Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Everton FC Season Review 2012-2013 (Vds)

Τελειώνοντας τις αναφορές μας στις αγωνιστικές περιόδους των Αγγλικών ομάδων θα ασχοληθούμε με την Everton FC. Μία ομάδα η οποία παρουσίασε την περίοδο 2012-2013 ένα αξιόλογο αγωνιστικό πρόσωπο, αλλά δυστυχώς γι' αυτήν δεν κατάφερε να κερδίσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο (έστω για το Europa League).

Στο τέλος της σαιζόν, ο προπονητής της (Μόγιες) έφυγε για την Man United και έτσι τελείωσε μία περίοδος συνεργασίας έντεκα ετών. Ας δούμε, όμως την Everton της σαιζόν 2012-2013 . . .

Premier League



Η Everton FC, τερμάτισε στην 6η θέση της βαθμολογίας μετά το πέρας των 38 αγωνιστικών του πρωταθλήματος. Δύο βαθμούς επάνω από την Liverpool FC. Στο μεγαλύτερο διάστημα του πρωταθλήματος, έδειχνε ικανή να κερδίσει ένα Ευρωπαϊκό εισιτήριο, όμως τελικά δεν τα κατάφερε.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για την Everton FC στην σαιζόν 2012-2013, ήταν το γεγονός ότι με τις ομάδες που τερμάτισαν πιο ψηλά από αυτήν (δηλαδή την Man United, Man City, Arsenal, Chelsea, Tottenham) είχε μοιρασμένα αποτελέσματα. Για την ακρίβεια είχε τρεις νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και τρεις ήττες. Αποδεικνύοντας, ότι "κοίταξε στα μάτια" όλες τις ομάδες και ότι ήταν μία δυσκολοκατάβλητη και πολύ ανταγωνιστική ομάδα .

Στον πρώτο γύρο είχε δύο ήττες μόνο. Και οι δύο εκτός έδρας. Με την West Bromwich (εκτός) και με την Norwich (ξανά εκτός). Και μόνο αυτό το στοιχείο αρκεί για να καταλάβουμε το πόσο δύσκολη αντίπαλος ήταν για όλες τις ομάδες. Επίσης, είχε μεγάλη έφεση στην ισοπαλία. Εννέα ισοπαλίες έφερε στον πρώτο γύρο. Με δυο συγκεκριμένα σκορ όλες. Τέσσερις φορές έφερε το 2-2 και πέντε φορές το 1-1. Στον δεύτερο γύρο, πρόσθεσε άλλες έξι ισοπαλίες.

Εν ολίγοις, η Everton Fc μαζί με την Stoke City ήταν οι ομάδες με τις περισσότερες ισοπαλίες στο πρωτάθλημα. Από 15 η κάθε μία.

Στον δεύτερο γύρο, σημείωσε οκτώ νίκες (όσες δηλαδή και στον πρώτο) αλλά μείωσε τις ισοπαλίες της με αποτέλεσμα να αυξήσει τις ήττες της. Έκανε τρεις ήττες παραπάνω από τον πρώτο γύρο (δύο έκανε στον πρώτο και πέντε στον δεύτερο γύρο).

Η "αχίλλειος πτέρνα" της Everton FC ήταν τα εκτός έδρας παιχνίδια της. Δυσκολευόταν πάρα πολύ να κρατήσει το αποτέλεσμα όταν ήταν μπροστά στο σκορ και γενικότερα δυσκολευόταν να κερδίσει. 

Συνολικά, εκτός έδρας είχε 4 (νίκες)-9 (ήττες)-6 (ήττες). Αυτή ήταν η 7η επίδοση της κατηγορίας μαζί με την Aston Villa FC. Από τις ομάδες της πρώτης επτάδας ήταν μακράν η χειρότερη εκτός έδρας ομάδα. Η 7η Liverpool FC, εκτός έδρας σημείωσε 28 βαθμούς και οι άλλες ομάδες πιο ψηλά είχαν εκτός έδρας minimun τους 33 βαθμούς.. Η Everton Fc εκτός έδρας είχε μόλις 21 βαθμούς.


Το παιχνίδι της ομάδας



Μετά από αρκετό καιρό η Everton Fc, είχε παίκτες με ρόλους και ποδοσφαιρικές προσωπικότητες. Για παράδειγμα στο πρόσωπο του Κροάτη Γέλαβις βρήκε τον target man που έψαχνε. Στο πρόσωπο του Φελαϊνί βρήκε τον all around χαφ που τα κάνει όλα... Στο πρόσωπο του Μπέϊνς (το καλύτερο αριστερό μπακ - χαφ της Premier και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη) βρήκε τις επιθετικές βοήθειες και τα στηρίγματα από την αριστερή πτέρυγα.

Φυσικά, όλοι αυτοί οι ποδοσφαιρικοί χαρακτήρες σε συνδυασμό με την εμπειρία των Όσμαν (στον άξονα), του Τζαγκιέλκα (κέντρο άμυνας) και του Χάουαρντ (τερματοφύλακας) αλλά και την ουσιαστική βοήθεια του Βέλγου Μιραλάς και του Πίεναρ από τις δύο πτέρυγες διαμόρφωσαν μία άκρως ανταγωνιστική ομάδα.

Ο Μόγιες, είχε στα χέρια του χρήσιμα εργαλεία και κατάφερε να παρουσιάσει ένα αρκετά καλό αγωνιστικό πρόσωπο.

Από και κει πέρα η Everton FC, δυσκολευόταν πολύ εκτός έδρας. Σε πολλές περιπτώσεις ενώ είχε προβάδισμα δεν μπορούσε να το κρατήσει... Δύο παραδείγματα θα δούμε παρακάτω... Τα εκτός έδρας ματς με Norwich και Tottenahm που ενώ κέρδιζε, τελικά έχασε...

Φυσικά η ομάδα σε αρκετά παιχνίδια εντυπωσίασε με την αγωνιστικότητα της και το πάθος της... Τέτοια παραδείγματα ήταν το εντός έδρας παιχνίδι με την Liverpool FC και η εκτός έδρας νίκη με την Newcastle United.


FA CUP / League CUP



Στον 3ο γύρο του FA Cup, η Everton FC, απέκλεισε την Cheltenham (ομάδα League Two) κερδίζοντας την εκτός έδρας με 1-5. Στον 4ο γύρο (στην φάση των 32) απέκλεισε τους Bolton Wanderers κερδίζοντας του με 1-2 εκτός έδρας. Στον 5ο γύρο (στην φάση των 16) απέκλεισε την Oldham Athletic (ομάδα League One) φέρνοντας ισοπαλία με 2-2 εκτός έδρας και κερδίζοντας την εντός έδρας με 3-1.

Οι κληρώσεις, "κάθισαν" στην Everton FC και η πορεία στο FA Cup ήρθε αφού μ' αυτά και μ' αυτά η ομάδα βρισκόταν τα προημιτελικά.. Και μάλιστα κληρώθηκε να αντιμετωπίσει εντός έδρας την Wigan Athletic... Η συμμετοχή της στα ημιτελικά ήταν μεγάλη ευκαιρία...

Δυστυχώς για την Everton FC, ένα νεκρό τρίλεπτο στην διάρκεια του προημιτελικού με την Wigan Athleic ήταν αρκετό για να την αφήσει εκτός FA Cup... 0-3 και η Everton FC, χάνει μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσει την συμμετοχή της στον τελικό (αφού στα ημιτελικά θα αντιμετώπιζε την Milwall).

Στο League Cup, απέκλεισε στον 2ο γύρο την Leyton Orient με 5-0 εντός αλλά αποκλείστηκε από την Leeds United με 2-1 εκτός έδρας.


Η συνέχεια



Πλέον, ο David Moyes μετά από έντεκα χρόνια αποτελεί παρελθόν. Ο Roberto Martinez (πρώην Wigan Athletic) θα είναι ο νέος τεχνικός για τέσσερα χρόνια. Άξιος αντικαταστάτης του Σκωτσέζου, ο Ισπανός.

Η ομάδα είναι έτοιμη, καλοδουλεμένη, άκρως ανταγωνιστική και με 2-3 προσθήκες (για να αποκτήσει και βάθος) είναι σε θέση να κερδίσει ένα Ευρωπαϊκό εισιτήριο την επόμενη σαιζόν, αλλά και να κυνηγήσει ένα Κύπελλο που τόσο πολύ λείπει από το μακρινό 1995.

2 σχόλια:

  1. πολυ δυνατη στα εντος φετος, χωρις να διαθετει πολλους παικτες-σταρ καταφερε να διεκδικει ευρωπαικο εισητηριο.
    μεχρι που εγινε και το αφεντικο του Λιβερπουλ φετος.
    Ο Μαρτινεθ ειναι καλος προπονητης, μενει να δουμε ποσοι παικτες της Εβερτον θα αποχωρησουν φετος και αν θα αποκτηθουν ισαξιοι στις θεσεις τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γενικότερα, Γιώργο η Έβερτον την σαιζόν 2012-2013 προσωπικά μου άρεσε πολύ. Καταρχήν, ως ομάδα είχε πλάνο, είχε παίκτες με προκαθορισμένους ρόλους. Ο Μόγιες, πέρασε και κάποιες καινοτομίες όπως για παράδειγμα την χρησιμοποίησαη του Φελαϊνί ως επιτελικού μέσου που του βγήκε.

    Κοίταξε στα μάτια όλες τις ομάδες της Premier League είτε εντός είτε εκτός έδρας. Και πιστεύω ότι είναι ομάδα επιπέδου Champions League.

    Κατά την γνώμη μου αν μείνει ως έχει η ομάδα χρειάζεται κυρίως προσθήκες στην αμυντική γραμμή. Άντε και έναν κεντρικό χαφ για βάθος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή