Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Αφιέρωμα στον Luca Modric

Καλησπέρα σε όλους. Μιας και μετά από δύο εβδομάδες γεμάτες μπάλα, δεν έχουμε δραστηριότητα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αποφάσισα, όπως είχα ετοιμάσει αφιέρωμα στον Νταβίντ Ντε Χέα για τη μεγαλειώδη εμφάνισή του στο Μπερναμπέου, να κάνω ένα για τον Λούκα Μόντριτς.

Αφορμή δεν είναι άλλη από το όμορφο γκολ που πέτυχε κα άνοιξε διάπλατα τον δρόμο της πρόκρισης για τη Ρεάλ μέσα στο Ολντ Τράφορντ. Πάμε, όμως, να δούμε, τη ζωή και την καριέρα του Μόντριτς πριν από αυτό το γκολ.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Λούκα Μόντριτς γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1985, στο Ζαντάρ, μια παραθαλάσσια πόλη της Νοτιοδυτικής Κροατίας. Έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια, λόγω του Κροατικού πολέμου ανεξαρτησίας. Εκεί έχασε τον παππού του, ενώ ο πατέρας του υπήρξε μέλος του στρατού της Κροατίας. 

Με τα λίγα λεφτά που μπορούσαν να διαθέσουν οι γονείς του, τον έστειλαν στην τοπική ομάδα το 1996, όπου το 2001 τον εντόπισαν τα λαγωνικά της Δυναμό Ζάγκρεμπ και επιθύμησαν διακαώς να τον εντάξουν στην ομάδα τους.



Καθιέρωση στη Δυναμό Ζάγκρεμπ

Ο Μόντριτς υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το 2003 με τη μεγαλύτερη ομάδα της πατρίδας του, τη Δυναμό Ζάγκρεμπ. Μετά από δύο δανεισμούς σε Ζρινίσκι και Ίντερ Ζάπρεσιτς, ακολούθησε μία σεζόν-ξεπέταγμα στη Δυναμό (2004-05). 




Από τότε και για τις επόμενες 3 σεζόν (05-06, 06-07, 07-08), ο Μόντριτς ήταν βασικό και αναντικατάστατο μέλος της Δυναμό Ζάγκρεμπ, με 3 γεμάτες χρονιές με πολλές συμμετοχές, μπόλικα γκολ και ασίστ. Σε ηλικία 21 ετών, είχε κατορθώσει να είναι το νο.1 της μεγαλύτερης Κροατικής ομάδας! Για την ιστορία, ο Λούκα αγωνίστηκε με τη φανέλα της Δυναμό Ζάγκρεμπ σε 125 ματς, σκόραρε 44 γκολ και έδωσε 22 ασίστ.





Αποθέωση στην Τότεναμ

Ο Μόντρις υπέγραψε στην μεγάλη Τότεναμ στις 26 Απριλίου του 2008, με τη Δυναμό Ζάγκρεμπ να καρπώνεται 16,5 εκατομμύρια λίρες από τη μεταγραφή του. Το ποσό αυτό ήταν ρεκόρ για την Τότεναμ, ή μάλλον ισοφάρισε το ρεκόρ του Ντάρεν Μπεντ. Τότε προπονητής της ομάδας ήταν ο Χουάντε Ράμος.





Από την πρώτη στιγμή ήταν βασικός και αναντικατάστατος στους Σπερς. Είχε έναν ρόλο box-to-box στο 4-2-3-1 του Ράμος, ωστόσο με την πρόσληψη του Ρέντναπ, με τον οποίο συνεργάστηκε για όλα τα υπόλοιπα χρόνια που έμεινε στην Τότεναμ, ανέλαβε πιο επιθετικό ρόλο, που τον βοήθησε να σκοράρει. Το ντεμπούτο του το έκανε στις 16 Αυγούστου του 2008 απέναντι στη Μίντλεσμπρο.


Σε όλο τον καιρό ήταν ο ηγέτης της Τότεναμ στο κέντρο, και από τα αγαπημένα της κερκίδας μας. Απολάμβανε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Χάρι Ρέντναπ, των συμπαικτών του, αλλά και της διοίκησης, η οποία συνεχώς αρνούνταν προτάσεις για την παραχώρησή του. Γεμάτες σεζόν όλες, με εξαιρετική απόδοση.




Ο Λούκα Μόντριτς, σε 4 σεζόν για την Τότεναμ, είχε 159 συμμετοχές, 17 γκολ και 26 ασίστ.






Το μεγάλο βήμα στη Ρεάλ

Ο Μόντριτς ήταν η μοναδική μεταγραφή της Ρεάλ για το καλοκαίρι του 2012 (ο Εσιέν πήγε δανεικός). Και αυτή έγινε τις τελευταίες ημέρες της μεταγρφαική περιόδου. Στις 27 Αυγούστου του 2012 ανακοινώθηκε η απόκτησή του έναντι 33 εκατ. λιρών.

Το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Ρεάλ το έκανε μόλις 2 μέρες μετά την μεταγραφή του, μπαίνοντας σαν αλλαγή του Οζίλ στο 83' της αναμέτρησης για το Σούπερ Καπ Ισπανίας απέναντι στη Μπαρτσελόνα, ενώ το πρώτο του γκολ για τη Ρεάλ το πέτυχε στις 3 Νοεμβρίου του 2012, απέναντι στη Σαραγόσα. Το γκολ που τον απογείωσε ήταν αυτό στο Ολντ Τράφορντ λίγες ημέρες πειν, που είναι και η αφορμή για το αφιέρωμα που διαβάζετε.

Συνολικά, με τη φανέλα των Καστιγιάνων έχει παίξει αρκετά ματς (36), έχει σκοράρει 2 γκολ και έχει δώσει 5 ασίστ.



Στην εθνική

Ο Μόντριτς έχει αγωνιστεί σε όλες τις μικρές εθνικές Κροατίας. Είναι μέλος της αντρικής ομάδας από το 2006. Ήταν μέλος των 23άδων για τα Euro 2008 και 2012, στο οποίο μάλιστα είχε το ρόλο του απόλυτου φυσικού ηγέτη της ομάδας στο κέντρο. Συνολικά έχει αγωνιστεί με το εθνόσημο σε 63 ματς και έχει σκοράρει 8 γκολ. Το ντεμπούτο του το έκανε στις 1 Μαρτίου του 2006, σε φιλικό κόντρα στην Αργεντινή.



Τρόπος παιχνιδιού

O Μόντριτς είναι κλασικός παίκτης άξονα. Μπορεί να παίξει ως 8άρι δίπλα σε αμυντικό χαφ σε 4-4-2, ως δημιοργικός μέσος σε 4-3-3, και ως 10άρι σε 4-2-3-1. Είναι playmaker με απίστευτη τεχνική κατάρτιση, μπορεί να ελέγχει το ρυθμό του αγώνα, έχει καλά πόδια και μοιράζει το παιχνίδι σε όλο το πλάτος του γηπέδου.



Επιτεύγματα

Δυναμό Ζ.: 3 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, 1 σούπερ καπ Κροατίας
Ρεάλ: 1 ισπανικό σούπερ καπ
Ατομικά: Κροατικό ταλέντο της χρονιάς το 2004, MVP του Κροατικού πρωταθλήματος το 2005, καλύτερος Κροάτης ποδοσφαιριστής το 2007, το 2008 και το 2011, καλύτερη 11άδα του Euro 2008, παίκτης της χρονιάς της Τότεναμ το 2011.



Βίντεο




5 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο το αφιέρωμα Νικ... Ο Μόντριτς είναι ένας πάικτης που χρόνο με το χρόνο ωρίμασε ποδοσφαρικά. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τον κάθε προπονητή και την κάθε ομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι πολυθεσιτης και απο οτι ξερω και πολυ καλος χαρακτηρας. Πολλοι μαλιστα τον εχουν χαρακτηρισει ''μικρογραφια του Πιρλο'' και οχι αδικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γνωρίζει πολλά κιλά μπάλα και άριστο ποδόσφαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οπως το λες KANTHARE. Υπαρχουν πολλοι, μα παρα πολλοι παικτες που γνωριζουν ειτε μονο το ενα, ειτε μονο το αλλο. Αυτος το χει το ''πακετο''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. PSL streaming in India, UAE, UK, Canada, and USA is by far the widest stream Pakistan has done. This allows for the Pakistani fans around the world to enjoy their favorite event. Therefore, this promotes the positive image of Pakistan around the world.
    This year 2020 this event is coming and it will be happening in february 2020 so get ready and watch all the psl matches in our website. Officials understand that PSL live streaming is going to break past records on all digital platforms.Also there is some webstreams that can share their live streaming of pakistan super league.

    ΑπάντησηΔιαγραφή