Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Αφιέρωμα στον Luis Suarez

Ο Λουίς Σουάρεζ είναι πλέον ο απόλυτος σταρ της Λίβερπουλ, συνεχίζει να σκοράρει ακατάπαυστα, έκανε άλλο ένα χατ τρικ απέναντι στη Νόριτς μεσοβδόμαδα και έχει πλέον καθιερωθεί μέσα στους 5 κορυφαίους επιθετικούς στον πλανήτη.

Παρακάτω θα δείτε τα πάντα για τη ζωή και την καριέρα του Ουρουγουανού φορ που τρελαίνει κόσμο με τα καμώματά του, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου! Απολαύστε τον...!






Η πορεία του

Ο Λουίς Αλμπέρτο Σουάρεζ Ντίαζ γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 1987 στο Σάλτο της Ουρουγουάης. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς οι γονείς του χώρισαν και ζούσε σε πολύ φτωχές συνθήκες, σε σημείο να περπατάει ξυπόλητος στο δρόμο και να ζητιανεύει.

Ευτυχώς ανακαλύφθηκε το ταλέντο του από της Νασιονάλ (μαζί με την Πενιαρόλ οι 2 τιτάνες του ποδοσφαίρου της Ουρουγουάης) στα 16 του χρόνια και έτσι βρήκε και έφτιαξε τη ζωή του.

Το 2005 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Νασιονάλ. Το ντεμπούτο του το έκανε τον Μάιο του 2005 και το πρώτο του γκολ ήρθε 4 μήνες αργότερα.

Στην Νασιονάλ ο νεαρός Λουίς έβγαλε μάτια, καθώς πρόλαβε να σκοράρει 12 γκολ σε 34 εμφανίσεις και να βοηθήσει τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ήταν δεδομένο ότι δεν θα έμενε πολύ ακόμα στην πατρίδα του.

Το 2006 ο Σουάρεζ μετακόμισε στην Ολλανδία για λογαριασμό της Γκρόνινγκεν. Στην αρχή είχε προβλήματα προσαρμογής, όμως σταδιακά βρήκε τα πατήματά του και στη μοναδική σεζόν του (και σ' αυτή την ομάδα) πέτυχε 15 γκολ, ενώ έκανε και το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο. 
Ωστόσο, τα προβλήματα στη συμπεριφορά του εντός και εκτός γηπέδου θα τον ωθήσουν στην έξοδο από την Γκρόνινγκεν.

Ο Άγιαξ θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και θα κάνει δικό του τον Ουρουγουανό στις αρχές του Αυγούστου του 2007. Ένα νέο κεφάλαιο, μία νέα ευκαιρία νοιγόταν στον 20χρονο τότε Σουάρεζ.

Από την πρώτη στιγμή ήταν αναντικατάστατος στον Αίαντα και λατρεύτηκε από την εξέδρα. Στην πρώτη του σεζόν έβαλε 22 γκολ και στην δεύτερη άλλα 24, χωρίς όμως να κατακτήσει κάποιον τίτλο σε αυτά τα πρώτα 2 χρόνια. Έβαλε και 5 γκολ στο κύπελλο Ουέφα τη σεζόν 2008-09.

Η σεζόν 2009-2010, είναι ίσως η καλύτερη μέχρι στιγμής στην καριέρα του Σουάρεζ, καθώς σκόραρε 49 γκολ σε 48 εμφανίσεις με τη φανέλα του Άγιαξ σε όλες τις διοργανώσεις! Έβαλε 35 για το πρωτάθλημα (η καλύτερη επίδοση μετά από τα 37 του Φαν Μπάστεν το 1986), άλλα 6 στο Γιουρόπα Λιγκ, και 8 στο κύπελλο, το οποίο και κατέκτησε ο Άγιαξ. 

Ο Σουάρεζ αυτά τα 8 γκολ τα πέτυχε σε 2 ματς: τα 6 στο... 1-14 (!) επί κάποιας WHC Wezep, και άλλα 2 στον τελικό επί της Φέγενορντ! Αυτή η σεζόν ουσιαστικά ''σύστησε'' τον Σουάρεζ στο ποδοσφαιρικό κοινό και τον έκανε γνωστό σε όλη την Ευρώπη.


Την επόμενη σεζόν, η οποία χωρίστηκε στα 2 για τον Σουάρεζ, συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς με τη φανέλα του Άγιαξ. Στο τελευταίο 6μηνο ως παίκτης του (ήταν δεδομένο ότι δεν θα αργούσε το μεγάλο βήμα) σκόραρε 12 γκολ σε 24 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, βοηθώντας τα μέγιστα στο να πάρει ο Άγιαξ την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ήταν και αρχηγός σε κάποια ματς.

Το τελευταίο του γκολ για τον Αίαντα ήταν στις 11 Νοεμβρίου του 2010 με αντίπαλο την Βένταμ για το κύπελλο (τελικό σκορ νίκη με 3-0).

H Λίβερπουλ το χειμώνα του 2011 είχε πουλήσει τον Τόρες στην Τσέλσι και έτσι επέλεξε τον Σουάρεζ. Έτσι, το κενό που άφησε ο Ισπανός, ήρθε να καλύψει ο Σουάρεζ, ο οποίος διεκδικούνταν από ένα σωρό μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, όμως προτίμησε τη Λίβερπουλ, η οποία πλήρωσε 22,7 εκατομμύρια λίρες για να τον αγοράσει από τον Άγιαξ.

Με το που μεταγράφηκε στη Λίβερπουλ, ο Λουίς επέλεξε το νούμερο 7 για τη φανέλα του, μη γνωρίζοντας την ιστορία που είχε το συγκεκριμένο νούμερο για τη Λίβερπουλ (το είχαν φορέσει θρύλοι του παρελθόντος, όπως ο Κέβιν Κίγκαν ή ο Κένι Νταλγκλίς, που ήταν και ο προπονητής της Λίβερπουλ όταν ο Σουάρεζ μεταγράφηκε στους Reds).

Ο Ουρουγουανός όχι μόνο δεν αγχώθηκε, αλλά ενθουσιάστηκε και είπε ότι θέλει να γράψει κι αυτό τη δική του ιστορία στη Λίβερπουλ. Είναι εδώ και 2,5 χρόνια το μεγαλύτερο κεφάλαιο της ομάδας και το σημείο αναφοράς της!

Το ντεμπούτο του το έκανε λίγες ημέρες αργότερα, περνώντας ως αλλαγή στο ματς απέναντι στη Στόουκ, σκοράροντας και το πρώτο του γκολ λίγα λεπτά αργότερα! Στο πρώτο του εξάμηνο ως παίκτης της Λίβερπουλ ο Σουάρεζ έπαιξε σε 13 ματς και σκόραρε 4 γκολ, περνώντας με επιτυχία το πρώτο στάδιο της προσαρμογής στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Έπεισε τους πάντες με τις εμφανίσεις του και ο νέος προπονητής της Λίβερπουλ το καλοκαίρι, ο Μπρένταν Ρότζερς, αποφάσισε να χτίσει την επίθεση των Reds γύρω από τον Σουάρεζ.

Η επόμενη σεζόν (2011-2012) ήταν εξαιρετική για τον Σουάρεζ. Ήταν ουσιαστικά η καθιέρωσή του, η ανάδειξή του ως ένας εκ των κορυφαίων στράικερ της Πρέμιερ Λιγκ. Ήταν ο πρώτος σκόρερ της Λίβερπουλ (17 γκολ συνολικά σε 39 εμφανίσεις), ενώ κατέκτησε και τον μοναδικό τίτλο του ως τώρα με τη Λίβερπουλ, το λιγκ καπ, νικώντας στον τελικό στα πέναλτι την Κάρντιφ.

Έχασε βέβαια αρκετά ματς λόγω του περιστατικού με τον Εβρά που βλέπουμε παρακάτω στο αφιέρωμα, αλλά και κάποιων τραυματισμών. Είχε γίνει πλέον σύνθημα στα χείλη των οπαδών της Λίβερπουλ, με το πέρας της σεζόν!

Η περσινή σεζόν (2012-2013) ήταν (μαζί με την 2009-2010) και η καλύτερη στην καριέρα του Λουίς! Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Λίβερπουλ για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, αλλά και καλύτερος παίκτης της ομάδας για τη σεζόν από ψήφους των οπαδών, αλλά και δεύτερος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ, 3 γκολ πίσω από τον Φαν Πέρσι.

Συγκαταλέχθηκε στην καλύτερη 11άδα του πρωταθλήματος και ήταν ανάμεσα στους 6 υποψήφιους για καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος! Συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις είχε 44 συμμετοχές και 30 γκολ!


Πέρα από τους αριθμούς και τα επιτεύγματά του, την περσινή σεζόν ο Σουάρεζ ήταν το Α και το Ω της Λίβερπουλ. Μόνος του την κράτησε στα περισσότερα ματς, με τα γκολ, της ασίστ και τις εμπνεύσεις του! Έγινε ο δεύτερος πιο αγαπημένος της κερκίδας (μετά φυσικά τον εμβληματικό Στίβεν Τζέραρντ) και αγαπητός στους συμπαίκτες του! 

Προσθέστε ότι και αυτή τη σεζόν έχασε πολλά ματς λόγω τιμωρίας, για το περιστατικό με τον Ιβάνοβιτς που επίσης βλέπουμε παρακάτω! Την περσινή χρονιά έπαιξε και 8 ματς στο Γιουρόπα Λιγκ με τη Λίβερπουλ, σκοράροντας και 4 γκολ.


Το περασμένο καλοκαίρι οι σχέσεις Σουάρεζ-Λίβερπουλ πέρασαν από χίλια κύματα. Δίκαια χαρακτηρίστηκε το σήριαλ του καλοκαιριού.

Τον διεκδίκησαν πάρα πολλές μεγάλες ομάδες, με τις Άρσεναλ και Ρεάλ να δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τον ίδιο να τονίζει μία ότι θέλει να φύγει μία ότι ίσως μείνει, πολλοί οπαδοί στράφηκαν εναντίον του και η διοίκηση, όντας μη ικανοποιημένη από τις προτάσεις που ήρθαν, ενάντια στις απόψεις των οπαδών, ξεκίνησε συζητήσεις για την παραμονή του. Τελικώς, πείστηκε να μείνει στη Λίβερπουλ και να συνεχίσει να αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιό της. 

Περισσότερα για το καλοκαιρινό σήριαλ με πρωταγωνιστή τον Σουάρεζ μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Η φετινή σεζόν είναι εκπληκτική για τον Λουίς, ο οποίος συνεχίζει να είναι το σημείο αναφοράς των Reds μέσα στον αγωνιστικό χώρο, να συνεργάζεται άψογα με τους συμπαίκτες του και να σκοράρει ασταμάτητα, καθώς μετράει 14 γκολ σε 11 εμφανίσεις μέχρι στιγμής! 

Πριν λίγες ημέρες βγήκε στη φόρα ότι η διοίκηση θα προτείνει ανανέωση συμβολαίου στον Σουάρεζ με πολύ αυξημένες απολαβές. Ο Σουάρεζ δείχνει πεπεισμένος να μείνει στην ομάδα, να τα δώσει όλα και να την οδηγήσει και πάλι πολύ ψηλά, εκεί που βρισκόταν πριν πολλά χρόνια!



Στην εθνική

Ο Λουίς Σουάρεζ έχει ήδη αφήσει σπουδαίο στίγμα στην εθνική Ουρουγουάης, αφού είναι ο πρώτος της σκόρερ όλων των εποχών!

Το ντεμπούτο του το έκανε στις 8 Φεβρουαρίου του 2007 απέναντι στην Κολομβία. Μέχρι στιγμής έχει ήδη πραγματοποιήσει 71 συμμετοχές και έχει σκοράρει 39 γκολ με τη φανέλα της ''Σελέστε''.

Έγινε.. ίνδαλμα στο Μουντιάλ του 2010, καθώς στον προημιτελικό απέναντι στη Γκάνα, στο 121ο λεπτό (παράταση είχε πάει το ματς) έκανε επίτηδες χέρι πάνω στη γραμμή για να σώσει την εστία. 

Φυσικά δόθηκε πέναλτι και αποβλήθηκε, όμως το πέναλτι χάθηκε και η Ουρουγουάη πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά από τη διαδικασία των πέναλτι, με τον Σουάρεζ να γίνεται εθνικός ήρωας! Στο Μουντιάλ του 2010 ο Λουίς έπαιξε στα 6 από τα 7 ματς (έχασε 1 λόγω της αποβολής) που έδωσε η Ουρουγουάη (4η θέση στη διοργάνωση) και σκόραρε 3 γκολ!


Σπουδαία ήταν και η παρουσία του Σουάρεζ και στο Κόπα Αμέρικα του 2011, το οποίο μάλιστα κατέκτησε η Ουρουγουάη με τον ίδιο να συντελεί τα μέγιστα!

Έπαιξε σε όλα τα ματς, σκόραρε 4 γκολ (1 στον τελικό) και ανακηρύχθηκε καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης! Συμμετείχε φυσικά και στο Συνομοσπονδιών που έγινε πριν λίγους μήνες, με την Ουρουγουάη να κατακτά την 4η θέση και τον ίδιο να σκοράρει 3 γκολ. Και έπονται πολλά ακόμη...!



Τρόπος παιχνιδιού

Το αγωνιστικό στυλ του Σουάρεζ λίγοι στον πλανήτη μπορούν να το ανταγωνιστούν. Είναι ένας all-around επιθετικός, που τα κάνει όλα: σκοράρει με οποιοδήποτε τρόπο και από οποιαδήποτε απόσταση, μοιράζει ασίστ, συνεργάζεται με τους συμπαίκτες του, τρέχει και βοηθάει στην πίεση ψηλά και κάνει συνεχείς κινήσεις χωρίς τη μπάλα. Πραγματικά σπουδάιος επιθετικός που κάθε ομάδα θα λάτρευε να έχει στο ρόστερ της.




Η αντιπαθητική πλευρά του Σουάρεζ

Ο Λουίς Σουάρεζ κατά καιρούς έχει απασχολήσει το ποδοσφαιρικό στερέωμα με τα καμώματά του. Το ένα από τα δύο μεγάλα γεγονότα που ήταν στο επίκεντρο ήταν η ρατσιστική επίθεση στον Πατρίς Εβρά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 

Δέχθηκε τιμωρία 8 αγωνιστικών και σεβαστού οικονομικού ποσού πρόστιμο, ενώ στο επόμενο παιχνίδι δεν έδωσε χειραψία και είχε συνεχώς διαμάχες με τον Γάλλο μπακ. Όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης τον έκραζε απίστευτα και βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών λεκτικών επιθέσεων.

Το άλλο μεγάλο γεγονός συνέβη πριν λίγους μήνες και αφορά το γνωστό και μη εξαιρετέο δάγκωμα στον Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς της Τσέλσι. Την ώρα που η διεκδίκηση έχει χαθεί, ο Σουάρεζ πέφτει πάνω στον Σέρβο και χωρίς λόγο του δαγκώνει το χέρι.. 

Αυτό προξένησε απίστευτα αρνητικά σχόλια αλλά και ανέκδοτα-αστείες εικόνες από τα social media όλου του πλανήτη. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο διαιτητής και οι βοηθοί δεν το παρατήρησαν και δεν πήρε κάρτα, με αποτέλεσμα να σκοράρει στο 90' του ίδιου παιχνιδιού! Η ομοσπονδία πάντως τον τιμώρησε με 10 αγωνιστικές! 

Βίντεο από τα 2 καμώματά του μπορείτε να δείτε κάτω κάτω στη λίστα των βίντεο.

Επίσης, ο Ουρουγουανός έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως για τις βουτιές του. Σε πολλά ματς έχει προσπαθήσει να εκβιάσει πέναλτι-φάουλ βουτώντας θεαματικά, προκαλώντας ανθρώπους του ποδοσφαίρου να τον κατηγορήσουν και να τον συκοφαντήσουν (όχι άδικα βέβαια εδώ που τα λέμε). 

Πήρε μία μίνι ''εκδίκηση'' στο ματς απέναντι στην Έβερτον πέρσι, όταν και έκανε ''βουτιά'' μπροστά στον πάγκο του Ντέιβιντ Μόγιες που τον είχε κατηγορήσει ουκ ολίγες φορές για τις βουτιές του, αποδεικνύοντας το πόσο ''τρέλα'' έχει μέσα του, και αυτό τον κάνει είτε πιο συμπαθητικό, είτε πιο αντιπαθητικό όπως το βλέπει ο καθένας (διαλέγω το πρώτο γιατί μου αρέσουν οι '''τρελοί'' ποδοσφαιριστές)!



Επιτεύγματα

Νασιονάλ: 1 πρωτάθλημα
Άγιαξ: 1 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο
Λίβερπουλ: 1 λιγκ καπ
Εθν. Ουρουγουάης: Κόπα Αμέρικα 2011

Ατομικά

Καλύτερος παίκτης του Άγιαξ τις σεζόν 2008-09 και 2009-10
Πρώτος σκόρερ της Eredivisie τη σεζόν 2009-10
Πρώτος σκόρερ του κυπέλλου Ολλανδίας τη σεζόν 2009-10
Καλύτερος ποδοσφαιριστής στην Ολλανδία τη σεζόν 2009-10
MVP του Κόπα Αμέρικα 2011
Καλύτερη 11άδα της Πρέμιερ Λιγκ τη σεζόν 2012-13
Καλύτερος παίκτης της Λίβερπουλ τη σεζόν 2012-13




Προσωπική άποψη

Παρά τα όσα ακούγονται και λέγονται για τον χαρακτήρα του, θεωρώ ότι είναι μεγάλος παικταράς και αξίζει τον -ποδοσφαιρικό τουλάχιστον- σεβασμό όλων. Ένας παίκτης που θα μπορούσε να σταθεί σε οποιαδήποτε ομάδα του πλανήτη και αξίζει ένα μεγάλο τρόπαιο στην καριέρα του. Με την κατάλληλη ενίσχυση για τη Λίβερπουλ πάντως μπορεί να πετύχει πολλά και γύρω από αυτόν πρέπει να χτιστεί το αγωνιστικό πλάνο των Reds.



Βίντεο

Αξίζει να τα δείτε ΟΛΑ πιστεύω





























Πηγές



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου