Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Fulham - Arsenal 0-1 Επαγγελματική νίκη με ερωτηματικά για τους κανονιέρηδες

Καλησπέρα σε όλους. Καιρό είχαμε να κάνουμε τεχνική ανάλυση για έναν αγώνα σε οποιαδήποτε διοργάνωση, κι έτσι αφού είχα πλήρη εικόνα για ένα από τα μίνι ντέρμπι του Λονδίνου, το Φούλαμ-Άρσεναλ, είπα να κάνω εγώ μία σήμερα.

Η Άρσεναλ κατάφερε να κερδίσει 0-1 στο Craven Cottage με γκολ του Μερτεζάκερ. Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικότατα το τι συνέβη σε αυτόν τον αγώνα.




Αρχικές 11άδες

Φούλαμ (4-2-3-1): Σβάρτσερ - Χάνγκελαντ, Σεντέρος, Μανόλεφ, Ρίτσαρντσον - Ενό, Σίντγουελ - Εμάνουελσον, Κατσίνικλιτς, Ρουίζ - Μπερμπάτοφ

Άρσεναλ (4-5-1): Σέζνι - Μερτεζάκερ, Κοσιελνί, Σανιά, Μονρεάλ - Ράμσεϊ, Αρτέτα, Ροζίτσκι, Γουόλκοτ, Καθόρλα - Ζιρού



Εικόνα αγώνα

Η Άρσεναλ από την αρχή έδειξε ότι ήθελε να ελέγξει το παιχνίδι, διατηρώντας τη μπάλα στα πόδια της για τεράστιο χρονικό διάστημα στο πρώτο δεκάλεπτο. Αυτό αποδεικνύεται και από το εξαιρετικό στατιστικό της κατοχής μπάλας στα πρώτα 10', με... 91-9 υπέρ της Άρσεναλ!!! 

Η πρώτη καλή ευκαιρία για τους κανονιέρηδες ήρθε στο 10', όταν ο Γουόλκοτ εκτέλεσε ένα φάουλ, ο Κοσιελνί πήρε την κεφαλιά αλλά αυτή κατέληξε άουτ. Στο 12' ήρθε η φάση που άλλαξε τα δεδομένα του αγώνα, η απευθείας αποβολή του Σίντγουελ, απολύτως δικαιολογημένη.

Στο 20ό λεπτό και με παίκτη λιγότερο πλέον, η Φούλαμ κατάφερε να κάνει υποδειγματική αντεπίθεση με τον Εμάνουελσον να ξεχύνεται ταχύτατα μπροστά, να πασάρει στον Μπερμπάτοφ, αυτός να σουτάρει και ο Σέζνι να κάνει μία πολύ καλή απόκρουση, δείχνοντας αντανακλαστικά.

Από το 20' και μετά η Άρσεναλ συνέχισε να έχει τον πλήρη έλεγχο του αγώνα, ωστόσο έδειχνε ανωριμότητα όταν έφτανε στην περιοχή και έτσι, εκτός του ότι η μόνη σοβαρή ευκαιρία που έκανε ήταν το δοκάρι του Ζιρού στο 34', έδωσε πολλές φορές με αβίαστα λάθη χώρο στη Φούλαμ για τη διενέργεια αντεπιθέσεων.

Το γκολ τελικά ήρθε στο χειρότερο σημείο για την ψυχολογία των 10 παικτών της Φούλαμ, στο 43ο λπτό της αναμέτρησης. Ο Γουόλκοτ εκτέλεσε το φάουλ, πρώτη κεφαλιά από τον Κοσιελνί, δεύτερη και φαρμακερή από τον Μερτεζάκερ και 0-1 ημίχρονο.

Στο δεύτερο μέρος η Φούλαμ μπήκε λίγο πιο δυνατά, θέλοντας να πάρει κάποια μέτρα στο γήπεδο και δημιουργώντας κάποιες ευκαιρίες. Η Άρσεναλ ήταν πιο οργανωμένη όμως και δεν ήθελε να επιτρέψει να παραβιαστεί η εστία του Σέζνι.

Η Άρσεναλ ήταν φανερό ότι ήθελε να διατηρήσει το υπέρ της προβάδισμα και να ψάξει υπό προϋποθέσεις το γκολ που θα καθάριζε το ματς. Έτσι, περιορίστηκε σε πάσες στην άμυνα και το κέντρο, και κάποιες φορές βγήκε μπροστά με όμορφους συνδυασμούς στο κέντρο.

Το διάστημα 65'-70' ήταν παραγωγικό σε φάσεις, καθώς σε ένα 5λεπτο είδαμε 3 ευκαιριάρες! Στο 65' ο Καθόρλα πήγε να ψάξει τον αμαρκάριστο Γουόλκοτ, αλλά η πάσα του ήταν αψυχολόγητα τσαπατσούλικη, 2 λεπτά αργότερα η Φούλαμ έχασε ευκαιρία με σέντρα-σουτ του Μανόλεφ που εξουδετέρωσε ο Σέζνι, και έπειτα μία καλή κεφαλιά από τον Μπερμπάτοφ στο κόρνερ, πέρασε άουτ.

Στο 77' είχαμε ακυρωθέν γκολ για τη Φούλαμ, δικαίως. Έπειτα από δυνατή εκτέλεση φάουλ του Ρουίζ, ο Σέζνι απέκρουσε, ο Μπερμπάτοφ πήρε το ριμπάουντ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Πολωνού, όμως συνελήφθη εύστοχα σε θέση οφσάιντ από επόπτη και διαιτητή.

Στο 83ο λεπτό είχαμε μία (ακόμα) εξαιρετική αμυντική αντίδραση από τον Νορβηγό στόπερ της Φούλαμ, τον Χάγκελαντ που είχε ένα πολύ καλό παιχνίδι, αποτρέποντας το σουτ του Καθόρλα που έμοιαζε σίγουρο γκολ.

Στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Ζιρού αντίκρισε μία κόκκινη κάρτα για σκληρό μαρκάρισμα στον Μανόλεφ. Επίσης στις καθυστερήσεις, η Φούλαμ είχε 2 κόρνερ που δεν έφεραν κάτι κι έτσι το ματς έληξε με 0-1 τελικό σκορ.



Τακτικές... ματιές

-Ο Γιολ με την αποβολή έδωσε εντολή στον Ρουίζ να έχει πολυσύνθετο ρόλο. Να γυρνάει συχνά πίσω, αλλά και να πρωοθεί το παιχνίδι όταν η Φούλαμ έχει την κατοχή.

-Ο Εμάνουελσον βοήθησε τα μέγιστα σε όλα τα κομμάτια, καθώς όχι μόνο βοήθησε τον Ρίτσαρντσον στον μηδενισμό των Σανιά-Γουόλκοτ αμυντικά, αλλά και ήταν ο κινητήριος μοχλός της Φούλαμ στις αντεπιθέσεις.

-Η μη διενέργεια πολλών φάσεων από πλευράς Άρσεναλ, ενώ είχε την κατοχή, ήταν το μπλοκάρισμα του Καθόρλα από τον Μανόλεφ. Ο Καθόρλα είναι ο εγκέφαλος της Άρσεναλ και όταν δεν είναι σε καλή μέρα όλη η ομάδα έχει πρόβλημα.

-Ο Βενγκέρ έδωσε εντολή για υπεραριθμία στον άξονα, καθώς με την αποβολή του Σίντγουελ που ήταν αμυντικό χαφ, ήταν λογικό να θέλει να χτυπήσει από εκεί, βλέποντας και το ότι οι εξτρέμ του ήταν σε κακή μέρα. Έτσι, είπε στους Ράμσεϊ-Αρτέτα να ανέβουν ψηλά δίπλα στο Ροζίτσκι και να δημιουργηθεί έτσι μία κατάσταση με 3 ουσιαστικά 10άρια.

-Ο Ζιρού κλείστηκε από τους στόπερ της Φούλαμ, κι έτσι αναγκάστηκε να βγαίνει στα πλάγια για να ζητήσει μπάλα, κι έτσι περιορίστηκε η δραστηριότητά του. Δεν τον βοήθησαν και τα μπακ της Άρσεναλ, Σανιά-Μονρεάλ, που δεν μπόρεσαν να βγάλουν σέντρες.

-Η επιστροφή του Ροζίτσκι στην 11άδα δεν προσέδωσε το κάτι παραπάνω από αυτό που δίνει ο Ποντόλσκι όλη τη χρονιά. Ο Ροζίτσκι ήταν πολύ φλύαρος με τη μπάλα στα πόδια, φοβήθηκε να δοκιμάσει το πόδι του και δεν πήρε πολλές πρωτοβουλίες. Απέδειξε ο ίδιος ότι ο παλιός Ροζίτσκι δύσκολα θα επιστρέψει.

-Ο προπονητής της Φούλαμ άλλαξε το σύστημά του σε 4-4-1 με ρόμβο, στο δεύτερο ημίχρονο, τοποθετόντας τον Ενό στη βάση του ρόμβου, τον Ρουίζ στην κορυφή του, και τους Εμάνουελσον-Κατσίνικλιτς με πολυσύνθετους ρόλους αριστερά και δεξιά αντίστοιχα. Έτσι, κατάφερε να μην απομονώσει τον Ενό με τους πολλούς χαφ της Άρσεναλ και έβαλε κάποια τάξη στον άξονα.

-Στο 70' ο Βενγκέρ πέρασε τους Γουίλσιρ και Ποντόλσκι αντί των Γουόλκτο και Ροζίτσκι αντίστοιχα (και οι δύο σε κακή μέρα) ώστε να βάλει και το 2ο τέρμα, εκμεταλλευόμενος το απίστευτο ταλέντο του Γουίλσιρ και το πόδι του Ποντόλσκι.



Συμπέρασμα

Η Άρσεναλ κατάφερε να πάρει μία επαγγελματική νίκη που της δίνει 3 πολύτιμους βαθμούς στο κυνήγι της 4άδας. Ωστόσο, δεν κατάφερε να καθαρίσει το ματς και αυτό προκαλεί ερωτηματικά. Από την άλλη, η γηπεδούχος Φούλαμ, με 10 παίκτες από το 12ο λεπτό, πάλεψε με όλες της τις δυνάμεις και έκανε ότι μπορούσε για να αποσπάσει κάτι.



MVP

Περ Μερτεζάκερ: Είναι δύσκολο να βρεις διακριθέντες από την Άρσεναλ, ενώ από τη Φούλαμ ότι και αν έκαναν οι παίκτες της, που είχε πολλούς διακριθέντες, δεν κέρδισε τίποτα από το ματς. Έτσι, το βραβείο πάει στον σκόρερ του τέρματος που έκρινε την αναμέτρηση, τον Γερμανό στόπερ της Άρσεναλ.

3 σχόλια:

  1. καλο παιχνιδι απο τον μερτεσακερ μετα απο καιρο...η αρσεναλ παντα φλυαρη ομαδα,με πολυ κατοχη αλλα χωρις ουσια.
    παντως πηρε αυτο που ηθελε,την νικη με 0-1,αν και θα επρεπε να καθαρισει το παιχνιδι αφου επαιζε με παικτη παραπανω.

    αυτος ειναι και ενας απο τους λογους που δεν κερδιζει τροπαια,η ανικανοτητα της να καθαρισει παιχνιδια που εχει την υπεροχη.

    πολυ καλη και η τακτικη σου αναλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οντως ο Μερτεζακερ που κατα τη γνωμη μου ειναι κινουμενο ανεκδοτο εκανε καλο παιχνιδι.

    Η Αρσεναλ οντως τα τελευταια χρονια βγαζει μια ανουσια κατοχη θελοντας και καλα να εντυπωσιασει αλλα δεν καταφερνει τιποτα ετσι.

    Να σαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μεχρι και στο φιφα (τυχαια το βρηκα)ο μερτεσακερ εχει ταχυτητα 29/100 ... νομιζω ειναι πιο αργος απο καθε αλλο παικτη (στο παιχνιδι τουλαχιστον)

    ΑπάντησηΔιαγραφή