμή για το αφιέρωμα που διαβάζετε, και χαρακτηρίστηκε ως ''κλασικό γκολ Ρόμπεν''. 


Γενικά είναι ταχύτατος με τη μπάλα στα πόδια, πολλές φορές είναι άπιαστος πραγματικά. Εκτελεί εντυπωσιακά αυτό που λέμε ''βήμα-επαφή'' με τη μπάλα στα πόδια, γεγονός που τον καθιστά ταχύτατο. Για να λέμε και τα κακώς κείμενα, δεν είναι και ο πιο ομαδικός παίκτης του κόσμου, αλλά αυτό καλύπτεται από τις εξαιρετικές ενέργειές του!



Επιτεύγματα

Αϊντχόφεν: 1 πρωτάθλημα, 1 σούπερ καπ Ολλανδίας
Τσέλσι: 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, 2 λιγκ καπ, 1 Κομιούνιτι Σιλντ
Ρεάλ: 1 πρωτάθλημα, 1 σούπερ καπ Ισπανίας
Μπάγερν: 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, 2 σούπερ καπ Γερμανίας
Ατομικά: Καλύτερος Ολλανδός νέος παίκτης το 2003, καλύτερη 11άδα της Πρέμιερ Λιγκ το 2005, Καλύτερη 11άδα της UEFA το 2011, Καλύτερος παίκτης του Γερμανικού πρωταθλήματος το 2010



Βίντεο







Πηγές


4 σχόλια:

  1. Είναι καλός παίκτης ο Ρόμπεν. Στην Μπάγερν, ξαναγεννήθηκε. Τη περυσινή σεζόν χαρακτηρίστηκε λούσερ. Επειδή έχασε τα δύο πέναλτι που στέρσαν τους τίτλους στην Μπάγερν (Πρωταθλημα και Chamnpions League). Το πέναλτι στο Ντόρτμουντ (και μετα η Ντόρτμουντ νίκησε 1-0 και το πήρε) και το πέναλτι της παράτασης του Τσαμπιονσ Λιγκ...

    Είναι παίκτης υψηλού επιπέδου. Έπαιξε στις κορυφαίες ομάδες των χωρών που επέλεξε να πάει. PSV, Τσέλσι, Ρεάλ, Μπάγερν. Αυτό και μόνο τα λέει όλα.

    Κα όσων αφορά τον χαρακτηρισμό λούσερ για πέρυσι... Την σεζον 2009-2010 που με δικό του εκπληκτικό γκολ απέκλεισαν την Μαν Γιουν τι ήταν ; ; ; Γουίνερ ; ; ;

    Αυτά είναι σχετικά... Διαχρονικά ο παίκτης ήταν κορυφαίου επίεδου. Η Ρεάλ, δεν το ήθελε.. Ο Ντι Μαρία καλύτερος είναι ; ; ; Όχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλοι τον εχουν στιγματισει ως λουζερ και τον βγαζουν και αχρηστο. Τι λετε ωρε; Επειδη εχασε 2-3 σημαντικα πεναλτι; Απο εκει κρινετε εσεις τον παικτη;

    Η Ρεαλ διαχρονικα εχει διωξει πολλους παικταραδες (Ρομπεν, Σναιντερ, Φαν ντερ Φααρτ, Μακελελε, Ζεεντορφ) κα μολις εφυγαν εκαναν θαυματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συμφωνω παιδια, καλυτερα να ειχανε ακομα ρομπεν και σναιντερ/φαν ντερ φααρτ παρα ντι μαρια και οζιλ...

    προσωπικα τον οζιλ τον θεωρω υπερτιμιμενο,στα μεγαλα παιχνιδια ειναι παντα αφαντος στο γηπεδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ο Οζίλ είναι παικταράς. Φέτος, μονο ηταν πεσμένος. Γενικά, είναι καλός παίκτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή