Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Οι λεφτάδες και οι... τζαμπατζήδες!

Το φετινό μεταγραφικό παζάρι είναι , όπως πάντα , πολυάσχολο και τα μεγάλα μπαμ δεν άργησαν να γίνουν . Ήδη δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια και παίκτες όπως ο Φαλκάο και ο Καβάνι έγιναν... Γάλλοι ,ενώ φυσικά έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες πολλές αξιόλογες μεταγραφές.

Ενώ όμως τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στα πολλά εκατομμύρια (λογικό άλλωστε), λίγος λόγος γίνεται για παίκτες (γνωστά ονόματα) που ΄πήραν μεταγραφή για ψίχουλα!



Ενδεικτικά μόνο μερικές από τις πολλές περιπτώσεις από πανάκριβες μεταγραφές:

- Ο Καβάνι αποκτήθηκε από την Παρί για μόλις... 65 εκατομμύρια ενώ το ίδιο δρομολόγιο θα ακολουθήσει και ο Μαρκίνιος της Ρόμα με 35 εκατομμύρια.Είχε προηγηθεί ο Φαλκάο που πήρε μεταγραφή στην Μονακό  για 60 εκατομμύρια για να πλαισιώσει τους Μουτίνιο και Ροντρίγκιες που αποκτήθηκαν νωρίτερα.

- Από την άλλη πλευρά , οι αγγλικές ομάδες επίσης δαπάνησαν μεγάλα ποσά. Η Τσέλσι απέκτησε τον Σίρλε για 20 εκατομμύρια , ενώ η Σίτι επίσης ενισχύθηκε σημαντικά. Συγκεκριμένα πήρε : Νάβας (18 εκατ), Φερναντίνιο (35 εκατ), Νεγρέδο (22 εκατ), Γιόβετιτς (22 εκατ).

- Στην Ισπανία , η Ρεάλ επένδυσε σε Ισπανούς ενώ και η Μπαρτσελόνα απέκτησε τον Νέιμαρ για 57 εκατομμύρια.

- Τέλος , στην Γερμανία η Μπάγερν δαπάνησε 37 εκατ. για τον Γκέτσε ,ενώ έδωσε άλλα 20 για να αποκτήσει τον Τιάγκο Αλκαντάρα. Η Ντόρτμουντ απάντησε με την απόκτηση εξίσου ικανών παικτών

Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν και ομάδες που δεν διαθέτουν τόσα λεφτά αλλά βρίσκουν τρόπους να ενισχυθούν με καλούς παίκτες πληρώνοντας ελάχιστα λεφτά:

- Η Ατλέτικο εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση που επικρατεί στην Μπαρτσελόνα (παρουσία πολλών επιθετικογενών παικτών) και κατάφερε να αποκτήσει τον Βίγια για μόλις 5 εκατ, τα οποία μάλιστα και θα πληρωθούν σε βάθος 3 χρόνων.

- Η Γιουβέντους απέκτησε τον Γιορέντε ως ελεύθερο και αγόρασε σε τιμή ευκαιρίας τον Τέβεζ για 8 εκατ!!

- Η Ρόμα επίσης απέκτησε τον διεθνή Βραζιλιάνο μπακ Μαικόν για το ευτελές ποσό των 500.000 ευρώ από την Σίτι. Βρήκε δηλαδή τον αντικαταστάτη του Μαρκίνιος χωρίς να ξοδέψει ούτε το 1/30 από τα χρήματα που έλαβε για την παραχώρησή του !!


Συμπέρασμα

Στην σύγχρονη μεταγραφική αγορά δημιουργούνται ευκαιρίες για όλες τις ομάδες. 'Οταν γίνονται τέτοιες ακριβές μεταγραφές(Καβάνι ,Νέιμαρ) τότε πάντα κάποιοι παίκτες θα βρεθούν στο περιθώριο (Βίγια , Τέβες). Έτσι ανοίγει ο δρόμος της αποχώρησης τους για μικροποσά  που δεν είναι φυσικά ενδεικτικά της αξίας τους.

Η διαφορά δηλαδή Καβάνι - Βίγια είναι για 60 εκατομμύρια???Προφανώς όχι...

Τελικά ποιοι είναι αυτοί που αποκομίζουν τα μέγιστα από όλα αυτά τα πανάκριβα πάρε-δώσε των μεγάλων ομάδων? Είναι οι μικρομεσαίες ομάδες, για  ένα απλούστατο λόγο:  αποκτούν ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας (που έχουν ακόμα πολλά να προσφέρουν) δαπανώντας ελάχιστα χρήματα , κάνοντας το πρωτάθλημα ακόμα πιο ανταγωνιστικό και αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητές τους να διεκδικήσουν μια ευρωπαϊκή θέση .









4 σχόλια:

  1. Μακραν η πιο εξυπνη μεταγραφικη κινηση ειναι του Βιγια. Ενας απο τους καλυτερους φορ στον πλανητη στην Ατλετικο με 5,1 μυρια, αφου προηγουμενως πουλησε τον Φαλκαο για 60! Αυτο θα πει μπιζνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτο αποτελεσε και την αφορμη για το αρθρο.... και το κερασακι στην τουρτα ηταν το μισο εκατομμυριο του μαικον !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ουσιαστική ανάρτηση Γιώργο, που καταλήγει. Μπράβο.

    Η δική μου γνώμη είναι ότι οι ομάδες θα πρέπει να στραφούν στις υποδομές τους για την παραγωγή ταλέντων που θα στελεχώσουν αργότερα την μεγάλη ομάδα.

    Για ποιον λόγο να δίνει η Ρεάλ 25 Εκ για Ίσκο ή για Ιγιαραμέντι όταν μπορεί να τους φτιάχνει μόνη της ; ; ;

    Τώρα... Όσων αδορά τις πολυδάπανες μεταγραφές παίζουν πολλά. Και ο αθλητισμός εδώ και πολλά χρόνια είναι εμπόριο. Επομένως εμπλέκονται πολλές πλευρές.

    Η ουσία είναι ότι τα λεφτά βοηθούν (δεν υπάρχει αμφιβολία) όμως δεν είναι και η σφραγίδα για την επιτυχία. Θέλει πολλά παραπάνω πράγματα. Ένας ολόκληρος μηχανισμός...

    Βλέπουμε τι γίνεται σε ομάδες όπως η Μπάρτσα, η Μαν Γουν, η Μπάγερν κλπ... Από το Α μέχρι το Ω, υπάρχουν άνθρωποι σε ειδικά πόστα που παίρνουν αποφάσεις και ρυθμίζουν τα δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή