Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Αφιέρωμα στον Juan Mata

Κάθε Τετάρτη έχουμε πλέον καθιερώσει ένα αφιέρωμα σε παίκτη (πιο σπάνια σε μία ομάδα ή έναν προπονητή) που πρωταγωνιστεί στην διεθνή ποδοσφαιρική επικαιρότητα.

Αυτή τη φορά θα δούμε την πορεία του Ισπανού Χουάν Μάτα, που είναι αναμφίβολα η μεταγραφή που προκάλεσε τον περισσότερο ντόρο, αφού άφησε την Τσέλσι όπου δεν έπαιρνε πολύ χρόνο για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι κάτι παραπάνω από 40 εκατ. λίρες.









Είναι ο ορισμός του σύγχρονου επιτελικού μέσου. Με μαγικό κοντρόλ της μπάλας (first touch που λένε και οι Άγγλοι) πολύ καλή διορατικότητα, ηρεμία στο παιχνίδι του, και εξαιρετική ακρίβεια στις μπαλιές του. Ο Μάτα είναι πολύ γρήγορος και αυτό του επιτρέπει να διεισδύει, και παίζει άνετα και στις πτέρυγες. Χρησιμοποιεί με άνεση και τα δύο πόδια.


Ο Χουάν Μανουέλ Μάτα Γκαρσία γεννήθηκε στη Βιγιαφράνκα του Μπέργκος στις 28 Απριλίου του 1988. Από τα 10 ως τα 15 του ήταν στην Ρεάλ Οβιέδο, ενώ το 2002 εντάχθηκε στην ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης. Έπαιξε την πρώτη του επαγγελματική σεζόν στη β' ομάδα της Ρεάλ το 2006-2007, έχοντας 39 συμμετοχές και 10 γκολ.


Το 2007 και για 4 χρόνια πέρασε μία εξαιρετική περίοδο στην Βαλένθια, που τον κατέστησε ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ισπανίας! Έπαιξε σε 174 παιχνίδια με τη Βαλένθια, σκόραρε 46 τέρματα και έδωσε 51 ασίστ! 


Κατέκτησε και το κύπελλο του 2008 (έδωσε την πρόκριση στον τελικό με 2 γκολ απέναντι στη Μπάρτσα και άνοιξε το σκορ στο 1-3 επί της Χετάφε στον τελικό), ενώ και στις 4 αυτές σεζόν έπαιξε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.


Το 2010 ήταν μέλος της 23άδας της εθνικής Ισπανίας (μέχρι στιγμής έχει 32 συμμ., 9 γκολ με το εθνόσημο) στο νικηφόρο Μουντιάλ. Έπαιξε μόνο 20 λεπτά, ως αλλαγή στο ματς με την Ονδούρα.


Στις 21 Αυγούστου του 2011, η Τσέλσι τον έκανε δικό της έναντι 28 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Μάτα στο μεγάλο του βήμα πήρε αμέσως το νούμερο 10.


Με το καλημέρα και για όλη τη σεζόν ο Μάτα ήταν ο ηγέτης της Τσέλσι στο αγωνιστικό χώρο. Ταίριαξε απόλυτα στο επιθετικό στυλ παιχνιδιού και ψηφίστηκε από τους οπαδούς ως παίκτης της χρονιάς για την Τσέλσι!


Συνετέλεσε τα μέγιστα ώστε η Τσέλσι να κατακτήσει το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της (έχασε μόνο ένα παιχνίδι!) αλλά και το κύπελλο Αγγλίας (MVP του τελικού)! Στην πρώτη του σεζόν στους μπλε ο Χουάν Μάτα είχε 54 συμμετοχές, 12 γκολ και 20 ασίστ.


Δε θα μπορούσε να μην είναι μέλος της Ισπανίας και στο Euro 2012, επίσης νικηφόρο. Έπαιξε μόλις 5 λεπτά στον τελικό απέναντι στην Ιταλία, όμως ήταν αρκετά για να σκοράρει το 4ο γκολ της Ισπανίας που διαμόρφωσε το τελικό 4-0!!


Η επόμενη σεζόν είναι εξίσου καλή για τον Μάτα. Συνθέτει μία εκπληκτική μεσοεπιθετική τριπλέτα με τους Όσκαρ και Αζάρ (επονομαζόμενο Mazacar) στη νέα εποχή της Τσέλσι, και ελέγχει τη μεσοεπιθετική λειτουργία της ομάδας!


Βοηθάει τα μέγιστα στο να κατακτήσει δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό τίτλο η Τσέλσι, το Γιουρόπα Λιγκ, ενώ είναι μέσα στους 6 υποψήφιους για παίκτης της χρονιάς στην Πρέμιερ Λιγκ! Την περίοδο 2012-13 ο Ισπανός κατέγραψε 64 συμμετοχές, 20 γκολ και 35 ασίστ!!!


Τη φετινή σεζόν και ενώ αναμενόταν να είναι ο ηγέτης της Τσέλσι, ο Μουρίνιο δεν τον εμπιστεύτηκε και τον άφησε σε πολλά ματς στον πάγκο και εκτός αποστολής. Συνολικά με την Τσέλσι κατέγραψε σε 2,5 χρόνια 135 συμμετοχές, 33 γκολ και 58 ασίστ!




Ο Μάτα δεν άντεχε αυτήν την κατάσταση και πήρε μεταγραφή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας!), στην οποία παίρνει μεγάλες ευθύνες και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα ανταποκριθεί.






Βίντεο





2 σχόλια:

  1. Ματα λεω και κλαιω...

    Τετοιο παικτη απλα δεν τον δινεις σε ομαδα ανταγωνιστη ! Μεγαλο λαθος του Μουρινιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μάτα είπε πως ήθελε να μείνει στην Τσέλσι για πολλά χρόνια. Και ξαφνικά έζησε περίπλοκες καταστάσεις.

    Δεν μπορώ να δεχτώ πως ένας επαγγελματίας όπως ο Μουρίνιο "σκάλωσε" στο γεγονός ότι ήταν Ισπανός και πίστεψε ότι θα ανοίξει αντιπαράθεση μαζί του όπως έγινε με τους Ισπανούς της Ρεάλ (Ράμος, Κασίγιας, Αρμπελόα). Δηλαδή τι πίστεψε ; ; ; Ότι θα του χαλάσει το κλίμα ένας παίκτης που είναι στην Τσέλσι τρία χρόνια ; ; ;

    Αν πάλι θεώρησε ότι στο πλάνο που έχει στο μυαλό του για την Τσέλσι δεν του κολλάει ο Μάτα ή αν χρειαζόταν τα χρήματα η ομάδα οπωσδήποτε τότε πάσο.

    Όμως αν "σκάλωσε" στο ότι ήταν Ισπανός τότε είναι λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή