Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ταξίδι στο παρελθόν: Champions League 1992-1993 / 1993-1994 (vds)

Από δω και στο εξής θα υπάρχει και μια στήλη στο BetGrass με θέμα το παρελθόν κάποιων Ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Εμείς θα διαλέγουμε μία διοργάνωση (Champions League, Europa League, ένα Πρωτάθλημα ή τον θεσμό του Κυπέλλου από κάποια χώρα) και θα αναφέρουμε τι είχε γίνει ανά σαιζόν (αποτελέσματα, ζευγάρια, σκόρερ, βίντεο και διάφορα άλλα).

Μέσω αυτής της στήλης, θα θυμηθούν αρκετά πράγματα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ποδοσφαιρόφιλοι και θα μάθουν αρκετά πράγματα επίσης οι νεότεροι σε ηλικία. Η αρχή θα γίνει από την διοργάνωση του Champions League . . .







Η διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων, μετονομάστηκε σε Champions League από την περίοδο 1992-1993 . . . Από αυτή την σαιζόν λοιπόν θα ξεκινήσει και η περιήγησή μας στον θεσμό αυτόν.


Σαιζόν 1992-1993



Η φάση των 32 και των 16 διεξαγόταν τότε ως νοκ άουτ. Δύο παιχνίδια (μέσα - έξω, δηλαδή). Και έτσι προέκυπταν οι οκτώ καλύτερες ομάδες που θα συνέθεταν τους δύο ομίλους της διοργάνωσης στην φάση των προημιτελικών.

Οι οκτώ ομάδες λοιπόν των προημιτελικών της σαιζόν 1992-1993 ήταν: Μαρσέϊγ, Ρέϊντζερς, Κλάμπ Μπριζ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μίλαν, Γκέτεμποργκ, Πόρτο, PSV Αϊντχόφεν.

Οι όμιλοι σχηματίστηκαν ως εξής: Μαρσέϊγ, Ρέϊντζερς, Κλάμπ Μπριζ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας ο πρώτος όμιλος και Μίλαν, Γκέτεμποργκ, Πόρτο, PSV Αϊντχόφεν ο δεύτερος όμιλος. Η νίκη τότε έδινε στις ομάδες δύο βαθμούς και όχι τρεις όπως τώρα.

Στον πρώτο όμιλο Ρέϊντζερς και Μαρσέϊγ έδωσαν μάχη για μία θέση στον μεγάλο τελικό. Για έναν πόντο διαφορά την μία θέση στον τελικό την κέρδισαν οι Γάλλοι των Μπόκσιτς και Μπολί (για την ιστορία τα μεταξύ τους ματς 1-1 στην Γαλλία και 2-2 στην Σκωτία). 

Στον δεύτερο όμιλο η Μίλαν (των Ράϊκαρντ, Μπόμπαν, Παπέν και Σιμόνε) έκανε περίπατο και τερμάτισε πρώτη  με το απόλυτο 6/6. Στον τελικό θα έπαιζαν οι δύο πρώτες ομάδες των ομίλων. Που ήταν η Μίλαν και η Μαρσέϊγ.

Ας θυμηθούμε πως η Μαρσέϊγ κέρδισε την Μίλαν με το γκολ του Μπολί, στον τελικό του Ολυμπιακού σταδίου του Μονάχου.



Σαιζόν 1993-1994




Την σαιζόν 1993-1994 ο τελικός του Champions League διεξαγόταν στην Αθήνα και το Ολυμπιακό στάδιο. Μετά τις φάσεις των 32 και των 16 οι οκτώ ομάδες που προέκυψαν ήταν οι εξής: Πόρτο, Μονακό, Γαλατάσαράϊ, Βέρντερ Βρέμης, Σπαρτάκ Μόσχας, Μίλαν, Μπαρτσελόνα, Άντερλεχτ.

Οι δύο όμιλοι στην φάση των προημιτελικών διαμορφώθηκαν ως εξής: στον πρώτο όμιλο συμμετείχαν η Μπαρτσελόνα, η Μονακό, η Σπαρτάκ και η Γαλατασαράϊ και στον δεύτερο όμιλο συμμετείχαν η Μίλαν, η Πόρτο, η Βέρντερ Βρέμης και η Άντερλεχτ.

Στον πρώτο όμιλο η Μπαρτσελόνα του Στόϊτσκοφ και του Κούμαν πέρασε ως πρώτη σχετικά άνετα σημειώνοντας 10 βαθμούς, ενώ στον δεύτερο όμιλο η Μίλαν των Παπέν, Λάουντρουπ και Ντεσαγί δυσκολεύτηκε αλλά τελικά πέρασε ως πρώτη. Στην δεύτερη θέση τερμάτισαν στον πρώτο όμιλο (της Μπαρτσελόνα) η Μονακό των Ικμπέμπα - Κλίνσμαν και Τζορκαέφ και στον δεύτερο (της Μίλαν) η Πόρτο των Κονσταντίνοφ και Ντομίνγκος.

Τα ζευγάρια των ημιτελικών ήταν Μπαρτσελόνα - Πόρτο και Μίλαν - Μονακό. Και τα δύο έληξαν με 3-0 υπέρ των Μπαρτσελόνα και Μίλαν αντίστοιχα.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε το εκπληκτικό γκολ του Κούμαν (για το 2-0) απέναντι στην Πόρτο για τον ημιτελικό του Καμπ Νου.




Στον τελικό της Αθήνας στις 1 8 - 5 - 1 9 9 4 αναμετρήθηκαν Μπαρτσελόνα - Μίλαν σε έναν τελικό που στους Ιταλούς έμεινε Α-Ξ-Ε-Χ-Α-Σ-Τ-Ο-Σ, καθώς κατάφεραν να κερδίσουν με το ευρύ 4-0, ένα σκορ που πιθανόν δεν περίμενε και ο πιο φανατικός φίλος των Μιλανέζων.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις καλύτερες στιγμές από την μεγάλη νίκη της Μίλαν . . . Δύο γκολ ο Μασσάρο και από ένα Σαβίσεβιτς και Ντεσαγί οι σκόρερ για τους Ιταλούς.




Εσείς μπορείτε να μας πείτε αν θέλετε να παίρνουμε τις σαιζόν δύο δύο και να αναφέρουμε τα δεδομένα συνοπτικά ή μία μία και να είμαστε πιο αναλυτικοί. 

2 σχόλια:

  1. Κοινος παρονομαστης των 2 κατακτησεων; Ο τεραστιος Μαρσελ Ντεσαγι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό ήταν και καλό αίνιγμα Νικ..

    Ποιος ήταν ο κοινός παρονομαστής των Πρωταθλητών Ευρώπης το 1993 και 1994 ; ; ;

    Απάντηση: Ο Μαρσέλ Ντεσαγί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή