Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ποδοσφαιρικές νοοτροπίες: Πετυχημένος προπονητής

Μέχρι τώρα τοποθετούσαμε στο μπλοκ διάφορα ερωτηματολόγια με κάποια ποδοσφαιρικά θέματα και αναφέραμε τα αποτελέσματα. Από δω και μπρος θα επιλέγουμε ένα θέμα, θα αναλύουμε εμείς την άποψη μας σε μία ανάρτηση και εσείς με την σειρά σας, θα μπορείτε να γράφετε την δική σας άποψη σε σχόλιο από κάτω.

Ξεκινάμε λοιπόν με ένα θέμα που οι νοοτροπίες ποικίλλουν γύρω από αυτό. Και δεν είναι άλλο από το θέμα - ερώτημα: Ποιος θεωρείται πετυχημένος προπονητής . . . ; ; ;





Πετυχημένος προπονητής είναι αυτός που γνωρίζει πως να διαχειριστεί μία δύσκολη κατάσταση που προκύπτει. Είναι αυτός που γνωρίζει πως θα επιβάλλει την πειθαρχία στους παίκτες και πως θα κρατήσει "κλειστά" τα αποδυτήρια. Είναι αυτός που θα κερδίσει τον σεβασμό και το χειροκρότημα του κοινού από τις κερκίδες. Είναι αυτός που θα απαιτήσει και ταυτόχρονα θα επιτύχει τους στόχους που θέτει. Τέλος, πετυχημένος προπονητής είναι αυτός που όταν ανακοινώνει την φυγή του από τον πάγκο μίας ομάδας, οι οπαδοί και οι διοικούντες αυτής της ομάδας ταρακουνιούνται για τα καλά.

Υπάρχουν διαφορετικές νοοτροπίες στο θέμα - ερώτημα "πετυχημένος προπονητής" . . . Άλλοι θεωρούν πετυχημένο προπονητή κάποιον που διαχρονικά εργάζεται με αρκετούς νεαρούς (Βενγκέρ). Άλλοι θεωρούν πετυχημένο κάποιον που καταφέρνει πολλά με μεγάλο μπάτζετ (Μουρίνιο σε Ίντερ - Τσέλσι, Ανσελότι σε Παρί, Χάϊνκες σε Μπάγερν). Άλλοι κάποιον που θέτει το δικό του πλάνο όπου πάει (Μπενίτεθ σε Λίβερπουλ και Νάπολι). Κάποιοι θεωρούν πετυχημένο αυτόν που συνδυάζει αγοραπωλησίες, νέους (Κλοπ στην Ντόρτμουντ).

Και δεν έχουν άδικο. Όλοι τους είναι πετυχημένοι προπονητές, ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους. Μα, το δύσκολο στην υπόθεση ή στον θεσμό καλύτερα του προπονητή είναι ότι πρέπει να έχει ουσία - επιτυχία. Αν δεν την έχει κινδυνεύει να γίνει ο "αποδιοπομπαίος τράγος".

Η απάντηση σ' αυτό είναι η υπομονή (από ομάδα και οπαδούς), η πίστη στο πλάνο και η διάρκεια στην δουλειά. Οι ομάδες με βαθύ προγραμματισμό και οργάνωση γνωρίζουν πότε να περιμένουν επιτυχίες και πότε όχι. Για παράδειγμα δεν μπορεί κάποιος να πει ότι ο Κλόπ δεν είναι πετυχημένος προπονητής στην Ντόρτμουντ επειδή πέρυσι βγήκε δεύτερος με μεγάλη διαφορά.

Παραδείγματα των περιπτώσεων του Κλοπ στην Ντόρτμουντ ή του Σερ Άλεξ στην Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ ή του Κάρλο Ανσελότι στην Μίλαν, του Γκουαρδιόλα στην Μαρτσελόνα (που ήταν ο άνθρωπος που αναβάθμισε τις ακαδημίες της) επιβεβαιώνουν τον παραπάνω ορισμό για το ποιος είναι ο πετυχημένος προπονητής και σφραγίζουν τις λέξεις υπομονή, πίστη στο πλάνο και διάρκεια στην δουλειά . . .

1 σχόλιο: