Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Η Ιταλία των πέναλτι (Vds)

Με αφορμή τον χθεσινό αποκλεισμό της Εθνικής Ιταλίας στην διαδικασία των πέναλτι από την Εθνική Ισπανίας στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του Confederation Cup που διεξάγεται στην Βραζιλία, "γυρίσαμε πίσω" στην ποδοσφαιρική - Ιταλική ιστορία και ψάξαμε τις περιπτώσεις όπου η Ιταλία έφτασε στα πέναλτι...

Τόσο σε Mundial, όσο και σε Euro ακόμα και σε Confederation Cup. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η Εθνική Ιταλίας, έφτασε ούτε μία - ούτε δύο αλλά Ε-Ν-Ν-Ε-Α φορές στην διαδικασία των πέναλτι. Από αυτές . . .

τις φορές έφτασε στον "παράδεισο" (κερδίζοντας το Mundial του 2006) αλλά και στην "κόλαση" (χάνοντας το Mundial του 1994). Και χρησιμοποιώ την λέξη κόλαση, γιατί εδώ που τα λέμε το να φτάσεις σε έναν τελικό ενός Mundial και να χάσεις στα πέναλτι είναι κάτι παραπάνω από οδυνηρό.

Ας τα πάρουμε, όμως με την σειρά τα πράγματα. Ή μάλλον, με την ανάποδη σειρά. Θα ξεκινήσουμε από παρόν και θα οδηγηθούμε σταδιακά στο παρελθόν . . .

* * * Κάνοντας αριστερό κλικ στα πράσινα γράμματα μπορείτε να δείτε τα βίντεο με τις διαδικασίες των πέναλτι * * *

Μόλις, χθες στα ημιτελικά του Confederation Cup του 2013 αποκλείστηκε από την Ισπανία με 6-7. Το έβδομο και χαμένο πέναλτι για τους Ιταλούς το εκτέλεσε ο Μπονούτσι.

Πέρυσι, στο Euro του 2012 (της Πολωνίας και της Ουκρανίας) στα προημιτελικά απέκλεισε στα πέναλτι την Αγγλία με 4-2. Ο Μοντολίβο ήταν ο Ιταλός παίκτης που έχασε το πέναλτι αλλά από τους Άγγλους έχασαν ο Γιάνκ και Κόουλ και έτσι οι Ιταλοί προκρίθηκαν.

Στο Euro του 2008 (της Αυστρίας και της Ελβετίας) στα προημιτελικά οι Ιταλοί (στην διαδικασία των πέναλτι) αποκλείστηκαν από την Ισπανία με 2-4. Ντε Ρόσι και Ντι Νατάλε έχασαν το 2ο και 4ο πέναλτι αντίστοιχα.

Στο Mundial του 2006 ήταν ο "παράδεισος των πέναλτι" για τους Ιταλούς. Στέφθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές κερδίζοντας με 5-3 στην διαδικασία των πέναλτι την Γαλλία. Πίρλο-Ματτεράτσι-Ντε Ρόσι-Ντελ Πιέρο-Γκρόσο. Όλοι εύστοχοι.

Στο Euro 2000 στα πέναλτι η Ιταλία απέκλεισε στα ημιτελικά την Ολλανδία με 3-1. Ντι Μπιάτζιο-Πεσσότο-Τόττι μέσα και ο Μαλντίνι έξω. Για τους Ολλανδούς, Φράνκ Ντε Μπουρ-Σταμ και Μπόσβελτ έξω και Κλάϊφερτ μέσα.

Στο Mundial του 1998 στα προημιτελικά οι Ιταλοί αποκλείστηκαν από την Γαλλία με 3-4. Ο Αλμπερτίνι έχασε το δεύτερο πέναλτι και ο Ντι Μπιάτζιο το πέμπτο και τελευταίο που η μπάλα έφυγε πολύ έξω.

Στο Mundial του 1994 η Ιταλία έχασε στον μεγάλο τελικό από την Βραζιλία με 2-3. Αξέχαστο θα μείνει όσα χρόνια κι αν περάσουν το χαμένο και μοιραίο πέναλτι του Ρομπέρτο Μπάτζιο που έστειλε την μπάλα άουτ. Ήταν ο άνθρωπος που πήρε την Ιταλία (τότε) από το χέρι και την έφτασε στον μεγάλο τελικό και μία ανάσα από την κατάκτηση του mundial.

Στο Mundial του 1990 η Ιταλία έπαιζε εντός έδρας, αλλά αποκλείστηκε στα πέναλτι στην ημιτελική φάση από την Αργεντινή με 3-4. Ντοναντόνι και Σερένα έχασαν το τέταρτο και πέμπτο πέναλτι αντίστοιχα.

Στο Euro του 1980 στον μικρό τελικό της τρίτης θέσης έχασε στα πέναλτι από την Τσεχοσλοβακία με 8-9. Το ένατο και τελευταίο άστοχο πέναλτι το εκτέλεσε τότε ο Κολοβάτι.

Συνολικά πήγε Ε-Ν-Ν-Ε-Α φορές στην διαδικασία των πέναλτι. Κέρδισε τις τρεις και έχασε τις έξι. Περισσότερες φορές έχασε παρά κέρδισε στην αγχωτική διαδικασία παρόλα αυτά στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια από αυτή την διαδικασία.

2 σχόλια:

  1. συνηθιζεται οι αμυντικοι να χτυπαν πεναλτι τελευταιοι ... δεν καταλαβαινω γιατι πηγε ο μπονουτσι να το εκτελεσει

    απο την αλλη πλευρα οι ισπανοι ειχαν τον ναβας ως 7ο εκτελεστη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει..

    Οι Ισπανοί ακόμα και οι αμυντικοί τους είναι τεχνίτες - παίκτες....

    Ακόμα και στα πέναλτι δεν έχουν χάσει νομίζω... Αυτή η φουρνιά τους... 2008 (στους 8 με Ιταλία), 2012 (στους 4 με Πορτογαλία) και 2013 (στους 4 με Ιταλία). Αν κάνω λάθος διόρθωσε με..

    Είναι δείγμα και αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή