Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Αφιέρωμα στον Diego Costa

Ο Ντιέγκο Κόστα με δικό του γκολ στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου έδωσε στην Ατλέτικο Μαδρίτης την τεράστια νίκη απέναντι στη Ρεάλ στο ντέρμπι της Ισπανικής πρωτεύουσας. Με αφορμή αυτό το γκολ, τα δύο γκολ του με την Θέλτα Βίγκο, αλλά και την εξαιρετική χρονιά που διανύει ο Βραζιλιάνος επιθετικός, το betgrass σας παρουσιάζει την πορεία του έως τώρα.


Τα πρώτα χρόνια

Ο Ντιέγκο ντα Σίλβα Κόστα γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1988 στο Λαγκάρτο της Βραζιλίας. Μετά από το πέρασμα από κάποιες βραζιλιάνικες ακαδημίες, τα λαγωνικά της Μπράγκα τον εντόπισαν και τον έκαναν να περάσει τον Ατλαντικό το χειμώνα2006, όταν και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την πορτογαλική ομάδα, περνώντας ωστόσο το πρώτο 6μηνο του 2006 χωρίς συμμετοχή και το δεύτερο ως δανεικός στην Πεναφιέλ (13 συμμ., 5 γκολ).




Το βήμα στην Ατλέτικο και οι δανεισμοί

Το Δεκέμβριο του 2006 ο Ντιέγκο Κόστα πουλήθηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης, η πρώτη του θητεία στην οποία κράτησε ως το 2009, χωρίς ωστόσο να καταγράψει συμμετοχή με τη φανέλα της. Το δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 2006-07 το πέρασε ως δανεικός στην Μπράγκα, παίρνοντας κάποιες συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο Ουέφα. Τη σεζόν 2007-2008 δόθηκε δανεικός στην Ισπανική Θέλτα, όντας από τους λίγους διασωθέντες (30 συμμ., 5 γκολ) στο ναυάγιο της ομάδας του Βίγκο εκείνη τη χρονιά (τελευταίες αγωνιστικές σώθηκε).


Την επόμενη σεζόν, 2008-2009 ήρθε άλλος ένας ετήσιος δανεισμός για τον Ντιέγκο Κόστα, αφού η Ατλέτικο τον έδωσε δανεικό στην Αλμπαθέτε, η οποία ξεκινούσε ως φαβορί για υποβιβασμό από τη Segunda στην 3η κατηγορία της Ισπανίας, ο Ντιέγκο Κόστα ωστόσο με 10 γκολ και καλές εμφανίσεις είχε σημαντική συμβολή στην σχετικά άνετη παραμονή της στη Segunda Division.





Κεφάλαιο Βαγιαδολίδ

Το καλοκαίρι του 2009 ο τότε προπονητής της Ατλέτικο, Αμπέλ Ρεσίνο, έχοντας πρωτοκλασάτους φορ στο ρόστερ του, όπως οι Σέρχιο Αγουέρο και Ντιέγκο Φορλάν, αποφασίζει να πουλήσει τον Ντιέγκο Κόστα, ο οποίος βρήκε ποδοσφαιρική στέγη στη Βαγιαδολίδ τη σεζόν 2009-2010, καταγράφοντας μία εξαιρετική χρονιά (34 συμμ., 7 γκολ).






Η δυναμική επιστροφή στην Ατλέτικο και η πανευρωπαϊκή ανάδειξη

Η πολύ καλή του χρονιά με τη φανέλα της Βαγιαδολίδ του δίνει την ευκαιρία να επιστρέψει στην Ατλέτικο, αποφασισμένος να διεκδικήσει σημαντικό ρόλο στην ομάδα. Πράγμα που έκανε, με αργά και σταθερά βήματα. Τη σεζόν 2010-2011 αποτελεί την ποιοτική αλλαγή-πλαισίωμα των Αγουέρο και Φορλάν, σκοράροντας κάποια κρίσιμα γκολ όποτε χρειάστηκε, δίνοντας πολύτιμους βαθμούς στην Ατλέτικο.

Η επόμενη σεζόν (2011-2012) βρίσκει τους Φορλάν και Αγουέρο εκτός Μαδρίτης, όμως ένας σεληνιασμένος Φαλκάο, που ήρθε το καλοκαίρι, σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, δεν έδωσε στον Ντιέγκο Κόστα τις ευκαιρίες που ήθελε ως βασικός, ωστόσο παρέμεινε μία πολύ καλή λύση από τον πάγκο σε παιχνίδια που η ομάδα ήθελε να παίξει πιο επιθετικά. Το δεύτερο εξάμηνο της σεζόν το πέρασε ως δανεικός στη Ράγιο Βαγιεκάνο, την οποία ουσιαστικά έσωσε μόνος του με 9 γκολ σε 15 αγώνες!

Την περσινή σεζόν ο Ντιέγκο Κόστα απέκτησε θεωρητικά θέση βασικού στο 4-4-2 που θέλησε να εφαρμόσει στην Ατλέτικο ο αναμορφωτής της και ο άνθρωπος που πίστεψε όσο κανείς άλλος τον Ντιέγκο, ο Ντιέγκο Σιμεόνε. Έκανε πολύ καλή δουλειά ως παρτενέρ του Φαλκάο σε πολλά ματς, σκοράρισε συχνά και βοήθησε πολύ περισσότερο σε άλλους τομείς του παιχνιδιού (άμυνα, οργάνωση, ασίστ, κουβάλημα μπάλας).

Η πώληση του Φαλκάο το καλοκαίρι στη νεόπλουτη Μονακό και η απόκτηση του Βίγια έκανε ιδανικό το περιβάλλον για τον Ντιέγκο Κόστα. Βασικότατος φορ πλέον, με παγκόσμιας κλάσης παρτενέρ, βγάζει μάτια μέχρι στιγμής και αποτελεί την αποκάλυψη του Ισπανικού πρωταθλήματος (μαζί με τον Ίσκο που βγάζει μάτια στη Ρεάλ) μέχρι στιγμής, έχοντας ήδη σκοράρει 8 τέρματα στο Ισπανικό πρωτάθλημα, είναι ο αγαπημένος της κερκίδας και οι οπαδοί ευελπιστούν να συνεχίσει έτσι!



Επιτεύγματα

1 κύπελλο, 2 ευρωπαϊκό σούπερ καπ με την Ατλέτικο Μαδρίτης



Βίντεο





4 σχόλια:

  1. με πολυ δουλεια καταφερε απο 3-4η επιλογη να ανεβει στις επιλογες των προπονητων του και τελικα να γινει βασικος και αναντικαταστατος.

    πρεπει να εχει μαθει πολλα απο τους προηγουμενους επιθετικους που περασαν απο την ομαδα ( Τορες , Φορλαν , Αγκουερο , Φαλκαο και τωρα Βιγια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Νικ ειμαι Τζεο. Συγχωρεμενος... :P :P :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Sorry ρε Nick!!! πολύ καλό και πάλι μπράβο......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή