Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

English Football Lessons 3

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στο αγγλικό ποδόσφαιρο και το κοινωνικό έργο που επιδεικνύουν οι ομάδες του Μεγάλου Νησιού. Σήμερα θα αναφερθούμε στην ομάδα της Sunderland και το πρόγραμμα Foundation of Light.
.
σ

Καταρχήν δύο λόγια για την ομάδα των "Μαυρόγατων"

Η πόλη του Sunderland βρίσκεται στη Βόρειο - Ανατολική Αγγλία, "βλέπει" θάλασσα, ενώ έχει πληθυσμό κοντά στους 200.000 κατοίκους. Παρόλο που είναι μια μικρή πόλη, έχει ένα γήπεδο - Stadium of Light - πραγματικό στολίδι, με 49.000 θέσεις, που όλες οι ομάδες της Super League θα ζήλευαν! Η ομάδα της Sunderland, ιδρύθηκε το 1879 (134 χρόνια ιστορίας), μετράει δύο τίτλους - FA Cup 1937 και 1973, ενώ έχει μεγάλη αντιπαλότητα με την Newcastle.
.

Foundation of Light

To συγκεκριμένο ίδρυμα εγκαταστάθηκε εδώ και μερικά χρόνια σε μια από τις πιο κακόφημες περιοχές της πόλης,
(Chester Le Street - Durham). Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής ήταν εξ' αρχής ένα ρίσκο και αυτό γιατί δεν ήταν σίγουρο πως θα "αγκάλιαζαν" το συγκεκριμένο ίδρυμα οι νέοι της πόλης. Το εγχείρημα τελικά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, γεγονός που αποδεικνύεται με νούμερα: η νεανική εγκληματικότητα μειώθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή κατά 80%!!!

Ο Paul Stephens (Director of Housing and Communities) μάλιστα τονίζει ότι το ίδρυμα έχει σώσει ταυτόχρονα και δημόσια χρήματα. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχεδόν 300.000 £ (!!!) έχουν διατεθεί για άλλους σκοπούς τα τελευταία χρόνια, αφού οι ανήλικοι της περιοχής δε δημιουργούν προβλήματα που πλήττουν την τοπική κοινότητα.
α
.

Λειτουργία του Ιδρύματος

Το Ίδρυμα άρχισε να λειτουργεί το 2001 από τον πρώην Πρόεδρο της ομάδας Sir Bob Murray και λειτουργεί ως μαγνήτης για τους νέους της περιοχής. Διοργανώνει σεμινάρια ποδοσφαίρου, τοπικά events με ποδοσφαιριστές της ομάδας οι οποίοι κάθονται μαζί με τους έφηβους απαντούν σε ερωτήσεις τους και παίζουν μαζί ποδόσφαιρο. 

Στα γραφεία του Ιδρύματος υπάρχουν αίθουσες εφοδιασμένες με Playstation, "μπαλάκια", μπιλιάρδο και υπολογιστές ώστε τα παιδιά να διασκεδάζουν με τους φίλους τους. 

Το αφιέρωμα μάλιστα έδειχνε δύο από τα αστέρια της ομάδας, John O'Shea και Adam Johnson να αποδέχονται την πρόσκληση των παιδιών και να παίζουν μαζί τους Playstation και μπαλάκια... Οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές εξομολογούνται μπροστά στην κάμερα ότι στο ίδρυμα γνώρισαν πολλά παιδιά με οικογενειακά προβλήματα. Το ίδρυμα για αυτά τα παιδιά παίζει το ρόλο της οικογένειας, αφού δέχονται υποστήριξη από παιδοψυχολόγους, εννοείται ανιδιοτελώς. 

Ο John O'Shea τόνιζε ότι έχει γνωρίσει ατίθασα παιδιά που με τον καιρό με τη βοήθεια ψυχολογικής υποστήριξης άλλαξαν χαρακτήρα. Ο ίδιος παροτρύνει αυτά τα παιδιά να περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους, να μη μένουν έξω ως αργά τη νύχτα, να ασχολούνται περισσότερο με τα μαθήματά τους και βέβαια με τον αθλητισμό.
.
.

Στατιστικά Στοιχεία
  • Περισσότερα από 42.000 παιδιά έχουν περάσει από τα γραφεία του Ιδρύματος!
  • Περισσότεροι από 100 επαγγελματίες παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, προπονητές ποδοσφαίρου και άλλο προσωπικό εργάζονται στο Ίδρυμα. 
  • Περισσότερα από 1000 παιδιά με ειδικές ικανότητες έχουν συμμετάσχει σε δραστηριότητες του Ιδρύματος. 

2 σχόλια:

  1. Πραγματικά συγκινητική η προσπάθεια των ανθρώπων της Σάντερλαντ...Σπουδαία κίνηση με κοινωνική προσφορά... Τους αξίζουν συγχαρητήρια...

    Γενικότερα, σπουδαίες κινήσεις κοινωνικού περιεχομένου από τις Αγγλικές ομάδες ποδοσφαίρου.

    Και έτσι παίρνει σάρκα και οστά η φράση που ακούγεται οτι "οι ομάδες για τους οπαδούς είναι πολλά περισσότερα από μία προτίμηση ή ένα 90λεπτο"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τους υπαλλήλους των ΠΑΕ, πόσο μάλλον για να γίνονται και κινήσεις που στόχο έχουν την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.

    Με τα συγκεκριμένα άρθρα θέλω να αποδείξω ότι ανάλογες κινήσεις κάνουν όλες οι αγγλικές ομάδες και όχι μόνον αυτές που έχουν χρήματα να ξοδέψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή