Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Αφιέρωμα στον Clarence Seedorf

Όπως κάθε Τετάρτη, έτσι και σήμερα έχουμε αφιέρωμα σε ένα πρόσωπο που απασχολεί την ποδοσφαιρική επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, με οποιονδήποτε τρόπο.

Στο σημερινό άρθρο θα σας παρουσιάσουμε την πλούσια και τεράστια καριέρα του Ολλανδού πρώην μέσου, Κλάρενς Ζέεντορφ, ο οποίος ανακοινώθηκε ως ο νέος προπονητής της Μίλαν, μετά την αποχώρηση του Αλέγκρι από τον πάγκο τον ροσονέρι, κάνοντας και το ντεμπούτο του στους πάγκους.







Γρήγορος, με εξαιρετική τεχνική, με ένα από τα καλύτερα μακρινά σουτ της σύγχρονης ιστορίας του ποδοσφαίρου, αλλά και ηγετικά προσόντα και μεγάλη ψυχή, ο Κλάρενς Ζέεντορφ υπήρξε τεράστιος παίκτης. Μην ξεχνάμε άλλωστε και το εκπληκτικό του ρεκόρ: είναι ο μοναδικός που έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με 3 διαφορετικές ομάδες!

Ο Κλάρενς Κλάιντ Ζέεντορφ γεννήθηκε στο Σουρινάμ την Πρωταπριλιά του 1976. Μετανάστης στην Ολλανδία, ο Ζέεντορφ πρωτόπαιξε επαγγελματικά με τη φανέλα του Άγιαξ το 1992. Αγωνίστηκε για 3 χρόνια με τον Αίαντα (90 συμμ., 11 γκολ), κατακτώντας 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, 2 σούπερ καπ Ολλανδίας και το Τσάμπιονς Λιγκ του 1995 (βασικός στον τελικό)! Παράλληλα, το 1993 και το 1994 ανακηρύχθηκε καλύτερος Ολλανδός ποδοσφαιριστής.


Την επόμενη σεζόν (1995-1996) την πέρασε στην ιταλική Σαμπντόρια, έχοντας 34 συμμετοχές και 4 γκολ, με την ομάδα του να χάνει για 2 βαθμούς την έξοδο στην Ευρώπη.

Από το 1996 ως το 2000 (πρώτο εξάμηνο της σεζόν) ο Ζέεντορφ αγωνίστηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης, καταγράφοντας 159 παιχνίδια και 20 γκολ! Συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, ενός σούπερ καπ Ισπανίας, ενός Τσάμπιονς Λιγκ (1998, βασικός στον τελικό) και ενός διηπειρωτικού!


Το Γενάρη του 2000 επέστρεψε στην Ιταλία για λογαριασμό της Ίντερ, όπου έκατσε 2,5 χρόνια. Αναντικατάστατο μέλος των νερατζούρι, ο Ζέεντορφ έπαιξε σε 93 παιχνίδια και σκόραρε 14 γκολ, χωρίς πάντως να κατακτήσει κάποιο τίτλο.

Το 2002 ο Κλάρενς μεταγράφηκε στη Μίλαν όπου έμελλε να είναι ο πιο πετυχημένος σταθμός της καριέρας του. Σε μία συμπληρωμένη 10ετία (!) με τους ροσονέρι, όπου συνέθεσε μαζί με άλλους εκπληκτικούς συμπαίκτες του μία χρυσή φουρνιά της Μίλαν! Πανηγύρισε με τους Μιλανέζους 10 τρόπαια: 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, 2 σούπερ καπ Ισπανίας, 2 Τσάμπιος Λιγκ (2003, 2007, βασικός σε αμφότερους τους τελικούς), 2 ευρωπαϊκά σούπερ καπ και 1 διηπειρωτικό.

Παράλληλα, ήταν στην καλύτερη 11άδα της UEFA γιατο 2002 και το 2007. Με τη φανέλα της Μίλαν έγραψε ιστορία και λατρεύτηκε από τους οπαδούς της (όπως και από αυτούς της Ρεάλ και γενικά σε όσες ομάδες και αν αγωνίστηκε). Συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις με τη Μίλαν είχε 432 συμμετοχές (8ος σε συμμετοχές στην ιστορία της ομάδας) και 62 γκολ!


Την καριέρα του την έκλεισε με μία καλή διετία στη Βραζιλία, με την ασπρόμαυτρη φανέλα της Μποταφόγκο, με τη φανέλα της οποίας είχε 66 συμμετοχές και 18 γκολ, κατακτώντας το πρωτάθλημα Καριόκα του 2013.


Φυσικά ο Ζέεντορφ αποτέλεσε σημαντικό κεφάλαιο της εθνικής Ολλανδίας. Ήταν για 14 χρόνια μέλος της, και πήρε μέρος σε 3 Euro (1996, 2000, 2004) και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο (1998). Συνολικά με το εθνόσημο κατέγραψε 87 συμμετοχές και 11 γκολ.







Βίντεο




5 σχόλια:

  1. Το ονομα του ειναι συνωνυμο με τη λεξη ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ! Ο ανθρωπος δεν σταματουσε να τρεχει !
    Επαιξε σε ολες τις θεσεις του κεντρου (μεχρι και δεξι μπακ θυμαμαι μια φορα με την Μιλαν) , αφου ηταν προικισμενος με δημιουργηκες και ανασταλτικες ικανοτητες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήταν αυτό που λέμε Π-Α-Ι-Κ-Τ-Α-Ρ-Α-Σ ! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οντως.. Τεραστιος παικτης, εξαιρετικα προικισμενος τεχνικα-τακτικα, αλλα και εκπληκτικος αθλητης. Και φυσικα γεννημενος νικητης, αφου το μαρτυρουν οι τιτλοι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να δούμε και προπονητικά πως θα τα πάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η παρουσία του και μόνο στον πάγκο μπορεί να εμπνεύσει ! Αν και η αλήθεια είναι ότι θα έχει δύσκολη δουλειά

    ΑπάντησηΔιαγραφή