Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Primera Division Εκτός από την κορυφή όλα παίζονται

Στην Primera Division, συμπληρώθηκαν 22 αγωνιστικές την φετινή περίοδο και λίγο ή πολύ οι περισσότερες ομάδες, γνωρίζουν σε τι επίπεδα θα κινηθούν. Και εδώ, οι ευχάριστες και οι δυσάρεστες εκπλήξεις είναι αρκετές. Για παράδειγμα, όταν ξεκινούσε το Πρωτάθλημα (τέλη Αυγούστου) όλοι περίμεναν ότι Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα θα προχωρούν "χέρι - χέρι" και ότι η Βαλένθια θα τους ακολουθεί. Επίσης, περίμεναν μία Αθλέτικ Μπιλμπάο (μετά την εκπληκτική περσινή της πορεία στο Europa League) να στοχεύει στην τετράδα.

Και αντί αυτών, βλέπουμε την Μπαρτσελόνα να βρίσκεται στο +16 από την Ρεάλ, βλέπουμε την Ατλέτικο Μαδρίτης να την απειλεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, βλέπουμε την Βαλένθια να μην μπορεί να σταθεροποιηθεί στις καλές εμφανίσεις και μία Αθλέτικ Μπιλμπάο, να βρίσκεται στα χαμηλά "στρώματα" της βαθμολογίας . . .

Η Ρεάλ, φέτος διανύει την χειρότερη περίοδό της με τον Μουρίνιο στον πάγκο. Ασταθέστατη στα εκτός έδρας παιχνίδια της, έμεινε αρκετά πίσω από την Μπαρτσελόνα. Με την εμφανιση των αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε παίκτες και επίσης ανάμεσα σε παίκτες και προπονητή, το κλίμα χάλασε οριστικά. Πλέον, οι μαδριλένοι θα "κυνηγήσουν" το Champions League και το Copa Del Rey.

Η Μπαρτσελόνα, εξαρχής έδειχνε ανίκητη. Αήττητη στον πρώτο γύρο, με 10 σερί νίκες εκτός έδρας, δεν άφησε περιθώριο σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία της.

Μπορείτε να δείτε τις φάσεις από το Μπάρτσα - Ρεάλ 2-2 στο παρακάτω link

Η Ατλέτικο Μαδρίτης, ανέβηκε επίπεδο από πέρσι που την ανέλαβε ο Σιμεόνε. Στο πρόσωπο του Αργεντίνου τεχνικού οι Μαδριλένοι, βρήκαν τον προπονητή που έψαχναν τόσα χρόνια. Επίμονος, μεθοδικός, σκληρός και αυστηρός όταν πρέπει, χαλαρός εκεί που πρέπει και όταν πρέπει, κατάφερε να μετατρέψει την Ατλέτικο σε μία καλοκουρδισμένη ποδοσφαιρική μηχανή.

Φυσικά, η παρουσία μερικών κορυφαίων παικτών βοηθάει στο μέγιστο. Φαλκάο, Αρντά, Τιάγκο, Εμρέ, Γκοντίν, Κουρτουά είναι μερικοί από τους παίκτες που ανεβάζουν επίπεδο τη ομάδα.

Η Βαλένθια, σε καμία περίπτωση δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που υπήρχαν στις αρχές του πρωταθλήματος. Αναποτελεσματική εκτός έδρας (δεν είχε νίκη για 7 σερί ματς εκτός), με μετριότατη αμυντική λειτουργία, προβληματικό άξονα, έψαχνε την αγωνιστική σταθερότητα. Μέτρια ως κακή σεζόν κάνουν και οι κεντρικοί της αμυντικοί (κυρίως ο Ραμί, που πέρσι ήταν από τους κορυφαίους αμυντικούς).

Με την πρόσληψη του Ερνέστο Βαλβέρδε, τα δεδομένα αρχικά άλλαξαν (κυρίως στα εκτός), αλλά η σταθερότητα ακόμα αναζητείται.

Ρεάλ Μπέτις και Ράγιο Βαγιεκάνο, αποτελούν τις ευχάριστες εκπλήξεις. Η Ρεάλ Μπέτις, είναι μια ομάδα ικανότατη στην κόντρα επίθεση, η οποία αν βρει χώρο θα σκοράρει. Αυτό φαίνεται, από τις εκτός έδρας επιδόσεις της. Είναι η 2η καλύτερη εκτός έδρας ομάδα στο Πρωτάθλημα. Η Ράγιο, παρόλο που πολλοί την θεωρούσαν "πεσμένη" φέτος, κατάφερε όχι μόνο να δημιουργήσει ένα αξιόμαχο και συμπαγές σύνολο, αλλά να διεκδικεί (αυτή την στιγμή που μιλάμε) και θέση την Ευρώπη. Πρωταγωνιστής, ο Πίτι (επιτελικός μέσος).

Μπορείτε να δείτε την νίκη της Μπέτις, επί της Ρεάλ σ' αυτό το link

Για την Μάλαγα, η τέταρτη θέση είναι το ταβάνι. Δεν έχει την απαιτούμενη διάρκεια για κάτι παραπάνω. Και μάλιστα, αν στην συνέχεια δεν εκμεταλλευετεί την έδρα της, πιθανότατα δεν θα μπει στην τετράδα.

Από κει και πέρα, πάμε στην μέση της βαθμολογίας με ομάδες οι οποίες είναι τεχνικές, επικίνδυνες, καλές αλλά και με χτυπητές αδυναμίες στο παιχνίδι τους. Η Σεβίλλη, τεράστια προβλήματα στην αμυντική της λειτουργία. Της λείπουν επίσης και οι χαφ στον άξονα που θα ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα. Η Λεβάντε, αξιόμαχη, ομάδα με πλάνο, με τακτική αλλά τα βρίσκει "σκούρα" εκτός έδρας. Πέρα από αυτό στηρίζεται σε 2-3 παίκτες (Ιμπόρα, Μπαρκέρο). Αν απουσιάζουν αυτοί έχει θέμα

Η Ρεάλ Σοσιεδάδ, μπορεί να χαρακτηριστεί ευχάριστη έκπληξη. Έχει μία ήττα στα τελευταία 12 ματς (και εκείνη από την Ρεάλ στο Μπερναμπέου) και βρίσκεται έναν βαθμό από την ζώνη της Ευρώπης. Γρήγορη ομάδα, με τεχνίτες παίκτες που στο σύνολο της αποτελείται από μία μίξη νεαρών και έμπειρων παικτών.

Μπορείτε να δείτε την νίκη της Ρεάλ Σοσιεδάδ, στο Μεστάγια της Βαλένθια σ' αυτό το link

Η Χετάφε, είναι από τις έμπειρες ομάδες αλλά είναι για την μέση της βαθμολογίας. Αθλέτικ Μπιλμπάο και Εσπανιόλ, πραγματοποιούν μέτριες χρονιές. Ειδικά η Μπιλμπάο. Δεν έχει την φρεσκάδα, το πάθος και την σπίθα που είχε πέρυσι. Ένα χρόνο μετά τη μεγάλη πορεία στην Ευρώπη, θα έπρεπε να στοχεύει ψηλότερα. Και όχι χαμηλότερα. Η Εσπανιόλ, πήρε τα πάνω της από την αλλαγή προπονητή. Στηρίζεται στην έδρα της, καθαρά.

Από κει και πέρα, είναι οι ομάδες που παλεύουν να σωθούν. Πιο άσχημα απ' όλες είναι η Λα Κορούνια και η Μαγιόρκα. Με την μέχρι τώρα εικόνα τους, δίκαια θα υποβιβαστούν αν υποβιβαστούν. Άλλαξαν προπονητή και οι δύο, αλλά και πάλι δεν πείθουν. Ο καιρός θα δείξει αν τα καταφέρουν.

Η Ρεάλ Σαραγόσα, ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο. Μπορεί να κερδίσει οποιαδήποτε ομάδα, σε οποιαδήποτε έδρα και να χάσει επίσης. Το καλό γι' αυτήν είναι ότι δεν θα έχει να διαβεί το περσινό "βουνό", όταν χρειάστηκε να κάνει πορεία πρωταθλητισμού για να σωθεί. Πάντως, έχει το υλικό για να παραμείνει.

Οσασούνα, Θέλτα και Γρανάδα θα παλέψουν μέχρι τέλους. Αδύναμες πάρα πολύ στα εκτός έδρας, οι δύο πρώτες. Η Γρανάδα, έχει ένα προβάδισμα απέναντί τους, γιατί είναι ομάδα που μπορεί να "κλέψει" νίκες εκτός. Πάντως, όλα είναι ανοιχτά.

Μπορείτε να δείτε την νίκη της Γρανάδα, επί της Ρεάλ σ' αυτό το link

Με αμείωτο ενδιαφέρον, λοιπόν, συνεχίζεται η Primera Division. Όσο προχωρούν οι αγωνιστικές η αγωνία και το ενδιαφέρον αυξάνονται και υπάρχει μεγάλη ανυπομονησία για όλα τα βαθμολογικά επίπεδα. Για όλα, με εξαίρεση αυτό της κορυφής . . .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου