Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Εμφανώς βελτιωμένη η Manchester City

Καλησπέρα σε όλον τον κόσμο. Επέστρεψα και 'γω έπειτα από 3 βδομάδες διακοπές και αυτό είναι το πρώτο μου μετά διακοπών άρθρο.

Το άρθρο αφορά την Μάντσεστερ Σίτι, η οποία ενισχύθηκε πολύ σημαντικά το καλοκαίρι, έχει ήδη ξεκινήσει καλά τη σεζόν και δείχνει ότι είναι έτοιμη για μεγάλα πράγματα. Παρακάτω θα αναλύσουμε μεταγραφές, αγωνιστικά και θα εκφέρουμε απόψεις για το μέλλον.

Οι μεταγραφές

Η Σίτι πραγματοποίησε 4 πολύ καλές μεταγραφές:

Φερναντίνιο - κεντρικό χαφ - από Σαχτάρ - 30 εκατ. λίρες
Στέβαν Γιόβετιτς - δεύτερος επιθετικός - από Φιορεντίνα - 22 εκατ. λίρες
Άλβαρο Νεγρέδο - σέντερ φορ - από Σεβίλλη - 20 εκατ. λίρες
Χεσούς Νάβας - δεξί εξτρέμ - από Σεβίλλη - 14,9 εκατ. λίρες

  • Φερναντίνιο: Είναι το κλασικό 8άρι που λέμε στην ποδοσφαιρική γλώσσα, ή αλλιώς box-to-box. Είναι δυνατός, έχει πολύ καλές δημιουργικές ικανότητες και το δυνατό του σημείο είναι το φαρμακερό του πόδι από μακρινή απόσταση. Σίγουρα θα βοηθήσει και θα βοηθηθεί από τον Τουρέ.
  • Γιόβετιτς: Είχε γίνει μήλον της έριδος για πολλές μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. Τελικά κατέληξε στη Σίτι λόγω χρημάτων κυρίως. Πρόκειται για έναν απίστευτα ταλαντούχο παίκτη, που ξέρει πολλά καντάρια μπάλα και μπορεί να παίξει σε όλες τις μεσοεπιθετικές θέσεις. Εξαιρετική τεχνική, πολύ καλός στο ρόλο του κρυφού κυνηγού και πολύ γρήγορος.
  • Νεγρέδο: Ο κλασικός σέντερ φορ. Είναι πολύ καλός σκόρερ, ειδικά με το κεφάλι, ενώ ξέρει να τελειώνει καλά φάσεις. Δεν είναι και τόσο συμμετοχικός, αλλά αν του δώσεις τη μπάλα μέσα στην περιοχή δύσκολα να μην καταλήξει αυτή στα δίχτυα..
  • Νάβας: Εξτρέμ με τα όλα του. Ταχύτατος πάνω απ' όλα, είναι πολύ καλός στη γραμμή, δύσκολα χάνει τη μπάλα και έχει πολύ καλή σέντρα. Άργησε να πάρει τη μεγάλη μεταγραφή στην καριέρα του αλλά ακόμα είναι σε καλή ηλικία και έχει χρόνια μπροστά του για να κατακτήσει αυτά που του αξίζουν. Η Σίτι είναι μία μεγάλη ευκαιρία γι' αυτόν.



Ο νέος προπονητής

Ο Μανουέλ Πελεγκρίνι για πρώτη φορά θα καθοδηγήσει ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, και μάλιστα πρωτοκλασάτη. Αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία, καθώς έχει διαγράψει σπουδαίες επιτυχίες σε Βιγιαρεάλ, Μάλαγα και Νότια Αμερική, ενώ έχει και μία σεζόν στη Ρεάλ. Γνωρίστε τον καλύτερα μέσα από το αφιέρωμα που του είχαμε κάνει πατώντας εδώ.





Πώς θα χωρέσουν

Λόγω του πλουραλισμού λύσεων, ειδικά μεσοεπιθετικά, ο Πελεγκρίνι μπορεί να διαφοροποιήσει το σύστημα, ανάλογα με τις απαιτήσεις του αγώνα αλλά και τις ενδεχόμενες απουσίες παικτών λόγω τιμωρίας-τραυματισμού.

Να υπενθυμίσω ότι μεσοεπιθετικά υπάρχουν οι εξής παίκτες: Νάβας, Σίλβα, Γιόβετιτς, Αγουέρο, Νασρί, Μίλνερ, Νεγρέδο, Τζέκο. Όπως καταλαβαίνετε, είναι αδύνατον να χωρέσουν όλοι οι πρωτοκλασάτοι στην ίδια 11άδα, καθώς το πολύ 4 είναι οι μεσοεπιθετικοί (συμπεριλαμβανομένου και του φορ) σε μία ομάδα.

Παρακάτω ο δυνατός σχηματισμός της Σίτι κατά τη γνώμη μου σε σύστημα 4-3-2-1. Ο Νεγρέδο βασικός φορ, έχοντας πίσω του τον πολυσύνθετο Γιόβετιτς και τον υπερταλαντούχο Αγουέρο, ενώ η τριάδα στα χαφ περιλαμβάνει Τουρέ-Γκαρσία-Φερναντίνιο. Με αυτόν τον σχηματισμό θα κατέβαινα εγώ στα δυνατά ματς του Τσουλου, αλλά και στα ντέρμπι της Πρέμιερ:




Εναλλακτικός σχεδιασμός 4-2-3-1 εφόσον λείπει ο Γιόβετιτς. Καθαρό εξτρέμ δεξιά ο Νάβας, ο Αγουέρο με πολυσύνθετο ρόλο στα αριστερά, και ο Σίλβα καθαρό 10άρι. Τουρέ-Φερναντίνιο στα χαφ:




Το αγαπημένο σύστημα του Πελεγκρίνι είναι το 4-3-3, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην το δούμε σε εφαρμογή. Στην τριάδα των χαφ είναι σίγουροι οι Τουρέ και Φερναντίνιο, ενώ ανάλογα το πώς θέλει να παίξει, επιθετικά ή αμυντικά, θα χρησιμοποιηθούν οι Σίλβα ή Γκαρσία αντίστοιχα. Στην τριάδα της επίθεσης, στην κορυφή ο Νεγρέδο, στα αριστερά ο Αγουέρο και στα δεξιά ο Γιόβετιτς, με τους δύο τελευταίους να συγκλίνουν δημιουργώντας πολλαπλές εναλλαγές θέσεων:




Το επιθετικό 4-1-3-2 για τα ματς με τις πιο αδύναμες ομάδες της κατηγορίας, αλλά και στα πρώτα ματς των κυπέλλων με ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών. Ο Τουρέ είναι μόνος του στο κέντρο, ο Σίλβα στο ρόλο του 10αριού, στα δεξιά είναι ο Νάβας, στα αριστερά ο Μίλνερ, ενώ δίδυμο στην επίθεση μπορεί να είναι οποιοδήποτε ζευγάρι από τους Γιόβετιτς, Αγουέρο, Τζέκο και Νεγρέδο, ανάλογα με το ποιους θέλει να ξεκουράσει ο Πελεγκρίνι:






Το μέλλον

Η Σίτι έχει ίσως την πιο ποιοτική ομάδα του πρωταθλήματος βάσει μονάδων. Αυτό που πρέπει είναι να δεθούν γρήγορα τα νέα αποκτήματα και μεταξύ τους, αλλά και με τους παλιούς παίκτες. Στην άμυνα ο κορμός παρέμεινε ίδιος και αυτό είναι πολύ καλό. 

Το βαρόμετρο για τη Σίτι για άλλη μια χρονιά θα είναι ο Γιάγια Τουρέ, από την απόδοση του οποίου εξαρτάται όλο το παιχνίδι της ομάδας. Ο Ιβοριανός χαφ με τα πολυσύνθετα προσόντα του θα είναι πάντα ο παραπάνω παίκτης σε άμυνα και επίθεση, ενώ αναλαμβάνει πολλές φορές και τον ρόλο της δημιουργίας. Η προσθήκη του Φερναντίνιο είναι σίγουρο ότι θα τον βοηθήσει πάρα πολύ.

Πιστεύω πως αν δεθούν γρήγορα οι μεταγραφές και ο Γιάγια Τουρέ αποδίδει βάσει των ικανοτήτων του, η Σίτι είναι σίγουρο ότι θα είναι βασική διεκδικήτρια του τίτλου μέχρι το τέλος, ενώ είναι πλέον έτοιμη και για την πολυπόθητη καλή πορεία στο ΤσουΛου. Η παρουσία του Πελεγκρίνι επίσης τη βοηθάει πολύ σημαντικά σε όλους τους τομείς.

2 σχόλια:

  1. υπερπληρεις η σιτυ ,για αλλη μια φορα. ο πελγκρινι καλειται να διαχειριστει ενα ιδιαιτερο ροστερ ,αφου γκρινιες θα υπαρξουν σιγουρα απο παικτες που δεν θα εχουν αρκετο χρονο συμμετοχης.

    αν δεν περασει και φετος τους ομιλους του τσαμπιονς λιγκ ,τοτε δεν θα περασει ποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω. Εχει το ιδανικο ροστερ και εναν εξαιρετικο προπονητη για μια απωθημενη καλη πορεια στο Τσουλου και ισχυει 100% το ''η τωρα η ποτε''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή