Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Η δικαίωση της Ισπανικής σχολής

Η διαλογή των ποδοσφαιριστών σε νεαρή ηλικία για το ποιοι θα γίνουν επαγγελματίες και ποιοι θα παραμείνουν για πάντα ερασιτέχνες  είναι  η πιο σημαντική φάση του αθλήματος. Στην ουσία η επιλογή κάνει “μπαμ” σαν τις πέτρες στις φακές, ωστόσο οι ειδικοί του ποδοσφαίρου πιο συχνά προσφέρουν στις πέτρες συμβόλαια και αφήνουν να χαθεί η φακή στα χωράφια των ερασιτεχνικών κατηγοριών. Γιατί το κάνουν αυτό είναι μια άλλη ιστορία που δεν μυρίζει και τόσο όμορφα . . .

Ωστόσο στο ποδόσφαιρο είναι εύκολο να χαθεί κάποιο ταλέντο καθώς όλοι μας  το βλέπουμε πιθανόν από διαφορετική οπτική  γωνία. Ο ποδοσφαιριστής εξαρτάται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από τους προπονητές που θα έχει αλλά και από τους συμπαίχτες γύρω του.

Ας δούμε όμως τι είναι ποιότητα για τους Ισπανούς . . .

Τα τελευταία περίπου 15-25 χρόνια οι Ισπανοί ειδικοί διάλεξαννα κάνουν επαγγελματίες παίχτες τον Κανιθαρες,Ντιεγκο Λοπεζ, Ρέινα, Κασίγιας, Βαλντές, Καπτεβιλα, Άλμπα, Ράμος, Πικέ, Πουγιόλ, Μεντιέτα,  Γκούτι, Αλόνσο, Λούκε, Βιθέντε, Χόακιν, Χέσους Νάβας,Τέγιο, Πέδρο, Μουνιαίν, Άντριαν Λόπεζ, Κρίκιτς, Βίκτορ, Φραν, Βαλερόν, Ερνάντεζ, Καθόρλα, Ινίεστα, Μάτα, Τσάβι, Σίλβα, Αλκάταρα, Μπουσκέτς,Ίσκο, Ραούλ, Λουίς Ενρικέ, Μιορέντες, Γιορέντε, Τόρρες, Βίγια. Και ξέχασα τον Φαμπρέκας, που απλά δεν τον θεωρώ καλύτερο, από τον Καθόρλα για να παίζει περισσότερο στην Εθνική τους αλλά υπάρχει και αυτός .  

Όπως παρατηρείται εύκολα  όλοι αυτοί έχουν φτάσει σε ψηλό έως πολύ υψηλό επίπεδο και δεν ήταν όλοι τους σωματικά δυνατοί εκτός  τριών τεσσάρων. Οι τωρινοί μπορούν σήμερα να κυκλοφορούν την μπάλα σε ότι τέμπο θέλουν ακόμα καλύτερα και από τους Βραζιλιάνους. Βεβαία τους δούλεψαν και ανάλογα για να έχουν αυτήν την εξέλιξη. Παρόμοιο πληθυσμό έχει και η Αγγλία και η Ιταλία αλλά το σκεπτικό επιλογή τους είναι εντελώς διαφορετικό.

Αποτέλεσμα ήταν ομάδες όπως οι: Αλαβές, Εσπανιόλ, Βιγιαρεάλ, Λα Κορούνια, Βαλένθια,  Σεβίλλη, Μπιλμπάο, Ατλέτικο, Μπαρτσελόνα,  Ρεάλ  να παίξουν Ευρωπαϊκούς ημιτελικούς και τελικούς  και η Εθνική τους να πάρει τρία στην σειρά και να είναι και φαβορί και για το 2014.

Αλλά ότι και να γίνει εκεί η ιστορία έχει γράψει  ότι  στην Ισπανία οι προπονητές που διάλεξαν τους προαναφερθέντες είχαν αρκετά καλό μάτι, εν αντιθέσει με άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων και της Ελλάδος.

Απλά δείτε ένα για να συγκρίνετε “προϊόντα”  από μικρότερες χώρες όπως η Κροατία, Βοσνία, Σερβία, Σκόπια, Γεωργία:
Σαβίσεβιτς, Μιγιάτοβιτς, Μιχαιλοβιτς, Κοβάσεβιτς, Τζόρτζεβιτς, Στανκοβιτς, Βίντιτς, Κόλαροφ, Ναστάζιτς, Ιβάνοβιτς, Μπεκοβιτς, Χαντανοβιτς, Βουτσίνιτς, Πάντεφ, Γέλαβιτς, Τζέκο,Ιμπισεβιτς,Πιανιτς, Κετσπάγια, Καλάτζε, Αρβελάντζε, Κινκλάντζε,Μπόμπαν, Σούκερ, Μπόκτσιτς, Σρνα, Ματζούκιτς, Μόντριτς.

Καλή μας θέαση . . .                                                    

3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η αναφορά σου, φίλε Άμπαλε... Όντως, οι Ισπανοί τα τελευταία 15 χρόνια πρωταγωνιστούν τοσο σε συλλογικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο (τα τελευταία 6-7 χρόνια)..

    Πραγματικά η μεθοδοσγία τους και η εκπαίδευση τους, από τις μικρές ηλικίες των αθλητών είναι εξειδικευμένη και υψηλού επιπέδου...

    Διαθέτουν ένα πλάνο, έναν προγραμματισμό και πάνω απ' όλα παρέχουν στους νεαρούς αθλητές τα πάντα... Και δίνουν βάση, πέρα από την τεχνική κατάρτιση των ποδοσφαιριστών στην σφυρηλάτηση ενός καθαρά αθλητικού και συναδελφικού πνεύματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και στην Ελλάδα γίνεται πολύ καλή διαλογή!!! Εκεί έχεις ελπίδα να παίξεις ποδόσφαιρο μόνο αν είσαι παιδί πρώην ποδοσφαιριστή, έχεις κάποιον Manager που μιλάει για σένα στη διοίκηση, ή δώσεις χρήματα στον εκάστοτε προπονητή για να είσαι στην 11άδα ό,τι και να γίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλυτερα να μην μιλησουμε για Ελλαδα....εδω τα παιδια τα τρωνε οι μανατζερ με τις μεταγραφες των ξενων παικταραδων που ερχονται να κανουν αρπακτες και οι δικοι μας μενουν παγκο-κερκιδα...
    σκεφτειτε οτι στην εθνικη μας θα μπορουσαμε να εχουμε βλαχοδημο-φετφατζιδη-γιαννιωτα-μαυρια να βγαζουν ματια αν υπηρχε ενα σωστο πλανο και αν ειχαν παιχνιδια...φετος που ολες οι ομαδες χρωστανε και τρεχουν καιδν φτανουν αναγκαστηκαν να κοψουν τα μαντζερικα και να βαλουν μεσα παιδια απο τις ακαδημιες,να δειτε σ λιγο καιρο ποσα ταλεντα θα βγαλουμε!
    αλλα οχι εμεις θελαμε τον μασαντο,τον τοχα,τον γκοβου αντι να προωθησουμε τα δικα μας παιδια!! γ αυτο δν εχουμε καλο επιπεδο ποδοσφαιρικο....εχεται ο ριβαλντο 35 χρονων,παιερνει τι φανελα βασικου σπιτι και μενουν εξω οι υπολοιποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή