Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Αφιέρωμα στον Thomas Müller

Καλησπέρα σε όλους. Όπως κάνουμε κάθε φορά μετά από κάθε σειρά-ζευγάρι αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ, έτσι και τώρα θα ανεβάσουμε ένα αφιέρωμα στον παίκτη που ξεχώρισε.

Αυτή τη φορά είναι ο Γερμανός Τόμας Μίλερ της Μπάγερν Μονάχου, που ήταν ο πρωταγωνιστής της ομάδας του στην 4άρα επί της Μπαρτσελόνα, έχοντας 2 γκολ και 1 ασίστ. Πάμε να δούμε την ιστορία του.


Τα παιδικά χρόνια



Ο Τόμας Μίλερ γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1989 στο χωριό Παλ, που απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Μόναχο. Από τα 4 του χρόνια μέχρι τα 11 του, (1993-2000) έπαιξε στην τοπική ομάδα του χωριού του (TSV Pahl) Τα 130 γκολ σε 165 ματς (αριθμοί εξωπραγματικοί για τόσο μικρό παίκτη) ήταν λογικό να γεμίσουν τα μπλοκάκια των σκάουτερ μεγάλων ομάδων.




Το μεγάλο βήμα στη Μπάγερν


Το 2000 μεταγράφηκε στη Μπάγερν, και εντάχθηκε στην ομάδα νέων των Βαυαρών, όμως και αυτή έμοιαζε λίγη για το ταλέντο του. Το 2007 πήρε προαγωγή στην ομάδα ερασιτεχνών της Μπάγερν, και το 2007 είχε 18 γκολ σε 26 ματς, κι έτσι ως ανταμοιβή ήρθε η συμμετοχή στην δεύτερη ομάδα της Μπάγερν τη σεζόν 2008-2009.




Η καθιέρωση στη Μπάγερν


Και στην δεύτερη ομάδα ήταν αυτός που ξεχώριζε στην επιθετική γραμμή. Έτσι το 2009 ήρθε το ντεμπούτο στην μεγάλη ομάδα της Μπάγερν. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2009 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, και το ντεμπούτο του ως βασικός το έκανε στις 12 Σεπτεμβρίου του 2009, μία ημέρα πριν κλείσει τα 20 του χρόνια, όπου μάλιστα σκόραρε 2 γκολ στη νίκη με 5-1 επί της Ντόρτμουντ!


Τις 4 τελευταίες σεζόν (09-10, 10-11, 11-12, 12-13) είναι βασικό γρανάζι στη μηχανή της Μπάγερν, όντας από τους πρωταγωνιστές της εντυπωσιακής αγωνιστικής ακμής των Βαυαρών τα τελευταία χρόνια. Βασικός και στους δύο τελικούς Τσου Λου, απέναντι στην Ίντερ το 2010 και στην Τσέλσι το 2012. Στον τελευταίο σκόραρε κιόλας, ωστόσο η ομάδα του έχασε τον τίτλο στα πέναλτι!





Συνολικά, από τότε που έγινε επαγγελματίας με την πρώτη ομάδα της Μπάγερν, ο Μίλερ μετράει 200 ακριβώς συμμετοχές και 70 γκολ!





Στην εθνική



Ο Μίλερ είχε πέρασμα από όλες τις μικρές εθνικές Γερμανίας. Το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα ήρθε τον Ιανουάριο του 2010 σε φιλικό απέναντι στην Αργεντινή, όπου είχε μικροεπεισόδιο με τον τότε προπονητή των Αργεντινών, Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος όταν τον είδε στο σταντ είπε ''ποιος είναι αυτός'' και αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη τύπου, μην ξέροντας ότι είναι ποδοσφαιριστής.


Η απογείωσή του παγκοσμίως ήταν το Μουντιάλ του 2010. Σε αυτό ο Μίλερ ήρθε πρώτος σκόρερ με 5 γκολ (μαζί με άλλους 3) και πρώτος σε ασίστ με 3 (μαζί με άλλους 5). Κατέκτησε και το Χρυσό Παπούτσι, όπως ήταν λογικό. Συμμετείχε με την εθνική και στο Euro 2012. Συνολικά με την Nationalmannschaft μετράει 41 συμμετοχές και 13 γκολ.



Τρόπος παιχνιδιού


Ο Μίλερ είναι ο ορισμός του Trequartista, για όσους παίζουν Manager. Για όσους δεν ξέρουν, είναι η θέση που εικονίζεται δίπλα. Πίσω από τον (τους) φορ, all-around επιθετικός, βγαίνει ως κρυφός πολλές φορές. Έχει πολύ καλό πόδι, κι έτσι έχει βάλει πολλά γκολ από μακριά, ενώ έχει και πολύ καλό κεφάλι. Επίσης, συχνά κάνει overlap με τους εξτρέμ ώστε να βγάζει σέντρες από τα πλάγια. Γενικά είναι πολύ ταλαντούχος και τεχνίτης.




Επιτεύγματα

Μπάγερν: 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, 2 Γερμανικά Σούπερ Καπ
Ατομικά: Πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ 2010, Πρώτος σε ασίστ του Μουντιάλ 2010, Χρυσό παπούτσι του Μουντιάλ 2010, Καλύτερος νέος παίκτης της χρονιάς το 2010, Στη λίστα των 30 υποψηφίων για τη Χρυσή Μπάλα το 2010 και το 2011.



Βίντεο





Πηγές


3 σχόλια:

  1. εχω γινει φανατικος αναγνωστης των αφιερωματων σου νικ....

    μου αρεσε πολυ που εδωσες ορισμο απο το μανατζερ,νομιζω ειναι ενα παιχνιδι που εχουμε ασχοληθει σχεδον ολοι (αν και δν μου χρειαστηκε ποτε τετοιος παικτης,εγω παιζω 4-3-3 )

    πολυεργαλειο ο μιλερ,παιζει και φουνταριστος και 10αρι και πλαγια αν χρειαστει,ενω το γεγονος οτι ειναι μικρος σ ηλικια δειχνει οτι εχει πολλα περιθωρια βελτιωσης ακομα....

    το ερωτημα μου ειναι : ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΕΤΣΕ? η καποιος απο τους 2 θα ''φαει'' τον αλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχα κι εγω τα απολαμβανω αυτα τα αφιερωματα σε παικτες.

    Το manager ηταν ανεκαθεν το αγαπημενο μου παιχνιδι Γιωργο απο τα 12 μου παιζω και δν εχω σταματησει. Εγω ειμαι λατρης του 3-5-2 στο μανατζερ δεν το αλλαζω με τιποτα, οποτε καποιες φορες μου χρειαστηκε τετοιου στυλ παικτης διπλα στον κλασικο φορ καποιες φορες.

    Οντως ο Μιλερ ειναι πασπαρτου και παικτης του προπονητη, διοτι απλα ειναι αριστος τακτικα. Οτι και να του πεις θα το κανει, χωρις την παραπανω ενεργεια.

    Εγω πιστευω πως αν ο Γκουαρντιολα αλλαξει το συστημα σε 4-3-3 ναι μπορει να συνυπαρξουν με επιθετικη 3αδα Ριμπερι-Γκετσε-Μιλερ. Αν παλι παραμεινει το 4-2-3-1 δυσκολα και μαλλον ενας θα φαει το αλλον.

    Θα τα δουμε ολα αυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι θα εχει πολυ ενδιαφερον του χρονου να παρακολουθησουμε την μπαγερν με γκουαρδιολα και πιθανον και τσελσι με μουρινιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή