Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Οι προσεκτικές κινήσεις της Roma

Μία από τις ομάδες οι οποίες κινούνται έξυπνα και προοδευτικά στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού, όσων αφορά τόσο τις προσθήκες και τις αποδεσμεύσεις, όσο και τις πωλήσεις είναι η Ιταλική Ρόμα.

Η ομάδα πέρυσι είχε αγωνιστικά προβλήματα και δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του πρωταθλήματος να βρει την σταθερότητα που έψαχνε.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν όχι μόνο να χάσει τον τελικό Κυπέλλου από την Λάτσιο αλλά να μην παίξει σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από αρκετό καιρό . . .

Όλα αυτά φαίνεται ότι οδήγησαν τους ανθρώπους της ομάδας σε ριζικές αποφάσεις. Πρώτη απ' όλες ήταν η απόφαση της πρόσληψης του Ρούντι Γκαρσία ως νέο τεχνικό της ομάδας. Ο Ρούντι Γκαρσία βρισκόταν στο Γαλλικό πρωτάθλημα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προπονώντας την Λιλ. Με την Γαλλική ομάδα την σαιζόν 2010-2011 σήκωσε Κύπελλο και Πρωτάθλημα. Επίσης, αγωνίστηκε στους ομίλους του Champions League.

Με την Ρόμα υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας 2+1 ετών. Μέχρι το καλοκαίρι του 2015 με οψιόν ανανέωσης ενός ακόμη έτους, δηλαδή.

Η Ρόμα απέκτησε έναν προπονητή ο οποίος έχει κάνει πρωταθλητισμό. Άρα έχει τις απαιτούμενες παραστάσεις για ομάδα τέτοιων στόχων. Όχι, ότι η Ρόμα στοχεύει στο πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά ο προπονητής της έχει τις απαιτούμενες εμπειρίες. Συν τοις άλλοις, όχι μόνο έχει παραστάσεις από ομάδα πρωταθλητισμού αλλά είναι και τιτλούχος, καθώς το 2011 κέρδισε δύο κούπες. Πρωτάθλημα και Κύπελλο με την Λιλ.

Και τέλος, ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι προέρχεται από ένα πρωτάθλημα (το Γαλλικό) το οποίο δεν απέχει πάρα πολύ σε αγωνιστική φιλοσοφία από το Ιταλικό (όπως για παράδειγμα απέχει το Ισπανικό ή το Γερμανικό). Οι περισσότερες ομάδες και στην Γαλλία προσπαθούν να κρατήσουν το μηδέν πρώτα και μετά να βγουν μπροστά για το γκολ.

Η Ρόμα, τις τελευταίες σαιζόν πειραματίστηκε με προπονητές (Λουίς Ενρίκε, Ζέμαν) οι οποίοι έπαιζαν ιδιαίτερα ανοικτό ποδόσφαιρο για τα δεδομένα του Ιταλικού πρωταθλήματος. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια κενά στην άμυνα και δέχεται το εύκολο γκολ. Ήταν ένα ρίσκο που δεν της βγήκε.

Σε όλα αυτά αν λάβουμε υπόψη μας τις λίγες αλλά ουσιαστικές προσθήκες που πραγματοποίησε (και πιθανόν να πραγματοποιήσει) σε συνάρτηση με τις αποδεσμεύεσεις και την πώληση (που άφησε αρκετά εκατομμύρια) του Μαρκίνιος στην Παρί συμπεραίνουμε ότι η ομάδα κινήθηκε έξυπνα και άλλαξε ρότα.

Απέκτησε τον έμπειρο και ικανότατο τερματοφύλακα, τον Ντε Σάνκτις. Ο Στεκέλενμπουργκ πήγε στην Φούλαμ. Απέκτησε τον ικανότατο αμυντικό (που μπορεί να αγωνιστεί και ως κεντρικό χαφ) τον Μπενάτια από την Ουντινέζε. Απέκτησε για το δεξί άκρο της άμυνας τον πολύπειρο (αλλά χωρίς γεμάτες σαιζόν τελευταία είναι η αλήθεια) Μαϊκόν. Και η κορυφαία κίνηση όλων ήταν ο Βέλγος χαφ, ένα από τα πιο σύγχρονα κεντρικά χαφ της Ευρώπης, ο Στρούτμαν.

Ο Στρούτμαν, ο οποίος είναι παίκτης που ψάχνει το κάθετο παιχνίδι. Είναι παίκτης που θα πάρει μέτρα και προσπαθήσει να κάνει σουτ στην αντίπαλη περιοχή. Θα μοιράσει την μπάλα, θα αμυνθεί. Τα κάνει όλα, εν ολίγοις. Πολύ καλή επιλογή.

Η Ρόμα τις τελευταίες εβδομάδες στοχεύει και στην απόκτηση ενός ακόμα περιφερειακού (για την ακρίβεια) επιθετικού... Με τον Ζερβινιό (της Άρσεναλ) να είναι στην κορυφή της λίστας. Παρόλα αυτά δεν τα βρίσκουν στο οικονομικό και δεν κλείνει η συμφωνία.

Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι οι άνθρωποι της Ρόμα αποφάσισαν να θέσουν ένα σταθερό αγωνιστικό πλάνο (με την πρόσληψη του Ρούντι Γκαρσία) και να αποκτήσουν παίκτες σε θέσεις που χρειαζόταν, διατηρώντας παράλληλα στο ρόστερ της ομάδας παίκτες που είναι χρησιμότατοι και έμπειροι. Το μόνο που μένει είναι να "δεθεί" η αδύναμη - τις τελευταίες σαιζόν - άμυνα της ομάδας. Γιατί επιθετικά βρίσκει λύσεις . . .

6 σχόλια:

  1. συμφωνω με οσα λες , η ρομα κανει σωστα βηματα στο μεταγραφικο παζαρι και προσπαθει να ξαναχτισει δυνατη ομαδα.

    στην αμυνα, ως μοναδες , διαθετει καλους παικτες :
    Λεαντρο κασταν , μπουρντισο και ο νεαρος ρομανιολι που ειναι εξελιξιμος...

    για τον προπονητη τωρα δεν ξερω αν ειναι ο καταλληλος, αυτο το 4-4-2 που προσπαθει να εφαρμοσει σε ορισμενα φιλικα δεν φαινεται να ταιριαζει στην ομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο προπονητής είναι ο κατάλληλος. 4 χρόνια στην Λιλ ήταν και εκανε πολυ καλες πορειες. Πρωτάθλημα και Κύπελλο πήρε το 2011.. Τι άλλο να κάνει ; ; ;

    Αυτό που καταλαβαίνω τα τελευταία χρόνια από την Ρόμα είναι ότι θέλει να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο. Ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας δηλαδή. Το καλό γι αυτήν ήταν ότι είχε τα εργαλεία να το κάνει και το έκανε.. Το κακό ήταν η πολύ κακή αμυντική λειτουργία. Τόσο με Λουίς Ενρίκε (πρόπερσι), όσο και με Ζέμαν (πέρσι).

    Απέτυχε δηλαδή το πείραμα με προπονητές που παίζουν όχι απλά ανοικτά αλλά κατακτητικά...

    Ο Ρούντι Γκαρσία θα την στρώσει. Αν δεις και τις κινήσεις ήταν όλες μία και μία. Ντε Σάνκτις (τέρμα). Από τους καλύτερους του πρωταθλήματος. Μπενάτια (από Ουντινέζε. Ένα μεσοαμυντικό εργαλειο που συμφερει). Στρούτμαν (από τα ανερχόμενα κεντρικά χαφ της Ευρώπης). Ο Μαικόν δεν με ψήνει και τόσο αλλά είναι και ο Τοροσίδης στα δεξια της άμυνας. Αν και παίζεται η παραμονή του.

    Πιστεύω θα είναι πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες δύο σαιζόν η Ρόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιουβε - ναπολι -φιορεντινα θα ειναι στις πρωτες θεσεις...

    λατσιο - ιντερ - ρομα θα παλεψουν για θεση στην ευρωπη, απο 3 ως 5η θεση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η ναπολι με ερωτηματικο ομως ,λογο μπενιτεθ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θ α μιλησουμε και γι αυτο λιγο πριν αρχισει το πρωταθλημα.

    Προσωπικά, έχω Γιούβε πρώτο φαβορί.Μετά έχω Μίλαν και Φιόρε. Την Νάπολι λόγω αλλαγής αγωνιστικής φιλοσοφίας δεν την έχω για ψηλά.. Η Λάτσιο και η Ρόμα θα τα πάνε καλύτερα και η Ίντερ λίγα πράγματα. Λόγω Ματσάρι αναμένεται να δέσει...

    Αν ο Μοντέλα κάνει την Φιορεντίνα αποτελεσματική και στα εκτός έδρας παιχνίδια, τότε είναι για μεγάλα πράγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα εχει ζουμι η ιταλια φετος

    ΑπάντησηΔιαγραφή