Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Europa League 2013-14: Σύνοψη, άποψη, ανάλυση

Η Σεβίλλη κατέκτησε το φετινό Γιουρόπα Λιγκ, επικρατώντας με 4-2 της Μπενφίκα, στη διαδικασία των πέναλτι, έπειτα από 0-0 σε κανονική διάρκεια και παράταση.

Πάμε να δούμε αναλυτικά κάποια πράγματα για τον τελικό, τους 2 φιναλίστ αλλά και γενικά τη διοργάνωση.






Ο αγώνας


Ο τελικός ήταν πραγματικά ένας τελικός. Πιστεύω πως όσοι είχαμε τη χαρά να τον δούμε, απολαύσαμε ένα υπέροχο ματς, γιορτή του ποδοσφαίρου. Το ότι δεν μπήκαν γκολ δε λέει απολύτως τίποτα. Ή μάλλον λέει, ότι είδαμε έναν από τους πιο αμφίρροπους τελικούς εδώ και πολλά χρόνια.

Πολύ τακτική, τρέξιμο παντού και μάχες και από τους 22 παίκτες, πάρα πολλές φάσεις και για τις 2 ομάδες, πολλές χαμένες ευκαιρίες για Μπενφίκα (μοιραίος παίκτης ο Λίμα), σε μεγάλη μέρα ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης Μπέτο, πολλές επικίνδυνες αντεπιθέσεις από Σεβίλλη, πολύ δεμένο κέντρο από τους Ισπανούς, δυνατές πτέρυγες από τους Πορτογάλους.

Το γκολ δεν μπήκε ούτε στην κανονική διάρκεια ούτε στην παράταση, και έτσι πήγαμε στα πέναλτι, όπου ο Μπέτο έβαλε το κερασάκι στην τούρτα της επικής εμφάνισής του στον τελικό, αποκρούωντας τα 2 από τα 4 πέναλτι της Μπενφίκα. Τελικό σκορ 4-2 στα πέναλτι και η Μπενφίκα κατακτάει τον 3ο τίτλο της στην δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση!



Λίγα λόγια για την Σεβίλλη


Η Σεβίλλη φέτος στο Γιουρόπα ήταν πραγματικά ευλογημένη. Ήταν τύχη, ήταν ποιότητα, ήταν προσωπικότητα; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η φετινή πορεία της Σεβίλλης στο Γιουρόπα Λιγκ και η κατάκτησή του, ήταν ένας συνδυασμός των παραπάνω.

Είχε 3 ισοπαλίες στα 6 ματς του ομίλου και πάλι πέρασε ως 1η. Πέρασε με σκορ 4-3 από τους 32. Πέρασε στα πέναλτι από τη Μπέτις στους 16. Ανέτρεψε σκορ (με εντυπωσιακή ανατροπή πάντως) στα προημιτελικά. Πέρασε κυριολεκτικά στο τελευταίο λεπτό στα ημιτελικά από τη Βαλένθια. Πήρε τον τελικό στα πέναλτι.

Έτσι ήταν το ταξίδι της φετινής Σεβίλλης στην κατάκτηση του τίτλου. Με όποιον τρόπο και αν αυτό ήρθε, το κατέκτησε και ανέβηκε στην 1η θέση κατακτήσεων, μαζί με Ίντερ, Γιουβέντους και Λίβερπουλ. Και στο πρωτάθλημα και στο Γιουρόπα έπαιξε πολύ καλή μπάλα, έχει πολύ ποιοτικούς παίκτες, όπως ο Ράκιτιτς, ο Ρέγιες, ο Μπάκα, ο Γκαμέιρο, ο Παρέχα, ο Μπέτο και πολλοί άλλοι, πολύ καλό προπονητή, τον Ουνάι Έμερι, και έχει εξασφαλίσει την είσοδό της στο Γιουρόπα Λιγκ και του χρόνου, είτε από τους ομίλους είτε από τα πλέι οφ. 

Θα μπορέσει να επαναλάβει τον φετινό άθλο, αλλά και να τερματίσει ψηλότερα στο πρωτάθλημα, του χρόνου;; Ο χρόνος θα δείξει και θα κρίνει το έργο των ανθρώπων της Σεβίλλης, γιατί εννοείται ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή, όσο το να παραμείνεις εκεί!



Λίγα λόγια για τη Μπενφίκα


Η Μπενφίκα έχει χάσει στο παρά 5, δύο συνεχόμενους τελικούς Γιουρόπα Λιγκ. Αυτό το γεγονός δεν είναι τυχαίο. Καλές και συναρπαστικές οι ιστορίες με την κατάρα του Γκούτμαν κλπ., αλλά οφείλουμε να κοιτάμε το δέντρο και όχι το δάσος.

Οι απουσίες στοίχισαν πολύ στη Μπενφίκα. Αναμφίβολα έλειπαν σημαντικοί παίκτες από τον τελικό, όπως ο Πέρεζ, ο Μάρκοβιτς ή ο Σάλβιο. Δε φταίει όμως μόνο αυτό. Όταν έχεις τόσες ευκαιρίες να σκοράρεις μέσα στον αγώνα, και τις χάνεις ΟΛΕΣ, τότε μοιραία θα έρθει και η ήττα στα πέναλτι.

Η Μπενφίκα έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό σύνολο, όμως και πέρσι και φέτος τα χάλασε όλα την τελευταία στιγμή. Εντάξει, φέτος πήρε και το πρωτάθλημα και μάλλον παίρνει και το κύπελλο, αλλά είναι μεγάλη ξενέρα να χάνεις 2 συνεχόμενους τελικούς την τελευταία στιγμή!



Η διοργάνωση


Τα τελευταία χρόνια το Γιουρόπα Λιγκ έχει αναβαθμιστεί πολύ. Προσφέρει πολύ καλό θέαμα και ενδιαφέρον μέχρι τέλους. Ειδικά οι ομάδες που έρχονται ως τρίτες από τους ομίλους του Τσουλου, δίνουν έξτρα ενδιαφέρον στον θεσμό, στον οποίο κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις κατάκτησής του, τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά.

Μπορεί πολλές μεγάλες ομάδες να σνομπάρουν το θεσμό, όμως και πάλι αυτός είναι πολύ ενδιαφέρον, και είναι ένας πολύ σημαντικός ευρωπαϊκός τίτλος για οποιαδήποτε ομάδα. Ας ελπίσουμε να συνεχίσει έτσι και να μας δίνει ευχάριστα ποδοσφαιρικά βράδια τις Πέμπτες!



Βίντεο του τελικού:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου