Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Lazio Season Review 2012 - 2013 (Vds)

Στο τελευταίο άρθρο για τα season reviews από τις μεγάλες Ιταλικές ομάδες, θα ασχοληθούμε με την ομάδα που υποστηρίζω, τη Λάτσιο.

Οι λατσιάλι τερμάτισαν στην 7η θέση της βαθμολογίας, κατέκτησαν το κύπελλο, και έφτασαν στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Ας δούμε αναλυτικά τη φετινή σεζόν.





Η Λάτσιο πάνω κάτω είχε το ίδιο ρόστερ με πέρσι. Η μόνη σημαντική φυγή ήταν του Ματουζάλεμ ως δανεικός. Μόλις 3 οι μεταγραφές, ωστόσο βγήκαν και με το παραπάνω κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Έντερσον, Σιανί, Καντρέβα.

Η μεγάλη αλλαγή ήρθε στον πάγκο. Ο Έντι Ρέγια έφυγε τον Μάιο, και τη σκυτάλη πήρε ο Ελβετός Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς, ο οποίος είχε το δύσκολο έργο να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο, πράγμα που έπραξε.

Serie A

Δύο γύροι αντίθετοι για τη Λάτσιο. Ο πρώτος ήταν όνειρο, μιας και ξεκίνησε με 3 νίκες, ήρθαν 2 ήττες και μετά άλλες 3 νίκες. Ακολούθησε ένα μικρό νεκρό διάστημα 3 αγώνων και εκεί ήρθε η ώρα για την καλύτερη περίοδο. Από την 12η μέχρι την 19η αγωνιστική, η ομάδα είχε 6-2-0, και το τέλος του πρώτου γύρου την βρήκε 2η, μόλις 2 βαμούς πίσω από τη Γιούβε, με εμάς τους οπαδούς να κάνουμε μεγάλα όνειρα!

Ο δεύτερος γύρος, ωστόσο, ήταν απογοητευτικός. Ξεκίνησε με άλλη μία νίκη επί της Αταλάντα στο Ολίμπικο, και εκεί ήρθε ο κατήφορος. Στα επόμενα 14 ματς η Λάτσιο είχε μόλις 2 νίκες, 4 ισοπαλίες και 8 ήττες! Έτσι, μοιραία βρέθηκε να κυνηγάει την Ευρωπαϊκή έξοδο. Οι 3 συνεχόμενες νίκες στο τέλος (και 1 ήττα) δεν αποδείχθηκαν αρκετές για να της δώσουν το εισιτήριο, το οποίο ωστόσο πήρε μέσω του κυπέλλου. Τερμάτισε 7η στη βαθμολογία.

Εδώ μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από τη σημαντική νίκη με 1-0 επί της Ίντερ στα τέλη του πρώτου γύρου, εδώ από την ευρεία νίκη επί της Μπολόνια με 6-0, με τον Κλόζε να πετυχαίνει 5 γκολ (!!), και εδώ από το 0-0 μέσα στη Γιουβέντους, για να πάρετε μία γεύση από την αμυντική λειτουργία της ομάδας.



Το αγωνιστικό

Η Λάτσιο παρουσίασε πάνω απ' όλα ένα εξαιρετικά δεμένο σύνολο που ήξερε τι ήθελε και πώς να το πάρει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Πολλές φορές θυσιάστηκε το θέαμα για την ουσία και τις περισσότερες δικαιώθηκε.

Ο Πέτκοβιτς δούλεψε πάρα πολύ την αμυντική λειτουργία. Οι 4 πίσω έφτιαχναν μία πολύ ωραία ζώνη άμυνας, και βοηθούμενοι από τους χαφ που έκαναν man-to-man μαρκαρίσματα δημιουργούνταν ένα αριθμητικό πλεονέκτημα. Άλλωστε, το δυνατό σημείο της ομάδας φέτος ήταν η αμυντική λειτουργία.

Όσον αφορά το δημιουργικό κομμάτι, όλο το παιχνίδι περνούσε από τα πόδια του παικταρά Ερνάνες, που πλέον έχει γίνει περιζήτητος. Ο Βραζιλιάνος χαφ κινούνταν συνεχώς κοντά από εκεί που ήταν η μπάλα, και όποτε την είχε στην κατοχή του, ξεκινούσαν οι κάθετες κινήσεις από τους πλάγιους, αλλά και τον φορ. Οι άλλοι 2 χαφ έμεναν πιο πίσω ώστε να υπάρχει αμυντική ασφάλεια.

Τέλος, στην επίθεση, ο έμπειρος Κλόζε ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 16 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Τα πιο κρίσιμα γκολ φυσικά τα πέτυχε ο Φλόκαρι, που κάλυψε επάξια το κενό του προαναφερθέντα Γερμανού, όταν αυτός είχε έναν τραυματισμό, και κράτησε την ομάδα ψηλά με πολύ σημαντικά γκολ. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξαν κυρίως στην ευρωπαϊκή πορεία τα γκολ του Λούλιτς.


Coppa Italia

Το κύπελλο το κατακτήσαμε!!! Η αρχή έγινε στη φάση των 16 με αποκλεισμό της Σιένα στα πέναλτι (1-1 κ.α.), ακολούθησαν τα προημιτελικά και η εύκολη νίκη επί της Κατάνια με 3-0, ενώ στα ημιτελικά ήταν η σειρά της πρωταθλήτριας Γιουβέντους, με 1-1 εκτός στο πρώτο ματς και 2-1 στο δεύτερο εντός! Ο τελικός μάλιστα ήταν το κερασάκι στην τούρτα, αφού αντίπαλος ήταν η άσπονδη εχθρός και συμπολίτισσα Ρόμα, την οποία νικήσαμε με 1-0 με γκολ του Λούλιτς και ήρθε η πιο γλυκιά δυνατή κατάκτηση!

Εδώ τα στιγμιότυπα του τελικού.


Εuropa League

Στο Γιουρόπα Λιγκ η ομάδα είχε αρκετά καλή πορεία. Στα πλέι οφ απέκλεισε πανεύκολα τη Σλοβένικη Μούρα με συνολικό σκορ 5-1. Ακολούθησε η φάση των ομίλων όπου βγήκε 1η με 12 βαθμούς (3-3-0), με αντιπάλους τις Τότεναμ, Παναθηναϊκό και Μάριμπορ, δεχόμενη μάλιστα μόλις 2 γκολ!

Στη φάση των 32 ήρθε η Γερμανική Γκλάντμπαχ που μετά από μία εντυπωσιακή ισοπαλία με 3-3 στη Γερμανία ήρθε η νίκη 2-0 στο Ολίμπικο. Ακολούθησε άλλη μία Γερμανική ομάδα, η Στουτγάρδη, στους 16, με την οποία οι Λατσιάλι έκαναν 2 νίκες και με συνολικό σκορ 5-1 πέρασαν στα προημιτελικά.

Εκεί η κλήρωση ήταν πολύ δύσκολη εξ αρχής, αφού κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Τουρκική Φενέρμπαχτσέ. Στο πρώτο ματς ο Ονάζι αποβλήθηκε νωρίς, μόλις στο 31', κι έτσι μοιραία ήρθε η πρώτη και μοναδική ήττα στη διοργάνωση με 2-0. Το 1-1 στο άδειο Ολίμπικο (λόγω τιμωρίας) στο δεύτερο ματς φυσικά δεν ήταν αρκετό και έτσι η ομάδα αποκλείστηκε στα προημιτελικά με ψηλά το κεφάλι.



Συνολικά, εγώ ως οπαδός της Λάτσιο κρίνω αυτή τη χρονιά ως επιτυχημένη. Ο στόχος στην αρχή της χρονιάς ήταν η έξοδος στο Γιουρόπα Λιγκ, κάτι που επιτεύχθηκε με τον καλύτερο τρόπο, με την κατάκτηση του κυπέλλου! Φυσικά και στο Γιουρόπα Λιγκ που πιστεύω πως μπορούσαμε να το κατακτήσουμε, η πορεία ήταν αρκετά καλή και ο αποκλεισμός κρίθηκε σε μία αποβολή.

Στο πρωτάθλημα, πρέπει κάτι να γίνει ώστε να έχει διάρκεια η ομάδα. Κακές περιόδους περνούν όλες οι ομάδες, αλλά μία τόσο μεγάλη και παρατεταμένη είναι χειρότερη από 3-4 μικρές πιστεύω και αυτό μας στοίχισε. Πρέπει φυσικά να γίνουν και οι κατάλληλες προσθήκες.


Πολύ ωραίο αφιέρωμα στη φετινή σεζόν της Λάτσιο:




6 σχόλια:

  1. παρακολούθησα την Λάτσιο αρκετές φορές φέτος. Το θέαμα μπορεί να χαρακτηριστεί... φτωχό , αλλά συνήθως κέρδιζε στο τέλος.
    Θέλω να πω, δεν είναι η ομάδα που θα βάλει τον αντίπαλο μέσα στην περιχή του αλλά στο τέλος φέρνει τα αποτελέσματα που θέλει.

    Αναμφίβολα μεγάλο κατόρθωμα η κατάκτηση του κυπέλλου απέναντι στην Ρόμα.. αν δεν κάνω λάθος με αυτό εξασφάλισε και την συμμετοχή της στο Γιουρόπα ενώ αντίθετα η Ρόμα μένει εκτός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στον Κλόσε... παικταράς! στα 34 του και το γκολ το έχει στο αίμα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλή αναφορά Νίκο. Προφανώς έπαιξε ρόλο και η ιδιαίτερη αδυναμία σου στην Λάτσιο.

    Η Λάτσιο, όντως δεν εντυπωσίασε με το ποδόσφαιρο που έπαιξε. Ούτε χαιρόταν κάποιος όταν την έβλεπε. Φυσικά αυτό μικρή σημασία έχει καθώς αυτό που μετράει είναι το τελικό σκορ. Η ουσία δηλαδή.

    Η ομάδα έχει παίκτες που όλοι είναι μπαλαδόροι και έχουν ρόλους. Ασφαλώς και εν είναι ομάδα επίπέδου πρωταθλητισμού. Όμως είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος για κάθε άλλη ομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδια οντως επαιξε ρολο η αγαπη μου για τη Λατσιο. Εμενα φετος δεν με εντυπωσιασε το ποδοσφαιρο της, αλλα η αποτελεσματικοτητα της. Ηξερε τι ηθελε μεσα στο γηπεδο, ο καθε παικτης ειχε προσαρμοστει στο ρολο του και τις περισσοτερες φορες επαιρνε αυτο που ηθελε.

    Γιωργο ναι για αυτο εχει ΤΡΙΠΛΗ σημασια η κατακτηση του κυπελλου (κατακτηση τιτλου, κατακτηση τιτλου απεναντι στον αιωνιο αντιπαλο, Γιουροπα Λιγκ η Λατσιο εκτος Γιουροπα ο αιωνιος αντιπαλος). Οντως ο Κλοζε ειχε καταλυτικη συμβολη φετος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρεπει να αποκτηθουν ομως μερικοι πιο επιθετικογενεις παικτες για να βοηθησουν στην επιθετικη λειτουργια... και ο κλοσε ειναι πια στα 35 του, θα πρεπει να υπαρχει και μια καλη ενναλακτικη λυση για οταν δεν θα μπορει να αγωνιστει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για φορ υπαρχει ο Φλοκαρι, που ειναι πραγματικος σκορερ. Εξαιρετικος επιθετικος. Στα ακρα χρειαζομαστε γρηγορους παικτες, η ομαδα ειναι αργη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή