Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Manchester United: Οι άξονες των επιτυχιών της

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε φέτος άλλο ένα πρωτάθλημα και έτσι έγινε η πολυνίκης στα πρωταθλήματα Αγγλίας, με 20 στο παλμαρέ της.

Παρακάτω θα δούμε τους βασικούς άξονες τις επιτυχίας της ομάδας, όχι μόνο φέτος, αλλά γενικά τα τελευταία πολλά χρόνια και θα τους αναλύσουμε, ώστε να δούμε τι κρύβεται πίσω από αυτή τη σταθερότητα στις επιτυχίες των Κόκκινων Διαβόλων.

Υποδομές


Το παν για την επιτυχία ενός συλλόγου είναι οι υποδομές. Οι εγκαταστάσεις, οι ακαδημίες, οι άνθρωποι. Η Μαν Γιουν τα έχει και τα τρία. Διαθέτει ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο, το Trafford Training Centre, το οποίο διαθέτει τα πάντα για τους ποδοσφαιριστές και όχι μόνο: φυσιοθεραπεία, μασάζ, σάουνα, γυμναστήριο, γήπεδο μπάσκετ, γραφεία, στούντιο για τη Man Utd TV, πισίνες. Φυσικά διαθέτει και 14 γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα. Όλα αυτά συνθέτουν την τέλεια προπόνηση για τους παίκτες της Γιουνάιτεντ.


Φυσικά εξαιρετική δουλειά γίνεται και στις ακαδημίες της ομάδας. Το αφεντικό των πάντων είναι ο πρώην παίκτης την Μαν Γιουν, Brian McClair, που έχει φοβερές γνώσεις για το ποδόσφαιρο και έιναι εξαιρετικά οργανωτικός. 



Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που πλαισιώνουν τις ακαδημίες, από προπονητή και βοηθό για κάθε τμήμα, μέχρι και... προπονητή τεχνικής κατάρτισης! Οι ακαδημίες επίσης στεγάζονται στο επιβλητικό Trafford Training Centre.



Για να υπάρξει επιτυχία σε όλα τα επίπεδα ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ομάδας του πλανήτη, πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι σε κάθε πόστο, που να είναι γνώστες του αθλήματος. Η Μαν Γιουν έχει κάποιους από τους καλύτερους. 



O David Gill έχει το γενικό κουμάντο σε όλο το σύλλογο, σε οικονομικό-αγωνιστικό επίπεδο. Έχει τρομερές ποδοσφαρικές γνώσεις και σε αυτόν οφείλεται πολύ μεγάλο μέρος των επιτυχιών της Μαν Γιουν.




Και το τεχνικό τιμ της ομάδας έχει μεγάλο μερίδιο επιτυχίας. Ο Tony Stradwick είναι ο υπεύθυνος στο ιατρικό κομμάτι και χαρακτηρίζεται από τους κορυφαίους του πλανήτη. Ο πρώην έμπειρος τερματοφύλακας Eric Steele είναι υπεύθυνος για την εκγύμναση των πορτιέρο, και είναι αυτός που δημιούργησε ουσιαστικά τους Σμάιχελ και Φαν Ντερ Σαρ ως κορυφαίους. 


O Rene Meulensteen διαθέτει όλα τα απαραίτητα διπλώματα ώστε να θεωρείται εξπέρ και ο Mike Phelan έχει δεθεί με το σύλλογο. Και βέβαια υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι σε θέσεις όπως τμήμα σκάουτινγκ ή τμήμα Marketing που κάνουν πολύωρη δουλειά και να τα αποτελέσματα.





Σταθερότητα στο ρόστερ

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ποτέ δεν απέκτησε τη φήμη της ομάδας που κάνει περιττές μεταγραφές. Σταθερά 3-4 διορθωτικές κινήσεις έμπειρων και ποιοτικών παικτών, 2-3 νεαρά ταλέντα είτε από Βρετανία είτε από Νότια Αμερική και διατήρηση του βασικού κορμού.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα στην απόδοση μιας ομάδας. Οι παίκτες που έρχονται είναι λίγοι και άρα δένουν σύντομα με τους υπόλοιπους που έχουν γαλουχηθεί στην τακτική της ομάδας. Και πάντα προσεγμένες κινήσεις.





Ο προπονητής

Δε χωρά καμία αμφιβολία ότι ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είναι το συνώνυμο της διαρκούς επιτυχίας στο υψηλότερο επίπεδο. Σταθερή επιθετικογενής τακτική, έμφαση σε νεαρούς παίκτες αλλά και πρωτοκλασάτους και πειθαρχία συνθέτουν την επιτυχία του -για πολλούς- πιο επιτυχημένου προπονητή στην ιστορία του αθλήματος. Δυστυχώς αποσύρθηκε πλέον.




Marketing

Η Μαν Γιουν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα brand name παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό το ότι το έβλημά της είναι το 2ο πιο αναγνωρίσιμο (σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο σε αθλητικό) στον πλανήτη πίσω από αυτό της Coca Cola, σύμφωνα με εκτενείς έρευνες.



Παράλληλα σχηματίζονται διάφορες καμπάνιες και fan club σε όλο τον κόσμο, με την ομάδα να αποκτάει οπαδούς από Ασία και από Αφρική, αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα τα έσοδά της. Εξαιρετικές κινήσεις για να γίνει πιο δημοφιλής στην πολύ σημαντική Ασιατική αγορά, είναι οι αγορές Ασιατών παικτών, όπως τον Παρκ και τον Καγκάβα.




Μέλλον

Η Μαν Γιουν έχει όλα τα εχέγγυα πλέον για να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί ασταμάτητα στο υψηλότερο επίπεδο. Καλείται όμως να βρει λύσεις σε πολύ σημαντικά θέματα που θα προκύψουν στο μέλλον φυσιολογικά, όπως -το κυριότερο- η αντικατάσταση του Φέργκιουσον, η μείωση του χρέους (που είναι μεγάλο), και η σταδιακή αντικατάσταση της παλιάς γενιάς που σβήνει σιγά σιγά (Γκιγκς, Σκόουλς, Βίντιτς, Φέρντιναντ) με άξιους νεαρούς παίκτες.

2 σχόλια:

  1. το μεγαλυτερο στοιχημα για την επομενη χρονια θα ειναι να βρει τα πατηματα της η ομαδα με νεο προπονητη.
    Σιγουρα θα εχει ισχυρο ανταγωνισμο, αφου Σιτι και Τσελσι θα ριξουν (ξανα) πολλα λεφτα για μεταγραφες, εμπλουτιζοντας το ηδη διαστημικο τους ροστερ.

    με τετοιες εγκαταστασεις , εχει προσβαση σε πολλους νεους παικτες, τους οποιους και προωθει στην πρωτη ομαδα, και αργοτερα μπορει και να τους πουλησει σε καλη τιμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακομα και να μην το παρει του χρονου, ο Μογιες πρεπει να στηριχτει και να εχει πιστωση χρονου, οπως ειχε και ο Σερ Αλεξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή