Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

FC Schalke - Borussia Dortmund 1-3 Ανώτερη η Μπορούσια σε ολόκληρο το παιχνίδι

Με 1-3 κέρδισε λοιπόν η Μπορούσια Ντόρτμουντ την Σάλκε στο χθεσινό ντέρμπι για την Bundesliga. Ήταν ένα παιχνίδι που αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον (όπως όλα μεταξύ τους άλλωστε).

Στον αγώνα η Μπορούσια ήταν ανώτερη σε όλη την διάρκειά του και δίκαια πήρε την νίκη και τους τρεις βαθμούς . . . Ας περάσουμε να δούμε που κρίθηκε το τελικό αποτέλεσμα και πως ήρθε η νίκη των κιτρινόμαυρων . . .

Όλα όσα παρατηρήσαμε στο χθεσινό ντέρμπι ήταν τα εξής:

- Η Σάλκε από την αρχή του αγώνα "πουλούσε" συχνά την μπάλα στον χώρο του κέντρου. Είτε με κακές μεταβιβάσεις, είτε με άσχημα κοντρόλ, είτε με κακό κουβάλημα μπάλας και πίεση των αντιπάλων παικτών έχανε την μπάλα. Και μάλιστα σε ένα κομβικό σημείο του γηπέδου. Αυτό έδινε την δυνατότητα στην Μπορούσια να αναπτύξει τις θανατηφόρες αντεπιθέσεις της.

- Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποδειγματικής ανάπτυξης αλλά και άριστης κυκλοφορίας της μπάλας από την Μπορούσια ήταν η φάση του 14ου λεπτού που έγινε το 0-1. Όλες οι μεταβιβάσεις έγιναν με την μία. Το ίδιο και το τελείωμα.

Δείτε την φάση εδώ, στην αρχή του παρακάτω βίντεο . . .




- Η Σάλκε, ήταν επιθετικά ανύπαρκτη μέχρι το 28ο λεπτό. Στο σημείο εκείνο κέρδισε πέναλτι αλλά ο Μπόατενγκ αστόχησε στην εκτέλεσή του. . Από εκείνο το σημείο και για 2-3 λεπτά ήταν απειλητική αλλά χωρίς ουσία. Γενικότερα οι "μπλε" είχαν προβληματική ανάπτυξη.

- Η αλήθεια είναι πως η αμυντική λειτουργία της Μπορούσια, οδηγούσε τους παίκτες της Σάλκε σε γυρίσματα της μπάλας σε παίκτες που ήταν πίσω, σε καθυστερημένες μεταβιβάσεις μπάλας και σε πολλά "πουλήματα" μπάλας (όπως στην αρχή γράψαμε) στο κέντρο του γηπέδου.

- Αν θέλουμε να γράψουμε κάτι αρνητικό για την Μπορούσια αυτό θα ήταν το εξής: Η Ντόρτμουντ, δεν είχε τα κουβαλήματα μπάλας από τους παίκτες του άξονα. Από τα δύο αμυντικά της χαφ (Μπέντερ - Σαχίν). Με αποτέλεσμα στο πρώτο μισό του πρώτου ημιχρόνου να αναλώνεται σε βαθιές και άστοχες μπαλιές. Έπρεπε να γυρίσει πίσω είτε ο Αουμπαμεγιάνγκ (από την δεξιά πτέρυγα) είτε ο Μχιταριάν (επιτελικός μέσος) για να υποδεχτούν την μπάλα και να ξεκινήσει η αντεπίθεση.

Φυσικά, η ποιότητα της Μπορούσια επιθετικά είναι τόσο μεγάλη που το θέμα με τα ελλειπή κουβαλήματα μπάλας από τα αμυντικά χαφ, μικρή σημασία είχε για χθες. Πόσο μάλλον όταν αργότερα ο Σαχίν σκόραρε κιόλας (51ο λεπτό μετά από γρήγορη αντεπίθεση).

- Στην συνέχεια η Μπορούσια άφηνε την μπάλα στους παίκτες της Σάλκε, όμως με την αμυντική της λειτουργία τους ανάγκαζαν να την χάσουν μετά από λίγα δευτερόλεπτα. Από την Σάλκε έλειπαν τα κρατήματα μπάλας, οι κινήσεις μακριά από την μπάλα και το κουβάλημα μπάλας από κάποιον ή κάποιους παίκτες. Εν ολίγοις, ήταν ολοφάνερες οι απουσίες των Φαρφάν και Χούντελάαρ.

- Η Σάλκε, παρόλο που μείωσε το σκορ σε 1-2 δεν απείλησε ιδιαίτερα στην συνέχεια. Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε μετά την μείωση του σκορ, οι κιτρινόμαυροι είχαν τον έλεγχο του αγώνα και μετά από μία ακόμα κόντρα επίθεση στο 74ο λεπτό διαμόρφωσαν το τελικό 1-3.



Συμπέρασμα




Η Μπορούσια πέρα από μία ομάδα γεμάτη αυτοματισμούς και πλούσιες επιθετικές αρετές (υψηλή τεχνική, τελειώματα, αυτοματισμούς) πλέον είναι μία ομάδα που γνωρίζει πως και πότε πρέπει να αμυνθεί. Η αμυντική της λειτουργία τόσο στο Emirates (με την Άρσεναλ) όσο και στην Veltins Arena (με την Σάλκε) ήταν για σεμινάριο και αποτελεί καινοτομία στο παιχνίδι της.

Η Σάλκε αποδείχτηκε αφελής. Και κυρίως ο προπονητής της ο οποίος έχει τεράστιες ευθύνες για την χθεσινή ήττα. Γνώριζε, ότι η Μπορούσια είναι εξαιρετικά επικίνδυνη επιθετικά και έχει φονικές αντεπιθέσεις. Επίσης, ήταν γνωστό ότι δεν θα είχε τους Φαρφάν και Χούντελάαρ (δύο πολύτιμα εργαλεία της ομάδας επιθετικά). Γενικότερα γνώριζε ότι η Μπορούσια είναι όχι απλά καλύτερη αλλά πολύ καλύτερη.

Και αντί να την αντιμετωπίσει σαν μεγάλη ομάδα και να παίξει αυτή (η Σάλκε) με αμυντικογενή τακτική, ανέβασε της γραμμές της ψηλά και έπαιξε κατακτητικό ποδόσφαιρο λες και αντιμετώπιζε την Μπράουσβάϊνγκ. Με αποτέλεσμα να την πληρώσει σε τρεις περιπτώσεις. Αν δεν είναι αυτό αφέλεια τότε τι είναι ; ; ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου