Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Αφιέρωμα στον Rivaldo

Κάθε Τετάρτη έχουμε πλέον καθιερώσει ένα αφιέρωμα σε παίκτη (πιο σπάνια σε μία ομάδα ή έναν προπονητή) που πρωταγωνιστεί στην διεθνή ποδοσφαιρική επικαιρότητα.

Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με τον σπουδαίο Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό, Ριβάλντο, ο οποίος πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι στο τέλος της σεζόν θα σταματήσει την γεμάτη επιτυχίες καριέρα του, στα 41 του χρόνια.




Κλασικός Βραζιλιάνος ο Ριβάλντο, από τους θιασώτες του joga bonito, με απίστευτες τεχνικές ικανότητες, εξαιρετικό χειρισμό της μπάλας και μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα. Κλασικό 10άρι, κινούνταν ελεύθερα πίσω από τον φορ, ενώ δυνατό του πόδι ήταν το φημισμένο αριστερό του.


Ο Ριβάλντο Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα γεννήθηκε στις 19 Απριλίου του 1972 στο Παουλίστα της Βραζιλίας. Είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, αφού έχασε από νωρίς τον πατέρα του, ενώ ζούσε γενικά σε πολύ δύσκολες και φτωχές συνθήκες. Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το υπέγραψε το 1991 με τη Σάντα Κρουζ της δεύτερης κατηγορίας, με την οποία είχε 26 συμμετοχές και 16 γκολ.


Το 1992 μεταγράφηκε στη Μότζι Μίριμ, που έμελλε να είναι και η αγαπημένη του ομάδα στο τέλος της καριέρας του. Σε αυτή την πρώτη θητεία είχε 31 συμμετοχές και 13 γκολ.


Κατόπιν, το 1993 δόθηκε δανεικός σε μία υπερδύναμη του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, την Κορίνθιανς. Με την ''Τιμάο'' αγωνίστηκε σε 22 παιχνίδια και σκόραρε 11 φορές.

Για 3 χρόνια (1994-95-96) αγωνίστηκε στην αιώνια αντίπαλο και συμπολίτισσα Παλμέιρας, με την οποία είχε εξαιρετική παρουσία και θεωρείται ακόμα και τώρα από τους καλύτερους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της. Σε 3 σεζόν, είχε 97 συμμετοχές και 60 γκολ, έπαιξε για πρώτη φορά στο Κόπα Λιμπερταδόρες (το 1995, με 5 γκολ στη διοργάνωση!) και κατέκτησε τους 3 πρώτους του τίτλους: το πρωτάθλημα του 1994 και το πρωτάθλημα Παουλίστα 2 φορές, το 1994 και το 1996.

Το 1996, έπειτα από μία αναστάτωση που τον έφερε μία ανάσα από την Πάρμα, αλλά και τις πολύ καλές εμφανίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντα (χάλκινο μετάλλιο), ο Ριβάλντο έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι και υπέγραψε στην ισπανική Ντεπορτίβο λα Κουρούνια. Είχε μία γεμάτη σεζόν, με 46 συμμετοχές και 22 γκολ και βοήθησε τα μέγιστα στο να τερματίσει η Λα Κορούνια 3η στο πρωτάθλημα!


Ο σταθμός που στιγμάτισε την καριέρα του και τον έκανε παγκοσμίως γνωστό, είναι αναμφίβολα η Μπαρτσελόνα. Στους μπλαουγκράνα υπέγραψε το καλοκαίρι του 1997 έναντι περίπου 25 εκατ. ευρώ, έγραψε ιστορία και λατρεύεται ακόμα και σήμερα από τους οπαδούς της! 

Στην πρώτη του χρονιά, είχε 51 συμμετοχές και 28 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (πρώτος σκόρερ της ομάδας), και κατέκτησε το ευρωπαϊκό σούπερ καπ (σκόραρε το 2ο γκολ με πέναλτι στο 2-0 επί της Ντόρτμουντ) και το νταμπλ στην Ισπανία (2ος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 19 γκολ, ισοφάρισε στον τελικό του κυπέλλου απέναντι στη Μαγιόρκα, που η Μπαρτσελόνα κατέκτησε τον τίτλο στα πέναλτι).


Η εξαιρετική πρώτη του σεζόν του έδωσε το εισιτήριο για το Μουντιάλ του 1998, το πρώτο του με την εθνική Βραζιλίας! Η Βραζιλία ηττήθηκε στον τελικό της διοργάνωσης από τη Γαλλία του Ζιντάν, με το Ριβάλντο να είναι βασικός σε όλα τα ματς της Βραζιλίας, με εξαιρετική συνεργασία με τον Ρονάλντο, και να σκοράρει 3 γκολ (τα 2 στο 3-2 επί της Δανίας στα προημιτελικά).

Εξίσου εξαιρετική ήταν και η δεύτερη σεζόν του Ρίμπο στην Μπαρτσελόνα. Έχοντας 48 συμμετοχές και 29 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, οδήγησε και πάλι τη Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση του τίτλου, όντας πρώτος της σκόρερ και 2ος του πρωταθλήματος πίσω από τον Ραούλ, αλλά και καλύτερος παίκτης του Ισπανικού πρωταθλήματος!


Με τη Βραζιλία κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα του 1999, όντας πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 5 γκολ (τα 2 στον τελικό) και καλύτερος παίκτης!


Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις με τη Μπαρτσελόνα και στο 2ο μισό της σεζόν 1998-99 και στο 1ο της 1999-00, αλλά και το πολύ καλό Κόπα Αμέρικα που έκανε, του έδωσαν τη Χρυσή Μπάλα του 1999, που αποτελεί και τον σπουδαιότερο ατομικό τίτλο στην καριέρα του Ριβάλντο!

Η τρίτη σεζόν του στη Μπάρτσα περνάει από πολλά κύματα, λόγω προβλημάτων στη σχέση του με τον Λουίς Φαν Χάαλ. Ωστόσο, παρά τα πολλά προβλήματα στα αποδυτήρια, ο Ριβάλντο έχει και πάλι εξαιρετική σεζόν, σκοράρει συνολικά 23 φορές σε 50 παιχνίδια, ενώ με 10 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ (πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης μαζί με Ζαρτνέλ και Ραούλ) οδηγεί σχεδόν μόνος του τη Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά!

Μετά την απόλυση του Φαν Χάαλ ο Ριβάλντο βρήκε και πάλι την ηρεμία του εξωαγωνιστικά και συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς μέσα στο γήπεδο. Τη σεζόν 2000-01 είχε 53 συμμετοχές και 36 γκολ (τα 11 σε Τσουλου-κύπελλο UEFA, ξανά πρώτος σκόρερ της ομάδας), ενώ την επόμενη σκοράρει 14 φορές σε 33 παιχνίδια, έφτασε και πάλι ως τα ημιτελικά του Τσουλου, με σπουδαιότερη στιγμή της χρονιάς το αξέχαστο χατ τρικ την τελευταία αγωνιστική απέναντι στη Βαλένθια, που έδωσε στη Μπαρτσελόνα την 4η θέση και το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ την επόμενη χρονιά!



Συνολικά ο Ριβάλντο στις 5 σεζόν του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, είχε 235 συμμετοχές και 130 γκολ (9ος σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, 2ος στις διεθνείς διοργανώσεις πίσω από τον Μέσι!), ήταν ο αγαπημένος της κερκίδας, ακόμα και σήμερα θεωρείται εκ των κορυφαίων ξένων και γενικά παικτών που φόρεσαν τη φανέλα της και δεν πρόκειται η προσφορά του να ξεχαστεί ποτέ από τους Καταλανούς!


Η πρόσληψη και πάλι του Φαν Χάαλ στη Μπαρτσελόνα το 2002 αποτέλεσε το κύκνειο άσμα και την αιτία της φυγής του Ριβάλντο από την ομάδα με την οποία έγραψε ιστορία.

Tο 2002 δε θα μπορούσε να μην είναι από τα πρώτα βιολιά της εθνικής Βραζιλίας στο Μουντιάλ που έγινε στην Άπω Ανατολή. Με εκπληκτική συνεργασία με τους Ρονάλντο (το ζευγάρι αυτό έχει μείνει στην ιστορία όπως καταλάβατε, μαζί σκόραραν τα 13 από τα 18 γκολ της Βραζιλίας στη διοργάνωση!), Ροναλντίνιο και Ρομπέρτο Κάρλος, ο Ριβάλντο κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο με την εθνική Βραζιλίας, όντας βασικός σε όλα τα ματς και σκοράροντας 5 γκολ! Αναμφίβολα ο σπουδαιότερος τίτλος στην καριέρα του Ριβάλντο!!!


Το ίδιο καλοκαίρι μεταγράφηκε σε μία άλλη μεγάλη ομάδα της Ευρώπης, τη Μίλαν. Στη Μίλαν έκατσε για 1,5 σεζόν, χωρίς να έχει μεγάλη διάρκεια, όμως σε κάποιες αναλαμπές έδειχνε τη μεγάλη κλάση του. Σκόραρε 8 φορές σε 40 συμμετοχές, και κατέκτησε 3 τίτλους το 2003: το Τσάμπιονς Λιγκ (το μοναδικό της καριέρας του, έπαιξε σε κάποια ματς και σκόραρε και 2 γκολ), το κύπελλο (σκόραρε στον 2ο τελικό επί της Ρόμα) και το Ευρωπαϊκό σούπερ καπ (έπαιξε ως αλλαγή).



Το 2004 επαναπατρίστηκε και έπαιξε για λίγο στην Κρουζέιρο. Είχε 10 συμμετοχές και 2 γκολ και κατέκτησε το πρωτάθλημα Μινέιρο.

Τον Ιούλιο του 2004 ο Ολυμπιακός έκανε το μεγάλο μπαμ που έκανε το γύρο του κόσμου, φέρνοντας τον Ριβάλντο στη χώρα μας! Με τη φανέλα του Ολυμπιακού ο Ρίμπο έπαιξε για 3 σεζόν, έδειξε πολλά σημάδια της τεράστιας κλάσης του και έκανε τους οπαδούς να τον λατρέψουν. Θεωρείται ο κορυφαίος ξένος παίκτης που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε 3 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα, έχοντας 94 συμμετοχές και 41 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Κατόπιν, αγωνίστηκε για μία σεζόν στην επίσης ελληνική ΑΕΚ. Με την ΑΕΚ έκανε και πάλι εξαιρετικές εμφανίσεις, σκόραρε 15 φορές σε 43 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, και οδήγησε την ΑΕΚ στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, ωστόσο μία έξω αγωνιστική υπόθεση έδωσε στον Ολυμπιακό τον τίτλο. Οι οπαδοί της Ένωσης τον αγάπησαν για τα 4 δάχτυλα που έδειξε στους φίλους του Ολυμπιακού μετά τη νίκη με 4-0 στο μεταξύ τους παιχνίδι!

Με το που έφυγε από την Ελλάδα, ο Ριβάλντο έγινε γυρολόγος πολυτελείας και η καριέρα του πήρε αρκετά την κατιούσα, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι στιγμές που μάγεψε το κοινό. Το 2008 και για 3 χρόνια έπαιξε στην Μπουνιόντκορ του... Ουζμπεκιστάν, όπου είχε 77 συμμετοχές και 42 γκολ, κατακτώντας 3 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα Ουζμπεκιστάν, όντας και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 2009, ενώ έσπασε και ένα παγκόσμιο ρεκόρ: πέτυχε 10 γκολ στα πρώτα 4 παιχνίδια του πρωταθλήματος!


Το 2011 είχε μία γεμάτη χρονιά στην 3η ομάδα του Σάο Πάουλο που αγωνίστηκε στην καριέρα του (μετά τις Κορίνθιανς και Παλμέιρας), την... Σάο Πάουλο, ως δανεικός από τη Μότζι Μίριμ (που τον αγόρασε χωρίς να του δώσει μία συμμετοχή. Κατέγραψε 46 εμφανίσεις και πέτυχε 7 τέρματα.


Το 2012 πήγε στην... Αγκόλα για λογαριασμό της Καμπουσκόρπ. Με την υπερομάδα αυτή είχε 21 συμμετοχές και 11 γκολ, ωστόσο το έργο του ήταν κυρίως εξωαγωνιστικό, αφού έπραξε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο στην Αφρική.


Το 2013 επέστρεψε και πάλι στη Βραζιλία, για λογαριασμό της Σάο Καετάνο. Αγωνίστηκε στη 2η κατηγορία και είχε 19 εμφανίσεις και 2 γκολ.


Τον περασμένο Δεκέμβριο επέστρεψε στην αγαπημένη του Μότζι Μίριμ, για την 3η και φαρμακερή του θητεία, όπου μέχρι το τέλος της σεζόν έχει το ρόλο παράλληλα του προέδρου και του παίκτη.


Στη Μότζι Μίριμ είχε την ευλογία, όπως άλλωστε τονίζει και ο ίδιος, να αγωνιστεί στο ίδιο ματς ως συμπαίκτης με τον 18χρονο γιο του, Ριβαλντίνιο, που αποτελεί έναν εκ των καλύτερων παικτών της ομάδας, όταν (ο 42χρονος Ριβάλντο) μπήκε αλλαγή στο ματς απέναντι στην Πιρακικάμπα!


Στην τελευταία του σεζόν, ο Ριβάλντο έχει αγωνιστεί 4 φορές, ενώ πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε με δάκρυα στα μάτια το τέλος της μεγάλης καριέρας του. Όλος ο κόσμος υποκλίθηκε στον Ρίμπο και τον ευχαρίστησε για όλα όσα πρόσφερε στο άθλημα αυτός ο παικταράς!






Βίντεο


Οι καλύτερες στιγμές του Ριβάλντο:





Όλα τα γκολ (34) του Ριβάλντο με τη Βραζιλία:





Το εκπληκτικό ψαλιδάκι απέναντι στη Βαλένθια:






Πηγές



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου