Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Επίδοξοι πρωταθλητές

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ξεκίνησαν φέτος με ευχάριστες εκπλήξεις. Στην Αγγλία , η Λίβερπουλ θύμιζε τα παλιά και η Άρσεναλ έδειχνε ότι μπορεί φέτος να είναι η χρονιά της. Στην Ιταλία η Ρόμα ξεκίνησε το πρωτάθλημα με ένα εκπληκτικό σερί και συνεχόμενες νίκες, που την έφερε στην πρώτη θέση. Στην Ισπανία η Ατλέτικο είναι σε εκπληκτική φόρμα και έχει χωθεί σφήνα στους 2 μεγάλους, μέχρι που ήταν και πρώτη για μία αγωνιστική. Στην Γερμανία η Ντόρτμουντ ξεκίνησε επίσης πολύ καλά !




Μπορούν όμως να στεφθούν πρωταθλητές ?

Η απάντηση μου λοιπόν σε αυτό το ερώτημα είναι ΟΧΙ. Δεν μπορούν. Για πολλούς και διάφορους λόγους καμία από αυτές τις ομάδες που ανέφερα δεν μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Οι βασικοί για μένα είναι :



1)Είναι ομάδες ψυχολογίας

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι παίκτες χτίζουν ψυχολογία με τις νίκες , όπως και οι πιο πολλές ομάδες άλλωστε. Η διαφορά ωστόσο είναι ότι η πλειοψηφία των παικτών τους δεν έχει κάνει πρωταθλητισμό. Φυσικά δεν αναφέρομαι στην ιστορία των ομάδων αυτών , που είναι πλούσια και με πολλά τρόπαια , αλλά στο πρόσφατο παρελθόν. Πότε πήραν τελευταία φορά πρωτάθλημα αυτές οι ομάδες( (εξαιρείται η Ντόρτμουντ) ? Ποιοι παίκτες βρίσκονται από τότε στο ρόστερ τους?  Συνεπώς , μετά από ένα καλό σερί που δίνει φτερά , όταν έρχονται 1-2 γκέλες , οι παίκτες ΕΠΗΡΕΆΖΟΝΤΑΙ ! Διαχρονικό το φαινόμενο... Αντίθετα οι ομάδες που έχουν συνηθίσει να κάνουν πρωταθλητισμό έχουν τα απαραίτητα ψυχικά αποθέματα και την πείρα για να επανέλθουν γρηγορότερα.

2) Δεν έχουν πάγκο

Με απλά λόγια , βασίζονται σε ένα κορμό 11 έως 15 παικτών , ο οποίος για το επίπεδο αυτών των πρωταθλημάτων (Αγγλία , Ιταλία , Γερμανία , Ισπανία)  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ! Οι συνέπειες αργά η γρήγορα θα φανούν. Ήδη η Ρόμα βρίσκεται αρκετά πίσω και η Ντόρτμουντ επίσης. Τραυματισμοί παικτών , τιμωρίες η ακόμα και το πιθανό ντεφορμάρσιμα ορισμένων βασικών μπορεί να αποτελέσει πισωγύρισμα και να κοστίσει πολύτιμους βαθμούς. Παίκτες στον πάγκο υπάρχουν φυσικά , αλλά όχι στο επίπεδο αυτών που αγωνίζονται ως βασικοί. Γιατί νομίζετε άλλωστε ότι οι πρωταθλητές ξοδεύουν τόσα λεφτά για να αγοράσουν παίκτες ? Πόσες φορές αναρωτηθήκατε ''Γιατί τον αγόρασε αυτόν ,αφού είναι πλήρεις σε αυτή τη θέση''?

3) Οι οπαδοί ασκούν πίεση στην ομάδα

Είτε το θέλουν είτε όχι , οι οπαδοί ασκούν πίεση στην ομάδα. Ειδικά σε τέτοιες ομάδες που το έχουν στο αίμα τους να κυνηγάνε τίτλους. Είναι λογικό να διψάνε για διακρίσεις και αυτό το μεταφέρουν στους παίκτες τόσο μέσα στο γήπεδο όσο και έξω από αυτό.  Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό ζήτημα που από την μία πλευρά μπορεί να δώσει ώθηση στους παίκτες αλλά από την άλλη μπορεί να τους φορτώσει συναισθηματικά , μετά από ένα ατυχές αποτέλεσμα. Και αυτό μπορεί να βγάλει την ομάδα εκτός στόχων...

Ας μιλήσουμε όμως και με παραδείγματα :

Λίβερπουλ

Πραγματοποιεί ένα νέο ξεκίνημα , αλλά το ταβάνι της φέτος είναι η τετράδα. Βασίζεται σε 15 παίκτες περίπου (και όχι από τους καλύτερους) , ενώ στον πάγκο δεν υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις.

Άρσεναλ

Οι κανονιέρηδες είναι η μόνη ομάδα που βρίσκεται ακόμα στην πρώτη θέση και φαίνεται να πηγαίνει τρένο. Ωστόσο η ομάδα του Βενγκέρ είναι το καλύτερο παράδειγμα για τους παραπάνω λόγους που ανέφερα. Μια βασική 11αδα που φέτος αποδίδει στο 150% των δυνατοτήτων της και οπαδοί που διψάνε για διάκριση. Ωστόσο οι λύσεις στον πάγκο είναι περιορισμένες , τόσο σε αριθμό όσο και σε ποιότητα. Ο Ροσίτσκι , ο Μπέντνερ και ο Τζένκινσον δεν φτάνουν ούτε στη...μέση τους Οζίλ , Ζιρού και Σανιά , για να μην αναφέρω τους αντίστοιχους παίκτες που έχουν οι ανταγωνιστές τους!Μετά το καλό ξεκίνημα δημιουργήθηκαν από το πουθενά ελπίδες για πρωτάθλημα, που με το πρώτο στραβοπάτημα θα αποτελέσουν επιπλέον βάρος στα πόδια των ποδοσφαιριστών.

Ρόμα

Μικρό μπάτζετ , μέτριο ρόστερ. Θέλει να πραγματοποιήσει και αυτή μια νέα αρχή. Ωστόσο δεν μπορεί να έχει βλέψεις για πρωτάθλημα. Εφικτός ο στόχος να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ατλέτικο Μαδρίτης

Είναι καταδικασμένη να βρίσκεται στην σκιά της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα. Η διαφορά στο ''μέγεθος'' και το μπάτζετ των ομάδων είναι χαοτική. Το γεγονός ότι πουλάει συνεχώς τους καλύτερους της παίκτες δείχνει ότι έχει ως ταβάνι την τρίτη θέση.

Ντόρτμουντ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ομάδας που βασίζεται σε μια ενδεκάδα. Φέτος οι τραυματισμοί της χτύπησαν την πόρτα νωρίς και μοιραία έμεινε πίσω στην βαθμολογία. Παρατηρούνται επίσης ''λιποταξίες'' από το ρόστερ καθώς οι πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές επιλέγουν να συνεχίσουν την καριέρα τους στο αντίπαλο δέος , την Μπάγερν Μονάχου!

Σύγκριση με ανταγωνιστές :

Αγγλία :

Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι έχουν με διαφορά τα πιο γεμάτα ρόστερ. Μιλάμε για ομάδες που έχουν παίκτες όπως ο Μάτα , ο Σίρλε , ο Νασρί , ο Γιόβετιτς και ο Τζέκο στον ΠΑΓΚΟ. Παίκτες που στην Λίβερπουλ και την Άρσεναλ θα ήταν βασικοί και αναντικατάστατοι. Και υπάρχουν βέβαια και πολλοί άλλοι ΙΣΑΞΙΟΙ που διεκδικούν θέση στην 11αδα. Έχουν τον πρώτο λόγο για το φετινό πρωτάθλημα.

Ισπανία :

Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα είναι έτη φωτός μπροστά από τον ανταγωνισμό και το αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται στην κορυφή του πρωταθλήματος.

Ιταλία :

Η Γιουβέντους διαθέτει πληθώρα ισάξιων παικτών που ανταγωνίζονται για μια θέση στην ενδεκάδα. Είναι λογικό να είναι το απόλυτο φαβορί και για το φετινό πρωτάθλημα.

Γερμανία :

Η Μπάγερν είχε ήδη κλειδώσει το πρωτάθλημα από το καλοκαίρι...

Φυσικά ποδόσφαιρο είναι και όλα μπορούν να συμβούν. Δεν είναι λίγες οι φορές που η στρόγγυλη θεά μας έχει διαψεύσει Τα δεδομένα ωστόσο είναι αυτά. Θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια και αρκετή τύχη για να στεφτεί οποιαδήποτε από αυτές της ομάδες πρωταθλήτρια !

**Θα δούμε αν θα επαληθευτώ στο τέλος της αγωνιστικής χρονιάς...

3 σχόλια:

  1. Ισως το καλυτερο αρθρο που εχεις κανει Γιωργο.

    Συμφωνω απολυτα σε ολα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Αγγλία το πρωτάθλημα είναι απρόβλεπτο. Έχει πολύ δρόμο ακόμα.

    Στην Ισπανία η Ατλέτικο είναι έτοιμη πιστεύω. Θα την δούμε και το Σάββατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αργα η γρηγορα θα γκελαρει και η Ατλετικο... δεν πιστευω να τερματισει 2η.

    Στην Αγγλια εννοειται πως ειναι απροβλεπτο , και ειναι καλυτερα ετσι , οταν διεκδικουν πολλες ομαδες πρωταθλημα. Παντως καποια στιγμη αναποφευκτα αυτοι που ανεφερα θα μεινουν πισω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή