Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Αφιέρωμα στον Alfredo di Stefano

Καλησπέρα σε όλους. Εδώ και κάποιες μέρες, και συγκεκριμένα στις 7 Ιουλίου, ο Αλφρέδο ντι Στέφανο, έφυγε από τη ζωή.

Για σήμερα, με λίγη καθυστέρηση λόγω Μουντιάλ και Betgrass Retro, το Betgrass σας έχει ένα αφιέρωμα στην πορεία ενός από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τα πάντα για τον μεγάλο δον Αλφρέδο ντι Στέφανο, το θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης και του ποδοσφαίρου.




Η καριέρα στην Αργεντινή

Ο Αλφρέδο Στέφανο ντι Στέφανο Λαουλιέ γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες στις 4 Ιουλίου του 1926. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη Ρίβερ Πλέιτ το 1945, καταγράφοντας στην πρώτη του χρονιά μόλις 1 συμμετοχή. Μετά τον δανεισμό του στην Ουρακάν για 1 χρόνο, επέστρεψε στη Ρίβερ Πλέιτ, όπου κατέγραψε, μέχρι το 1949, 72 συμμετοχές και 53 γκολ, κατακτώντας 2 πρωταθλήματα (1945, 1947), όντας και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 1947, με 27 γκολ.


Ο ενδιάμεσος δανεισμός του στην Ουρακάν, το 1946, τον βοήθησε πάρα πολύ, αφού είχε την πρώτη του πολύ καλή χρονιά, αγωνιζόμενος σε 25 παιχνίδια, σκοράροντας 10 φορές.

Επόμενος σταθμός του ήταν η κολομβιανική Μιγιονάριος, όπου αγωνίστηκε για 4 σεζόν, από το 1949 ως το 1952. Σε αυτά τα χρόνια, συνέχισε τις τρομερές του εμφανίσεις, είχε κάτι λιγότερο από 300 συμμετοχές, σκοράροντας 267 γκολ! Κατέκτησε 3 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο Κολομβίας, ενώ ήταν 2 συνεχόμενες χρονιές (1951, 1952) πρώτος σκόρερ του Κολομβιανικού πρωταθλήματος!






Ο θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης

Η ομάδα που έμελλε να αλλάξει τη ζωή του, αλλά και να αλλάξει ο ίδιος το ρου της ιστορίας της, ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης. Σε αυτήν ο ντι Στέφανο, αγωνιζόμενος ακατάπαυστα επί 11 χρόνια (1953-1964), έγινε ο μεγαλύτερος θρύλος αυτής της ομάδας και ο άνθρωπος που την έβαλε από πολύ παλιά στο πάνθεον, όπου διατηρείτε μέχρι και σήμερα. Στον ντι Στέφναο χρωστάει πολλά ο σύλλογος της Ρεάλ, και το παρατσούκλι ''βασίλισσα'' το έχει κυρίως χάρη σε αυτόν.

Επί 11 χρόνια, λοιπόν, ο δον Αλφρέδο ήταν ο απόλυτος ηγέτης της Ρεάλ μέσα στο γήπεδο, της πρώτης πολύ μεγάλη μεταπολεμικής ομάδας. Έγραψε ιστορία με χρυσά γράμματα, κατακτώντας (συνεχόμενα) τα 5 πρώτα κύπελλα Πρωταθλητριών (Τσάμπιονς Λιγκ σήμερα)!!!! Επίσης, κατέκτησε και 8 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο και 1 διηπειρωτικό κύπελλο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη γιγάντωση των Μαδριλένων!

Είναι 2ος σκόρερ στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης με 307 γκολ σε 396 συμμετοχές! Αναδείχθηκε 5 φορές πρώτος σκόρερ του ισπανικού πρωταθλήματος, 2 φορές πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, 4 φορές καλύτερος Ισπανός αθλητής της χρονιάς, ενώ κορυφαίο του ατομικό επίτευγμα δεν ήταν άλλο από τις 2 χρυσές μπάλες, το 1957 και το 1959!!! Αυτό που λέμε ΘΡΥΛΟΣ μιας ομάδας...!





Το κλείσιμο στην Εσπανιόλ


Τελευταία ομάδα στην ένδοξη καριέρα του ντι Στέφανο ήταν η Εσπανιόλ, όπου αγωνίστηκε για 2 χρόνια (1964-66), καταγράφοντας 60 συμμετοχές και 14 γκολ, κλείνοντας έτσι μία τεράστια, γεμάτη τίτλους και δόξα συλλογική καριέρα!







Διεθνής καριέρα

Ο ντι Στέφανο έχει την πιο πολύπλοκη διεθνής καριέρα από κάθε άλλο μεγάλο ποδοσφαιριστή. Βλέπετε, εκείνη την εποχή, η FIFA ήταν μεγάλο... καφενείο και δεν ήλεγχε πολλές καταστάσεις. Έτσι, ο δον Αλφρέδο έπαιξε σε 3 εθνικές. Πρώτη ήταν η Αργεντινή, όπου είχε 6 συμμετοχές και 6 γκολ, όλες και όλα στο Κόπα Αμέρικα του 1947, το οποίο κατέκτησε.



Για ένα διάστημα στη 10ετία του '50, όταν έπαιζε στη Μιγιονάριος, έπαιξε και 2 φιλικά με την εθνική Κολομβίας (δεν αναγνωρίστηκε από τη FIFA).

Την περισσότερη συμμετοχή την είχε στην εθνική Ισπανίας, από το 1957 ως το 1961, έχοντας 31 συμμετοχές και 23 γκολ, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αγωνιστεί σε Μουντιάλ ούτε με την εθνική Ισπανίας, αφού παρότι συντέλεσε τα μέγιστα στο να συμμετάσχουν οι Φούριας Ρόχας σε αυτό του 1962, ένας σοβαρός τραυματισμός τον απέτρεψε και έτσι δεν τον είδαμε ποτέ σε Μουντιάλ, για διαφορετικούς λόγους στο καθένα...





Τρόπος παιχνιδιού

Εμείς δεν τον προλάβαμε, οπότε φυσιολογικά θα στηριχθούμε σε βίντεο, ντοκουμέντα και μαρτυρίες ανθρώπων που τον έζησαν. Γίνεται λόγος για έναν υπερπλήρη ποδοσφαιριστή, που έπαιζε σε όλες τις θέσεις από το κέντρο και μπροστά, είχε μαγική τεχνική, ήταν πολύ γρήγορος και αθλητικός παίκτης, και φυσικά είχε τεράστια ευχέρεια στο σκοράρισμα, με όλους τους τρόπους!



Προπονητική καριέρα

Η σχέση του Αλφρέδο ντι Στέφανο με το ποδόσφαιρο δε σταμάτησε στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Συνέχισε και ως προπονητής, μάλιστα επί 24 χρόνια (1967-1991)! Θήτευσε κατά σειρά σε: Έλτσε, Μπόκα Τζούνιορς, Βαλένθια, Σπόρτινγκ Λ., Ράγιο Βαγιεκάνο, Καστεγιόν, Βαλένθια, Ρίβερ Πλέιτ, Ρεάλ, Μπόκα Τζούνιορς, Βαλένθια και Ρεάλ. Σε κάποιες ομάδες όπως παρατηρείτε ήταν στον πάγκο τους 2 και 3 φορές.

Κυριότερα επιτεύγματά του ως προπονητής ήταν 1 νταμπλ με τη Μπόκα το 1969, 1 Torneo Nacional με τη Ρίβερ το 1981, 1 πρωτάθλημα (1971), 1 κυπελλούχων (1980) και 1 πρωτάθλημα Segunda (1987) με τη Βαλένθια και 1 σούπερ καπ Ισπανίας με τη Ρεάλ το 1990. Αυτός έβαλε τις βάσεις για την τρομερή ομάδα του 1980, με ηγέτη τον Μπουτραγκένιο, αλλά και τους Μίτσελ, Σαντσίς, Βάθκεθ και Παρντέθα (γνωστοί ως quinta del buitre), που θεωρείται μία από τις χρυσές γενιές του ισπανικού ποδοσφαίρου.




Η αξιοποίηση ενός θρύλου

Η Ρεάλ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την προσφορά και την απήχηση που είχε ο ντι Στέφανο στις τάξεις του συλλόγου. Τον έκανε επίτιμο πρόεδρο από το 2000, ενώ ήταν σε όλες τις παρουσιάσες νέων παικτών (όπως φαίνεται δίπλα, μαζί με Κριστιάνο Ρονάλντο και Κακά), βραβεύσεις-απονομές και γενικά στις μεγάλες στιγμές της Ρεάλ δίπλα στην ομάδα. Επίσης, το όνομά του δόθηκε στο γήπεδο όπου αγωνίζεται η δεύτερη ομάδα της Ρεάλ, γνωστή και ως Castilla.




Ο θάνατος

Το Δεκέμβριο του 2005, παραμονή Χριστουγέννων, ο ντι Στέφανο έπαθε καρδιακό επεισόδιο. Νοσηλεύτηκε, αλλά ξεπεράστηκε σχετικά γρήγορα. Επί αρκετά χρόνια η υγεία του δεν είχε πολλούς κινδύνους πέρα από μικροπροβλήματα, όμως η μοιραία στιγμή ήρθε με την καρδιακή προσβολή φέτος στις 5 Ιουλίου, μία μέρα μετά τα 88α του γενέθλια. Μπήκε στο νοσοκομείο Γκρεγκόριο Μαρανιόν της Μαδρίτης, στην εντατική, όπου 2 μέρες αργότερα, στις 7 Ιουλίου 2014, άφησε την τελευταία του πνοή και έκανε το ποδόσφαιρο φτωχότερο..




Γενικά

Ο ντι Στέφανο είναι αναμφίβολα ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές και πολύ σημαντικός για την εξέλιξη του αθλήματος. Παρότι οι περισσότεροι δεν τον προλάβαμε, έχουμε αυτόν τον υποσυνδείδητο θαυμασμό για αυτό τον άνθρωπο και όλοι στεναχωρηθήκαμε όταν έφυγε από τη ζωή. Καλό ταξίδι δον Αλφρέδο, το ποδόσφαιρο θα σε ευχαριστεί αιώνια!





Βίντεο







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου