Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Cardiff - West Ham United 0-2, Match Review

Ήταν η πρώτη μου εκτός έδρας εκδρομή με την ομάδα που υποστηρίζω στην Αγγλία, την West Ham United. Υποσχέθηκα ότι θα ετοιμάσω ένα άρθρο που θα συμπεριλάμβανε εντυπώσεις, παρελειπόμενα, λεπτομέρειες και φωτογραφίες. Έστω και με μια μικρή καθυστέρηση, λοιπόν , ο αγώνας Cardiff - West Ham Utd, μέσω του Betgrass...


Καταρχήν οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο του Συνδέσμου της WHU Αθήνας. Χωρίς τη συνδρομή του δεν υπήρχε περίπτωση να βρω εισιτήριο για οποιοδήποτε εκτός έδρας αγώνα της ομάδας, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα ματς που κρύβει μεγάλη έχθρα, οπότε ήταν ιδιαίτερα εμπορικός στους φιλάθλους της ομάδας. 






Τα εισιτήρια του αγώνα

Κόστιζαν 32 λίρες, ενώ άλλες 35 λίρες κόστιζε η εκδρομή (με τα λεωφορεία της ομάδας). Για όποιον δεν γνωρίζει, απλά να αναφέρω ότι ισχύει ένα Loyalty Scheme για κάθε ποδοσφαιρική αγγλική ομάδα. Στα εμπορικά εντός έδρας, ή και τα δημοφιλή εκτός έδρας παιχνίδια που όλοι θέλουν να δώσουν το παρόν, προτεραιότητα έχουν αυτοί που είναι μέλη της ομάδας, (για να γίνεις μέλος χρειάζεται να πληρώνεις κάθε χρόνο γύρω στις 35 λίρες), ενώ μετρούν και οι πόντοι που έχεις μαζέψει. Κάποιος μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερους πόντους αν παρακολουθεί μη εμπορικά εκτός έδρας παιχνίδια (π.χ. το εκτός έδρας αγώνας κυπέλλου με μια ομάδα Championship), οπότε στη συνέχεια θα μπορεί να διεκδικήσει και εισιτήρια για τα εμπορικά εκτός έδρας π.χ. με Tottenham, Arsenal, Chelsea, Man. Utd, Man. City, Liverpool και πάει λέγοντας.


Ώρα Αναχώρησης

Στο εισιτήριο αναγραφόταν ότι τα λεωφορεία αναχωρούν στις 10:00. Μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι είχαμε ξεκινήσει στις 09:59!!! 

Μόλις 2 επίσημα λεωφορεία της ομάδας, αλλά υπήρχαν και άλλα που ξεκίνησαν από Essex και άλλες περιοχές που έχουμε πολύ κόσμο. Πάντως τα τελευταία αποκαρδιωτικά αποτελέσματα (5άρες και 6άρες) είχαν ως αποτέλεσμα να έχουμε μόλις 2000 κόσμο στο Cardiff. 


Κόντρα Άγγλων - Ουαλών

Ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν επίφοβος για επεισόδια, για αυτό και η αστυνομία ήταν ιδιαίτερα προσεκτική. Ο λόγος είναι ότι οι Ουαλοί με τους Άγγλους έχουν τις διαφορές τους από παλιά. Η αστυνομία δε μας άφησε να πάμε σε κάποια pub, για τις καθιερωμένες μπύρες, ενώ δε μας άφησε να σταματήσουμε ούτε και σε έναν από τους σταθμούς λεωφορείων για φαγητό, γιατί ήταν μαζεμένα εκεί κάποιοι οπαδοί της Cardiff που μας περίμεναν. 


Συνθήματα

Οι συνοπαδοί μου τραγούδησαν αρκετές φορές τον αγγλικό εθνικό ύμνο, ενώ για πικάρισμα φώναξαν και συνθήματα ότι οι Ουαλοί γαμ... πρόβατα, και άλλα παρόμοια, αφού έχουν ακουστεί διάφορες ιστορίες για βοσκούς που ασελγούσαν στα ζωντανά τους...

Πάντως να τονίσω και πάλι ότι τα αγγλικά συνθήματα προσωπικά δε με ενθουσιάζουν. Το αντίθετο μάλιστα. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει η διαφορετικότητα και η πρωτοτυπία, τα τύμπανα και η οργάνωση που συναντάμε στα ελληνικά γήπεδα. 

Στην παρακάτω φωτογραφία είναι και το πανό από τον σύνδεσμο Αθηνών που βγήκε για 1η φορά, αφού έκλεισε πρόσφατα τα 10 χρόνια.




Κυλικεία εντός του γηπέδου

Με το που περνάς τον έλεγχο εισιτηρίων (τουρνικέ), μπαίνεις σε έναν χώρο πριν βγεις στις κερκίδες, που είναι σχεδιασμένος για χώρος διαλείμματος. Έχει καντίνες, τουαλέτες κλπ. Το φαγητό που σερβίρουν οι καντίνες είναι σχετικά ποιοτικό για τα χρήματα που πληρώνεις, αλλά έχουν και αρκετές draft μπύρες. 

Εντύπωση μου έκανε ότι οι υπάλληλοι στις καντίνες φορούν φανέλες της ομάδας που φιλοξενείται. Ήταν παράδοξο λοιπόν να βλέπεις Ουαλούς να φορούν φανέλες της WHU, και αυτό για να μην υπάρχουν προβλήματα με τους φιλοξενούμενους οπαδούς. 


Γήπεδο

To Cardiff City Stadium έχει χωρητικότητα 28.000. Ωραίο γηπεδάκι, όχι πάντως τίποτα το ιδιαίτερο.  





Κόσμος της Ομάδας 

Στα θετικά των οπαδών της Cardiff ότι διαφωνούν κάθετα με τη διοίκηση της ομάδας που τους άλλαξε και τα χρώματα (από μπλε - άσπρο, σε κόκκινο - άσπρο), και το σήμα της ομάδας, (από ένα χελιδόνι σε έναν δράκο). Έχουν έρθει σε ρήξη με τον τρελο-Μαλαισιανό Πρόεδρο και όλοι τους εξακολουθούν να φορούν τα παλιά κασκόλ αλλά και τις μπλε φανέλες.

Δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο πάντως ως ομάδα, (θεωρώ ότι θα είναι μία από τις ομάδες που θα αποχαιρετήσουν την κατηγορία), αλλά ούτε και η στήριξη των οπαδών, ως ατμόσφαιρα, είναι θερμή. Το αντίθετο μάλιστα, για αυτό και οι συνοπαδοί μου φώναζαν "Sssss, is this a library, is this a library...?". 





 Όπως βλέπετε παντού υπάρχουν πινακίδες "Visit Malaysia", κούτρα διαφήμιση...


 Οι συνοπαδοί μου...



Ο αγώνας

Στα του αγώνα τώρα, ήταν ένα ματς εξάποντο, αφού και οι δύο ομάδες κινδυνεύουν σοβαρά. Η West Ham με το τρίποντο πήρε βαθιά ανάσα, ενώ αντίθετα βύθισε την Cardiff. Ανάσα πήρε και ο Big Sam του οποίου η καρέκλα παρόλα αυτά δεν σταμάτησε να τρίζει. 

Μπορεί να προηγηθήκαμε νωρίς στο ματς με το γκολ του Carlton Cole, αλλά η αποβολή του James Tomkins άλλαξε τα δεδομένα. Η Cardiff πίεσε αρκετά, αλλά άφησε και κενούς χώρους. Σε μια αντεπίθεση λοιπόν στο τέλος, ήρθε το 0-2, οπότε όλοι ηρεμήσαμε. 




Επόμενος Στόχος

Θέλω πολύ να πάω στα εκτός έδρας ματς με Tottenham (η μεγαλύτερη κόντρα με ομάδα του Λονδίνου, δε μετράω την Millwall που δεν παίζει στην ίδια κατηγορία), με Arsenal, αλλά και Newcastle, Liverpool, Man. Utd. 

Για να δούμε...

5 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο το άρθρο σου Γιάννη, είναι σαν να είσαι σε άλλο πλανήτη, όχι σε άλλη χώρα.
    Όταν μια από τις τελευταίες ομάδες έχει 2000 κόσμο στο εκτός έδρας ,τότε τι να πω !
    Τα λεωφορεία ξεκινούν πάντα στην ώρα τους , όχι όπως έδώ που λένε φεύγουμε στις 3 και τελικά ξεκινάνε στις 5 (true story!).

    Τι στιγμή που στο Ελλαδιστάν θα γίνει τελικός μπάσκετ ΧΩΡΙΣ εισητήρια ,στην Αγγλία είναι ανίκουστο να μην υπάρχουν οπαδοί και των 2 ομάδων...

    Το μόνο που με ξενερώνει έιναι η κερκίδα. No pyro=no party !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση από όλα όσα έγραψες ήταν το γεγονός ότι στις καντίνες του γηπέδου οι υπάλληλοι φορούσαν φανέλες της φιλοξενούμενης ομάδας. Μεγάλο πράγμα και μπράβο στους Βρετανούς.

    Φαντάσου εδώ να παίζει ΟΣΦΠ - ΠΑΟ ή ΆΡΗΣ-ΠΑΟΚ και να γίνεται αυτό . . . Δύσκολο να γίνει.. Θα μου πεις (όπως λέει και ο Γιώργος) εδώ δεν υπάρχουν καν μετακινήσεις.

    Είμαστε πίσω αιώνες. Όλοι μας εδώ.

    Συνέχισε να μας γράφεις τις εμπειρίες που ζεις εκεί. Είναι πραγματικά χρήσιμες για όλους μας. Για να διευρύνουμε όλοι μας τους στενεμένους (λίγο ή πολύ) ορίζοντες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για αλλη μια φορα θα πω οτι εισαι παρα πολυ τυχερος Γιαννη που μενεις Λονδινο. Ειμαστε αιωνες πισω οπως λεει και ο τζιμ. Εκει το ποδοσφαιρο ειναι πραγματικα ποδοσφαιρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι μόνο το ποδόσφαιρο αλλά και οι θεσμοί γύρω από αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ παιδιά για τα σχόλιά σας. Μακάρι να μπορούσα να είχα την οικονομική άνεση να παρακολουθούσα περισσότερα παιχνίδια, ώστε να έγραφα πιο συχνά, αλλά δυστυχώς δε γίνεται.

    Giorgosbet, οι 2000 που πήγαμε στο Cardiff πίστεψέ με ήταν πολύ μικρός αριθμός για τα δεδομένα της West Ham. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία στο Ανατολικό Λονδίνο (εργατική τάξη - φτωχογειτονιές) στηρίζει WHU. Αλλά η απογοήτευση είναι μεγάλη, υπάρχει και μεγάλη αναταραχή με τη διοίκηση, αλλά και τον προπονητή. Πολλοί αντιτίθενται και στη μετακίνηση στο Ολυμπιακό Στάδιο, αφού θεωρούν ότι η ομάδα θα χάσει την ταυτότητά της. Τέλος πάντων, το μέλλον θα δείξει αν η κίνηση έγινε για καλό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή