Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Athletic Bilbao - Barcelona 2-2 Έκανε ό,τι μπορούσε ο Μέσι

Καλησπέρα σε όλους. Πριν λίγο ολοκληρώθηκε το παιχνίδι ανάμεσα στην Μπιλμπάο και τη Μπαρτσελόνα που έληξε ισόπαλο 2-2.

Παρακάτω έκανα μία τεχνική ανάλυση για όλο το παιχνίδι καθώς είχα πλήρη εικόνα του. Είδαμε ένα πολύ καλό ματς με εντυπωσιακές διακυμάνσεις στο σκορ που αξίζει ανάλυσης.





Αρχικές 11άδες


Μπιλμπάο (4-1-4-1): Ιραϊθόθ - Σαν Χοσέ, Εκίζα, Ιραόλα, Αουρτενέτσε - Γκουρπέγκι - Ντε Μάρκος, Μουνιαϊν, Σουσαέτα, Ερέρα - Αντούριθ

Μπαρτσελόνα (4-3-3): Βαλντέζ - Πικέ, Αμπιντάλ, Άλβες, Άλμπα - Σονγκ, Αλκάνταρα, Τσάβι - Πέδρο, Σάντσεζ, Φάμπρεγκας



Εικόνα αγώνα

Στα πρώτα λεπτά το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο. Και οι δύο ομάδες μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι και δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες. Η πιο σημαντική ήταν για τη Μπαρτσελόνα στο 2' με φάουλ του Τσάβι, ενώ στο 5' η Μπιλμπάο έχασε πολύ μεγάλη ευκαιρία με το πλασέ του Αντούριθ να φεύγει ελάχιστα εκατοστά άουτ.

Σταδιακά η Μπαρτσελόνα πήρε μέτρα στο γήπεδο και έκανε κάποιες μικροευκαιρίες κυρίως από στημένες φάσεις, με πιο χαρακτηριστική την κεφαλιά του ααα στο 13' έπειτα από φάουλ του Τσάβι.

Στο 16' οι Καταλανοί είχαν την δεύτερη πολύ μεγάλη ευκαιρία του αγώνα με τον Αλέξις Σάντεζ, ο οποίος έπειτα από εξαιρετική εναλλαγή μπάλας αλά... Μπάρτσα, τρύπωσε στην άμυνα των γηπεδούχων όμως το πολύ ωραίο πλασέ του βρήκε στο δοκάρι.

Ενώ ήμασταν στο 18', ο στόπερ της Μπιλμπάο Ντε Μάρκος τρύπωσε στην άμυνα της Μπαρτσελόνα και έχασε μεγάλη ευκαιρία. Στο 22' και στο 26' η Μπάρτσα είχε άλλες δύο μεγάλες ευκαιρίες, με τον Σονγκ και τον Τσάβι αντίστοιχα.

Στην αμέσως επόμενη φάση από το σουτ του Τσάβι, στο 27ο λεπτό η Μπιλμπάο άνοιξε το σκορ βάζοντας φωτιά στο Σαν Μαμές. Ο Αντούριθ έκανε την κούρσα από τα αριστερά, έβγαλε τη συρτή σέντρα και ο Σουσαέτα σε κενή εστία έκανε το 1-0. Δεν υπάρχει θέμα οφσάιντ.

Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε χωρίς κάποια πολύ μεγάλη ευκαιρία από το γκολ και έπειτα. Η Μπιλμπάο κλείστηκε για αν διασφαλίσει το προβάδισμα μέχρι την ανάπαυλα και η Μπάρτσα δεν μπόρεσε να βρει χώρους. Έτσι, οι Βάσκοι πήγαν στα αποδυτήρια με ένα ανέλπιστο προβάδισμα.

To δεύτερο μέρος ξεκίνησε όπως τελείωσε το πρώτο. Η Μπιλμπάο κλεισμένη και προσπαθώντας να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις, ενώ η Μπαρτσελόνα νωχελική. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του δευτέρου ημιχρόνου ήρθε στο 55' για την Αθλέτικ, και ήταν διπλή, με το φάουλ του Σουσαέτα να βρίσκει στο δοκάρι και έπειτα από κοντά ο Σαν Χοσέ να στέλνει τη μπάλα άουτ.

Στο 58ο λεπτό της αναμέτρησης ο Τίτο Βιλανόβα πέρασε τον Μέσι στο παιχνίδι (ξεκίνησε από τον πάγκο όντας ελαφρά τραυματισμένος), με τον Αργεντίνο σούπερ σταρ με το ''καλημέρα'' να δείχνει ότι ανεβάζει επίπεδο τη Μπάρτσα, δημιουργώντας δύο μεγάλες ευκαιρίες για τον Πέδρο μέσα σε 2 λεπτά.

Στο 66' ο Μέσι απλά απέδειξε ότι είναι ο κορυφαίος που υπάρχει. Με εξαιρετική ατομική ενέργειά του πέρασε 4 αντιπάλους και σούταρε συρτά στη γωνία του Ιραϊθόθ ισοφαρίζοντας για τη Μπάρτσα, κερδίζοντας την αποθέωση όλων.

2 λεπτά αργότερα ήρθε και η μεγάλη ανατροπή. Ο Άλβες κάνει τη σέντρα από δεξιά, κεφαλιά-πάσα του Μέσι και εναέριο πλασέ του Αλέξις Σάντσεζ και η Μπάρτσα μέσα σε 2 λεπτά έχει πετύχει τη μεγάλη ανατροπή.

Μετά το 1-2 η Μπαρτσελόνα πήρε τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού, αλλάζοντας πολλές πάσες και συχνά έφτανε στην περιοχή του Ιραϊθόθ, ενώ η Μπιλμπάο σπάνια έφτανε σε αυτή του Βαλντέζ. Αρκετές αλλά ασήμαντες οι φάσεις στο διάστημα 70-85.

Στο 86' υπήρξε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία με την εκτέλεση φάουλ του Μέσι να περνάει χιλιοστά άουτ και με την πρώτη ματιά να φαίνεται γκολ.

Η Μπιλμπάο δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Στο 90' έπειτα από σέντρα του ααα, και ελαφρύ διώξιμο από τον Άλμπα, ο Ερέρα με τη μία κάρφωσε τη μπάλα στα δίχτυα του Βαλντέζ και ισοφάρισε σε 2-2.



Τακτικές... ματιές

Πρώτο ημίχρονο

-Ο Μπιέλσα, παρόλο που η ομάδα του ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ στην αναμέτρηση, την παρέταξε με στόχο τη νίκη. Ανέβασε πολύ ψηλά τις γραμμές του και έκλεινε καλά τους χώρους όταν αμυνόταν.

-Είδαμε πάρα πολλούς αυτοματισμούς από πλευράς Μπιλμπάο. Πολύ καλές εναλλαγές μπάλας, γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση κι έτσι είχαμε μεγάλη παραγωγικότητα από πλευράς Βάσκων.

-Ο Αντούριθ είχε αναλάβει ρόλο all-around επιθετικού, καθώς πολύ συχνά τον βλέπαμε να βγαίνει εξώ από την περιοχή, να βοηθάει στην ανάπτυξη, να κάνει overlap με τους εξτρέμ, αλλά και να βοηθάει και στα μαρκαρίσματα. Χαρακτηριστική η φάση του 1-0 που βγήκε έξω από την περιοχή για να ζητήσει μπάλα και έπειτα έκανε διείσδυση.

-Ο Τσάβι ήταν σε κακή μέρα κι έτσι αποσυντονίστηκε όλη η δημιουργική λειτουργία της Μπαρτσελόνα και δύσκολα ξεκλείδωσε την καλά κλεισμένη Βασκική άμυνα, χωρίς να βρει χώρους. Δίκαια αντικαταστάθηκε από τον Μέσι στο 58'.

-Οι Άλμπα-Σάντσεζ από αριστερά είτε βρέθηκαν σε κακή μέρα είτε εξουδετερώθηκαν από τους προσωπικούς τους αντιπάλους είτε ένας συνδυασμός των δύο. Η ουσία είναι ότι η αριστερή πλευρά της Μπαρτσελόνα απλά δεν υπήρχε επιθετικά κι έτσι πέτυχε μονοδιάστατη δεξιόστροφη ανάπτυξη, κάτι που δεν συνηθίζει.

-Η άμυνα της Μπάρτσα ήταν για άλλη μια φορά τραγική. Ο Πικέ εκτός τόπου και χρόνου, και πολλές φορές άφηνε την άμυνα κενή με τις ανούσιες πρωοθήσεις του, ο Αμπιντάλ εμφανώς επηρεασμένος από την αποχή, και οι Άλβες-Άλμπα σε κακή μέρα αμυντικά. Πέραν του ότι κυρίως στον άξονα γίνονταν πολλά αβίαστα λάθη.

Δεύτερο ημίχρονο

-Στο δεύτερο ημίχρονο ο Μπιέλσα θέλοντας να διαφυλάξει το υπέρ του 1-0 παρέταξε διπλή ζώνη άμυνας, με τους Ντε Μάρκος-Σουσαέτα να βοηθούν συχνά τους μπακ δημιουργώντας καταστάσεις αμυντικού 2 εναντίον 1 περιορίζοντας την δραστηριότητα των επιθετικών της Μπάρτσα.

-Ο Μπιέλσα ανακάτεψε την τράπουλα ρίχνοντας στη μάχη 2 μαζεμένες αλλαγές στο 74', τον Ιμπάι Γκόμεθ και τον Γιορέντε και άλλαξε το σύστημα σε 4-4-2 με ρόμβο. Οι αλλαγές δεν προσέδωσαν κάτι ουσιαστικό.

-Από το 60' και μετά έγινε φανερό ότι η Μπάρτσα είναι άλλη ομάδα με τον Μέσι. Με την είσοδό του ανέβηκε πολύ ψηλά και πίεσε ψηλά και δημιούργησε πολλές ευκαιρίες σε διάστημα λίγων λεπτών, ενώ ο ίδιος πέτυχε και γκολ.

-Η Μπαρτσελόνα λειτούργησε ανώριμα μετά το 2-2 στα τελευταία λεπτά, μη μπορώντας να διαχειριστεί το σοκ και προβαίνοντας σε διωξίματα της μπάλα όπου όπου. Έτσι έληξε το ματς 2-2.



Συμπέρασμα

Η Μπιλμπάο πάλεψε όσο μπορούσε, ενώ στο πρώτο ημίχρονο απέδωσε εξαιρετικό ποδόσφαιρο και δικαιώθηκσε στο τέλος με το Χ. Από την άλλη, η Μπαρτσελόνα απέδειξε ότι με τον Μέσι είναι άλλη ομάδα, καθώς με το που μπήκε άλλαξε επίπεδο, προηγουμένως ήταν νωχελική και φλύαρη. Παλικαρίσια ισοπαλία για τους Βάσκους.



MVP

Λιονέλ Μέσι: Ότι και να πούμε είναι λίγο. Η Μπάρτσα ήταν τραγική χωρίς αυτόν, μεταμορφώθηκε  με αυτόν και 10 λεπτά μετά την είσοδό του είχε πάρει το προβάδισμα έχοντας κάνει την ανατροπή. 1 γκολ και 1 ασίστ για τον παικταρά που φροντίζει να μας εντυπωσιάζει σε κάθε του κίνηση.

1 σχόλιο:

  1. δεν ειδα τον αγωνα,αλλα νομιζω με καλυπτεις με οσα διαβασα....

    ο Αντουριθ επαιξε all around επιθετικος??δν του το ειχα να μπορει να το κανει... τον θεωρουσα πολυ αργο για να μπορεσει να παιξει τετοιο ρολο

    οπως και ν εχει,απο το αποτελεσμα και μονο, η μπιλμπαο εκανε υπερπροσπαθεια και πηρε πολυτιμο βαθμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή