Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Αφιέρωμα στον Tito Vilanova

Κάθε Τετάρτη έχουμε πλέον καθιερώσει ένα αφιέρωμα σε παίκτη (πιο σπάνια σε μία ομάδα ή έναν προπονητή) που πρωταγωνιστεί στην διεθνή ποδοσφαιρική επικαιρότητα.

Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με τον Τίτο Βιλανόβα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες.





Ποδοσφαιρική καριέρα



Ο Βιλανόβα έπαιξε ως κεντρικός χαφ ποδόσφαιρο για 13 χρόνια, από το 1988 ως το 2001. Αγωνίστηκε στις Μπαρτσελόνα Β', Φιγκέρες, Θέλτα, Μπανταγιόζ, Μαγιόρκα, Γέιδα, Έλτσε και Γκράμενετ, καταγράφοντας συνολικά παραπάνω από 300 συμμετοχές σκοράροντας 26 γκολ.





Ο ''διόσκουρος'' του Γκουαρδιόλα



Το 2007, ο Πεπ Γκουαρδιόλα εκτιμώντας τις ποδοσφαιρικές του γνώσεις, τον πήρε ως βοηθό του στην Μπαρτσελόνα Β'. Την πρώτη κιόλας χρονιά κατέκτησαν το πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας και την άνοδο στη Segunda. Όταν ο Γκουαρδιόλα προσλήφθη ως προπονητής στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, πήρε μαζί του και τον Τίτο κατευθείαν, ως το... άλλο του μισό.

Με το δίδυμο Βιλανόβα-Γκουαρδιόλα η Μπαρτσελόνα πέρασε την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της, παίζοντας διαστημικό ποδόσφαιρο! Στην 4ετία (2008-2012) που είχαν το συγκεκριμένο τεχνικό δίδυμο, οι μπλαουγκράνα κατέκτησαν 3 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα, 3 σούπερ καπ Ισπανίας, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 2 ευρωπαϊκά σούπερ καπ και 2 παγκόσμια κύπελλα συλλόγων, καθηλώνοντας τον ποδοσφαιρικό πλανήτη με το ποδόσφαιρο που έπαιζαν! Σε αυτό τεράστια συμβολή είχε το alter ego του Πεπ, ο Τίτο Βιλανόβα.



Στην πρώτη ομάδα



Το καλοκαίρι του 2012 ο Γκουαρδιόλα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα, και έτσι τα κλειδιά της τεχνικής ηγεσίας δόθηκαν στον Βιλανόβα. Κάθισε για μία σεζόν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, έχοντας κάποια -όχι και τόσο ευχάριστα- διαλείμματα, το χειμώνα και τον Μάρτιο, λόγω της αρρώστιας του (θα δούμε παρακάτω).

Όσο ήταν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα ο Τίτο Βιλανόβα έδειξε πολύ καλό έργο. Μεγαλύτερο κατόρθωμά του ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος με τον απίστευτο αριθμό των 100 βαθμών, που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα! Επίσης, η ομάδα σκόραρε 115 γκολ σε 38 παιχνίδια πρωταθλήματος! Στο κύπελλο, έφτασε ως τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη Ρεάλ, ενώ και στο Τσάμπιονς Λιγκ έφτασε ως τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε με διασυρμό από τη Μπάγερν. 


Γενικά λόγω του πρωταθλήματος με ρεκόρ η σεζόν κρίνεται πετυχημένη για τη Μπαρτσελόνα. Στην απονομή ο αρχηγός Κάρλες Πουγιόλ έδωσε το τρόπαιο στον Τίτο και στον -επίσης άρρωστο με καρκίνο- Αμπιντάλ οι οποίοι το σήκωσαν μέσα σε φορτισμένο κλίμα!



Η μάχη με την καταραμένη αρρώστια


Στις 19 Δεκεμβρίου του 2012, εν μέσω της αγωνιστικής χρονιάς, η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε ότι ο Τίτο Βιλανόβα πάσχει από καρκίνο στην παρωτίδα για 2η φορά. Η πρώτη διάγνωση είχε γίνει στις 22 Νοεμβρίου την προηγούμενη χρονιά, όμως είχε εν μέρει ξεπεραστεί. Ο Τίτο μπήκε στο χειρουργείο και ακολούθησε χημειοθεραπείες για αρκετό καιρό. Το καλοκαίρι η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε ότι ο Βιλανόβα δεν μπορεί να συνεχίσει, παρά τις προσπάθειες του ίδιου, αφού ήταν δεδομένο ότι η επιδείνωση της αρρώστιας του δεν μπορούσε να συνυπάρξει με τα καθήκοντά του ως προπονητής. 

Παρότι δεν τα παράτησε ποτέ, ο Τίτο Βιλανόβα έφυγε από τη ζωή στις 25 Απριλίου 2014, δηλαδή πριν λίγες ημέρες.



Οι τιμές


Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η κατάσταση της υγείας του Τίτο Βιλανόβα, υπήρξαν σπουδαίες τιμές. Πολλές ομάδες και παίκτες ανά τον πλανήτη έκαναν δηλώσεις-ανακοινώσεις συμπαράστασης, ενώ στο κλάσικο που ακολούθησε, κατά την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο, οι παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ φόρεσαν μπλουζάκια που έδειχναν τη συμπαράστασή τους. Ανάλογες κινήσεις έγιναν και σε πάρα πολλά ματς ανά την Ισπανία, αλλά και την Ευρώπη.


Σε έναν αγώνα, όταν είχε ανακοινωθεί η επιδείνωση της κατάστασής του, οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα δημιούργησαν την απίστευτη εικόνα που βλέπετε δίπλα. Από την ημέρα που απεβίωσε, ο ποδοσφαιρικός πλανήτης έχει σοκαριστει, έχουν υπάρξει χιλιάδες ανακοινώσεις-δηλώσεις συλληπητηρίων, ενώ δημιουργήθηκε στο Καμπ Νου ειδικός χώρος για φόρο τιμής στον Τίτο, από όπου πέρασνα και οι δακρυσμένοι και σοκαρισμένοι παίκτες της ομάδας.




Η κληρονομιά


Ο Τίτο Βιλανόβα έδωσε σε όλο τον κόσμο μαθήματα ζωής. Ότι ποτέ δεν πρέπει να τα παρατάς, ακόμα και στα πιο δύσκολα. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουμε κουράγιο από αυτόν και τις δυνάμεις του. Νομίζω πως και στο ποδόσφαιρο αφήνει σπουδαία κληρονομιά, και αγωνιστικά, παρουσιάζοντας τρομερό έργο ως βοηθός του Γκουαρντιόλα και μετέπειτα ως πρώτος προπονητής, αλλά κυρίως ως προς το ήθος του και τον σεβασμό στον αντίπαλο και στο άθλημα. 




Καλό ταξίδι και καλή δύναμη στην οικογένειά σου, Τίτο!

1 σχόλιο:

  1. RIP tito !

    ειναι πραγματικα κριμα. Καλος ανθρωπος και καλος προπονητης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή