Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Revierderby: F.C. Schalke - Borussia Dortmund

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα κάνουμε αφιερώματα σε διάφορα ντέρμπι. Όπως κάνουμε αφιερώματα στις καταστάσεις διάφορων ποδοσφαιρικών ομάδων, ποδοσφαιριστών, πρωταθλημάτων θα κάνουμε και σε ντέρμπι. Στα αφιερώματα των ντέρμπι, θα περιγράφουμε διάφορα στοιχεία τα οποία αφορούν τις ομάδες που τα συνθέτουν.

Το ντέρμπι με το οποίο θα ασχοληθούμε στο σημερινό αφιέρωμα θα είναι το Σάλκε - Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ένα από τα πιο μεγάλα και γεμάτα πάθος όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης . . .

Ξεκινάμε λοιπόν . . .


Οι Πόλεις των ομάδων



Η Σάλκε, εδρεύει στο Γκέλζενκίρχεν. Το Γκέλζενκίρχεν, εδρεύει στην νοτιοδυτική Βεστφαλία και ανήκει στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Ρούρ. Ο πληθυσμός της Πόλης στις μέρες μας, είναι πάνω από 250.000 κατοίκους. Ανάμεσα τους, πάρα πολλοί Τούρκοι.

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ, εδρεύει στην ομώνυμη πόλη. Το Ντόρτμουντ. Η Πόλη, βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της κοιλάδας του Ρούρ. Το Ντόρτμουντ, έχει πληθυσμό πάνω από 600.000 κατοίκους. Είναι μία Πόλη, στην οποία βρίσκεται έντονο το πράσινο στοιχείο, λόγω των πολλών δασών, αγρών και γενικότερα πράσινων εκτάσεων.


Τα γήπεδα των ομάδων

Η Veltins Arena (γήπεδο Σάλκε), άνοιξε τις πύλες της το 2001. Για τα ματς του Πρωταθλήματος έχει χωρητικότητα για  περίπου 61.500 θεατές και τα διεθνή ματς για περίπου 54.000. Το κόστος της κατασκευής είναι πάνω από 170-180 Εκατομμύρια Ευρώ.

Το 2004, φιλοξένησε τον τελικό του Champions League, ανάμεσα σε Πόρτο και Μονακό, ενώ το καλοκαίρι του 2006 (στο Mundial της Γερμανίας) φιλοξένησε πέντε αγώνες.


Το Signal Iduna Park (μετονομάστηκε έτσι από Westfalenstadion) πήρε το όνομα του από το 2005, από την συνεργασία της ομάδας με Ασφαλιστική Εταιρία. Έχει χωρητικότητα πάνω από 81.000 θεατές. Και εδώ, όμως όταν διεξάγονται διεθνή ματς, η χωρητικότητα μειώνεται.

Το γήπεδο αυτό, φιλοξένησε έξι αγώνες για το Mundial του 2006. Ανάμεσα τους και ο ημιτελικός των Γερμανών με τους Ιταλούς, με το Signal Iduna Park μέχρι τότε να αποκαλείται το "άνδρο της Εθνικής Γερμανίας". 



Δημιουργία κόντρας



Στην αρχή των αναμετρήσεων τους από την δεκαετία του 1920 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930, Σάλκε και Μπορούσια Ντόρτμουντ έπαιξαν σε τρία ματς. Και τα τρία τα κέρδισε η Σάλκε. Από το 1936 ως το 1944 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, η Σάλκε είχε 14 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα.

Στα πρώτα 17 μεταξύ τους παιχνίδια, η Μπορούσια Ντόρτμουντ δεν γεύτηκε την χαρά της νίκης. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχανε και με τεράστια σκορ. Στις 7-3-1937 έχασε με 0-7 εντός έδρας. Στις 12-3-1939 με 3-7 πάλι εντός. Στις 10-12-1939 έχασε με 9-0 στην έδρα της Σάλκε. Και στις 20-10-1940, η Σάλκε κερδίζει την Μπορούσια Ντόρτμουντ με 10-0. Ακολούθησαν άλλες δύο εξάρες και μία επτάρα της Σάλκε. Η μόνιμη νίκη της Ντόρτμουντ όλα αυτά τα χρόνια ήταν στις 14-11-1943 όταν κέρδισε την Σάλκε με 1-0.

Οπότε, φυσικό ήταν να δημιουργηθεί μία αρνητικότητα. Μία κόντρα. Ένα απωθημένο, ας πούμε... Οι ήττες ήταν πολλές, τα μεγάλα σκορ ξέφευγαν και όπως ήταν λογικό η κοροϊδία των οπαδών της Σάλκε, προς αυτούς της Μπορούσια θα ήταν μεγάλη.

Η Μπορούσια, κατάφερε να ισορροπήσει την κατάσταση (από τα τέλη της δεκαετίας του 1940) και να διεκδικήσει πρωτάθλημα την δεκαετία του 1950. Φυσικά, αυτό δεν άρεσε στην πλευρά της Σάλκε που μέχρι τότε είχε συνηθίσει να κερδίζει και μάλιστα εύκολα, την  Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Μάλιστα, το 1947 στον τελικό του Πρωταθλήματος Βεστφαλίας του 1947, η Ντόρτμουντ κέρδισε με 3-2 και οι παίκτες της Σάλκε δεν φάνηκαν στην απονομή.


Συνολικά αποτελέσματα ομάδων



Συνολικά στις μεταξύ τους αναμετρήσεις από το μακρινό 1925 ως σήμερα, υπάρχει μία ισορροπία. 51 νίκες η Σάλκε, 35 ισοπαλίες και 46 νίκες η Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Συνολικά, η Σάλκε στα εντός έδρας παιχνίδια με την Μπορούσια Ντόρτμουντ μετράει 31 νίκες, 18 ισοπαλίες και 17 ήττες. Αντίθετα, η Μπορούσια Ντόρτμουντ, στα δικά της εντός έδρας παιχνίδια με την Σάκε μετράει 29 νίκες, 17 ισοπαλίες και 20 ήττες.


Στιγμές σεβασμού



Το 1977, άνοιξε τις πύλες του το Westfalenstadion ης Μπορούσια Ντόρτμουντ. Και υπήρξε ένα φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Σάλκε. Τελικό αποτέλεσμα 0-3... Αλλά, η κίνηση που έκλεψε την παράσταση ήταν το σκεπτικό των ανθρώπων της Σάλκε να μην ζητήσουν χρήματα για τα έξοδα μετακίνησης, δια μονής και μερίδιο από τα εισιτήρια, για να βοηθήσουν την Ντόρτμουντ η οποία τότε είχε μεγάλα οικονομικά προβλήματα.


Αξιομνημόνευτα περιστατικά



- Το 2010 και μετά από σφοδρή χιονόπτωση, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα στη οροφή του γηπέδου της Σάλκε. Ένας εργάτης που εργάστηκε τότε για την διόρθωση της ζημιάς, ανέβηκε στο σημείο και τοποθέτησε ένα πανό της Μπορούσια Ντόρτμουντ στην οροφή της Veltins Arena.

- Το πλέον ασυνήθιστο γεγονός στα μεταξύ τους ντέρμπι, σημειώθηκε το 1969 (στην έδρα της Ντόρτμουντ), όταν ένας "αστυνομικός σκύλος" δάγκωσε στα οπίσθια έναν παίκτη της Σάλκε (τον Φρίντελ Ράους). Όταν έγινε το 0-1, μπήκαν στο γήπεδο οι οπαδοί της Σάλκε και ο "αστυνομικός σκύλος", δάγκωσε τον παίκτη στα οπίσθια. Στην συνέχεια του έκαναν αντιτετανικό και έπαιξε με πόνους. Στα επόμενα παιχνίδια οι αντίπαλοι του, τον μάρκαραν με γαβ γαβ...

- Το 2006, ο Μίρκο Σλόμκα παρουσιαζόταν ως προπονητής της Σάλκε. Κατά την στιγμή της παρουσίασης του, τον πληίσιασαν οπαδοί της ομάδας, του έδωσαν ένα κασκόλ και του ζήτησαν να φωτογραφηθεί μαζί τους. Εκείνος, δέχτηκε. Μερικές ώρες αργότερα μέσω διαδικτύου, συνειδητοποίησε ότι το κασκόλ που του έδωσαν οι οπαδοί να κρατήσει, ήταν γεμάτο βρισιές για την Σάλκε. Και στην πραγματικότητα, οι οπαδοί που φωτογραφήθηκαν μαζί του, δεν ήταν οπαδοί της Σάλκε, αλλά της Μπορούσια Ντόρτμουντ.


Σημαντικά αποτελέσματα



- Στις 13-9-2008, η Μπορούσια Ντόρτμουντ γυρίζει το εις βάρος της 0-3 σε 3-3 τα τελευταία 21 λεπτά του ντέρμπι.

- Στις 12-5-2007, η Σάλκε θέλει μόνο νίκη μέσα στο Signal Iduna Park. Βρίσκεται ένα βήμα μακρυά από το Πρωτάθλημα και είναι πολύ καλύτερη από την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Τελικό σκορ 2-0 για τούς "κίτρινους" και η κατάκτηση του πρωταθλήματος για τους μπλε, ήταν μόνο ένα όνειρο.

- Στις 19-12-1997, η Μπορούσια ως γηπεδούχος βρίσκεται μπροστά στο σκορ με 2-1. Στις καθυστερήσεις του αγώνα, ο γνωστός τερματοφύλακας Γιανς Λέμαν κάνει το 2-2 για την Σάλκε, όντας ο μόνο τερματοφύλακας που σκόραρε σε ντέρμπι.

- Στις 24-8-1991, η Σάλκε επιστρέφει στην μεγάλη κατηγορία και καταφέρνει να κερδίσει με 5-2 την Μπορούσια Ντόρτμουντ.

- Στις 26-2-1966, η Ντόρτμουντ πετυχαίνει την πιο μεγάλη σε έκταση νίκη της, κόντρα στην Σάλκε με 7-0.

- Στις 22-4-1951, σημειώνεται η πρώτη "λευκή ισοπαλία" ανάμεσα στις δύο ομάδες. Για την ιστορία, γηπεδούχος ήταν η Σάλκε.

- Στις 14-11-1943, η Μπορούσια Ντόρτμουντ πετυχαίνει την πρώτη νίκη της ιστορίας της κόντρα στην Σάλκε με 1-0.

- Στις 20-10-1940, η Σάλκε πετυχαίνει την μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων. Τελικό σκορ: 10-0.

- Στις 30-1-1938, ήταν το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες που τελείωσε ισόπαλο 3-3. Γηπεδούχος ομάδα, ήταν η Μπορούσια Ντόρτμουντ.

- Στις 3-5-1925, η Σάλκε πετυχαίνει την πρώτη νίκη της ιστορίας της, κόντρα στην Μπορούσια Ντόρτμουντ με 4-2. Ταυτόχρονα, το ίδιο ματς, αποτελεί και την πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων.


Στιγμιότυπα από τον αγώνα του πρώτου γύρου, μπορείτε να δείτε σ' αυτό το link

Αυτά, ήταν κάποια από τα σημαντικότερα στοιχεία του ντέρμπι ανάμεσα σε Σάλκε και Ντόρτμουντ.. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, σε όποιες κατηγορίες κι αν παίζουν οι δύο ομάδες, το μεταξύ τους παιχνίδι, θα είναι πολλά παραπάνω από ένα ακόμη παιχνίδι . . .


Πηγές:

- http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%B6%CE%B5%CE%BD%CE%BA%CE%AF%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%BD

- http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%84%CF%8C%CF%81%CF%84%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%84

- http://en.wikipedia.org/wiki/Veltins-Arena

- http://el.wikipedia.org/wiki/Signal_Iduna_Park

- http://en.wikipedia.org/wiki/Revierderby

- http://www.sportena.com/2011/02/manios-bvb-schalke-skylos-reloaded-kai-oxi-mono-videos/

- http://www.onsports.gr/Podosfairo/Podosfairo-Afierwmata/item/261749-Ntortmoynt-Salke-Sta-dyo-h-koilada-toy-Royr-videos

- http://www.balleto.gr/periexomeno/funny_football/farsa_ston_proponiti.html

3 σχόλια:

  1. Πολυ ωραιο το αρθρο Τζιμ. Προκειται αναμφιβολα για το μεγαλυτερο ντερμπι της Γερμανιας και ενα απο τα πιο ενδιαφεροντα της Ευρωπης, με δυο πολυ μεγαλες ομαδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι Νικ... Το μεγαλύτερο Γερμανικό και από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης..

    Το μεγάλο γούστο θα είναι να περάσει η Σάλκε στους 8 του Champions League και να κληρωθούν μαζί...

    Ε ρε γλέντια ! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγω θαυμαζω την ντορτμουντ για την οργανωση της,ειναι μια ομαδα που βασιζεται στους οπαδους της για τα εσοδα.το γηπεδο ειναι γεματο σε καθε αγωνα,τα μισα εισητηρια ειναι διαρκειας.
    η σαλκε επισης καλη αν και τελευταια δεν τα πηγαινει τοσο καλα...εχει ελπιδες να φτασει 8αδα μετα το 1-1 στην τουρκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή