Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Τι συνέβη αυτή την αγωνιστική στην Ευρωλίγκα . . .

Καλησπέρα σε όλους. Από εδώ και πέρα μία ή δύο φορές την εβδομάδα θα ασχολούμαστε με τα θέματα του μπάσκετ και κυρίως με αυτά της Ευρωλίγκα η οποία αυτές τις μέρες - δικαιολογημένα - έχει την τιμητική της.

Η αγωνιστική που διεξήχθη αυτήν την εβδομάδα είχε πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδια και πάμε αμέσως λοιπόν να δούμε συνοπτικά τι συνέβη σε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά




Στον πρώτο όμιλο είχαμε τα εξής αποτελέσματα...

Λαμποράλ - Μπαρτσελόνα 68 - 80: Εύκολο πέρασμα για την Μπάρτσα από την έδρα της αδύναμης Λαμποράλ Κούτσα. Οι Καταλανοί καθ' όλη την διάρκεια είχαν το προβάδισμα και δεν δυσκολεύτηκαν να φτάσουν σε ακόμα μία εύκολη νίκη η οποία όσο και αν σας φαίνεται παράξενο τους φέρνει μια ανάσα από το final - four (!) καθώς έχουν 3 πόντους διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες με όλα τα μεγάλα ντέρμπι (Φενέρ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός) στην έδρα τους.

Εφόσον βγουν πρώτοι θα αντιμετωπίσουν λογικά μία εκ των Κουμπάν - Γαλατά με πλεονέκτημα έδρας και όπως καταλαβαίνετε πρέπει να αυτοκτονήσουν για να μην είναι στο Μιλάνο. Ο Κώστας Παπανικολάου αγωνίστηκε μόνο για 7 λεπτά καθώς τραυματίστηκε και ο Πασκουάλ προτίμησε να μην ρισκάρει με την χρησιμοποίησή του. Να τονίσουμε εδώ ότι η Λαμποράλ ενισχύθηκε σημαντικά μεσοβδόμαδα ανακοινώνοντας τον πρώην φόργουορντ των Λέικερς, Λαμάρ Όντομ που τον τελευταίο χρόνο το όνομα του εμπλεκόταν συχνά σε ιστορίες με διαζύγια, τροχαία, ναρκωτικά κλπ. Για να δούμε αν τα έχει ξεπεράσει όλα αυτά...

Αρμάνι - Μάλαγα 70 - 59: Και εδώ εύκολη επικράτηση για την Αρμάνι. Η Μάλαγα αποδείχτηκε "εύκολο θύμα" για την ομάδα του Μπάνκι η οποία φιγουράρει στην δεύτερη θέση μαζί με τους 2 "αιώνιους". Κορυφαίος για τους νικητές ο Λάνγκφορντ με 29 πόντους (απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι είναι ένας από τους καλύτερους σκόρερ στην διοργάνωση). Οι Ισπανοί είναι μία τρελή ομάδα που παίζει run and gun μπάσκετ, στηρίζεται στο transition αλλά εκτός έδρας με τόσο δυνατές και πολύ καλά αμυντικές ομάδες δεν θα έχουν καμία τύχη...

Παναθηναικός - Ολυμπιακός 66 - 62: Παιχνίδι με πολλές συγκινήσεις ήταν το παιχνίδι της Πέμπτης στο Ο.Α.Κ.Α με τον Παναθηναϊκό να είναι πιο ψύχραιμος και να καταφέρνει να πετύχει μία πολύ σημαντική νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός άμα εξαιρέσουμε το πρώτο δεκάλεπτο που έβρισκε επιθετικές λύσεις και μέσα από την ρακέτα με post-up παιχνίδι (χαρακτηριστικά αναφέρω το μαρκάρισμα Περπέρογλου - Ματσιούλις με τον Έλληνα φόργουορντ να είναι απόλυτα εύστοχος) στο υπόλοιπο παιχνίδι είχε τα γνωστά του επιθετικά προβλήματα απέναντι στην πολύ σκληρή άμυνα του Παναθηναϊκού.

Ο ηγέτης των "Ερυθρολεύκων", Βασίλης Σπανούλης, για ακόμα ένα ματς ήταν ιδιαίτερα άστοχος (2/12 σουτ) κάτι που πιστώνεται στην πολύ καλή αμυντική αντίδραση των παικτών του Παναθηναϊκού (Ούκιτς, Γκιστ). Οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν 2 ελεύθερα σουτ από τα 6,75 στο τέλος χάνοντας έτσι μία μεγάλη ευκαιρία για το διπλό ενώ από την άλλη οι "πράσινοι" παίζοντας έξυπνα και παίρνοντας τα φαουλ - που τους οδηγούσαν στις βολές - και τα αμυντικά ριμπάουντ κατάφεραν να πάρουν το παιχνίδι. Koρυφαίοι για τους γηπεδούχους οι Λάσμε και Ούκιτς με 18 και 14 πόντους αντίστοιχα. Πλέον και για τους δύο το πρόγραμμα έχει δύο πολύ δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια (Φενέρ - Ολυμπιακός και Αρμάνι - Παναθηναϊκός). Σε περίπτωση που κάποιος από τους δύο νικήσει, αυτομάτως θα είναι με το ένα πόδι στην επόμενη φάση.

Εφές - Φενερμπατχέ 63 - 71: Το ματς της Παρασκευής ήταν τελικός για την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η Φενέρ κατάφερε να νικήσει και πλέον έχει μπροστά της έναν ακόμη τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό την επόμενη αγωνιστική. Η Εφές των Βαγγέλη Αγγέλου και Κώστα Βασιλειάδη (10π.) κόντραρε στα ίσια το ματς μέχρι το 30' με μπροστάρη τον Ντούσκο Σαβάνοβιτς αλλά από εκεί και πέρα το ένστικτο επιβίωσης καθώς και η ποιότητα των Μαλάλεμπ, Μπογκάνοβιτς και - κυρίως - Κλέιζα ήταν αυτά που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των φιλοξενούμενων..

Η βαθμολογία

Μπαρτσελόνα 14
Αρμάνι 11
Παναθηναικός 11
Ολυμπιακός 11
Φενέρ 10
Μάλαγα 10
Εφές 9
Λαμποράλ 8




Πάμε και στον δεύτερο όμιλο...

Παρτιζάν - Γαλατασαράι 70 -78: Σημαντική νίκη των Τούρκων στην καυτή έδρα της Παρτιζάν. Κορυφαίος ο Αρόγιο με 16 πόντους ενώ από την άλλη οι 23 πόντοι και τα 6 ριμπάουντ του Μπογκάνοβιτς δεν ήταν αρκετά για την ομάδα του Βουγιόσεβιτς. Οι φιλοξενούμενοι μετά από αυτήν την νίκη κατά κάποιο τρόπο "μάτσαραν" την εντός έδρας ήττα από την Κουμπάν την τέταρτη αγωνιστική και λογικά θα τα παίξουν όλα για όλα στο ματς που θα γίνει στην Ρωσία την 10η αγωνιστική.

Τσσκα - Μακάμπι 100 - 65: Μόνο στα χαρτιά ήταν ντέρμπι καθώς η Τσσκα μετέτρεψε το ματς με τους Ισραηλινούς σε έναν υγιεινό περίπατο. Κορυφαίος για τους γηπεδούχος ο Τεόντοστις με 22 πόντους και 8 ασίστ (ίσως το καλύτερο του παιχνίδι με την φανέλα των Ρώσων). Η Μακάμπι αγωνίζεται χωρίς τον Σον Τζέιμς, τον καλύτερο μπλοκέρ (και συγχρόνως φοβερό αμυντικό) της περυσινής Ευρωλίγκα και πλέον ο Μπλατ αναγκάζεται να χρησιμοποιεί για πολύ ώρα τον Σόφο (12 πόντους αλλά και 5 λάθη) στο "5" και όταν αυτός είναι στον πάγκο ημίψηλα σχήματα τα οποία σε ματς όπως αυτό με τους "δεινόσαυρους" της Τσσκα δύσκολα θα καταφέρουν να κάνουν κάτι καλό...

Ρεάλ - Ζαλγκίρις 108 - 72: Διαστημική για ένα ακόμα ματς η Ρεάλ. Πραγματικά πρόκειται για την team to watch της φετινής Ευρωλίγκας. Η πιο γρήγορη - θεαματική ομάδα της διοργάνωσης. Στο ματς με την Ζαλγκίρις προσέφερε 2-3 διαστημικές φάσεις (δείτε τες αν μπορείτε). Για να δούμε και το mentality της στα δύσκολα...13 πόντους και 4 ριμπάουντ σε 17 λεπτά ο Μπουρούσης..

Mπάγερν - Κουμπάν 82 - 79: Οι Γερμανοί νίκησαν και συνεχίζουν να ελπίζουν για πρόκριση. Ενώ έχαναν μέχρι και με 17 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο, με αντεπίθεση διαρκείας κατάφεραν να γυρίσουν το παιχνίδι και να πάρουν μία πολύτιμη νίκη. Κορυφαίος ο Ντιλέινι - από τις φετινές αποκαλύψεις της Ευρωλίγκας - με 18 πόντους και 5 ριμπάουντ ενώ από την άλλη κορυφαίος (αλλά και συγχρόνως μοιραίος στο τέλος με τις 2 άστοχες βολές) ο Σίμον. Και πλέον ... χαμός για την τέταρτη προνομιούχο θέση...

Η βαθμολογία

Τσσκα 13
Ρεάλ 13
Μακάμπι 12
Γαλατά 10
Κουμπάν 10
Μπάγερν 10
Παρτιζάν 8
Ζαλγκίρις 8

3 σχόλια:

  1. Πολύ καλές οι αναλύσεις σου Γιάννη. Μπράβο..

    Από τον λίγο καιρό που γνωριζόμαστε διαδικτυακά, κατάλαβα ότι γνωρίζεις πολύ μπάσκετ και πιστεύω μέσα από τις αναρτήσεις σου θα έχεις να δώσεις γνώση στο κοινό.

    Καλή συνέχεια φίλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλη προσθηκη τα μπασκετικα στο μπλογκ , καλη αρχη φιλε marauder !

    ΑπάντησηΔιαγραφή