Σήμερα θα ασχοληθούμε με την Μπαρτσελόνα, η οποία φέτος παρουσιάζεται αισθητά βελτιωμένη από πέρσι, έχοντας βέβαια πολλά περιθώρια ακόμα.
Παρουσιάζει πολύ καλό ποδόσφαιρο, παίρνει αποτελέσματα, και με σκληρή δουλειά θα παρουσιαστεί ακόμα καλύτερη.
Παρακάτω θα δούμε την πορεία, τα θετικά και τα αρνητικά, και το μέλλον των Μπλαουγκράνα.
Παρουσιάζει πολύ καλό ποδόσφαιρο, παίρνει αποτελέσματα, και με σκληρή δουλειά θα παρουσιαστεί ακόμα καλύτερη.
Παρακάτω θα δούμε την πορεία, τα θετικά και τα αρνητικά, και το μέλλον των Μπλαουγκράνα.
Πορεία έως τώρα
Πρωτάθλημα: Μέχρι τη Σαββατιάτικη ισοπαλία μέσα στην Οσασούνα, η Μπάρτσα είχε το 8/8. Σε συνδυασμό όμως με την ήττα της Ατλέτικο (επίσης 8/8 στις πρώτες αγωνιστικές) παρέμεινε πρώτη, έχοντας 25 βαθμούς, 28 γκολ υπέρ και 6 κατά!
Έχει κερδίσει διαδοχικά: Λεβάντε (7-0), Μάλαγα (0-1), Βαλένθια (2-3), Σεβίλλη (3-2), Ράγιο Βαγιεκάνο (0-4), Σοσιεδάδ (4-1), Αλμερία (0-2) και Βαγιαδολίδ (4-1), έχοντας όπως προείπαμε και μία ισοπαλία την Κυριακή μέσα στην Οσασούνα (0-0).
Τσάμπιονς Λιγκ: 2/2 μετράει εκεί η Μπαρτσελόνα, έχοντας νικήσει με επιβλητική εμφάνιση και 4-0 τον Άγιαξ (χατ τρικ ο Μέσι) και με δυσκολία αλλά επαγγελματισμό όπως συνηθίζουμε να λέμε, τη Σέλτικ με 0-1 μέσα στη Σκωτία, εκεί που είχε χάσει πέρσι.
Σούπερ Καπ: Το κατέκτησε χωρίς νίκη στα 2 ματς με την Ατλέτικο. Είχε 2 ισοπαλίες με αντίπαλο την Ατλέτικο (1-1 εκτός, 0-0 εντός), αλλά λόγω του κανόνα με τα εκτός έδρας γκολ κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς.
Θετικά
Ο νέος προπονητής: Ο Τάτα Μαρτίνο ήρθε με ερωτηματικά στη θέση του Τίτο Βιλανόβα το καλοκαίρι. Ωστόσο μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει εξαιρετικά δείγματα γραφής, έχοντας διατηρήσει την πειθαρχία στην ομάδα, τα αποτελέσματα και τις ισορροπίες. Έχει τα φόντα να παρουσιάσει πολλά στη Μπαρτσελόνα.
Η ελαφρά αλλαγή τακτικής: Οι μεγαλύτερες αλλαγές που έκανε ο Μαρτίνο στην ομάδα ήταν στην τακτική. Ξέφυγε επιτέλους από το πριν 3 χρόνια διαστημικό, αλλά πλέον προβλέψιμο, passing game της Μπαρτσελόνα, και εφάρμοσε μία πιο επιθετική τακτική, με γρήγορες επιθέσεις από τα πλάγια, συνεχές pressing και γρήγορο τέμπο, με τα αποτελέσματα να εμφανίζονται.
Ο Μέσι: Είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου και φροντίζει να το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία. Κάθε σεζόν παρουσιάζεται και καλύτερος, και αυτό είναι που τον κάνει ξεχωριστό. Δεν ''βαριέται'' να σκοράρει, παίρνει την ομάδα στις πλάτες του όταν χρειαστεί και σιγά σιγά μπαίνει στο πάνθεον των ποδοσφαιριστών όλων των εποχών.
Ο Βαλντέζ: Έχει ακούσει τα εξ αμάξης (και όχι άδικα) όλα αυτά τα χρόνια, όμως φέτος είναι σταθερά από τους καλύτερους σε απόδοση παίκτες της ομάδας. Σταθερότατος κάτω από τα δοκάρια, με καίριες επεμβάσεις και σωστή καθοδήγηση, ανακτά την εκτίμηση και τα συγχαρητήρια όλων.
Η αναγέννηση των Σάντσεζ, Πέδρο: 2 πολύ μέτριοι παίκτες την περσινή χρονιά, φέτος παρουσιάζονται αναγεννημένοι. Έχουν γίνει αμφότεροι πολύ ουσιαστικοί, βοηθούν στο σκοράρισμα και στις ασίστ και γενικά μαζί με τους Μέσι και Νεϊμάρ, αλλά και τον νεαρό Τέγιο, συνθέτουν μία επιθετική γραμμή που είναι φωτιά με οποιαδήποτε δυνατή τριπλέτα.
Αρνητικά
Η άμυνα: Το τεράστιο πρόβλημα της Μπάρτσα κάνει την εμφάνισή του και φέτος. Με έναν Πικέ ούτε κρύο ούτε ζέστη, με έναν Πουγιόλ μόνιμα τραυματία και με έναν Μασεράνο να μην μπορεί να παίξει στόπερ, δεν πας μπροστά. Θες έναν στόπερ να σε ανεβάσει επίπεδο. Προσθέστε και την πεσμένη αμυντικά απόδοση του Ντάνι Άλβες από τα δεξιά και έδεσε το γλυκό.
Η έλλειψη σταθερότητας: Παρόλο που παίρνει τα αποτελέσματα, η Μπαρτσελόνα παρουσιάζει αρκετά κενά διαστήματα στο παιχνίδι της, ακόμα και πεταμένα ημίχρονα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εξαρτάται από τον Μέσι. Αυτά τα κενά διαστήματα πρέπει να αποβάλλει ο Τάτα Μαρτίνο.
Οι πεσμένοι εγκέφαλοι Τσάβι-Ινιέστα: Εντάξει λογικό είναι με το πέρασμα του χρονου, ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, δίδυμο κεντρικών χαφ όλων των εποχών, να μην έχει την απόδοση που είχε πριν 2-3 χρόνια. Όμως είναι βέβαιο και αποδεδειγμένο ότι μπορούν πολλά περισσότερα, αυτοί οι δύο ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ παίκτες.
Η έλλειψη βάθους στον πάγκο: Η Μπαρτσελόνα, λόγω κακού σχεδιασμού το καλοκαίρι, είναι αναγκασμένο να βγάλει 55-60 ματς σε μία σεζόν, με 14-15 παίκτες συν κάποιους νεαρούς. Έτσι, ο Τάτα δεν έχει τη δυνατότητα του ροτέισον σε θεωρητικά πιο εύκολα ματς, όπως π.χ. ο Αντσελότι στη Ρεάλ ή ο Μουρίνιο στην Τσέλσι ή ο Γκουαρδιόλα στη Μπάγερν, και έτσι είναι λογικό να παρουσιάζονται, και θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται, σημάδια κόπωσης.
Μέλλον
Η Μπαρτσελόνα αν διορθώσει κάποια πραγματάκια έχει σπουδαίο μέλλον. Αρχής γενομένης από το παιχνίδι με τη Ρεάλ στις 26 Οκτωβρίου, θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να διεκδικήσει κάτι υψηλό τη φετινή σεζόν. Πιστεύω πως ο προπονητής είναι ο κατάλληλος, και με έναν σωστό σχεδιασμό, αν όχι τον Γενάρη, τότε το καλοκαίρι, είναι έτοιμη για μεγάλα πράγματα και πάλι!
πολυ σωστα Νικο !
ΑπάντησηΔιαγραφήη αμυνα ηταν απο καιρο το μεγαλο προβλημα της μπαρτσα, ακομα και οταν επαιζε βασικος ο Πουγιολ... τωρα εχουν μεινει με εναν Πικιε (που ειναι υπερτιμημενος) και τον μασερανο που παιζει κατα συνθηκη εκει.
το τελευταιο το θεωρω εγκλημα μαλιστα , καθως ο μασερανο ηταν υποδειγμα αμυντικου χαφ με καλες ανασταλτικες ικανοτητες και συμμετοχη στην επιθεση.... τον καψανε που τον εκαναν αμυντικο χαφ.
Αυτο για το βαθος παγκου που ανεφερες ,ειναι σωστο και υπηρχε τετοιο προβλημα και παλαιοτερα , αλλα μεχρι στιγμης δεν εχει φανει να επηρεαζει την πορεια της ομαδας. Καθως ομως τα χρονια περνανε για καποιους παικτες (Τσαβι , Πουγιολ) , αρχιζουν να φαινονται σημαδια κουρασης.