Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Αφιέρωμα στον Mark Van Bommel

Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα θα δούμε όλη την καριέρα του "τεράστιου" Μαρκ Φαν Μπόμελ, ο οποίος πριν λίγες εβδομάδες κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Ο Φαν Μπόμελ ήταν από τους καλύτερους αμυντικούς χαφ της γενιάς του, και εξακολουθώ να πιστεύω πως δεν είχε τη δημοσιότητα που του αναλογούσε λόγω του κλειστού χαρακτήρα του, γι' αυτό και τον θεωρώ κάπως αδικημένο.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Μαρκ Φαν Μπόμελ γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 1977 στο Μάασμπραχτ της Ολλανδίας. Από τα 8 του ως τα 15 του έπαιζε στην τοπική ομάδα, ώσπου τον ανακάλυψαν τα λαγωνικά της Φορτούνα Σίταρντ, που τότε έπαιζε στην πρώτη κατηγορία. Στη Φορτούνα έκατσε για 7 ολόκληρες σεζόν, και ήταν βασικότατος από τη δεύτερη σεζόν του, μόλις στα 16 του! Συνολικά με τη φανέλα της Φορτούνα Σίταρντ έπαιξε σε 153 παιχνίδια και σκόραρε 13 γκολ.




Καταξίωση στην Αϊντχόφεν

Οι εμφανίσεις του νεαρού Μαρκ δεν πέρασαν απαρατήρητες κι έτσι οι μεγάλοι σύλλογοι της Ολλανδίας έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον. Έτσι, το 1999 η PSV Αϊντχόφεν τον έκανε δικό της για... ψίχουλα.

Από το πρώτο λεπτό, παρά τα 22 του χρόνια, ο Φαν Μπόμελ ήταν αναντικατάστατος στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Ήταν από τους βασικότερους συντελεστές στα 4 πρωταθλήματα σε 6 χρόνια που κατέκτησε η Αϊντχόφεν, και ήταν λογικό να είναι περιζήτητος στην Ευρώπη. Με την Αϊντχόφεν έπαιξε σε 229 ματς και πέτυχε 54 τέρματα.




Πρωταθλητής Ευρώπης σε μία σεζόν με τη Μπάρτσα


Το μεγάλο βήμα ήρθε το 2005, αφού μετακόμισε στην Μπαρτσελόνα του Φρανκ Ράικαρντ. Εκεί έμελλε να κάτσει μόλις μία σεζόν, αλλά προλαβάινοντας να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του. Παίζοντας σε 36 ματς και σκοράροντας 4 γκολ, είχε καταλυτική συμβολή στη Μπαρτσελόνα που παίζοντας υπέροχο ποδόσφαιρο, κατέκτησε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ μαζί!




4,5 έτη στη Μπάγερν

Ως πρωταθλητής Ευρώπης μετακόμισε στη Μπάγερν το 2006, όπου έμελλε να αγαπηθεί όσο λίγοι από τους οπαδούς, αλλά και να αγαπήσει αυτός την ομάδα. Έχοντας όλες τις σεζόν του γεμάτες, τα έδινε όλα σε κάθε ματς και κατεύθυνε μαεστρικά τη μεσαία γραμμή.

Ο Σβαϊνστάινγκερ που όλοι θαυμάζουμε τώρα αναδείχθηκε στο πλευρό του Φαν Μπόμελ, κάτι που δηλώνει και ο ίδιος ο Γερμανός! Με τη Μπάγερν κέρδισε 2 πρωταθλήματα και έπαιξε σε έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ το 2010. Σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα των Βαυαρών είχε 183 συμμετοχές και 16 γκολ.



Κεφάλαιο Μίλαν

Τον Ιανουάριο του 2011 μετακόμισε στην Ιταλία για λογαριασμό της Μίλαν. Πρόλαβε στο δεύτερο μισό της σεζόν να αφήσει το στίγμα του, αφού είχε καθοριστική συμμετοχή στην επάνοδο της Μίλαν και στην τελική κατάκτηση του τίτλου.

Η επόμενη ήταν επίσης πολύ καλή, παρόλο που βρήκε μπροστά της μία εξαιρετική Γιούβε αήττητη. Σε 1,5 χρόνο ο Φαν Μπόμελ πρόλαβε να παίξει σε 50 ματς!





Το κλείσιμο στην PSV Αϊντχόφεν

Ο Φαν Μπόμελ επέλεξε να κλείσει την καριέρα του όπως ονειρεύεται ο κάθε ποδοσφαιριστής: Στην ομάδα που τον ανέδειξε. Έτσι, τη σεζόν 2012-2013 αγωνίστηκε (31 συμμ.-7 γκολ) με τη φανέλα της PSV Αϊντχόφεν εκ νέου, γνωρίζοντας σε κάθε ματς την αποθέωση από τους οπαδούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη θητεία του στην PSV Αϊντχόφεν ήταν η μοναδική στην καριέρα του σε οποιαδήποτε ομάδα που δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα! Γι' αυτό είναι πραγματικός πρωταθλητής! Το τελευταίο του παιχνίδι το έπαιξε στις 12 Μαϊου του 2013, απέναντι στην Τβέντε.



Στην εθνική

Το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα των ανδρών της Ολλανδίας το έκανε στις 7 Οκτωβρίου του 2000 με τον Λουίς Φαν Χάαλ στον πάγκο, απέναντι στην Κύπρο. Λόγω κόντρας με τον προπονητή Μάρκο Φαν Μπάστεν, ο Φαν Μπόμελ (μαζί με τον Φαν Νίστελρόι) δήλωσαν πως δεν θα παίξουν με την εθνική όσο είναι ο Φαν Μπάστεν στον πάγκο.

Με τον επόμενο προπονητή Μπερτ Φαν Μάρβαικ είχε καλές σχέσεις και κλήθηκε στο Μουντιάλ 2010 και στο Euro 2012 (αρχηγός), βοηθώντας σημαντικά την ομάδα να φτάσει στον τελικό του Μουντιάλ, αποτυγχάνοντας μαζί με τους συμπαίκτες του παταγωδώς στο Euro. 

Συνολικά με το εθνόσημο στο στήθος έχει 79 συμμετοχές και 10 γκολ



Επιτεύγματα

Φορτούνα Σίταρντ: 1 πρωτάθλημα (2η κατηγορία)
PSV Αϊντχόφεν: 4 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, 4 σούπερ καπ Ολλανδίας
Μπαρτσελόνα: 1 πρωτάθλημα, 2 σούπερ καπ Ισπανίας, 1 Τσάμπιονς Λιγκ
Μπάγερν: 2 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα, 2 σούπερ καπ Γερμανίας
Μίλαν: 1 πρωτάθλημα, 1 σούπερ καπ Ιταλίας
Ατομικά: Καλύτερος Ολλανδός ποδοσφαιριστής το 2001 και το 2005




Βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου