Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Χρυσές εποχές: Inter των '60s

Στο δεύτερο μέρος της σειράς Χρυσές Εποχές, στην οποία κάνουμε αναδρομή σε σπουδαίες ομάδες του παρελθόντος, σήμερα θα αναφερθούμε στην θρυλική Ίντερ του Ελένιο Ερέρα, που τότε έφερε στον κόσμο του ποδοσφαίρου το λεγόμενο κατενάτσιο, δηλαδή το αμυντικό ποδόσφαιρο στις δόξες του.








Γενικά

Η χρυσή γενιά της ιστορίας της Ίντερ. Η επιτομή του κατενάτσιο, ή μάλλον, η ομάδα που έφερε στο ποδόσφαιρο το σύστημα κατενάτσιο, αφού το απολαμβάνουμε εδώ στην πλήρη εφαρμογή του. Παίζοντας υπό τις οδηγίες του θρυλικού Ελένιο Ερέρα ένα περίεργο σύστημα, ένα κάτι σαν... 1-3-3-2-1 να πω, το έχω κάτω σε εικόνα για να καταλάβετε, όλοι οι παίκτες συνέβαλαν σε μία αδιαπέραστη αμυντική λειτουργία, αλλά ήταν και αποτελεσματικοί μπροστά εκμεταλλευόμενοι τις μονάδες, κατάφεραν να πάρουν 2 πρωταθλήματα και 2 Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και 2 διηπειρωτικά.



Παίκτες κλειδιά


Σάντρο Ματσόλα: Ο πρωτεργάτης των επιτυχιών από τη μέση και μπροστά. Έπαιζε σε όλες τις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής και ήταν ταχύτατος με έφεση στο σκοράρισμα. Θεωρείται από πολλούς (είμαι μέσα σ' αυτούς) ο κορυφαίος παίκτης της Ίντερ όλων των εποχών.





Λουίς Σουάρεζ: Θεωρείται ο πιο ολοκληρωμένος κεντρικός μέσος στην ιστορία του αθλήματος. Και όχι άδικα, αφού τα έκανε όλα. Απίστευτη τεχνική κατάρτιση, φοβερό πόδι, μοίραζε υπέροχα το παιχνίδι και επίσης συνεισέφερε τα μέγιστα και στην αμυντική λειτουργία.






Τζιακίντο Φακέτι: Είχε θεωρητικά τον πιο δύσκολο ρόλο στο περίεργο σύστημα του Ερέρα, καθώς είχε όλη την αριστερή πλευρά. Ακούραστος πάνω κάτω και πολύ καλός αμυντικά. Έχει μεγάλο μερίδιο στην εξαιρετική αμυντική λειτουργία.






Αρμάντο Πίτσι: Ο άρχοντας του κατενάτσιο στον αγωνιστικό χώρο. Έπαιζε στη θέση του λίμπερο και καθάριζε ότι πήγαινε να περάσει. Είναι η επιτομή του ρητού ''Περνάει ή η μπάλα ή ο παίκτης, και τα δύο μαζί δεν...''. Έπαιξε στην Ίντερ και τα 7 χρόνια της δυναστείας της (1960-1967) σε Ιταλικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο με 257 συμμετοχές.








Προπονητής


Ελένιο Ερέρα: Ο εφευρέτης του κατενάτσιο. Κατάφερε να κάνει τους παικταράδες που είχε στη διάθεσή του να έχουν απίστευτη χημεία, αλλά και τακτική πειθαρχία μέσα στο γήπεδο, αφού κάθε παίκτης έπαιζε με τρομερή ακρίβεια το ρόλο του. Έκατσε για 8 χρόνια στην Ίντερ (1960-1968) και δικαίως θεωρείται... ευεργέτης στις τάξεις των νερατζούρι.








Εικόνες και βίντεο


Το περίεργο σύστημα που έπαιζε η Ίντερ.




8 από τους βασικούς παίκτες της τότε ομάδας.




Ανταλλαγή αναμνηστικών στον τελικό του 1964.




Η Ίντερ μόλις έχει κατακτήσει το Τσου Λου του 1965.




Η πρωταθλήτρια ομάδα της Ίντερ τη σεζόν 1963-64.




Η ομάδα που πήρε το διηπειρωτικό του 1964.





4 παίκτες στυλοβάτες της περιόδου, Ματζόλα-Σουάρεζ-Φακέτι-Μπονινσένια.



Βίντεο (κλικ στα λινκς)



Ίντερ - Ρεάλ 3-1 (Τελικός Τσου Λου 1964):


Ίντερ - Μπενφίκα 1-0 (Τελικός Τσου Λου 1965):


Σέλτικ - Ίντερ 2-1 (χαμένος τελικός Τσου Λου 1967):


Ίντερ - Ιντεπετιέντε 2-0 για το διηπειρωτικό του 1964:


Αφιέρωμα:




Πηγές




2 σχόλια:

  1. Ωραία αναφορά.

    Όσα χρόνια κι αν περάσουν η Ίντερ της δεκαετίας του 60 θα είναι γνωστή για το αμυντικό ποδόσφαιρο (κυρίως) και τις επιτυχίες που είχε βέβαια μ' αυτό...

    Ουσιαστικά ήταν η πρώτη ομάδα που έπαιξε τόσο αμυντικό ποδόσφαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και δεν επαιζαν ταμπουρι αμυνα και οτι βγει μπροστα. Ηταν ακρως οργανωμενοι και στην επιθετικη τους λειτουργια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή