Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Εθνική Ελλάδος: Όσο χρειάζεται για να κερδίσει

Με δύο νίκες ολοκλήρωσε η Εθνική Ελλάδος του ποδοσφαίρου τις υποχρεώσεις της τον μήνα Σεπτέμβριο. Χρησιμοποιώ τις λέξεις "του ποδοσφαίρου" γιατί αυτή την περίοδο διεξάγεται και το Eurobasket στην Σλοβενία.

Οι Σλοβάκοι δεν πήραν αποτέλεσμα στην έδρα τους από τους Βόσνιους και έτσι το πιθανότερο σενάριο είναι να αγωνιστούμε σε αγώνες μπαράζ για το μουντιάλ της Βραζιλίας.

Στην σημερινή ανάρτηση θα πούμε κάποια πράγματα για την Εθνική γενικότερα . . .

Πρώτα απ΄όλα να ξεκινήσουμε από τα δεδομένα. Μιλάμε για το άθλημα του ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο είναι από τα λίγα αθλήματα (μπορεί και το μόνο) που δεν χρειάζεται να παίξεις θεαματικά για να κερδίσεις. Εφόσον, μία ομάδα είναι δουλεμένη και γνωρίζει πως να κρατήσει ή πως να πάρει ένα αποτέλεσμα τα υπόλοιπα είναι ιστορίες για αγρίους . . .

Και η Εθνική Ελλάδος, αυτό ακριβώς κάνει . . . Και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση αυτό. Είναι μία ομάδα η οποία θα παίξει για το αποτέλεσμα, θα αγωνιστεί για την ουσία του αθλήματος. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο.

Από την στιγμή που έχει το συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού και κερδίζει, δεν χωράνε αρνητικοί σχολιασμοί. Αυτό που μετράει μετά το τελικό σφύριγμα του διαιτητή είναι η νίκη. Δεν έχει καμία σημασία αν αυτή ήρθε ενώ χάσαμε 5-10 ευκαιρίες ή ο αντίπαλος είχε δύο δοκάρια ή εμείς χάσαμε 6-7 ευκαιρίες. Ούτε το ζητούμενο είναι να παίξουμε καλά. Το ζητούμενο είναι η νίκη. Και εφόσον η Εθνική σημειώνει νίκες όλα τα άλλα είναι περιττά.

Θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα . . . Ο κάθε Έλληνας (οι περισσότεροι δηλαδή) υποστηρίζει μία ομάδα στην  Ελλάδα. Θα ρωτήσω κάτι . . . Όταν τελειώνει ο αγώνας της ομάδας του στο Πρωτάθλημα ή στο Κύπελλο ή σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση, τον ενδιαφέρει αν έπαιξε καλά ή αν κέρδισε ; ; ; Η απάντηση είναι αν κέρδισε φυσικά . . .

Από την άλλη πλευρά το επιχείρημα κάποιων ότι η Βοσνία σημείωσε οκτώ γκολ στο Λιχτενστάιν και γενικότερα πήρε από την αρχή την διαφορά τερμάτων είναι άτοπο. Την Ελλάδα δεν την ενδιαφέρει τι κάνει η Βοσνία. Την ενδιαφέρει τι κάνει αυτή. Αυτό έλεγαν και οι παίκτες στις συνεντεύξεις τους. Και έτσι είναι . . .

Άλλωστε η Ελλάδα δεν είναι η ομάδα που θα μοιράσει επτάρες και οκτάρες στους αντιπάλους της. Δεν την ενδιαφέρει αυτό άλλωστε. Την Ελλάδα την ενδιαφέρει να αγωνιστεί όσο χρειάζεται για να πάρει το αποτέλεσμα . . . Αυτό αρκεί και αυτό είναι επιτυχία . . . Οι νίκες θα οδηγήσουν στην κατάκτηση στόχων και όχι οι καλές εμφανίσεις.

Όσων αφορά την υπόθεση μπαράζ, καλό είναι να περιμένουμε τις δύο αγωνιστικές που ακολουθούν γιατί ποδόσφαιρο είναι όλα γίνονται. Από κει και πέρα η Εθνική Ελλάδος έχει δείξει ότι την τελευταία δεκαετία έχει την εμπειρία να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις . . .

2 σχόλια:

  1. σιγουρα και η εμφανιση μετραει , αλλα στο τελος οπως ειπες , οι 3 βαθμοι ειναι οι σημαντικοτεροι.

    το προβλημα ειναι οταν οι ασχημες εμφανισεις οδηγουν σε ηττα , οπως πχ τα 3 γκολ που φαγαμε στην βοσνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο, η εμφάνιση πάει περίπατο αν δεν έρθει το αποτέλεσμα. Αν μία ομάδα κάνει 15-20 φάσεις και έχει τρία δοκάρια στον αγώνα, και βγάζει αυτοματισμούς κλπ τι να το κάνω αν δεν κερδίσει ; ; ; Άρα, το αποτέλεσμα μετράει..

    Και η Εθνική αυτό κοιτάει και πολύ καλά κάνει. Και απόδειξη της πετυχημένης αυτής συνταγής είναι ότι σε βάθος χρόνου κρίνεται πετυχημένη. Έχει δώσει το παρών στις τέσσερις από τις τελευταίες πέντε τελικές φάσεις των Εθνικών ομάδων (είτε Euro, είτε Mundial)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή