Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Αφιέρωμα στον Eusebio

Ο κορυφαίος Πορτογάλος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, ο μεγάλος Εουσέμπιο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών και το betgrass σας παρουσιάζει την σπουδαία καριέρα και τη ζωή του θρύλου του Ευρωπαϊκού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου.








Ο Εουσέμπιο ντα Σίλβα Φερέιρα γεννήθηκε στο Λουρέντσο Μαρκές της Πορτογαλικής Ανατολικής Αφρικής (νυν Μοζαμβίκη) στις 25 Ιανουαρίου του 1942, και είχε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Πρώτος του σταθμός ήταν η τοπική Sporting, όπου είχε 77 γκολ σε 42 συμμετοχές!


Από το 1960 ως το 1975 αγωνίστηκε στη Μπενφίκα, της οποίας είναι και ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής ever. Έπαιξε σε 440 παιχνίδια και σκόραρε... 474 γκολ, όντας ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της!


Με τη Μπενφίκα πανηγύρισε πολυάριθμους εγχώριους τίτλους στα 15 χρόνια που αγωνίστηκε: 11 πρωταθλήματα (και 3 φορές 2η θέση), 5 κύπελλα. Επίσης, βγήκε 7 φορές πρώτος σκόρερ του Πορτογαλικού πρωταθλήματος, πήρε τη Χρυσή Μπάλα του 1965 και 2 φορές το Χρυσό Παπούτσι (1968 και 1973)!


Φυσικά ξεχώρισε η πορεία της Μπενφίκα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, με αστέρι τον Εουσέμπιο. Κατέκτησε 2 φορές το τρόπαιο (1961 και 1962, στον 2ο τελικό ο Εουσέμπιο σκόραρε δις) και πήγε σε άλλους 3 τελικούς (σε έναν από αυτούς σκόραρε και πάλι ο Πορτογάλος), συνθέτοντας την πιο πετυχημένη περίοδο της ομάδας!



Αναμφίβολα η χρονιά που ο Εουσέμπιο έγινε παγκοσμίως γνωστός και θα παραμείνει η κορυφαία περίοδος του Εουσέμπιο ήταν το Μουντιάλ του 1966, η οποία ήταν και η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που συμμετείχε η εθνική Πορτογαλίας.


Ο Εουσέμπιο αγωνίστηκε και στα 6 ματς, όντας ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 9 γκολ, και οδήγησε την Πορτογαλία στην 3η θέση! 

Αυτό του το κατόρθωμα τον έκανε εθνικό ήρωα στην Πορτογαλία και ακόμα και σήμερα θεωρείται ο αναμορφωτής του Πορτογαλικού ποδοσφαίρου!

Από το 1975 όταν και αποχώρησε από τη Μπενφίκα, άρχισε την πορεία γυρολόγου, αγωνιζόμενος σε 7 ομάδες (οι 5 των Η.Π.Α., σε μία περίοδο που το ποδόσφαιρο στην Αμερική γνώριζε μεγάλη άνθηση.) για τα επόμενα 4 χρόνια. Μετακόμισε για την Αμερική το 1975, όπου αγωνίστηκε διαδοχικά στη Μινουτέμεν της Βοστόνης (7 συμμ., 2 γκολ), στη Μοντερέι (10 συμμ., 1 γκολ) και στους Μέτρος-Κροάτια του Τορόντο (25 συμμ., 18 γκολ).

Κατόπιν, το 1976 επαναπατρίστηκε για λογαριασμό της Μπέιρα Μαρ (12 συμμ., 3 γκολ), ενώ το χειμώνα ξαναέφυγε για την Αμερική όπου αγωνίστηκε στις Κουικσίλβερς του Λας Βέγκας (17 συμμ., 2 γκολ). Ξαναγύρισε στην Πορτογαλία για την Ουνιάο ντε Τομάρ (12 συμμ., 3 γκολ), ενώ τελευταίος σταθμός της καριέρας του ήταν οι Αμέρικανς του Νιου Τζέρσει (4 συμμ., 5 γκολ).

Οι συγκρίσεις με τον Πελέ δεν παραλείπονται ακόμα και στις μέρες μας. Αμφότεροι είναι οι κορυφαίοι των χωρών τους (Πορτογαλία-Βραζιλία), καθιέρωσαν την ομάδα τους στο πάνθεον (Μπενφίκα-Σάντος), έπαιξαν στην Αμερική, σκόραραν ακατάπαυστα και πρόσφεραν στιγμές μαγείας στο κοινό. Να ξεκαθαριστεί ότι με τον Πελέ, αλλά και με όλους τους θρύλους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο Εουσέμπιο διατήρησε άριστες σχέσεις!


Έξω από το ιστορικό γήπεδο της Μπενφίκα, το Ντα Λουζ, υπάρχει το άγαλμα του Εουσέμπιο, που είναι και το σήμα κατατεθέν της γύρω περιοχής. Αναμένεται γύρω από αυτό να γίνουν εκδηλώσεις προς τιμήν του Εουσέμπιο.

Η σημαντικότητα που έχει ο Εουσέμπιο για την Μπενφίκα αποτυπώνεται σε πάρα πολλά σημεία. Όπως το πάρκινγκ του Ντα Λουζ. Υπάρχουν θέσεις στο πάρκινγκ όπου υπάρχει μία τοιχοκολλημένη επιγραφή για το ποιος παρκάρει το αυτοκίνητό του εκεί. Υπάρχουν επιγραφές για πρόεδρο, αντιπρόεδρο, αθλητικό διευθυντή, γραμματέα, προπονητή, κλπ. Και υπάρχει και η θέση του Εουσέμπιο. Τα θεσμικά πρόσωπα αλλάζουν, ο Εουσέμπιο, όμως, όχι!


Ο Πορτογάλος υπήρξε διαχρονικός πρέσβης του Πορτογαλικού ποδοσφαίρου και της Μπενφίκα. Ήταν παρόν σε όλα τα μεγάλα ματς της εθνικής και της Μπενφίκα, σε εκδηλώσεις ομάδων, σε εκδηλώσεις όπως η βράβευση του Κριστιάνο Ρονάλντο (ο οποίος ήταν και το... πουλέν του) και γενικά ήταν το σύμβολο του ποδοσφαίρου της χώρας!


Η αιτία του θανάτου του δεν ήταν άλλη από το μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε με το αλκόολ, πράγμα που έχει επισκιάσει κάποιους άλλους πρώην θρύλους εθισμένους σε αυτό (Τζορτζ Μπεστ, Πολ Γκασκόιν, κλπ.), όμως η προσωπικότητα του Εουσέμπιο δεν επέτρεπε στους φιλάθλους να μιλάνε γι'αυτό. Δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ και από κανέναν αυτός ο τεράστιος παίκτης!




Βίντεο






Πηγές



1 σχόλιο:

  1. Οτι και να πεις θα ειναι λιγο για αυτον τον θρυλο ! Απιστευτος παικτης και φοβερη προσωπικοτητα ακομα και στα ''γεραματα'' του !

    ΑπάντησηΔιαγραφή