Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Αφιέρωμα στον Franck Ribery


Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε με τη βοήθεια πολλών εικόνων και σύντομες περιγραφές δίπλα από την καθεμία την πορεία του Φρανκ Ριμπερί, του παίκτη που έλαμψε την το 2013 και γενικά αποτελεί το αστέρι της Μπάγερν και της εθνικής Γαλλίας εδώ και μερικά χρόνια.

Ξεκινάμε, λοιπόν...








Ο Ριμπερί σε μικρή ηλικία. Τα σημάδια και οι ουλές από τότε ορατά. 





Στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα με την Μπουλόν (29 συμμ., 6 γκολ).





Τη σεζόν 2002-2003 ήταν μέλος της Αλ (τώρα παίζει στην 7η κατηγορία).





Το ξεπέταγμα στο Γαλλικό ποδόσφαιρο ήρθε την επόμενη σεζόν με τη φανέλα της Μπρεστ (37 συμμ., 4 γκολ).





Για ένα εξάμηνο ήταν παίκτης της Μετς (νυν πρωτοπόρος της Γαλλικής Ligue 2).





Η πρώτη μεταγραφή εκτός Γαλλίας ήρθε τον Γενάρη του 2005, με τον Φρανκ να μετακομίζει στην Κωνσταντινούπολη για λογαριασμό της Γαλατασαράι.





Με τη Γαλατά κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο, το κύπελλο Τουρκίας, ανοίγοντας μάλιστα το σκορ στον τελικό (5-1 επί της Φενέρ).





Τη διετία 2005-2007 αγωνίστηκε στην -κατά γενική ομολογία μεγαλύτερη ομάδα της Γαλλίας- Μαρσέιγ (συνολικά 91 συμμ., 17 γκολ).





Κατέκτησε το Ιντερτότο του 2005 με τη Μαρσέιγ, ανοίγοντας το σκορ στο 5ο λεπτό στον τελικό, ενώ 7 λεπτά αργότερα... αποβλήθηκε! Την ίδια σεζόν βρήκε νεαρός παίκτης της χρονιάς στη Γαλλία.



Ο Ριμπερί κλήθηκε στην 23άδα της Γαλλίας για το Μουντιάλ του 2006, παίζοντας σε ΟΛΑ τα ματς βασικός (σκόραρε 1 γκολ, απέναντι στην Ισπανία για τη φάση των 16, βοηθώντας τα μέγιστα στο να φτάσει η εθνική Γαλλίας στον τελικό (ήττα στα πέναλτι από την Ιταλία) της διοργάνωσης!


Το 2007 βγήκε καλύτερος Γάλλος παίκτης (αναδείχθηκε και το 2008 και το 2009). Παρότι δεν κατέκτησε κάποιο μεγάλο τίτλο, ο Ριμπερί προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον πολλών ομάδων στην Ευρώπη με τις εμφανίσεις του στη Μαρσέιγ, από την οποία ήταν με το 1,5 πόδι εκτός λόγω του χαρακτήρα του..


Στις 7 Ιουνίου του 2007 ο Ριμπερί κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, παίρνοντας μεταγραφή στη Μπάγερν Μονάχου (έναντι 25 εκατ.), στην οποία αγωνίζεται μέχρι σήμερα, έχοντας καταγράψει 259 συμμετοχές και 92 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Στη φώτο παρουσιάζεται παράλληλα με τον Λούκα Τόνι.



Η πρώτη σεζόν του Ριμπερί στη Μπάγερν είναι φανταστική. Η Μπάγερν κατακτάει πρωτάθλημα, κύπελλο, λιγκ καπ, ενώ φτάνει ως τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο ίδιος ο Γάλλος πετυχαίνει 20 γκολ σε 46 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις




Ο Φρανκ έπαιξε και στα 3 ματς του ομίλου του Euro 2008 (τελευταία η Γαλλία με μόλις 1 βαθμό). Στο 3ο ματς, απέναντι στην Ιταλία, τραυματίστηκε και έγινε αλλαγή μόλις στο 10ο λεπτό (φώτο δίπλα).





Την επόμενη σεζόν ο Ριμπερί είχε 36 εμφανίσεις, αφού έχασε αρκετά ματς λόγω τραυματισμών, ωστόσο πρόλαβε να σκοράρει 14 γκολ. Η Μπάγερν δεν κατέκτησε κάποιο τίτλο.




Η επόμενη σεζόν αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα για Μπάγερν και Ριμπερί. Ο Γάλλος πετυχαίνει μόλις 7 γκολ σε μόλις 30 εμφανίσεις, ωστόσο κατακτάει το νταμπλ στη Γερμανία και φτάνει ως τον πρώτο τελικό τσουλου της καριέρας του, όπου όμως η Μπάγερν θα ηττηθεί με 2-0 από την Ίντερ του Μουρίνιο και του Μιλίτο.



Οι μειωμένοι αριθμοί του Ριμπερί δεν εμπόδισαν τον προπονητή της εθνικής Γαλλίας, Ρειμόν Ντομενέκ να τον καλέσει και να του εμπιστευτεί ηγετικό ρόλο στο Μουντιάλ του 2010. Ωστόσο, τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα στην εθνική Γαλλίας, στα οποία ''συμβάλλει'' και ο Ριμπερί με τον κακό χαρακτήρα του, οδηγούν στον αποκλεισμό της από τους ομίλους της διοργάνωσης ως τελευταία.



Η σεζόν 2010-11 θα ξεχαστεί γρήγορα από τον Φρανκ, καθώς παρά τα 11 γκολ που έβαλε, η Μπάγερν θα βγει 3η στο πρωτάθλημα, θα αποκλειστεί στα ημιτελικά του κυπέλλου και στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ..


Ο Ριμπερί και η Μπάγερν θα γνωρίσουν μεγάλη ξενέρα στα τελειώματα της σεζόν 2011-2012, με τον Γιουπ Χάινκες προπονητή, καθώς θα βγουν 2οι σε όλα: 2οι στο πρωτάθλημα, ήττα στον τελικό κυπέλλου και ήττα στα πέναλτι από την Τσέλσι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ριμπερί θα παίξει σχεδόν σε όλα τα ματς εκείνης της σεζόν, με 50 συμμετοχές και 17 γκολ.


Ο Ριμπερί δεν έχασε ούτε λεπτό από τα 4 ματς που έπαιξε η Γαλλία στο Euro 2012, όπου αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την μετέπειτα κάτοχο, Ισπανία.



Η σεζόν 2012-2013 ήταν η καλύτερη στην ιστορία της Μπάγερν και στην καριέρα του Ριμπερί αντίστοιχα! Η Μπάγερν, κατέκτησε το τρεμπλ (πρωτάθλημα, κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ), ο Ριμπερί σκόραρε 11 γκολ σε 43 εμφανίσεις, αναδείχτηκε πρώτος στις ασίστ (15) στην Μπουντεσλίγκα και κέρδισε ένα σωρό ατομικές διακρίσεις!



Μέσα στο 2013 ο Ριμπερί έχει κερδίσει τις εξής ατομικές διακρίσεις: καλύτερος παίκτης της Ευρώπης από την UEFA, καλύτερος παίκτης του Τσάμπιονς Λιγκ, καλύτερος παίκτης της Μπουντεσλίγκα, καλύτερος παίκτης του Μουντιάλ Συλλόγων, ενώ είναι και μέσα στη υποψήφια 3άδα (μαζί με Μέσι, Ρονάλντο) για τη Χρυσή Μπάλα!



Με 5 γκολ στα προκριματικά βοήθησε τα μέγιστα στο να προκριθεί η εθνική Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.



Ο Ριμπερί συνεχίζει σε εντυπωσιακούς ρυθμούς και τη φετινή σεζόν, με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο. Η Μπάγερν μοιάζει ασταμάτητη και έτοιμη για άλλο ένα τρεμπλ, ο Ριμπερί έχει ήδη πετύχει 12 γκολ σε 22 εμφανίσεις και έχει ήδη κατακτήσει 2 τίτλους: του Σούπερ καπ Ευρώπης (ο Ριμπερί σκόραρε και σ' αυτό το ματς) και το Μουντιάλ Συλλόγων.

1 σχόλιο:

  1. Από τους καλύτερους στη θέση του !

    Θυμάμαι πριν 2 χρόνια που τον ήθελε και η Ρεάλ αλλά δεν μπόρεσε να τα βρει με την Μπάγερν. Αν είχε μετακομίσει στην Μαδρίτη , πιθανόν η Ρεάλ να είχε κατακτήσει πιο πολλά τρόπαια.

    Είναι προσωπικότητα ο άνθρωπος , κάτι που δεν έχει ο Ντι Μαρία στην Ρεάλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή