Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Swansea City A.F.C. Μια νέα εποχή ξεκινά

Σήμερα, θα ξεκινήσουμε τα αφιερώματα μας σε ομάδες που απασχολούν την επικαιρότητα και είναι σχεδόν άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Το πρώτο μας αφιέρωμα, αφορά τη Σουόνσι, την ομάδα που έχει κάνει την Αγγλία να παραμιλάει με τη μπαλάρα της και που πριν λίγες ημέρες έκανε την έκπληξη και κατέκτησε το Λιγκ Καπ.







Ίδρυση

Μια παρέα φίλων του ράγκμπι εκμεταλλεύτηκε την αλάνα vetch όπου έπαιζαν παιδιά και δημιούργησε μία ομάδα που λεγόταν Σουόνσι. Σημαντική οικονομική βοήθεια πήραν από μια Εταιρία Φωτός. Το 1912, οριστικοποιήθηκε η δημιουργία του επαγγελματικού σωματείου Σουόνσι Τάουν (αργότερα Σίτι). Το χρώμα που επέλεξαν ήταν το άσπρο, που συνδυάζεται είτε με μαύρο, είτε με μπλε είτε με κίτρινο.




Σήματα





 




Το φετινό επετειακό σήμα της Σουόνσι.




Γήπεδο

Το πρώτο από τα δύο γήπεδα της Σουόνσι ήταν το Vetch Field, το οποίο αποτέλεσε την έδρα της Σουόνσι για 93 ολόκληρα χρόνια. Το όνομά του το πήρε από την περιοχή στην οποία ήταν χτισμένο, που ήταν μία αλάνα όπου έπαιζαν παιδιά, και ονομαζόταν vetch.



Πλέον, από τις 10 Ιουλίου του 2005 και έπειτα, η έδρα της ομάδας είναι το συμπαθητικό Liberty Stadium. Η κατασκευή του κόστισε 27 εκατομμύρια λίρες και έχει χωρητικότητα 20.750 θεατές.





Οπαδοί

Οι οπαδοί της Σουόνσι προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις της δυτικής -και όχι μόνο- Ουαλίας. Είναι φανατισμένοι, έχουν προκαλέσει κάποιες φορές επεισόδια, χωρίς ωστόσο να έχουν τη φήμη των χούλιγκανς, όπως π.χ. της Μίλγουολ, ενώ συμπεριλαμβάνονται στους πιο πιστούς οπαδούς της Πρέμιερ, αφού ακολουθούν την ομάδα τους παντού και πάντα, και το γήπεδο είναι σχεδόν πάντα γεμάτο.



Αντίπαλο δέος

Η μεγάλη αντίπαλος της Σουόνσι είναι η έτερη Ουαλική ομάδα που αγωνίζεται στις Αγγλικές διοργανώσεις. Η Κάρντιφ. Τα ματς μεταξύ τους χαρακτηρίζονται ως το ντέρμπι της Νότιας Ουαλίας και οι οπαδοί των δύο ομάδων ανυπομονούν για αυτά.




Ιστορία και επιτυχίες (περιληπτικά)

Οι κύκνοι, όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας, λόγω του εμβλήματός της, ιδρύθηκαν το 1912, όπως προαναφέραμε. Περιληπτικά η ιστορία της Σουόνσι, ανά δεκαετία:

1920s: Οι κύκνοι ξεκίνησαν από τα τοπικά πρωταθλήματα, και γρήγορα ανέβηκαν στην σημερινή Κόνφερενς Σάουθ. Το 1925, ανέβηκαν ως πρωταθλητές στη σημερινή League 2, όπου παρέμειναν ως το τέλος της δεκαετίας. Παράλληλα, το 1926 έφτασαν ως τα ημιτελικά του FA Cup και ως τον τελικό του κυπέλλου Ουαλίας.

1930s: Αυτή η δεκαετία ήταν από τις καλύτερες στην ιστορία της Σουόνσι. Σταθερά εδραιωμένη στην League 2, παρόλο που δεν κατάφερε να διεκδικήσει κάποια άνοδο. Μάλιστα, το 1932 κατέκτησαν και το πρώτο τους κύπελλο Ουαλίας.

1940s: Η συγκεκριμένη δεκαετία είναι... πενταετία λόγω πολέμου και ξεκινάει από το 1945. Έως το 1950, οι κύκνοι κατάφεραν να έχουν έναν υποβιβασμό στην Κόνφερενς (1947), ωστόσο δύο χρόνια αργότερα ξανα ανέβηκαν στην League 2. Επίσης, το 1950 κατέκτησαν άλλο ένα κύπελλο Ουαλίας.

1950s: Όλη αυτή η δεκαετία βρίσκει την ομάδα στην League 2. Όπως ακριβώς και αυτή του 1930. Σταθερά εκεί, χωρίς κάποια διάκριση. Το 1956 και το 1957, έφτασε στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιε (2 χαμένοι τελικοί κυπέλλο Ουαλίας).

1960s: Να σημειωθεί ότι απο 'δω και πέρα μπαίνουν και στη διοργάνωση του Λιγκ Καπ. Στο πρωτάθλημα ζουν δύσκολες στιγμές, με 2 συνεχόμενους υποβιβασμούς, και πλέον είναι στα τοπικά. Ωστόσο, κατάφεραν να σώσουν την "παρτίδα" με την άνοδό τους το 1970 στην Κόνφερενς. Το 1966 κατέκτησαν άλλο ένα κύπελλο Ουαλίας. Επίσης, κατάφεραν να παίξουν και δύο φορές στο κύπελλο Κυπελλούχων.

1970s: Αυτή η δεκαετία ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο, καθώς το 1971 ξαναέπεσαν στα τοπικά, όπου αυτή τη φορά έμειναν για 6 χρόνια. Όμως, κλείνει με τον καλύτερο αφού το 1978 και το 1979 ανεβαίνουν δύο κατηγορίες συνεχόμενες και το 1980 την βρίσκει και πάλι στην... αγαπημένη της κατηγορία (League 2).

1980s: Το 1980, ανεβαίνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στη League 1! Ωστόσο, άντεξαν για δύο χρόνια, αφού ξαναέπεσαν το 1983 στην League 2 και το 1984 στην Κόνφερενς και το 1986 στα τοπικά και πάλι... Από τα τοπικά, ξαναπροβιβάστηκαν στην Κόνφερενς το 1988 μέσω πλέι οφ. Να σημειωθεί, όμως, ότι αυτή η δεκαετία ήταν καλή από άποψη Κυπέλλου Ουαλίας, με 3 κατακτήσεις (1981, 1982, 1983), που είχαν ως αποτέλεσμα άλλες 3 φορές να παίξουν στο Κυπελλούχων.

1990s: Εδώ λόγω κατάκτησης του Κυπέλλου Ουαλίας το 1989 και το 1991, παίζει άλλες δύο φορές Κυπελλούχων, όμως και πάλι αποκλείεται με την πρώτη. Στο πρωτάθλημα, πέφτει στην Κόνφερενς το1996, αλλά ξανανεβαίνει στην League 2 το 2000 και η αρχή της χιλιετίας τη βρίσκει και πάλι στην αγαπημένη της κατηγορία.

2000s: Αλλά, με το που μπαίνει η χιλιετία, ξαναπέφτει στην Κόνφερενς. Το 2005, όμως, αρχίζει η καθιέρωση, αφού ανεβαίνει για δεύτερη φορά στην ιστορία της στη League 1. Σε 3 χρόνια, άλλος ένας προβιβασμός, αυτή τη φορά στην Τσαμπιονσίπ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το 2010 μπαίνει το κερασάκι στην τούρτα. ΣΟΥΟΝΣΙ, ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΣΤΗΝ PREMIER LEAGUE!!!



Η χρυσή εποχή (2010 και έπειτα)

Την πρώτη της σεζόν, κάνει όλη την Αγγλία να παραμιλάει με το δημιούργημα του Ρότζερς. Παίζοντας μπαλάρα σχεδόν σε κάθε ματς, ανάγκασε τους απανταχού φιλάθλους να την ονομάσουν Swansealona (από την Μπαρτσελόνα, αφού ήταν η μικρογραφία της με το εξαιρετικό passing game). Παρόλο που ήταν νεοφώτιστη, κατάφερε να τερματίσει 11η στην Πρέμιερ!!!

Τη φετινή σεζόν, ξεκινάει μία άλλη εποχή. Παρόλο που ξεκινάει χωρίς σημαντικούς της παίκτες την προηγούμενη σεζόν, όπως τους Άλεν και Σίγκουρτσον, αλλά και χωρίς τον Ρότζερς, με πανέξυπνες μεταγραφικές κινήσεις και με την πρόσληψη του Λάουντρουπ στον πάγκο, παίζει για άλλη μια σεζόν μπαλάρα, βρίσκεται 9η και έχει φτάσει έως και 4η!

Αλλά, δεν είναι μόνο αυτό. Πριν λίγες ημέρες, κατέκτησε το League Cup και πλέον, στόχος της να εδραιωθεί στις υψηλές θέσεις, και να κάνει κάποιες καλές πορείες. Να γίνει μια νέα Φούλαμ, δηλαδή.



Σημαντικές προσωπικότητες

Ο προπονητής Τζον Τόσακ οδήγησε τη Σουόνσι σε 3 συνεχόμενες ανόδους,αλλά και σε 3 Ουαλικά Κύπελλα.





Ο προπονητής Ρομπέρτο Μαρτίνεζ, εκτός του ότι ανέβασε την ομάδα από τη League One στο Τσαμπιονσίπ, αλλά και ξεκίνησε αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Στον Μπρένταν Ρότζερς χρεώνεται η μπαλάρα που έπαιξε η Σουόνσι τη σεζόν 2011-2012.

Ο Ρόμπι Τζέιμς είναι 4ος στις συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου (482) και 2ος σκόρερ επίσης (115).

Ο Χέρμπι Γουίλιαμς, 3ος στις συμμετοχές (513), αλλά και στα γκολ (104) στην ιστορία της ομάδας..

Ο Ιβόρ Άλχουρχ, πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Σουόνσι με 166 γκολ.



Ρόστερ

Τερμ.: Βορμ, Κορνέλ, Τρέμελ
Αμυν.: Μπάρτλεϊ, Τέιλορ, Τσίκο Φλόρες, Τάτε, Γουίλιαμς, Μονκ, Τιεντάλι, Ρέιντζελ, Σίτου, Ντέιβις, Τάνκοκ
Μέσ.: Μπρίτον, Πάμπλο Ερνάντεζ, Ντάιερ, Λάμα, Ράουτλετζ, ντε Γκουζμάν, Κι Σουνγκ-Γουένγκ, Αγκουστιέν, Γκάουερ, Λούκας, Μαρτς
Επιθ.: Μίτσου, Σέχτερ, Μουρ, Ντονέλι, Λόβριτζ



Το αστέρι

Ο Μίτσου είναι αναμφίβολα το μεγάλο αστέρι της φετινής εξαιρετικής σεζόν της Σουόνσι. Ο Ισπανός επιθετικός αποκτήθηκε το καλοκαίρι από τη Ράγιο Βαγιεκάνο για μόλις 2,3 εκατομμύρια λίρες, και φαίνεται ότι θα είναι από τα πιο καυτά ονόματα στο ερχόμενο καλοκαίρι. 

Πιστεύω πως είναι αρκετό, για να καταλάβετε για το τι "ΛΑΧΕΙΟ" μιλάμε, να σας πω ότι φέτος, είναι 3ος σκόρερ με 15 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, ανάμεσα σε ονόματα όπως Φαν Πέρσι, Σουάρεζ, Ρούνεϊ, Τόρες, Τζέκο, κλπ. Είναι 10άρι, αλλά σε ρόλο inside forward πατάει περιοχή πολλές φορές και έχει τρομερή έφεση στο σκοράρισμα. Και όλα αυτά για 2,3 μύρια. Το κέρδος για τη Σουόνσι ίσως να είναι και δεκαπλάσιο.



Μέλλον

Η Σουόνσι, πλέον, μπορεί μακροπρόθεσμα να κοιτάει ακόμα πιο μακριά. Δηλαδή, γιατί όχι σε μία έξοδο στην Ευρώπη (από το πρωτάθλημα, γιατί του χρόνου ούτως η άλλως θα είναι στην Ευρώπη λόγω Λιγκ Καπ). 

Με σωστό πλάνο, έτσι όπως το πάει μέχρι τώρα, και με κάποια ενίσχυση, ίσως το καταφέρει. Δηλαδή, να κάνει αυτό που κάνει η Φούλαμ εδώ και χρόνια. Σταθερά στη μέση και πάνω της Πρέμιερ, και 1-2 καλές πορείες στην Ευρώπη. Της το ευχόμαστε.



Εικόνες και βίντεο

Η πρώτη ομάδα της Σουόνσι.


Έτσι θα είναι οι νέες εγκαταστάσεις της Σουόνσι.


Άγαλμα του Ιβόρ Άλχουρχ, πρώτου σκόρερ στην ιστορία της Σουόνσι.


Η ομάδα που κατέκτησε τη League One το 2008.
.

H Σουόνσι μόλις έχει ανέβει στην Πρέμιερ.


Η τεράστια νίκη 0-2 απέναντι στην Τσέλσι μέσα στο Στάμφορντ Μπριτζ.


Η Σουόνσι, λίγες ημέρες πριν, κατέκτησε το Λιγκ Καπ Αγγλίας!


Σουόνσι-Μονακό 1-2, σε ένα από τα λίγα έως τώρα Ευρωπαϊκά ματς της ομάδας:



Η κατάκτηση του Λιγκ Καπ:



Η μπαλάρα της Σουόνσι:





Πηγές:






http://www.historicalkits.co.uk/

2 σχόλια:

  1. πολυ ωραιο το αφιερωμα,μια ομαδα που εχει μελλον και μπορει να εδραιωθει οπως φαινεται...λιγες ακομα μεταγραφες τυπου μιτσου και η ομαδα θα γινει καλυτερη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλα βήματα προόδου σε σύντομο χρονικό διάστημα...

    Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, είναι μία ομάδα πρώτα απ' όλα αθλητική με κύριο χαρακτηριστικό της, την ταχύτητα και την εκρικτικότητα...

    Και φυσικά, ο Ισπανος Μίτσου προέκυψε μεγάλο "λαχείο"... Αποτελεί ευχάριστη έκπληξη εδώ και δύο χρόνια στην Βρετανία γενικότερα...

    Και πιθανότατα θα εδραιωθεί στην μέση του βαθμολογικού πίνακα, όπως λες. Οπότε, δεν θα είναι έκπληξη αλλά δεδομένο...

    Τέλος, είναι από τις ομάδες που δεν βαριέσαι ούτε ένα λεπτο να την βλέπεις. Υπάρχουν ομάδες (ναι ακόμα και στην Αγγλία) που κατά διαστήματα τις βαριέσαι. Την Σουόνσι, δεν την βαριέσαι...

    Και αν κάποια στιγμή βαρεθείς παιχνίδι στο οποίο παίζει η Σουόνσι, θα είναι εξαιτίας της αντιπάλου ομάδας και όχι εξαιτίας της Σουόνσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή