Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Nick: Η μάχη του τίτλου στην Eredivisie

Καλησπέρα σε όλους. Σήμερα θα σχοληθούμε με την εντυπωσιακή μάχη του τίτλου στο Ολλανδικό πρωτάθλημα, το οποίο φαίνεται ότι μέχρι την τελική ευθεία θα έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Είναι ίσως το μόνο μεγάλο πρωτάθλημα της Ευρώπης που τον τίτλο τον διεκδικούν ούτε λίγο ούτε πολύ... 4 ομάδες! Παρακάτω θα δούμε ξεχωριστά την καθεμία, θα αναλύσουμε τα ρόστερ της με τους 13-14 πιο χρησιμοποιημένους παίκτες, και θα δούμε και τα προγράμματά τους.


Γενικά

Το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας της Ολλανδίας ήταν ανέκαθεν συναρπαστικό και απρόβλεπτο, αλλά φέτος ζούμε κάτι πολύ παράξενο, καθώς μετά από 27 αγώνες έχουμε 4 ομάδες να διεκδικούν με πολλές πιθανότητες τον τίτλο, καθώς είναι μέσα σε 3 βαθμούς (57-56-56-54 με Άγιαξ-Αϊντχόφεν-Φέγενορντ-Φίτεσε αντίστοιχα).



Άγιαξ

Γενικά: Τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα έχοντας να χάσει από τις 27 Ιανουαρίου, τότε στην ήττα εκτός έδρας με τη Φίτεσε. Αποδεικνύει ότι ακόμα και με τις συνεχείς αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων παικτών του, πάλι βρίσκει το αντίδοτο και στέκεται στα πόδια του στο υψηλότερο επίπεδο. Έχε μία πολύ καλή μεσοεπιθετική τριάδα που του έχει δώσει ουκ ολίγες φορές τη λύση.

Ρόστερ: Βασικός τερματοφύλακας είναι ο Vermeer. Βασικοί στόπερ είναι οι εξαιρετικοί Alderweireld-Moisander, με αναπληρωματικό τους τον Veltman. Στα δεξιά είναι μία ταλεντάρα, ο van Rhijn (να θυμάστε το όνομα, θα συζητηθεί), και αριστερά ο Blind που έχει παρουσιάσει τρομερή πρόοδο τη φετινή σεζόν και θαα είναι από τα πιο καυτά ονόματα της φετινής μεταγραφικής περιόδου.

Στο 4-2-3-1 του Ντε Μπουρ, ο Πόουλσεν είναι ο στυλοβάτης του κέντρου και δίπλα του εναλάσσονται οι Σένε και Σάνα. Η εξαιρετική μεσοεπιθετική τριάδα που ανέφερα πιο πάνω αποτελείται από τους de Jong-Boerrigter-Eriksen, που θεωρείται ένα από τα 3 μεγαλύτερα ταλέντα του πλανήτη, και όχι άδικα. Μπροστά βασικός είναι ο Fischer, ενώ πολλές φορές έχει παίξει μπροστά ο de Jong και έχει πάει αριστερό χαφ ο Cuenca, που είναι δανεικός από τη Μπαρτσελόνα.

Πρόγραμμα: Ναϊμέγκεν (3), Έρακλες (3), Αϊντχόφεν εκτός (0), Χέρενφεν (1), Μπρέντα (3), Βίλεμ (3), Γκρόνιγκεν (1) ΣΥΝΟΛΟ: 14 (+57=71)



Αϊντχόφεν

Γενικά: Πιστεύω πως εύκολα ή δύσκολα θα καταλήξει σε αυτούς ο τίτλος. Ήταν μόνιμα πρώτοι, παρόλο που η καλή φόρμα του Άγιαξ τους έριξε στι δεύτερη θέση, ωστόσο με έναν βαθμό διαφορά. Οι προσθήκες έμπειρων παικτών όπως ο Φαν Μπόμελ την έχουν ανεβάσει επίπεδο, ενώ ο Άντβοκαατ κάνει εξαιρετική δουλειά από τότε που είναι στον πάγκο.

Ρόστερ: Κάτω από τα δοκάρια είναι ο Πολωνός ο Tyton, εκείνος που είχε αποκρούσει το πέναλτι απέναντι στην εθνική μας ομάδα στο Euro 2012. Στα στόπερ πολύ καλό δίδυμο έχουν κάνει οι Marcelo-Bouma, με μπακ απ τους τον Derijck. Αριστερά στην άμυνα είναι βασικός η ταλεντάρα ο Willems και μοιράζεται τη θέση με τον Pieters. Στα δεξιά αναντικατάστατος ο Hutchinson.

Στα αμυντικά χαφ ηγέτης δεν είναι άλλος από τον τεράστιο Mark Van Bommel, έχοντας δίπλα του τους Engelaar και Strootman, ενώ αρκετές συμμετοχές  έχει και ο Hiljemark, στο 4-3-3 του Άντβοκαατ. Στα εξτρέμ, υπάρχουν 4 παικταράδες που μπορούν να παίξουν και αριστερά και δεξιά με την ίδια άνεση (Wijnaldum, Mertens, Lens, Narsingh), ενώ μπροστά προοριζόταν να μοιράζονται τη θέση οι Toivonen-Matavz, αλλά μετά τον τραυματισμό του πρώτου είναι αναντικατάστατος ο δεύτερος.

Πρόγραμμα: Ρόντα (3), Βίλεμ (3), Άγιαξ (3), Άλκμααρ (1), Γκρόνιγκεν (3), Ναϊμέγκεν (3), Τβέντε (0) ΣΥΝΟΛΟ: 16 (+56=73)



Φέγενορντ

Γενικά: Η παραδοσιακή δύναμη της Ολλανδίας, η ιστορική Φέγενορντ, στηρίζεται στην πολύ καλή τακτική της παιδεία, καθώς ο προπονητής της Ρόναλντ Κούμαν έχει δοκιμάσει πολλαπλά συστήματα, με τους παίκτες του να προσαρμόζονται σε όλα. Παρόλο που μερικές φορές την έχει προδώσει η άμυνά της και άλλες φορές η αστοχία-ατυχία. Στηρίζεται κυρίως σε γηγενείς παίκτες (μόλις 5 ξένοι) και αποδεικνύει ότι διαθέτει πολύ καλές υποδομές.

Ρόστερ: Βασικός τερματοφύλακας είναι ο νεαρός Mulder. Πίσω η εμπειρία του Mathijsen πλαισιώνεται από το πολύ ταλέντο του de Vrij, με τον Nelom να συμπληρώνει τη βασική 3άδα των στόπερ. Δεξιά και αριστερά τη φανέλα βασικού έχουν πάρει σπίτι τους οι Janmaat και Indi αντίστοιχα.

Στο 4-4-2 που έχει χρησιμοποιηθεί τις περισσότερες φορές από τον Κούμαν, υπάρχουν 3 αμυντικοί και 3 πλάγιοι χαφ. Clasie-Leerdan-Singh οι αμυντικοί και Schaken-de Vilhena-Immers οι πλάγιοι. Θεωρητικά βασικοί είναι οι Clasie-Leerdan-Schaken-Immers. Μπροστά υπάρχει ένα δίδυμο φωτιά των Pelle-Cisse, που έχουν εκπληκτική χημεία μεταξύ τους και θυμίζουν τους Cole-York της Γιουνάιτεντ πριν από μία δεκαετία περίπου. Μπακ απ τους ο Boetius.

Πρόγραμμα: Χέρενφεν (1), Φένλο (3), Βααλβάικ (3), Φίτεσε (1), Έρακλες (3), Ντεν Χάαγκ (1), Μπρέντα (3) ΣΥΝΟΛΟ: 15 (+56=71)



Φίτεσε

Γενικά: Αποτελεί την πολύ ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια, έχοντας παρουσιάσει σταθερά βήματα προόδου σε όλα τα επίπεδα και θέλει να καθιερωθεί ως μία σταθερή αξία των πρώτων θέσεων της Eredivisie. Και μόνο, πάντως, που συγκαταλέγεται στους διεκδικητές του τίτλο με τις 3 μεγαλύτερες ομάδες του Ολλανδικού ποδοσφαίρου, σημαίνει κάτι. Πιστεύω πως έφτασε στο ταβάνι της για φέτος, δεν μπορεί παραπάνω, αλλά του χρόνου είμαι σίγουρος πως θα έχει μία πολύ καλή πορεία στην Ευρώπη, να με θυμηθείτε.

Ρόστερ: Κάτω από τα γκολπόστ δεν φεύγει ο Velthuisen. Στο κέντρο της άμυνας εναλάσσονται 3 εξαιρετικοί παίκτες, οι Kalas (δανεικός από Τσέλσι no.1)-van der Struijk-van der Heijden. Στα δεξιά βασικός είναι ο Ιάπωνας Yasuda, με μπακ απ του τον Kashia. Αριστερά αναντικατάστατος ο van Aanholt (δανεικός από Τσέλσι no.2).

Στο 4-2-3-1 που παίζει ο κόουτς Rutten υπάρχουν 5 βασικοί που δεν αλλάζουν για κανένα λόγω: van Ginkel-Janssen αμυντικά χαφ, Ibarra-Propper εξτρέμ και Kakuta (δανεικός από Τσέλσι νο.3!) στη θέση του 10αριού! Στα φορ, τέλος, υπάρχει ο ορισμός του κανονιέρη, ο Bony.

Πρόγραμμα: Τσβόλε (3), Μπρέντα (1), Ρόντα (3), Φέγενορντ (1), Βίλεμ (3), Βααλβάικ (1), Φένλο (3) ΣΥΝΟΛΟ: 12 (+54=66)



Πρόβλεψη

Η πρόβλεψή μου για την τελική βαθμολογία (1-4 θέσεις) της φετινής Eredivisie:

1. Αϊντχόφεν 73
2. Άγιαξ       71
3. Φέγενορντ 71
4. Φίτεσε      66

6 σχόλια:

  1. πολυ ενδιαφερον το αρθρο,δεν ειχα ιδεα οτι κρινεται το πρωταθλημα μεταξυ 4 ομαδων!...
    Η Φιτεσε εχει τον πρωτο λογο για δανεικους απο την Τσελσι,καιρο τωρα εχουν πολυ καλες σχεσεις και η τσελσι στελνει εκει παιδια απο τις ακαδημιες και τ under 21 team της.
    μην υποτιμαμε τον αγιαξ,γιατι εχει δειξει κ αλλες φορες οτι μπορει στα δυσκολα,ισως ολα κριθουν στο παιχνιδι αιτχοφεν-αγιαξ,αλλα ισως και οχι...
    απομενει να δουμε ποιος θα στεφθει πρωταθλητης σε αυτο το πρωταθλημα που εχει ενδιαφερον μεχρι τελευταιας αγωνιστικης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως είναι το μόνο πρωτάθλημα με τέσσερις ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή.

    Μπορεί το πρωτάθλημα των Ολλανδών να μην συγκρίνεται με την Premier League ή την Primera Division, παρόλα αυτά είναι ένα πρωτάθλημα το οποίο προσφέρει θέαμα.

    Οι ομάδες αγωνίζονται χωρίς σκοπιμότητα, παίζουν επιθετικά και αυτό βοηθά τόσο στην επίτευξη αρκετών γκολ (που είναι το αλατοπίπερο του αθλήματος), όσο και στην αύξηξη του θεάματος και του ανταγωνσιμού..

    Πολύ καλό άρθρο Nick...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιωργο, το να υπαρχει μια που να εχει κλειδωσει τον τιτλο εινα συνηθισμενο, το να τον κυνηγανε 2 ειναι φυσιολογικο, οι 3 ειναι λογικο, αλλα οι 4 ειναι πρωτογνωρο! Η Φιτεσε, οντως, βοηθαει στην εξελιξη των νεαρων της Τσελσι τα τελευταια χρονια, και βοηθιεται κι αυτη, βεβαια.

    Τζιμ, οντως, μπορει να μην εχει τη δημοτικοτητα των μεγαλων πρωταθληματων, αλλα ειναι απο τα πιο θεαματικα της Ευρωπης και μπαινουν πολλα γκολ και γενικα παραγεται ωραιο ποδοσφαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτο με τον αγιαξ παλι... εχουν πουλησει τα τελευταια χρονια τουλαχιστον 15 παικτες που αγωνιζονται σε τοπ επιπεδο ,αλλα παλι καταφερνει να διεκδικει πρωταθλημα και να προχωραει και στην ευρωπη. νομιζω οι ακαδημιες τους και οι σκαουτερ τους αξιζουν συγχαρητηρια! καταφερνουν να κανουν οτι και η πορτο αν και σε καπως μικροτερο βαθμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι ακαδημιες του Αγιαξ, μαζι με αυτες της Αρσεναλ και φυσικα τη Μασια της ΜΠαρτσελονα ειναι οι καλυτερες ακαδημιες του πλανητη πιστευω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Άγιαξ, είναι ίσως είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα σε θέματα παραγωγής ταλέντων, scouting και πωλήσεων...

    Η Πόρτο είναι η καλύτερη ομάδα σε θέματα scouting στην Λατινική Αμερική. Και πωλήσεων φυσικά.

    Μεγάλη χρονιά από την Φίτεσε και τον επιθετικό της, τον Μπονί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή