Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Chelsea 2013-2014: Ομάδα με προσωπικότητα και μέταλλο

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους. Από εδώ και πέρα, σχεδόν κάθε Κυριακή στο blog θα ανεβάζουμε ένα ή και περισσότερα άρθρα, τα οποία θα περιέχουν απόψεις-αναλύσεις των αρθρογράφων για κάποια ομάδα, κάποιο πρωτάθλημα ή κάποια κατάσταση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο γενικότερα.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τη φετινή Τσέλσι, που με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο της έχει αποκτήσει χαρακτήρα, προσωπικότητα, μέταλλο νικητή και ταυτότητα στο παιχνίδι της.






Ως μία πρώτη σύνοψη, βλέπουμε ότι η Τσέλσι διατηρείται σταθερά σε τροχιά τίτλου, αφού είναι στην 3η θέση με πολύ μικρή διαφορά από τις Άρσεναλ και Σίτι που προπορεύονται. Επίσης, πέρασε ως 1η στον όμιλό της στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ δεν έριξε πολύ βάρος στο λιγκ καπ.

Όταν επέστρεψε στον πάγκο της ο Ζοσέ Μουρίνιο, η ψυχολογία ΟΛΩΝ στην ομάδα ανέβηκε κατακόρυφα. Οι οπαδοί που τον λάτρεψαν τον υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες, οι παίκτες έλεγαν και λένε τα καλύτερα και η διοίκηση έχει πολύ καλή συνεργασία.

Όσον αφορά τις μεταγραφές, η Τσέλσι απέκτησε 5 παίκτες πρώτης γραμμής το καλοκαίρι: τον Σίρλε από την Λεβερκούζεν, τον Γουίλιαν από τη Σαχτάρ, τον Ετό από την Ανζί, τον Σβάρτσερ από τη Φούλαμ και τον Φαν Χίνκελ από την Φίτεσε. Ο Σίρλε και ο Γουίλιαν έχουν βοηθήσει πολύ, ο Σβάρτσερ είναι πολύ καλή 2η επιλογή στο τέρμα, ενώ ο Φαν Χίνκελ λόγω τραυματισμού δεν έχει αγωνιστεί, παρότι άφησε άριστες εντυπώσεις στην προετοιμασία, και ο Ετό είναι μετριότατος.

Απεναντίας, έφυγαν παίκτες που δεν είχα πλέον θέση στην ομάδα παρά το πολύ καλό παρελθόντος, όπως οι Πάουλο Φερέιρα και Μαλουντά, ο Τέρνμπουλ και ο Μπεναγιούν που δεν υπολογίζονταν. Με λίγα λόγια, με τις κινήσεις της στο μεταγραφικό παζάρι η Τσέλσι κινήθηκε ουσιαστικά και ενισχύθηκε σημαντικά.

Μέχρι στιγμής η σεζόν πάει αρκετά καλά για την Τσέλσι. Δηλαδή σε μία κλίμακα μέχρι το 10 της έβαζα άνετα 7. Και για τα αποτελέσματα και για τη μπάλα που παίζει.

Αυτό που είναι φανερό πλέον, είναι ότι σε σχέση με πέρσι η ομάδα έχει αποκτήσει πλέον ταυτότητα στο παιχνίδι της. Την έχει φέρει ο Μουρίνιο εκεί που ήθελε αυτός, στο στυλ του. Δηλαδή κλειστή και οργανωμένη άμυνα, κέντρο με πολλά τρεξίματα και γρήγορες αντεπιθέσεις μεσοεπιθετικά. Και φυσικά εκμετάλλευση των στημένων φάσεων.

Αν εξαιρέσουμε ένα μικρό σερί στις αρχές Δεκεμβρίου, η Τσέλσι παίζει πολύ καλή άμυνα και δέχεται λίγα γκολ. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε 21 ματς πρωταθλήματος έχει δεχτεί 19 γκολ. Δηλαδή με συντελεστή κάτω του 1 σε κάθε ματς!

Επίσης, στην επίθεση βλέπουμε μία πολύ δουλεμένη ομάδα. Ο Αζάρ συνεχίζει να είναι διαστημικός, οι Γουίλιαν και Σίρλε προσφέρουν πολύτιμες λύσεις, ο Μάτα είναι σταθερή αξία όποτε παίζει και ο Όσκαρ έχει βελτιωθεί απίστευτα.

Το πρόβλημα και φέτος παρουσιάζεται στους φορ. Δηλαδή παρόλο που οι μεσοεπιθετικοί δημιουργούν πολλές ευκαιρίες, η μπάλα δεν πάει στο πλεκτό με τη συχνότητα που θα έπρεπε. Ο Ετό που ήρθε το καλοκαίρι δεν έλυσε στο ελάχιστο το πρόβλημα, ο Μπα είναι ένας μέτριος παίκτης το πολύ μέχρι Νιούκαστλ-Έβερτον (δηλαδή ομάδα που κυνηγάει με αξιώσεις την Ευρώπη) ενώ ο Τόρες παρότι είναι πολύ βελτιωμένος δεν είναι ο στράικερ στον οποίο μπορείς να βασιστείς (όπως η Λίβερπουλ στον Σουάρεζ ή η Σίτι στο Νεγρέδο ή η Έβερτον στον Λουκάκου) για όλη τη σεζόν.

2 μεταγραφές ήταν η ανάγκη της Τσέλσι. Αμυντικό χαφ (ήθελε εδώ και 2 χρόνια η ομάδα ενίσχυση εκεί) και φορ. Η πρώτη έκλεισε με μία εκπληκτική μεταγραφή πριν λίγες ημέρες, αφού ο Νεμάνια Μάτιτς ήρθε από την Μπενφίκα. Πρόκειται για εξαιρετικό παίκτη, ψηλό κορμί, δυνατό που ξέρει και καλή μπάλα. Θα αποτελέσει πολύτιμη προσθήκη για την Τσέλσι.

Για να καταλήξουμε, η Τσέλσι με τον Μουρίνιο στον πάγκο έχει πολύ καλό μέλλον. Έτσι κι αλλιώς ο μ.ο. ηλικίας δεν είναι και τόσο ψηλός, ειδικά μεσοεπιθετικά. Είναι πολύ δουλεμένη, έχει καλό υλικό και γενικά θα διεκδικήσει μέχρι τέλους τον τίτλο στην Αγγλία και πιστεύω ότι αν τα δώσει όλα μπορεί να περάσει και τη Γαλατά στους 16 του Τσουλου.

Παρότι είμαι Τότεναμ η Τσέλσι μου αρέσει κάπως σαν ομάδα. Γενικά δείχνει ότι ακόμα και με τον τρόπο που πολλοί συκοφαντούν (τα εκατομμύρια λεφτά και τον μεγιστάνα ιδιοκτήτη) μπορείς να φτιάξεις μία ομάδα και να την καθιερώσεις στην ελίτ της Ευρώπης.

2 σχόλια:

  1. Ο Μουρίνιο ήξερε ότι υπάρχει υλικό και προοπτική στην Τσέλσι γι αυτό και την επέλεξε. Πίστευε ότι φέτος δεν θα πάρει το πρωτάθλημα. Σε δύο χρόνια είχε πει. Φυσικά η ομάδα ήθελε και θέλει ενίσχυση σε κάποιες θέσεις, όπως για παράδειγμα στα χαφ του άξονα... Καλή επιλογή ο Μάτιτς. Θα είναι το μελλοντικό πολυεργαλείο του Μουρίνιο αυτός.

    Πάντως η ομαδα μεχρι τωρα ειναι μέσα στους στόχους της. Αν και δύσκολα τα πράγματα κανεις δεν πρέπει να προδικάζει τίποτα στο ποδόσφαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά όσα γράφεις για την Τσέλσι. Ο Μουρίνιο φτιάχνει μια ομάδα που θα έχει την σφραγίδα του ,έχοντας πολλούς νεαρούς παίκτες στο ρόστερ (που χρειάζονται σωστή διαχείρηση για να εξελιχθούν σωστά).

    Μπορεί κατά καιρούς να μην παίζει καλό ποδόσφαιρο αλλά το σημαντικό είναι ότι ακόμα και τότε βρίσκει τρόπο να κερδίζει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή