Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Fenerbahce - Benfica 1-0 Πολλά δοκάρια, λίγα γκολ

Βροχή από δοκάρια και όχι από γκολ μας επιφύλλασαν Φενερμπαχτσέ και Μπενφίκα στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό. Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τέσσερα δοκάρια συνολικά είχε ο αγώνας. Τρία για την γηπεδούχο Φενερμπαχτσέ και ένα για την φιλοξενούμενη Μπενφίκα.

Ο αγώνας περιείχε σε μεγάλο βαθμό το στοιχείο της σκοπιμότητας, γεγονός το οποίο δυσκόλευε τις προσπάθειες των παικτών.

Παρακάτω θα αναφερθούμε σε κάποια τεχνικά μέρη του αγώνα . . .

Το παιχνίδι ξεκίνησε επιφυλακτικά και για τις δύο ομάδες. Χωρίς βιασύνη, χωρίς άγχος. Και οι δύο ομάδες τοποθετούσαν πολλούς παίκτες πίσω από την μπάλα (όταν αμυνόταν δηλαδή). Όλα αυτά στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα.

Στην συνέχεια του πρώτου ημίχρονο, αυτά που είδαμε από τις δύο ομάδες ήταν τα εξής:

- Η Φενέρ, παρόλο που κέρδισε πολλές "μπάλες" στον χώρο του κέντρου, δυσκολευόταν να αναπτυχθεί επιθετικά (κυρίως στο πρώτο τέταρτο). Στο 17ο λεπτό έκανε την πρώτη φάση της με την σέντρα του Γουεμπό στον Σο και στο 18ο λεπτό είχε το πρώτο δοκάρι της με κεφαλιά.

- Η Μπενφίκα, έκανε πολλές λάθος μεταβιβάσεις καθώς και πολλά "πουλήματα" μπάλας στον χώρο του κέντρου. Λάθη τα οποία, έφεραν τις επιθέσεις της Φενέρ (στο 17ο και 18ο λεπτό). Συν τοις άλλοις, η Μπενφίκα με τις αρκετές λάθος μεταβιβάσεις που έκανε στο πρώτο μέρος, εξέθεσε και τα ακραία της μπακ (κυρίως τον Μαλγαρέχο από τα αριστερά αφού από την πλευρά του έγιναν οι δύο φάσεις της Φενέρ στο 17ο και 18ο λεπτό).

- Η Μπενφίκα, δυσκολευόταν πολύ να κυκλοφορήσει την μπάλα και να αναπτυχθεί. Παρόλα αυτά στις λίγες φορές που έφτασε στην αντίπαλη περιοχή πήρε βοήθεια από το ανέβασμα των ακραίων της μπακ (κυρίως του Μάξι Περέϊρα από τα δεξιά, ο οποίος "έβγαλε" δύο επικίνδυνες σέντρες).

- Η Μπενφίκα, στηρίχτηκε στην αμυντική της λειτουργία. Υπήρχαν πολλοί παίκτες πίσω από την μπάλα να μαρκάρουν. Ακόμα και ο Καρντόσο μάρκαρε.

- Η αμυντική δραστηριότητα της Μπενφίκα στο πρώτο ημίχρονο ανάγκασε την Φενέρ σε μη ορθολογικό παιχνίδι. Χαρακτηριστικά, παρατηρήσαμε από την Φενέρ, μόλις ένα σουτ εκτός περιοχής από τον Κάϊτ στο 35ο λεπτό (και αυτό ήταν πάρα πολύ κακό).

- Η Φενέρ, προσπάθησε να παίξει πιο ορθολογικά γυρνώντας την μπάλα στις πτέρυγες αλλά και πάλι λύση δεν βρήκε. Οπότε, κατέληξε να πραγματοποιεί γιόμες ή σέντρες. Χαρακτηριστικά μετρήσαμε 10 γιόμες από τους παίκτες της Φενέρ και άλλες 6 από τον Βολκάν (τον τερματοφύλακά της). Ο τελευταίος πάντα έκανε γιόμα όταν είχε την μπάλα στα πόδια του.

- Μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου η Φενέρ δεν πήρε επιθετική βοήθεια από τα ακραία της μπακ (Γκιονούλ και Ζίγκλερ). Μόλις, ο ένας από τους δύο ανέβηκε και πάτησε την αντίπαλη περιοχή έγινε φάση (κέρδισε πέναλτι). Δείγμα, ότι η Φενέρ χρειαζόταν παραπάνω παίκτες επιθετικά.

Στο δεύτερο ημίχρονο, αρχικά τα πράγματα άλλαξαν αλλά για λίγο μόνο... Τα όσα είδαμε από τις δύο ομάδες στο δεύτερο ημίχρονο ήταν τα εξής:

- Η Φενέρ, μπήκε πολύ δυνατά στο δεύτερο μέρος κάνοντας τρία σουτ ( δύο εκτός περιοχής και ε΄να εντός) μέσα σε πέντε λεπτά (Κρίστιαν Μπαρόνι στο 47, Ραούλ Μεϊρέλες στο 48 και το δοκάρι του Κάϊτ στο 50). Δείγμα, ότι η Φενέρ θα έπαιζε περισσότερο ορθολογικά...

- Παρόλα αυτά, η Μπενφίκα βρίσκοντας χώρο λίγα λεπτά αργότερα είχε δοκάρι σε σουτ  του Γκαϊταν (στο 54), επαναφέροντας την Φενέρ στη πραγματικότητα. Η Φενέρ, ήξερε καλά ότι αν δεχόταν ένα γκολ και αν έμενε πίσω στο σκορ η υπόθεση πρόκριση θα ήταν πλέον δύσκολη.

- Ακολούθησε για περίπου 17 λεπτά το γνωστό σκηνικό του πρώτου ημιχρόνου. Η Μπενφίκα να δίνει βάρος στην αμυντική της λειτουργία, έχοντας πολλούς παίκτες πίσω από την μπάλα, η Φενέρ να δυσκολεύεται να βρει χώρους, να κάνει κάποιες γιόμες (στο δεύτερο μέρος έκανε μόλις δύο).

- Σ' αυτό το διάστημα (50ο με 70ο λεπτό), η αμυντική γραμμή των Πορτογάλων είχε συνοχή, καθώς έβγαλε αρκετές φορές οφ-σάϊντ τους επιθετικούς της Φενέρ.

- Και φυσικά, σε τέτοιες περιπτώσεις κλειστής άμυνας χρειάζεται η εκμετάλλευση των στημένων φάσεων. Από κόρνερ (που πιθανόν να μην ήταν. Είδα μόνο ένα ριπλέϊ) και κεφαλιά του Κορκμάζ έγινε το 1-0. Και πάλι το δοκάρι ήταν εκεί. Χτύπησε δοκάρι και μετά μπήκε μέσα η μπάλα.

- Μετά το 1-0, η Φενέρ έδωσε χώρο στην Μπενφίκα, καθώς έπαιξε αμυντικά με στόχο να κρατήσει αυτό το 1-0...

Συμπέρασμα: Η σκοπιμότητα είχε την τιμητική της. Βρισκόμαστε στην φάση των ημιτελικών άλλωστε. Λογικό είναι. Για τις περισσότερες ομάδες, είναι πολύ πιο εύκολο να καταστρέψουν το παιχνίδι του αντιπάλου, παρά να δημιουργήσουν οι ίδιες παιχνίδι. Η Μπενφίκα έπαιξε αρκετά κλειστά. Αν δούμε το νόμισμα από την μία πλευρά θα πούμε ότι δεν τα πήγε και άσχημα αμυντικά. Αν το δούμε και από τις δύο πλευρές θα καταλήξουμε ότι ήταν και τυχερή που δεν δέχτηκε και δύο και τρία γκολ. Τρία δοκάρια είχε η φενέρ.

Από την άλλη η Φενέρ, ήταν αυτή που έπρεπε να παράγει και ταυτόχρονα να μην δεχτεί γκολ. Αν δεχόταν, τα πράγματα θα δυσκόλευαν πολύ. Γι' αυτό και δεν ανέβαζε πολλούς παίκτες στην επίθεση. Όμως αν ήθελε να πάρει "κεφάλι" στο σκορ έπρεπε να το κάνει. Αυτό απέδειξε η φάση του 45 (με το ανέβασμα του ακραίου μπακ της). Το 1-0 θα της ήταν αρκετό. Θα έμενε ευχαριστημένη. Αυτό απέδειξε και η αγωνιστική της συμπεριφορά μετά την διαμόρφωση του 1-0
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου