Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Paris Saint Germain Season Review 2012 - 2013 (Vid)

Φτάσαμε λοιπόν και στο τέλος των άρθρων όσον αφορά ανασκόπηση των μεγάλων ομάδων ανά την Ευρώπη και το τι κατάφεραν τη περσινή πλέον σεζόν. Σήμερα θα ασχοληθούμε με την Παρί Σεν Ζερμέν.

Οι Παριζιάνοι κατέκτησαν το πρωτάθλημα Γαλλίας, και έφτασαν στα προημιτελικά των άλλων 3 θεσμών (κύπελλο, λιγκ καπ, Τσου Λου).

Ας δούμε αναλυτικά τη φετινή σεζόν.





Η Παρί το καλοκαίρι του 2012 ξεσήκωσε την ποδοσφαιρική Ευρώπη με τα τεράστιου βεληνεκούς μεταγραφικά αποκτήματά της! Απέκτησε πακέτο τους 2 καλύτερους παίκτες της Μίλαν και καλύτερους στον πλανήτη στη θέση τους, για 63 εκατομμύρια μαζί! Ο λόγος για τους Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς και Τιάγκο Σίλβα!

Όμως, η Παρί δεν έμεινε εκεί, αλλά απέκτησε και 2 από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ιταλίας και της Βραζιλίας, τους Μάρκο Βεράτι (νέος Πίρλο) και Λούκας Μόουρα αντίστοιχα! Επίσης, αγόρασε και τον Εζέκιελ Λαβέτσι από τη Νάπολι και τον Γκρέγκορι Φαν Ντερ Βιλ από τον Άγιαξ (δεξί μπακ).

Όλες ήταν παγκόσμιας κλάσης προσθήκες!!! Συνολικό κόστος αυτών των 6 μεταγραφών; Ψίχουλα μωρέ... Μόλις.. 151 εκατομμύρια ευρώ!!!

Ligue 1

Η Παρί δεν ξεκίνησε καλά (3 ισοπαλίες με σχετικά βατές ομάδες), ωστόσο ήρθε το πρώτο καλό σερί μετά, αφού σε 7 ματς είχε 6 νίκες και 1 ισοπαλίες, με επαγγελματισμό! Ακολούθησε βέβαια ένα μικρό νετεφορμάρισμα με 1-1-3 σε 5 παιχνίδια, μένοντας εκτός κορυφής για ένα διάστημα.

Ωστόσο, εκεί ήρθε το 2ο και αποφασιστικότερο σερί. Στα επόμενα 9 ματς είχε 8 νίκες και 1 ισοπαλία, και έτσι εδραιώθηκε στην κορυφή με σημαντική διαφορά! Ακολούθησε και πάλι ένα μικρό ντεφορμάρισμα, ωστόσο ήρθε το 3ο σερί (ίδιος απολογισμός με το 2ο), το οποίο ήταν και το πιο παραγωγικό και της έδωσε τη διαφορά 12 βαθμών από τη 2η Μαρσέιγ! Σχετικά εύκολη κατάκτηση πρωταθλήματος..


Το αγωνιστικό

Αναμφίβολα το μεγάλο αστέρι της φετινής Παρί ήταν ο -κατά τη γνώμη μου κορυφαίος φορ του πλανήτη αυτή τη στιγμή- Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς, κάτι το οποίο αποδεικνύουν και οι αριθμοί, αφού σε 46 συμμετοχές είχε 35 γκολ και 9 ασίστ!

Φυσικά δεν υπήρχε μόνο ο Ιμπραήμοβιτς. Όλες οι γραμμές της ομάδας είχαν πολύ καλή και οργανωμένη λειτουργία. Οι Ματουιντί-Βεράτι (ή Σαντόμ) έκαναν εξαιρετική δουλειά στο κέντρο, κόβοντας και ράβοντας, ενώ μεσοεπιθετικά οι Παστόρε-Μενέζ-Λαβέτσι, και αργότερα ο Λούκας Μόουρα, ήταν πολύ παραγωγική και έβγαλαν σπουδαίους αυτοματισμούς.

Εννοείται ότι μεγάλο μερίδιο είχε και η αμυντική γραμμή της ομάδας. Κατευθυνόμενη από τον ηγέτη Τιάγκο Σίλβα, και έχοντας ακούραστους εργάτες στα πλάγια (Φαν ντερ Βιλ ή Ζαλέ-Μάξγουελ), αλλά και σπουδαίους παίκτες να τον πλαισιώνουν στον άξονα (Σακό ή Άλεξ) παρουσίασε πολύ οργανωμένη λειτουργία.
Όσον αφορά το καθαρά τακτικό κομμάτι, σε ένα κλασικό 4-4-1-1, οι κεντρικοί χαφ ήταν αυτοί με τον πολυσύνθετο ρόλο, καθώς ο ένας (συνήθως ο Βεράτι) αναλάμβανε να πρωοθεί το παιχνίδι και να γίνεται 10άρι, και έτσι ο Λαβέτσι περιστρέφοταν γύρω από τον Ιμπραήμοβιτς, προσφέροντας έξτρα βοήθεια στους εκάστοτε μπακ και εξτρέμ, και έτσι δημιουργούνταν καταστάσεις 3 vs 2, και φυσικά ο τελικός στόχος ήταν ο Σουηδός φορ.


Coupe de France-Coupe de la ligue

Σε αμφότερα τα κύπελλα της Γαλλίας (κύπελλο και λιγκ καπ) η Παρί δεν προχώρησε ιδαίτερα, καθώς αποκλείστηκε και στα δύο στους προημιτελικούς. Στο μεν κύπελλο από την Εβιάν στα πέναλτι (νωρίτερα είχε αποκλείσει Άρας, Τουλούζ, Μαρσέιγ), στο δε λιγκ καπ από τη Σεντ Ετιέν και πάλι στα πέναλτι (νωρίτερα είχε αποκλείσει τη Μαρσέιγ).


Champions League

Η Παρί είχε πολύ καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στον όμιλο βγήκε πρώτη, έχοντας 15 βαθμούς (5-0-1), με αντιπάλους την Πόρτο και τις δύο Δυναμό, του Κιέβου και του Ζάγκρεμπ. Μάλιστα, είχε την 4η καλύτερη επίθεση στην φάση των ομίλων με 14 γκολ (μετά από Μπάγερν, Τσέλσι, Ρεάλ), αλλά και την καλύτερη άμυνα με μόλις 3 γκολ παθητικό!!

Στους 16 κληρώθηκε με την πάντα αξιόλογη ισπανική Βαλένθια, με την οποία πήρε την πρόκριση με τη νίκη εκτός έδρας με 1-2 (1-1 το δεύτερο ματς στη Γαλλία). Στα προημιτελικά κλήθηκε να αντιμετωπίσει το μεγαθήριο Μπαρτσελόνα, και πολλοί περίμεναν ότι θα αποκλειστεί με συνοπτικές διαδικασίες, όμως το πάλεψε μέχρι το τέλος, και μάλιστα αποκλείστηκε με.. 2 ισοπαλίες (1-1 εκτός, 2-2 εντός)!!!

Μπαρτσελόνα - Παρί 1-1:







Το αποφασιστικότατο βήμα έγινε φέτος από την Παρί, με την εύκολη κατάκτηση του πρωταθλήματος και τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ στην πρώτη χρονιά ουσιαστικά που ξοδεύτηκαν τα πετροδόλαρα των Αράβων. Έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει σε Ευρωπαϊκό και φυσικά Γαλλικό επίπεδο πλέον, με 2-3 καλές προσθήκες, με το μεγάλο στοίχημα να είναι η διατήρηση της ισορροπίας με το νέο προπονητή Λοράν Μπλαν στον πάγκο, αφού ο Αντσελότι την... έκανε για τη Ρεάλ.

4 σχόλια:

  1. η παρι δημιουργησε φοβερο συνολο παικτων , σε ολες τις θεσεις! βασει ροστερ μπορουμε να πουμε οτι ηταν αποτυχια το οτι δεν κατακτησε καποιο κυπελλο αλλα απο την αλλη ηταν μια... μεταβατικη χρονια.

    πλεον θα εχει ανταγωνιστρια στο μεταγραφικο παζαρι. ο λογος για την μονακο. μπορει να μην ειναι ακομα ετοιμη να χτυπησει πρωταθλημα αλλα σε1-2 χρονια θα εχει γινει κατι αντιστοιχο με τε την σιτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστευω πως η Παρι και η Μονακο θα αποδειχθουν καλυτερες απο τη Σιτι, σε οτι αφορα την πορεια στην Ευρωπη. Ειδες οτι η Παρι στην πρωτη χρονια ως νεοπλουτη εφτασε ως τα προημιτελικα και λιγο ελειψε να αποκλεισει εκει τη Μπαρτσελονα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ενω οι αλλοι ουτε τους ομιλους δεν μπορουν να περασουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή